Xavi jövője még mindig egy kérdőjel

A csapat a távozásának bejelentésére remekül reagált, és a mai napig senki sem tudja teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy az edző nem változtathat a döntésén. Az érintettek közül a klub az, amelyik a leginkább fenntartja ezt a bizonytalanságot.

Xavi Hernández a Villarreal elleni vereséget (3-5) követő sajtótájékoztatón a Lluís Companys stadionban bejelentette, hogy június 30-án lemond a Barcelona edzői posztjáról. Január 27-én történt mindez, és ezzel a döntéssel azt remélte, hogy változtathat a csapat dinamikáján, és megnyugtathatja játékosait, akiket a tréner nagy nyomás alatt látott a csapat játékát ért kritikák miatt. Aznap az edző biztosította, hogy még ha trófeát is nyernek, a távozásáról szóló döntése visszafordíthatatlan.

A bejelentés elérte célját, a katalánok pedig úgy reagáltak erre, hogy hat meccset győzelemmel és kettő találkozót döntetlennel zártak, vagyis a megszerezhető 24-ből 20-at begyűjtöttek a LaLigában, és a Napoli kiütésével bejutottak a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. Az FC Barcelona már a második helyen áll a Ligában (az elmúlt játéknapon megelőzte a Gironát a tabellán), és máris úgy tűnik, hogy a Real Madrid a legfőbb esélyes a bajnoki címért folytatott küzdelemre, amelynek még mindig figyelemre méltó a pontelőnye (8).

Alighogy kifejtette, hogy a szezon végén távozik, egymás után jöttek a találgatások az utódjáról. Szóba került a Joan Laporta által annyira kedvelt német iskola, Hansi Flick, Tuchel, Nagelsmann és Jürgen Klopp a lehetetlen álom. Szó esett még Roberto De Zerbi, valamint Sergio Conceiçao és Thiago Motta esetleges érkezéséről is többek között.

Azonban ahogy a csapat fejlődött, úgy egyre inkább nőttek a kétségek Xavi jövőjével kapcsolatban. A leendő edzővel kapcsolatos találgatások háttérbe szorultak, és kezdtek felröppenni a pletykák, hogy Xavi esetleg mégis maradhat Barcelonában, hogy kitöltse a 2025 nyaráig szóló szerződését. Ez egy olyan tendencia, amely egyre jobban erősödik, mert ezt senki sem cáfolja. A legegyértelműbb ebben a kérdésben maga Xavi, aki több alkalommal is biztosított róla, hogy nem változtatta meg a döntését, mindig azt mondja, hogy a játékosok nála előrébb vannak a rangsorban. Sokan közülük viszont, mint például Ter Stegen, Gündogan, Sergi Roberto, Fermín és Lewandowski, sajnálták edzőjük döntését, és közös felelősséget vállaltak azért, hogy Xavinak meg kellett hoznia ezt a döntést.

Az érintettek közül úgy tűnik, a klub az, amely a leginkább nyitva hagyja az ajtót Xavi maradása előtt. Maga Deco nyilvánosan is elmondta, hogy hajlandó lenne tárgyalni vele, ha a maradás mellett dönt: „A kezdetektől fogva elmondtuk, hogy Xavi nem az akaratán kívül hosszabbított 2025-ig, ehhez nem fér kétség. Nem fogunk minden meccsen erről beszélni. Xavi egy nagyon pozitív személy, és mi nagyon jó kapcsolatot ápolunk egymással. Nincsen semmi bajunk Xavival, amennyiben azonban változik a véleménye, azt először neki kell jeleznie felénk.”mondta a sportigazgató. Rafa Yuste alelnök is megszólalt erről a közelmúltban, közvetlenül a Napoli kiejtése után: „Tisztelem Xavit és a döntését. Tudja, mit gondolok, és meglátjuk, mi történik” – mondta. Amikor pedig a leendő edző nevéről kérdezték, így válaszolt: „Nagyon kedvelem Xavi Hernández személyiségét.”

Az az igazság, hogy a klub még nem kezdett komoly tárgyalásokba más edzőkkel: „Figyelmesek vagyunk, de még nem tettünk semmilyen lépést. Nem folytak tárgyalások”állította Deco. Az elmúlt napokban éppen Gerard Piqué, az edző korábbi csapattársa is kiállt amellett, hogy Xavi végül maradhat: „Nem hiszem, hogy Xavi döntése 100%-ban biztos lenne. Meglátjuk, szerintem maradni fog. Nem beszélek vele minden nap, de többször is beszéltünk már az elmúlt időszakban.”

A mai napon Xavi jövője még mindig egy kérdőjel. Amíg a csapat harcban van a LaLigában és életben van a Bajnokok Ligájában, addig ez a kérdőjel biztosan megmarad. Az FC Barcelonánál mindenki azt szeretné, ha az edző kitöltené a szerződését, mert ez azt jelentené, hogy nem kell új projektbe kezdeniük egy olyan edzővel, akinek alkalmazkodnia kell egy olyan sajátos és nehéz klubhoz, mint a Barça.

***