Tebas: „A Barça gazdasági helyzete? Az elmúlt évek közül az idei a legkönnyebb számukra”

"Van egy lényeges tény: három évvel ezelőtt a Barcelona első csapatának 650 millió eurós bérköltsége volt, ma 450 millió, ez 200 millióval kevesebb"

Javier Tebas, a LaLiga elnöke szerdán azt mondta, hogy ugyan a Barcelona továbbra is gazdasági gondokkal küzd, de „az idei lesz a legkönnyebb év számukra”, hogy megfeleljenek a bajnokság által támasztott elvárásoknak, ezáltal pedig normális keretek között tudjanak igazolni.

„Az elmúlt évek közül az idei a legkönnyebb számukra. A Barcelona tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy játékosokat igazoljon normális keretek között, jól ismeri a pénzügyi fair play-t. Kijöhetnek a nehéz gazdasági helyzetükből, és meglátjuk, megoldják-e azt a néhány problémát, hogy a remélt igazolásaikat elvégezhessék.” – mondta Tebas.

A LaLiga elnöke ezt a ‘Sports Summit Mexico 2024′ című eseményen való részvétele során mondta, ahol a ‘Global Expansion of LaLiga’ című konferencián tartott előadást, és elismerte a Barcelona eredményeit az első csapat bérköltségének csökkentésében.

„Van egy lényeges tény: három évvel ezelőtt a Barcelona első csapatának 650 millió eurós bérköltsége volt, ma 450 millió, ez 200 millióval kevesebb, ami már elfogadhatóbb egy olyan csapat számára, mint a Barcelona. A bértömeg tekintetében a Real Madrid szintjén vannak, de a madridiak évek óta jól végzik a feladatukat, ezért tudnak játékosokat igazolni.” – tette hozzá.

Tebas megjelenésekor azt mondta, hogy a Google és az Apple a világ labdarúgását a kihalás szélére sodorhatja, mivel bűnrészesek az okostelefonokon történő tartalom fogyasztásában.

„A sportipar legfontosabb problémájával állunk szemben, nem csak a labdarúgást tekintve. Ha ez a folyamat fejlődik, a futballt könnyebb lesz ingyenesen vagy kevesebbet fizetve nézni, ekkor pedig a jogtulajdonosok kevesebbet fognak fizetni nekünk, és ez azt jelenti, hogy kevesebb pénzt tudunk befektetni az átigazolásokba, az ifjúsági akadémiákba vagy a szurkolói élmény javításába.” – magyarázta.

„A Google-nek és az Apple-nek nagy a felelőssége ebben. A Google ad otthont azoknak a weboldalaknak, ahol a tartalmakat fogyasztják, és reklámokkal finanszírozzák müködésüket.” – mondta Tebas.

***