„Hol van az a Barça, amelyik 4-0-ra nyert a Bernabéuban?”

Lluís Mascaró, a katalán Sport főszerkesztője véleménycikkében értékelt a sorozatban három, hazai pályán elveszített mérkőzést követően.

Lluís Mascaró, a katalán Sport főszerkesztője véleménycikkben értékelt a Rayo Vallecano ellen hazai pályán elszenvedett vereség után, választ keresve a csapat hirtelen romlására, feltéve azokat a kérdéseket, melyek vasárnap este óta mindannyiunk gondolatait kitöltik. Hol van az a Barça…? 

Hol van az a Barça, amelyik gólparádét rendezett a Bernabéuban?
Hol van az a Barça, amelyik történelmi megaláztatásban részesítve 4-0-ra megverte a Madridot?
Hol van az a Barça, amelyik 15 meccse veretlen volt?
Hol van az a Barça, amelyik 32 pontot gyűjtött össze a 36-ból a ligában?
Hol van az a Barça, amelyik visszatért az eredeti modellhez?
A Barça, amelyik újra felismerhető volt?
A Barça, amelyik újra reményt adott a socioknak, a szurkolóknak, mindenkinek…?
Hol van az a Barça, amit Xavi elkezdett újraépíteni?
Nem lehet ez a Barça, amelyik két hét alatt teljesen szétesett.
Nem lehet ez a Barça, amelyik három egymást követő meccset elveszített a Camp Nouban.
Nem lehet ez a Barça, amelyik nem tud gólt lőni és rettenetesen törékeny a védelme.

Mi történt, hogy a Barça ilyen negatív átalakuláson ment át?  Mi ez a visszafejlődés? Nem lehet mindent a mentális és fizikai kimerüléssel magyarázni. Nem lehet mindent Pedri sérülésével magyarázni. Xavi felébreszthette bennünk a gyanút a Rayo elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón, hogy a csapata nincs azon a szinten, ami elvárható lenne. És az a túlzott, óriási erőbedobás, amit az elmúlt öt hónapban láthattunk a pályán, most üt vissza arra a keretre, melynek ismét egyre inkább visszaesik a teljesítménye.

A Barçának a Rayo elleni meccs estéjén nagy esélye lett volna bebiztosítania a Bajnokok Ligájában való részvételt a következő szezonra, amely a minimális elvárás lenne erre a szomorúan végződő szezonra. Ha a csapat nyert volna a Rayo ellen, 9 pontos előnnyel bírna az ötödik helyezett Betis ellen. Azonban sajnálatos módon eltékozolta ezt a lehetőséget. Ismételten. A madridi csapat elleni KO legalább annyira fájdalmas volt, mint az Eintracht vagy a Cadiz elleni vereség. Sőt, talán még jobban. Hiszen a gránátvörös-kékek nem voltak képesek válaszolni Alvaro Garcia első percekben szerzett góljára. 80 percük volt (nem számítva a ráadást) gólt szerezni. És nem voltak rá képesek. Diaz de Mera megkérdőjelezhető játékvezetői tevékenysége nem mentség. Sokat ártott a Barçának. Rengeteget. Azonban Xavi csapatának játéka még rosszabb volt.

A Rayo elleni vereségnek nem kellene veszélyeztetnie, hogy a csapat az első négy között végezzen. Azonban a Barça által nyújtott játék képe kétségeket ébreszt a hátralévő öt mérkőzéssel kapcsolatban. A legjobb, ami történhet a Barçával, hogy véget ér ez a szörnyűséges szezon. Minél hamarabb. És Xavi nyugodtan tudjon tervezni a következőre. Jó igazolásokkal, ami életbevágó lenne. Számunkra csak az álmodozás marad egy szebb jövőről…

A cikk Lluís Mascaró, a katalán Sport főszerkesztőjének 2022.04.24. 23:05-kor közzétett „¿Dónde está el Barça del 0-4 en el Bernabéu?” című véleménycikkének a fordítása.