Bartomeu: „Meg sem fordult a fejemben a lemondás”

A témák között a bizalmatlanásgi szavazás, fizetések, költségvetés, Messi

Tovább lóg a levegőben a vasárnapi és hétfői bizalmatlansági szavazás időpontja, miután a mai elnökségi ülésen továbbra sem hirdette ki az időpontot hivatalosan Josep Maria Bartomeu elnök, mivel nem értenek egyet a katalán kormányzat döntésével és végső válaszra várnak. Bartomeu és a klub a járványhelyzet és a szervezési feladatok időigénye miatt akarja eltolni a szavazás időpontját 15 nappal, de egyelőre nem sikerült erről megállapodniuk a hivatalos szervekkel.

Emellett a lemondásukat sem adták be továbbra sem, valamint beszámoltak néhány aktualitásról is, mint a költségvetés véglegesítése, vagy a játékosoktól kért fizetéscsökkentés.

Ahogy arról beszámoltunk délután, a Josep Maria Bartomeu vezette elnökség ma délután ülésezett többek között a november első két napjára tervezett bizalmatlansági szavazás kapcsán. A klub szeretné 15 nappal eltolni az eseményt a járványhelyzet miatt, hogy megfelelően fel tudjanak készülni rá, azonban a Generalitat (a katalán kormányzat) elutasította ezt első körben, viszont Bartomeuék ennek ellenére továbbra sem döntöttek és hirdették ki az időpontot arra hivatkozva, hogy végső választ várnak a kormányzattól. A halogatás eredmény az lehet, ha marad a most hétvégi időpont, hogy csak a Camp Nouban lehet voksolni, hiába volt a terv az, hogy az egész országban több helyen lehessen leadni szavazatokat. Ez a referendum eredményességét is veszélybe fogja sodorni, mivel a jelenlegi járványhelyzetben aligha fognak a nem barcelonai pártoló tagok Barcelonába utazni.

A klub első embere a mai elnökségi ülés után egy rövid sajtótájékoztató keretében rögzítette újra a klub álláspontját a témában és Josep Vives szóvivővel beszámoltak arról a néhány döntésről is, amit sikerült meghozniuk délután, többek között az évre vonatkozó költségvetésről és a VAR ellentmondásos működéséről.

Vives: A menedzsment elfogadta a költségvetést

„Ez a legnehezebben összeállított költségvetés a jelenlegi [járvány] helyzet miatt, amit a vezetőség most jóváhagyott.”

„A vezetőség a továbbiakban is támogatja a VAR-t, de úgy gondoljuk, hogy nem az etikusság és méltányosság alapvető szintjének megfelelően alkalmazzák. Más csapatok is kifejezték már ebben a véleményüket, ezért azonnali reakcióra kérjük az RFEF-et (Spanyol Labdarúgó Szövetség).”

Bartomeu: Ha marad az időpont, csak a Camp Nounál lehet szavazni

„A klub azt javasolta, hogy a bizalmatlansági szavazás két napon keresztül kerüljön megtartásra, november 1-jén és 2-án, egy munkaszüneti és egy munkanapon, 21 helyszínen Katalóniában és az országban. Egy munkacsoport került kialakításra a klubnál erre és kértünk 15 napot, hogy meg tudjunk szervezni egy ilyen komplex eseményt.”

 „A Generalitat olyan instrukciókat adott, protokollok és a javasolt 15 nap figyelembevétele nélkül, hogy november elején tartsuk meg a szavazást. A javaslatunkat elutasították, miközben az országban szükséghelyzetet és kijárási korlátozásokat vezetnek be. Ezért küldtünk levelet Pere Aragonésnek és tettük fel a kérdést a november 1-2-i szavazásról. Ebben az esetben [ha marad a november eleji időpont] ugyanis csak egyetlen helyen, a Camp Nounál lehetséges a szavazás, de így is nyitott kérdés, hogyan tudjuk mindenki, a szavazók és a résztvevő dolgozók biztonságát garantálni.”

„A vezetőség számára zavarba ejtő a Generalitat döntése, mert ellentmondásosnak tartjuk. Úgy döntöttünk, megvárjuk a végső döntését, azután pedig újra leülünk.”

„Csökkentettük a veszteségeinket 97 millió euróra, de ez nem volt elég, folytatnunk kell a kiigazításokat. Kértük a játékosokat, hogy igazítsuk a fizetéseket a klub bevételeihez. A helyzetet elmondtuk a játékosoknak, akik nem fogadták el a fizetések csökkentését. A tárgyalások zajlanak és november 5-ig folynak még, addig várjuk, hogy szülessen egy megállapodás a kiadások csökkentéséről.”

„Ronald Koemanra szavaztunk, aki az ideális edző, hogy szembenézzen a keret átalakításával.”

„Messi esetében az volt a prioritásunk, hogy az új projekt része legyen. Azzal vádoltak, hogy kierőszakoljuk a távozását, hogy spóroljunk, de nem akartunk egy riválist sem erősíteni.”

„Soha nem fordult meg a fejemben a lemondás. A projektünk érdekes, tele fiatal és veterán játékosokkal, mint Mess is. És azt gondolom, hogy vele a csapatban nyerni fogunk egy trófeát idén. […] Volt egy határideje, amíg bejelenthette, folytatni akarja-e, de nem tette meg addig, úgyhogy itt van és mindannyian azt akarjuk, hogy Barcelonából vonuljon vissza.”  

„[…] Folytatni akarjuk a munkát, azt, ami a legjobb a Barça számára, tudva azt is, hogy egy bizalmatlansági szavazás is folyamatban van. Nincs okunk lemondani, mert márciusra már egyébként is kiírásra került az elnökválasztás időpontja.”

***

fc barcelona maszk