Koeman: „Nem tudom, hogy milyen hatással lesz rám Bartomeu távozása”

A holland szavai az Alavés elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman megtartotta a szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját a szombat esti Alavés elleni idegenbeli bajnoki mérkőzést megelőzően. A holland szakember többek között beszélt arról, hogy Ter Stegen és Umtiti is részt vett már az edzéseken, de hétvégén még biztosan nem fognak játszani.

Illetve arról is szólt, hogy Pedri remekül játszott a Juventus ellen és teljesen normális, hogy az egész sajtó kiemelte őt a találkozó után. Azonban nem félti a középpályást, mert szerinte maximálisan koncentrált, két lábbal van a földön.

Mérkőzés

„Az Alavésnek több lehetséges játékrendszere is van. De a legfontosabb az, hogy magunkról beszéljünk és nagy ritmussal játsszunk, mint a minap [Szerk: A Juventus ellen].”

Ter Stegen

„Még egy edzésre van szüksége ahhoz, hogy a mérkőzéseken is visszatérjen a kapuba. Nagyon keveset volt még a csapattal.”

Umtiti

„Nincs abban a helyzetben, hogy részt tudjon venni a találkozón. Egyedül és a teljes kerettel is edzett, de ezt több napon keresztül is meg kell ismételnie. Több edzésre van szüksége ahhoz, hogy jó állapotban lehessen és tudjunk számolni vele. Kevés edzésen vett részt, többre van szüksége.”

Pedri

„Nagyon rendes és szerény fiú. Az egész sajtó kiemelte a játékát a Juventus elleni találkozó után, és ez normális, mert az ő korában nem szoktak a játékosok ilyen jól teljesíteni. Normális, hogy a média kiemeli. De ő nagyon szerény és mindkét lábbal a földön van. Élvezi a játékot és a társai segítségét is elfogadja.  Néha változtatja a pozícióját, de ez függ az ellenféltől, a taktikai kérdésektől és Messi helyezkedésétől is… megmutatta az edzéseken és a mérkőzéseken, hogy különböző pozíciókban is játszhat. Fejlődhet még, és logikus, hogy vannak hullámvölgyei. De nagyon elégedettek vagyunk vele. Különbözik Ansutól.”

Bartomeu

„Nem tudom, hogy ez milyen hatással lesz rám. Ez nem az én dolgom, keményen dolgozom és a trófeák megszerzésére összpontosítok. Minden mással kapcsolatban várnunk kell. Változásokról beszélnek, de én nem vagyok ideges a munkám során. Tudom, hogy a jelöltek a kezdetektől fogva beszélnek a projektjeikről, de meglátjuk, hogy ki lesz az elnök a jövőben.”

Dembélé

„A sérülések nagyban befolyásolták a teljesítményét. Ma fizikailag már sokkal jobb. Nagyon jól szerepelt az utolsó mérkőzések során. Kreatív, nagyon gyors, jó az egy az egy elleni szituációkban, és mindkét szélen tud játszani képes területeket nyitni… Nagyon jók a képességei az egy az egy elleni helyzetekben. Fejlődhet, de számára az a fontos, hogy fizikailag jó állapotban legyen.”

Ansu Fati

„Azt tanácsolom neki, hogy továbbra is dolgozzon és törekedjen a fejlődésre. Tegnap beszéltem vele a koncentrációról, ez egy olyan szempont, amelyet fejlesztenie kell. A gyengébb megoldásait a koncentráció hiánya okozza, nem a képességeivel vannak problémák. Ő egy nagy tehetség, szép jövő előtt áll és segíteni kell neki a fejlődésben. Összpontosítania kell arra, hogy fejlődjön.”

Riqui Puig kimaradása a keretből

„Ez egy technikai döntés. A 23 játékos túl sok, jobb ha 20 vagy 21 fővel utazunk.”

További játéklehetőségek

„Kevesebb játéklehetőségre számíthatnak azok, akik eddig nem nagyon szerepeltek, ennek az oka az, hogy számomra a kezdőcsapat már meglehetősen kialakult. Várniuk kell a lehetőségükre és minden egyes nap megmutatniuk, hogy ott szeretnének lenni a kezdőcsapatban. Meg kell mutatniuk a képességüket és hogy kopogtatnak azon a bizonyos ajtón. A futballban sok változás van, ami ma fehér az holnap fekete lehet. Felkészültnek kell lenniük.”

Alavés

„Egy nagyon versenyképes csapatról beszélünk. Több rendszerben is tudnak játszani. Holnap biztosan védekezőbb szellemű játékfelfogást fognak alkalmazni, és a két támadójuk elől várja majd az üres területeket. Nehéz meccs lesz. Ez rajtunk, a koncentrációnkon és a ritmuson is fog múlni, amelyet a labdának adunk. Meg kell találnunk a felkínálkozó területeket a helyzetek megteremtésére. Mindhárom pontra szükségünk van.”

Araújo

„Ronaldnak nagy jövője van a klubnál és nagyon jó tulajdonságai vannak, amelyek védekezésnél rendkívül hasznosak. Nagyon gyors, erős és jól tud fejelni. Tudva hogy fiatal, vannak dolgok, amikben javulnia kell, például a hátulról való építkezésén és az első labdaérintésein még dolgoznia kell. De általánosan nagyon boldog vagyok vele kapcsolatban. Nem lehet ott a meccsen, de remélem, hogy hamarosan visszatérhet.”

Griezmann

„Ha nyersz, mint a minap, akkor az az öltöző légkörében is megmutatkozik. A Real Madrid elleni összecsapás után szomorúak voltunk, a minap pedig boldogok. A hozzáállásával és az edzésen nyújtott teljesítményével kapcsolatban nem lehetnek panaszaim. Remélem, hogy nagyobb szerencséje lesz. A minap jól teljesített. Nyugodtnak kell lennie.”

A fiatalok

„Mondtam a fiataloknak, hogy érezzék jól magukat, mert nem normális, hogy két 17 éves gyerek ezen a szinten játszik. Ez egy nagy érdem. Azt tanácsolom nekik, hogy legyenek alázatosak és dolgozzanak keményen, mert a karrier nagyon hosszú. Illetve hogy fejlődjenek. Fati és Pedri jó srácok, tudják mit kell tenniük. Azért vagyunk itt, hogy kontrolláljuk, van-e valami, amiben javulniuk kell és hogy élvezzük a játékukat.”

A jobbhátvéd poszt

„Nagyon örülök Destnek, ő egy másik fiatal, aki nagyon jól teljesít. Megmutatta a képességét a Real Madrid ellen. Sergi Roberto is játszik, mert a szezon elején jól játszott és nincsen okom arra, hogy kitegyem a csapatból. Mindketten jók és ez egy remek versenyhelyzet a kettőjük között.”