Koeman: „Ha nincsenek jó eredmények, akkor az edző a hibás”

A holland szavai a Levante elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a vasárnap esti Levante elleni bajnoki mérkőzés előtt beszélt azokról a dolgokról, amik szerinte hiányoznak a csapat játékából a jó eredmények elérésének érdekében, azt is elmondta, hogy ő tiszteli a csapat összes játékosát, illetve hogy a játékosok közül senki sem panaszkodott neki a a jelenlegi játékrendszerrel kapcsolatban.

Levante

„Erre a mérkőzésre hazai pályán kerül majd sor, ahol egy olyan ellenféllel találkozunk, amely könnyen megnehezítheti a dolgunkat. Nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a labdát milyen ritmusban járatjuk majd, továbbá a területek kialakítására és a lehetőségek hatékonyabb befejezésére is koncentrálnunk kell. A héten három mérkőzésünk lesz, mindhármat meg kell nyernünk.”

Hiányosságok

„Az elmúlt két találkozón megteremtettük a helyzeteinket, de gólokat kaptunk. Fejlődnünk kell védekezésben, de nem csak erre helyezzük a fókuszt. Sok az egyéni hiba, tizenegyesekből és szögletekből is eredményesek tudtak lenni ellenünk. A Juventus ellen rosszul kezdtünk, és elengedtük annak a lehetőségét, hogy domináljunk. De a lehetséges 18 pontból 15-öt begyűjtöttünk a Bajnokok Ligájában. A bajnokság esetében az eddigi eredmények tudatában valami egészen másról van szó, de koncentrálnunk kell.”

Riqui Puig

„Az utolsó mérkőzésen pályára lépett. A kezdőcsapat, amit a pályára küldök a játékosok teljesítményétől függ. A legjobb összeállítást keresem. Meglátjuk, mi lesz holnap. Nem szeretek egy adott játékosról egyéni véleményt megfogalmazni. Egy vezetőedző elemzi a rendszert, majd dönt a játékosokról… és ez alapján áll össze a csapat. Több, mint 20 játékosunk van. Ha valaki nem játszik, akkor annak valamilyen oka van.”

A madridi derbi

„Először is meg kell nyernünk a meccsünket. Ha sikerült győzelemmel zárni a találkozónkat, akkor a tabellát tekintve jobb, ha az Atlético veszít, hogy csökkentsük a hátrányunkat velük szemben. De nem szabad más mérkőzésekkel foglalkoznunk.”

Koncentráció

„Hiányoznak dolgok. A bajnokságban elért eredményeink nincsenek olyan szinten, mint ahol kellene lenniük. Koncentrációs problémáink vannak állított játékhelyzeteknél, általában a védekezésben, illetve a bedobások utáni szituációknál is… időnként agresszívebbnek kell lenned. Sok lehetőséget alakítunk ki az ellenfél kapuja előtt, de a hatékonyságunk nagyon alacsony, ami a helyzeteink kihasználását illeti. „

Menetrend

„Ha jók vagyunk, kevés olyan csapat van, amely hazai pályán legyőz minket.”

A személyes állapota

„Jól vagyok, remekül érzem magam. Nem vagyok elégedett a bajnokság jelenlegi állásával, de azon dolgozunk, hogy fejlődjünk. Aztán meglátjuk majd, hogy mi lesz velünk januárban az új elnökség érkezésével. Addig mi próbáljuk kihozni a legtöbbet a csapatból. Nincs szükségem támogatásra, feltételezem, hogy amennyiben nincsenek jó eredmények, akkor az edző a hibás. Ezzel nincsen gond. „

A játékosokkal való kapcsolata

„Mindig megpróbálom tiszteletben tartani a futballistákat és támogatni őket. De ha vannak hibák, akkor azt tisztelettel el kell mondani. Nem „ölök” meg egyetlen játékost sem a csapatban. Ha valamit mondok egy játékossal kapcsolatban, akkor már megbeszéltem vele is a történteket, de mindig tiszteletben tartok mindenkit a csapatból. Az nem igaz, hogy a játékosok egy másik rendszerben akarnának játszani. Minden nap beszélek velük, és nem mondtak semmit a rendszerről vagy a sajtótájékoztatóimon elhangzottakról. Én tisztelem a csapat összes játékosát. „

Hiányzik a hatékonyság

„Ha az ellenfelünk előnybe kerül, akkor természetesen jobban visszazár. Itt a klubok tudják, hogy hogyan kell jól védekezniük, és ez nagyon nehéz helyzetbe hoz minket általában. De kidolgoztunk lehetőségeket. Amire szükségünk van, az a hatékonyságban való javulás a kapu előtt.”

A nyomás

„Ennek a csapatnak elegendő tartása és tapasztalata van. Egyetértek azzal, hogy a tapasztalt játékosoknak kell tenniük egy lépést előre, de én nem hiszek abban, hogy ez pszichológiai vagy mentális probléma lenne. Ha valaki a Barça játékosa, akkor ez nyomással jár, és ezt mindenki tudja. Holnap egy erős csapatra számítok.”

A tabellát nézve

„Ha nem lenne önbizalmam, nem tudnék dolgozni. Jól érzem magam. Természetesen aggódom a bajnokság jelenlegi állása miatt. Megpróbálunk fejlődni, és van idő reagálni a helyzetre.”

A klub jelenlegi helyzete

„Nehéz időszakban vagyunk, nem csak a sport szempontjából. A legjobbat keressük. A csapat lelkes és pontosan tudja, hogy mik azok a dolgok, amik hiányoznak. Lehet, hogy egyes játékosoknak ez nehezebben megy, de türelmesek kell legyünk velük szemben. Bele kell állni a feladatba és dolgozni.”

Változások

„Koncentrációra és agresszívebb védekezésre van szükség, ez az amit el tudok mondani. Nem a rendszerre gondolok. Tizenegy gólt kaptunk: hármat egyéni hibákból, kettőt szögletekből, büntetőkből… Ez nem csak a rendszerről szól. Ezzel a felállással mi vagyunk az a csapat, amely a legtöbb lehetőséget dolgozta ki a LaLigában.”

Üzenet a szurkolók felé

„A szurkolóknak nehéz, mert megszokták, hogy megnyerjük a mérkőzéseinket és, hogy harcban vagyunk a bajnoki címért. És vesztettünk a Cádiz ellen… De átmeneti állapotban időszakban vagyunk és sok minden befolyásolja a teljesítményünket: a gazdasági nehézségek, és például a választások is …”

***