Koeman: „A klub a jelenlegi helyzetben nem sok trófeát nyerhet meg”

A holland szakember szavai az Athletic elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a vasárnap esti Athletic Club elleni bajnoki mérkőzést megelőzően beszélt arról, hogy tud-e a klub kiszivárogtatott jelentéséről, amelyben Umtitit és Minguezát alkalmatlannak minősítik arra, hogy a fontosabb meccseken is számíthassanak rájuk, illetve szót ejtett arról is, hogy a Barcelonának mindig küzdenie kell a trófeák megnyeréséért, ugyanakkor reálisnak kell lenniük a jelenlegi helyzetet figyelembe véve ezzel kapcsolatban.

Mi a holnapi mérkőzés célja?

„A két csapat előző két találkozása során volt esélyünk megverni őket. Megnyerték a Spanyol Szuperkupát és tudjuk, hogy fizikailag nagyon jó állapotban vannak és nagyon erősek, különösen a rögzített szituációkat követően. Jól, koncentráltan kell játszanunk ellenük. Az ellenük lejátszott két meccsünkön elég lehetőséget teremtettünk, de ezeket ki kell használnunk. A labda nélküli játékunkon javítottunk és az elmúlt találkozókon koncentráltabban játszottunk. Így kell folytatnunk. Fontos, hogy ne kövessünk el felesleges szabálytalanságokat, mert a rögzített szituációkban nagyon jók.”

Tud a kiszivárgott jelentésről?

„Mindig fontos, hogy a csapatban valaki dolgozzon a klub fejlesztésének érdekében. Ez nem zavar engem, mert ez egy olyan munka, amit a klubnak el kell végeznie. A játékosokat nem zavarhatja ez a kiszivárgott jelentés. Beszéltünk velük erről és játszottak a meccseken. Ezek a dolgok a világ bármelyik együttesénél megtörténhetnek.”

„Az én feladatom az, hogy a csapatot felkészítsem a mérkőzésekre. És az, hogy Planes segítségével javítsunk és erősítsünk a csapaton. Amennyiben felmerülnek kérdések, akkor hadd magyarázzuk el az ezzel kapcsolatos válaszokat. Nem nagyon olvasok sajtót. Nem tudom, pontosan mi történt, de az a dolgom, hogy a meccsekre összpontosítsak. És úgy tűnik, hogy a világ nagy része inkább más dolgokkal foglalkozik, másra helyezi a hangsúlyt. Egyedül a holnapi találkozó érdekel, más dolgok egyáltalán nem foglalkoztatnak.”

A jelentés szerint Mingueza és Umtiti alkalmatlan a jó teljesítményre a fontosabb meccseken, egyetért ezzel?

„Ha valaki a Barcelona játékosa, akkor mindenre fel kell készülnie. Umtiti sérülés miatt egy ideig távol volt az eseményektől. Most azonban jól van és felépült. Ami Minguezát illeti, ő pedig sok mérkőzésen játszott, középhátvédként és szükség esetén jobbhátvédként is. Meglátjuk, mi fog történni a jövőben. Mindenkinek bizonyítania kell és senki nem tudja előre megjósolni, hogy mi fog történni ebben a csapatban.”

Eric García nélkül a csapat törekedhet a trófeák megnyerésére?

„Ez egy olyan szezon, amelyben változtattunk a dolgokon és a fiatal játékosok mellett döntöttünk. Megpróbáljuk és harcolni fogunk a címekért. De reálisnak kell lenni a változtatásokkal kapcsolatban. A Barcelonának fel kell készülnie a harcra, de reálisnak kell lennünk. A klub a jelenlegi helyzetben nem sok trófeát nyerhet meg.”

Az imént elmondottak alapján a LaLiga és a BL megnyerésére nincs igazán esély?

„Ismerjük a helyzetünket a spanyol bajnokságban. Ez bonyolult, de az utolsó pillanatig megpróbáljuk megnyerni a meccseinket. Nincs egyértelmű esélyes a Bajnokok Ligájában. Két találkozónk lesz a Paris Saint – Germain ellen és megpróbáljuk megnyerni őket. Ez a mi feladatunk. Mi vagyunk a Barcelona és mindig törekednünk kell a trófeák megnyerésére, de ugyanakkor reálisaknak kell lennünk.”

Ismét két mérkőzés este 21:00 órakor

„Szívesebben játszottunk volna hazai pályán a Copa del Rey-ben. Tudom, hogy a Barcelona az egyik legjobban kedvelt csapat a világon, és ez befolyásolja a közönséget is. Nem szabad panaszkodnunk. El kell fogadnunk ezt a helyzetet és meg kell próbálnunk megnyerni a találkozókat.”

Beszélt már Pep Guardiolával?

„Nem beszéltünk Eric Garcíával kapcsolatban, mert ez nem az én feladatom. Tudjuk, hogy Eric a következő szezonban biztosan érkezik, és ha ez jelenleg nem valósulhat meg, akkor később fog érkezni.”

„Az én meglátásom szerint nagyon lelkes és holnap akár játéklehetőséghez is juthat majd. Holnap meglátjuk.”

Todibo kölcsönből visszatérhet a klubhoz?

„Ő a klub játékosa, de nem számítok rá.”

Hogyan lepheti meg Marcelinót?

„Nem lephetjük meg egymást. Ismerjük egymást, és két meccset már játszottunk a csapatainkkal egymás ellen.”

Megviseli a García körül kialakult helyzet?

„Nem tudom irányítani azokat a dolgokat, amik nincsenek a kezemben.”

***