Koeman: „Remélem sokáig maradok a Barcelona vezetőedzője”

A holland szakember szavai a Real Sociedad elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a vasárnap esti Real Sociedad elleni bajnoki mérkőzést megelőzően elmondta, hogy ugyan az elmúlt időszakban a csapata nagyon jó formában van, de mindig van hová fejlődni, illetve szót ejtett arról is, hogy a válogatott szünetben beszélgetni fognak Laportával, a klub jövőjéről és a lehetséges érkezőkről, távozókról is.

Mennyire lesz fontos a Real Sociedad elleni mérkőzés – amellyel már a Spanyol Szuperkupában is találkoztak – a válogatott szünet előtt?

„Ez lesz a harmadik találkozónk ellenük ebben a szezonban. A Sociedad esetében egy erős, versenyképes csapatról beszélünk, amely az egyik legjobb csapat a bajnokságban. Mindig próbálják tudatosan felépíteni a támadásaikat és szeretnek nyomást gyakorolni az ellenfelükre. Nehéz meccsre számítok.”

Örül annak, hogy Joan Laporta lett a klub elnöke?

„Fontos volt, hogy a csapatnak legyen egy elnöke, mert nyugalmat ad számunkra, ha van valaki a Barcelona élén, de ez egyáltalán nem változtatja meg a munkánkat.”

Hogyan fogadta Laporta beszédét, az elnökké avatásán, amiben a támogatásáról biztosította Önt?

„Fontos, hogy kiemelték az általunk végzett munkát. A Paris Saint-Germain elleni mérkőzés után ezt személyesen már elmondta nekem. Így kell folytatnunk munkát és az eredmények remélhetőleg meg fogják erősíteni, hogy jól dolgozunk. Remélem sokáig maradok a Barcelona edzője.”

Mit szólt Tusquets dicséretéhez? [Tusquets elmondta egy interjú során, hogy Koeman az érkezésekor azt mondta, hogy csak akkor adjanak neki fizetést, amikor rendeződik majd a klub anyagi helyzete – a Szerk.]

„Több dologról is beszéltem vele. Ami a fizetésemet illeti, meg kellett értenem a klub helyzetét. Ha van rá lehetőség, mindig szeretnék segíteni a csapatnak. Nagyra értékelem a szavait. Nem azért dolgozok, hogy sokáig legyek a Barcelona edzője, hanem azért, hogy mérkőzéseket nyerjünk és hogy a culék boldogak legyenek.”

Sikerülhet dupláznia a csapatnak ebben a szezonban?

„Nem szeretnék erről beszélni. Nagyon gyorsan változnak a dolgok. Nem is olyan régen még nem játszottunk ennyire jól. Mérkőzésenként kell haladnunk, négy ponttal vagyunk lemaradva a listavezető Atlético Madridtól és a menetrend nagyon nehéz. A Copa Del Rey-ben pedig van egy finálénk egy nehéz ellenféllel szemben. Hosszú út áll előttünk trófeák megnyeréséig.”

Jó formában van a csapat, vagy van még hová fejlődni?

„Mindig van hová fejlődni. Az elmúlt találkozók során jól játszottunk, de ebben az is közrejátszott, hogy folyamatosan sikerült csökkentenünk a hátrányunkat a listavezetővel szemben.”

Tudja, hogy a történelmet figyelembe véve az Anoeta mindig is egy nehéz helyszín volt a Barcelona számára?

„Nem tudom, hogy ez lesz-e a legnagyobb jelentőséggel bíró mérkőzés, de van némi hátrányunk az első helyezettel szemben és minden egyes vereség sokba kerülhet. Ez egy nehéz helyszín, jól játszanak és nagyszerű vezetőedzőjük van. Ez egy nagyon érdekes mérkőzés lesz. Meg kell mutatnunk az igazi arcunkat.”

Megérti a szurkolók visszatérésével kapcsolatos eltérő véleményeket?

„Igen, mert vannak emberek, akiknek dönteniük kell erről. Én egy pozitív dolognak látom, hogy a Barcelona B hétvégi mérkőzésén már 1000 szurkoló jelen lehet majd. Ez egy lépés előre. Bíznunk kell a kormányban. Apránként kell haladnunk és ezzel a döntéssel még egy lépést sikerült előre tennünk.”

Mit gondol Haaland esetleges érkezéséről, szeretne vele együtt dolgozni?

„A tisztelet miatt nem fogok olyan játékosról beszélni, aki egy másik csapat játékosa. Sokat fogunk majd beszélni a játékosokról, de most a mérkőzésekre és a játékosaimra kell összpontosítanunk, illetve a jövőre.”

Hogyan fogja befolyásolni ez a mérkőzés a Real Sociedad Athletic Club elleni döntőjét? [Ez a finálé a Copa del Rey-ben még a tavalyi szezonban alakult ki, de áprilisban fogják majd lebonyolítani, az aktuális szezon döntőjével egyetemben – a Szerk.]

„Nem hiszem, hogy ez befolyásolni fogja. A spanyol bajnokságban lesz egy szünet a válogatott forduló miatt és lesz idejük felkészülni az Athletic Club elleni mérkőzésre.”

Aggodalomra ad okot, hogy Frenkie de Jong és Messi is egy sárga lapra van az eltiltástól?

„Tudjuk, hogy egy lapra vannak az eltiltástól, de ez a helyzet. Remélem, hogy nem fogják kisárgázni magukat, de ha igen, akkor a következő találkozón majd egy másik játékos kapja majd meg a lehetőséget helyettük.”

Tervezi, hogy újra találkozik majd Laportával?

„A vasárnapi mérkőzés után kihasználjuk a válogatott szünetet, hogy beszéljünk a jövőről, a csapatról a lehetséges érkezőkről és távozókról és hogy jobban megismerjük egymást.”

Hogyan halad Ansu Fati felépülése?

„A felépülése hosszabb időt vesz igénybe, mint amire számítottunk. Néhány hét múlva ismét a gyepen fog majd edzeni, de az ő esetében egy erős és fiatal játékosról beszélünk. Nem sietünk a visszatérésével.”

***