Koeman: „Továbbra is hiszünk a bajnokság megnyerésében”

A holland szakember szavai a Levante elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a kedd esti Levante elleni mérkőzést megelőzően elmondta, hogy még mindig hisznek a bajnoki cím megnyerésében, ugyanakkor nem a saját kezükben van a sorsuk, illetve arról is szót ejtett, hogy az idény elején kevesen gondolták, hogy a fiatal játékosok ennyi játéklehetőséghez fognak majd jutni a találkozók során. Ez pedig az érettebbé és a tapasztaltabbá válás útján sokat segíthet majd nekik a jövőben.

Milyen ellenfélre számít a Levante esetében?

„A LaLiga nagyon kiegyenlített. Sok okból kifolyólag nehéz jól befejezni a szezont. Sok mérkőzés van hátra, nagy a nyomás… Megpróbálunk mindent megtenni. Mindenki előtt akadnak nehézségek. Túl kell élnünk ezt az időszakot és elemeznünk kell a mérkőzéseket. Közel vagyunk a végéhez, és még egyszer utoljára meg kell próbálnunk minden tőlünk telhetőt megtenni.”

Még mindig úgy gondolja, ha mindhárom meccset megnyeri a csapat, akkor bajnok lesz vagy a bajnoki cím már elúszott?

„Nem úszott el, mert a hétvégi két döntetlennel ugyanabban a helyzetben vagyunk. Most eggyel kevesebb meccsünk van hátra, és az Atlético két ponttal vezet. De alapvetés, hogy a többi csapatra nem kell gondolni, csak saját magunkra koncentrálunk.”

Milyen önkritikája van az Atlético ellen a csapat hozzáállásával kapcsolatban?

„A mérkőzésnek két különböző szakasza volt. Nem kezdtünk jól. Nehezen tudtuk őket megszorongatni, ők pedig veszélyt teremtettek. A második félidőben jobbak voltunk, és megvoltak a lehetőségeink. Kemény meccs volt egy nagyon erős, versenyképes ellenfél ellen és ha mindkét csapatot figyelembe vesszük, akkor az Atléticónak több tapasztalattal rendelkező játékosa volt, mint nekünk. Azt hiszem, ezt elemeznünk kell és át kell gondolnunk. Két 18 éves középpályással és két 20 éves védővel játszottunk. Tudnunk kell, honnan jöttünk, milyen változtatásokat hajtottunk végre. Nyertünk egy trófeát, és harcolunk egy másikért. Javulnunk kell, de nem hiszem, hogy én lehetek a hibás, ha gólt kapunk vagy büntetőt hibázunk.”

Ön szerint az UEFA képes lenne kizárni a Barcelonát a Bajnokok Ligájából?

„Nem tudom. Nem tudok hozzászólni ehhez a témához, mert nem foglalkoztam a Szuperligával. Ez az UEFA hatáskörébe tartozik. Nem tudom, hogy az UEFA képes-e kizárni minket vagy sem. Jelenleg ez engem nem foglalkoztat.”

Megérti a madridiak érzéseit a VAR és Zidane kritikája miatt? [egy beadás után Militao kezére pattant a labda, ezt a játékvezető nem fújta le, az ellentámadás során pedig valószínűleg tizenegyeshez jutottak volna a hazaiak, Benzema lábát sodorta el Bono, az eseteket természetesen visszanézték a VAR szobában, és miután a kezezés előbb történt – a Sevilla jöhetett büntetővel – a Szerk.]

„Ha valakinek nem kell a bíráskodásról beszélnie, az én vagyok. Mondtam már erről valamit, amit akkor gondoltam, és a véleményem ebből a szempontból nem változott. Ha a madridiak úgy gondolják, hogy igazságtalanság döntés érte őket, az az ő problémájuk. Csak az a helyzet, hogy edzőként eljön az idő, amikor nem tudod, mi a kezezés és mi nem. És szerintem még a játékvezetőknek is vannak kétségeik néha ezzel kapcsolatban. A játékosok és az edzők pedig nem mindig tudják, mikor van kéz. Ez minden országban előfordul, nem csak nálunk.”

A válogatott szünet után a csapat formája sokkal rendszertelenebb volt. Gondolja, hogy észre lehet venni a rotáció hiányát és a csapat fáradtságát?

„Igen, de ez minden csapatra igaz. És még inkább azokra, amelyek a Copa del Rey-ben és a Szuperkupában szerepeltek, és amelyek messzire jutottak Európában. Rengeteg mérkőzés van, és ez megviseli a játékosokat. Hazai pályán játszani a szurkolók nélkül pedig sokkal nehezebb, mert a klub drukkerei nem támogatnak. Ezért következhetett be a sok pontvesztés a Camp Nouban. És lehetséges, hogy emiatt nyertünk többet idegenben. De igen, a csapatok nem elég erősek ahhoz, hogy bírják ezt a túlterheltséget.”

Mi lesz Ilaix Moriba sorsa, a B csapatban is pályára lép majd a rájátszás során?

„Mint mindig, most is az első csapat a legfontosabb. A klubtól senki sem szólt nekem erről. De amíg nem vagyunk bajnokok, addig az első csapat a legfontosabb. Ha eljön a nap, amikor segíthetünk a Barça B-nek, akkor segíteni fogunk.”

Ön is elismerést követel azért, amit elért. Úgy érzi, hogy kívülről és mindenekelőtt a klubon belülről nem értékelték eléggé?

„Számomra azok az emberek a fontosak, akikkel nap mint nap együtt dolgozom. És azok az emberek, akikkel az első naptól kezdve együtt vagyok, értékelnek. A sajtó vagy az emberek ellen nem nyerhetem meg a csatát. Úgy gondolom, hogy az emberek értékelik, amit csinálunk, és ez így igazságos.”

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

Hogyan látja Araújo helyzetét?

„Egy ideig sérült volt, és fizikailag nehéz volt a saját szintjén maradnia. Nagyszerű második félidőt játszott az Atlético ellen. Az ő problémája az volt, hogy a felépülése kicsit tovább tartott. Nagyszerű szezont fut. Ki kell emelnünk Araújót, Minguezát, Pedrit és Ilaix Moribát, mert a szezon elején senki sem gondolta volna, hogy ezek a játékosok ennyi játéklehetőséget kapnak majd. A fiatal játékosok éltek a lehetőséggel, és ez a jövő. A mai Barça a jövő csapata. Több fiatallal játszunk, mint a riválisaink, és ez jelent valamit. Mert hiányzik belőlük az érettség és a tapasztalat.  Ez az év nagyon fontos számukra, mert olyan tanulási tapasztalatokat szereztek, amelyek a következő években jól jönnek majd.”

Tervezi, hogy megnézi a Real Madrid és az Atlético meccseit, vagy inkább jobban szeret kikapcsolódni? Nézte a Real Madrid – Sevilla meccset?

„Igen, az első 20 percet megnéztem, aztán elkezdtem nézni a Milan – Juventus meccset, mert ideges vagyok, ha a riválisok meccseit nézem. Én inkább nyugodt szeretnék lenni.”

Cruyff azt mondta, hogy inkább korábban játszik, hogy nyomást gyakoroljon az ellenfélre. Ezzel ön is így van?

„Ez az eredménytől függ. Ha nyersz, nyomást gyakorolsz a többiekre. Holnap a tabella élére kerülhetünk, de ez egy nehéz meccs lesz. Összességében ez nem számít. Minden az eredménytől függ.”

Miért játszik Pjanic és Riqui ilyen keveset az elmúlt időszakban?

„Ha a csapat jó, általában nem sok változtatást eszközölök. Ez függ az edzéseken nyújtott teljesítménytől és a riválisok rendszerétől is… Azoknak, akik nem játszanak sokat, fel kell készülniük arra, amikor rájuk kerül a sor.”

Nem gondolja, hogy igazságtalan lenne a maradását az alapján eldönteni, hogy megnyeri-e a csapat a La Ligát vagy sem?

„Az utolsó mérkőzés után szeretnék erre válaszolni. Az elnök az első naptól kezdve bizalmat szavazott nekem, és ha valaki dönthet, az az elnök. A jövőm miatt nem kell aggódnom. Két évre írtam alá, és jövőre is edzőként tekintek magamra. Ha nem így lesz, akkor az elnök ezt el fogja mondani. Megbeszéltük, hogy a szezon vége után beszélünk. Most várjuk még ki ezt a két hetet.”

A szezon során sokat panaszkodott a VAR-döntések miatt, Ön szerint van még mit javítani ezen a technikán?

„Egyszer már válaszoltam erre, és ezt nem ismétlem el még egyszer.”

Az emberek mindig a jövőjéről beszélnek, és megkérdőjelezik a munkáját. Ez nem igazságtalan?

„Nem hiszem, hogy ez csak rólam szól. Más edzőkről is szó van. Talán ez egy szokás itt Spanyolországban. Külföldiként ezen nem tudok változtatni. Ezek a dolgok a sajtóban szerepelnek. Tisztelem az emberek véleményét, és nem akarom megváltoztatni. Azt szeretném tudni, hogy a hozzám közel állók mit gondolnak rólam, és két hét múlva elemezni fogják a munkánkat. Szerintem ez a legjobb, amit tehetünk ebben a helyzetben.”

Három mérkőzés van hátra, mit üzensz a szurkolóknak?

„Továbbra is hiszünk a bajnokság megnyerésében. Holnap este meglátjuk, mi lesz az eredmény. Nem a mi kezünkben van a sorsunk. Meg kell nyernünk a mérkőzéseinket, és nem szabad megkönnyítenünk az ellenfeleink dolgát.”

***

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát