Laporta és a Barça drámai adatai: adósságállomány, jutalékok, fizetések, jövőkép…

Joan Laporta Barcelona elnök hétfőn egy két órán át tartó sajtótájékoztató keretében beszélt Lionel Messi búcsújának körülményeiről, de ezen túl a Barcelona jelenlegi állapotáról, különös tekintettel a klub anyagi helyzetére.

A klubot átvizsgáló átfogó független vizsgálat még mindig tart, mely a klub korábbi szerződéseit, kifizetéseit, működését tárja fel, de számos adat már ismert most is.

Aktuális kulcs számok

“Az elmúlt szezonra vonatkozó veszteségek 481 millió eurót tesznek ki” (Laporta szerint ez mintegy 200 millió euróval több, mint amiről ők tudtak, és amit a LaLiga felé korábban bemutattak – a szerk). Ezek már auditált, és a LaLiga felé bemutatott számok. A COVID hatása ebből az összegből 91 millió euró. A keret fizetési bértömege a klub éves bevételeinek (617 millió euró) a 103 százalékát teszi ki, ami hozzávetőlegesen 25 százalékkal magasabb, mint a versenytársainké. Így a klub teljes adóssága 1.351 millió euró.”

Adósságállomány

Laporta kétségtelenül óriási adósságról számolt be, sokkal nagyobbról, mint amit korábban bárki hallhatott volna. A Barçának jelenleg 1.351 millió eurós az adóssága. Ebből

  • 617 millió euró banki hitel,
  • 389 millió játékosok felé fennálló tartozás,
  • 56 millió az Espai Barçához kötődő tartozás,
  • 90 millió perekhez kapcsolódó tartozás,
  • 40 millió euró a bérletes pártoló tagok felé adósság, és ezért az idei évben a bérletekért nem kérnek pénzt, és
  • 79 millió euró a televíziós jogokért járó hitel, mert a korábbi klubvezetés előre tudott hozatni ilyen összegben televíziós jogokért járó fizetést, amit a klub így a későbbiekben nem fog megkapni.
  • 80 millió eurós áthidaló hitel a Goldman Sachs-tól, már Laporta vezetése alatt felvéve, hogy a klub tudja fizetni az aktuálisan fizetendő béreket.

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

Jutalékfizetések

Laporta nyilvánosságra hozta, hogy nem csak az i3Ventures felé akadtak olyan kifizetések, amelyek felvetik a hűtlen kezelés gyanúját. Akadnak olyan ügyletek, ahol olyan személyek is kiugró kifizetéseket kaptak, ahol ez nem látszik indokoltnak.

“Olyan jelentős jutalékokat fizettek ki közvetítőknek, nem játékos ügynököknek, hanem csak közvetítőeknek, amelyet mi helytelennek tartunk, és amelyek nagyon szerencsétlenek voltak a klub gazdasági helyzetére nézve. Például kifizettek jutalékként egy 40 millió eurós átigazolás után 8 millió eurót. Egy másik személy Dél-Amerikában 8 millió eurót keresett azért, hogy játékosokat figyeljen meg.”

Konklúzió

“Új éra kezdődik. A kilátások rövid távon nem túl jók, de középtávon csodálatosak. Csak áldozatok útján tudjuk elérni. Tetszett az öltöző reakciója, és biztos vagyok benne, hogy ez lesz az uralkodó szemlélet az idény során. Ez egy nagyon Barcelonista hozzáállás volt, kezdve az edzői csapattal. Minden játékos maximálisan motivált, és a kapitányokon keresztül tudjuk, hogy harcolni fognak, hogy a szezon legyen sikeres. Vasárnap bebizonyozott, hogy a Barcelona szurkolók is ki vannak éhezve a futballra, és hogy lássanak egy olyan csapatot, amelyik harcol és jól játszik.”

Játékos eladások

“A cél, hogy 200 millió euróval csökkentsük a fizetéseket változott. A La Masiára fogunk építeni, mely segíteni fog abban, hogy olyan modellt honosítsunk meg, amit szeretnénk. Nem támogatjuk az olyan játékosok eladását, akiknek magasabb a piaci értékük, kivéve akkor, ha ők nem férnek bele a sportszakmai vezetés terveibe.”

Pjanic, Umtiti, Coutinho, Collado – nem voltak benne meccs keretben

“Ezek sportszakmai döntések, ezt követően persze lehet ezt magyarázni bármilyen módon. De ha el szeretnénk adni őket, akkor a legjobb az lenne, hogy játsszanak, hogy lássák őket a klubok. Ezek csak sportszakmai döntések voltak.”

Lehetséges igazolások

“Az 1-4-es szabállyal, ha felszabadítunk a kiadásaink közül 100 millió eurót, akkor lesz 25 milliónk, amit elkölthetünk. Ebben a pillanatban látunk egy nagyon motivált keretet, Koeman elégedett, látja, hogy kikkel számol, és kikkel nem számol. A játékos piac nem zárul le augusztus 31-ig, és most a CVC témával lesznek csapatok, amelyeknek nő az elkölthető keretük…”

Ha ezeket a számokat ismerte volna…

“Tudtuk, hogy a klub rossz állapotban van, aggodalomra adott okot a helyzet, de ahogy én, úgy a kollégáim is úgy gondoltuk, hogy van egy tervünk, nagyon bízunk benne, és vasárnap látva a csapatot, ez még inkább igaz. Jobban meg vagyunk győződve arról, hogy megfelelő döntéseket hoztunk, erősnek érezzük magunkat, és meg vagyunk győződve róla, hogy meg fogjuk tudni fordítani a szituációt. Nem ijeszt el minket, inkább motivál, mert a cél nagyon komoly, és képesek leszünk fordítani rajta. Optimista vagyok. Mindannyian meghúztuk a nadrágszíjat, pár éven belül a klub anyagi helyzete jóval egészségesebb lesz.”

Játékos fizetések

“Ezen most is dolgozunk. A játékosoknak van egy fix fizetésük és néhány bónusz, ez az egész téma racionalizálásra kerül. Néhány játékos, mint Piqué, akinek az esetében a legvilágosabb volt, hogy egyszerűen csökkenti a fizetését (és nem növeli az évek számát, hogy végeredményben ugyanannyi pénzhez jusson – a szerk.), hogy be lehessen nevezni új játékosokat, és ez valóban megengedte számunkra, hogy ezt megtegyük. Más esetekben inkább téma a szerződéses összegek újra ütemezése, vagy a bónuszok csökkentése, látjuk az elhatározást a játékosok részéről, és az elképzelés az, hogy a teljes keretnél történjen meg az újrastrukturálás.”

A klub marad a socióké

“A helyzet drámai, de vannak jó híreink is. Rendelkezünk egy stratégiai tervvel. Elértünk egy 560 millió eurós hitelt, 1,9 százalékos kamatra, ami egy nagyon jó hír, és ami segíteni fog az adósság újra ütemezésében. 17 érdeklődő befektető jelöltünk van a Barça Studiosra. Már van 5 ajánlatunk a klub főszponzori státuszáért. Ahogy a játékosokat és a csapatot látom, hogy motiváltak és szeretnék megmutatni az értéküket, ugyanígy látom ezt a vezetőknél. Bemutattunk egy stratégiai tervet, amiben a partnereink hisznek. Abban nincs közöttünk vita, hogy a Barça a sociók tulajdona kell maradjon, és mindig is az fog maradni.”

Jordi Alba szavai a hétvégi meccs után

“Elégedettek vagyunk, Piquével meg tudtuk oldani ezt a helyzetet, és szeretném megköszönni neki a segítőkészségét, azt, hogy készen állt erre. Piqué nem csak egy futballista, hanem a klub alakja, olyasmit tett, ami csodálatra méltó, és nem mindenki teszi meg. És ezzel lehetővé tette, hogy be tudjunk nevezni játékosokat.”

“Jordi Albáról, igaza van abban, amit mondott. Az ügynökével március 24-én vettük fel a kapcsolatot, és július 8-án kapott egy levelet. Megértem a játékosokat, drámai helyzetben vagyunk, és megoldást kell találnunk. Mindenki nagyon jól kezelte eddig ezt. Fognak tenni egy gesztust a klub felé, és amikor mi tudjuk, ezt kompenzálni fogjuk.”

Bartomeu nyílt levele

A múlt hét folyamán hosszú hallgatás után nyilvánosság elé lépett egy levél formájában Josep Maria Bartomeu ex-elnök, aki támadta Joan Laportát. Laporta most tételesen válaszolt azokra a vádakra, amelyeket kapott.

Hamarosan ezekkel a válaszokkal folytatjuk külön cikk formájában

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!