Sergi Barjuán: „Ezer edző szeretne az én helyemben lenni”

A Barcelona ideiglenes vezetőedzője, Sergi Barjuán nem érzi magát nyomás alatt, de elismeri, hogy „nehéz mosolyt találni az öltözőben” mostanában, és figyelmeztet: „Az egyetlen módja annak, hogy megbecsüljenek minket, ha győzünk.”

Milyen érzés BL meccsen irányítani a csapatot?

„Megtiszteltetés számomra, hogy Bajnokok Ligája mérkőzésen edzősködhetek. A szombati meccs utáni beszédemben elmondott gondolatom ugyanaz. Ezek a játékosok hozzászoktak ahhoz, hogy mindenféle forgatókönyv mellett, bármilyen nyomás alatt játsszanak. Azt kértük tőlük, hogy legyenek szervezettek, és ezt szeretnénk a pályán is megmutatni.”

A keretben szereplő új játékosok mennyire állnak készen a kezdésre?

„Az öltözőben egység uralkodik. Mindenki, akit behívtak, játéklehetőséget kaphat, és a játékkal tudják felvenni a ritmust a többiekkel. A mérkőzés nagyon fontos, és a kezdőcsapatnak fizikailag, érzelmileg és mentálisan is a maximumot kell nyújtania a pályán.”

Kötelező a győzelem?

„A Barçának mindig kötelessége nyerni. Akár a csúcson vagyunk, akár nem. Az egyetlen módja annak, hogy tiszteletet vívjunk ki magunknak, ha győzünk. A holnapi nap tökéletes forgatókönyv arra, hogy az asztalra csapjunk és megváltoztassuk a rólunk kialakult képet. Azt hiszem, ez örömet okozna, és egy kicsit megváltoztatná a csapat szurkolóinak látásmódját.”

Észrevette a hangulatról, hogy mennyire kulcsfontosságú ez a mérkőzés?

„Még csak néhány napja edzem a csapatot. Az edzés ugyanolyan volt, mint eddig. Az én igényem az, hogy ezek intenzívek és szervezettek legyenek. Ha megvan a játékosokban a tehetség, akkor azt a mérkőzéseken is meg kell mutatniuk. Mindenki tudja, milyen fontos ez a mérkőzés. De ezt nem lehet szorongássá alakítani. Amikor jók vagyunk, elég nyugodtak vagyunk ahhoz, hogy mozgatni tudjuk a labdát, és megtaláljuk a helyeket a csapatrészek között. Ez az a Barça, amit mi akarunk.”

Hogy érzi magát, milyen állapotban talált rá az öltözőre, hogy látta Kun-t?

„Büszke vagyok arra, hogy itt lehetek és képviselhetem a klubot ebben az időszakban. A culéknak erősebbnek kell lenniük, mert akkor tűnnek fel a leginkább a legtöbben, amikor mi gyengén teljesítünk. Úgy gondolom, hogy a csapat képes megváltoztatni ezt a helyzetet. Tegnap beszéltem Agüeróval, a szobájában kell maradnia, de nyugodt.”

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

Hogyan lehet örömöt közvetíteni egy ilyen drámai pillanatban?

„Az öröm a stílusunk, a modellünk megtalálása… A jó dolgok örömet okoznak. Ezekben a nehéz pillanatokban nehéz mosolyt találni az öltözőben. De amikor egy játékos jól van, akkor boldog. Ebben a kevés időben meg kell próbálnom a legjobbat kihozni mindenkiből. Amikor hívtak, hogy Isztambulban debütáljak, játékosként megvalósult egy álmom. Edzőként mindent, amit játékosként, korábbi játékosként és emberként adni tudok, át akarok adni nekik, hogy ők is átadhassák ezt a klubnak.”

Mit jelent Dembélé visszatérése?

„A sérült játékosok visszatérése mindenki számára extra motivációt jelent, mert ez egy belső versenyhelyzetet eredményez. Az, hogy visszatérnek a sérülésüket követően a játékosok, akár csak pár percet is a pályára lépve, az egy jó dolog. Még inkább akkor, ha ennek döntő jelentősége van az adott találkozóm. A lényeg az, hogy hozzájáruljanak a csapat játékához és örömet okozzanak. Óvatosnak kell lennünk Dembélével, de meg kell köszönnünk neki, hogy ott akar lenni és segíteni akar nekünk egy ilyen fontos mérkőzésen.”

Coutinho formája javulhat a jövőben, fel lehet őt építeni egy jobb szintre?

„Ez a tervem. Beszéltem az összes játékossal, beleértve őt is. A Camp Nouban kifütyültek engem is, pedig saját nevelésű játékos voltam. Arra kértem, hogy játsszon könnyedén, és amikor úgy érzi, hogy különbséget tud jelenteni, akkor csinálja a legjobb tudása szerint. Minél lazábban csinálja, annál inkább újra felfedezhetjük azt az erőt, amivel a Liverpool játékosaként rendelkezett.”

Érezte már, hogy nem húzza mindenki a csapta szekerét ugyanannyira? Hogy hiányzik a megfelelő hozzáállás? 

„Négy nap alatt, amit tettem, ismétlem, hogy mindenkivel beszéltem, hogy a lehető leggyorsabban eljussanak hozzájuk a gondolataim. Nem láttam, hogy bármiben is hiányt szenvednénk. Vannak olyan játékosok, akik több éves pályafutással rendelkeznek, és a kapitányok, akik többet tesznek hozzá, mint a fiatalok, ami logikus. De azok az emberek, akik a csapatban vannak, jól vannak. Igaz, hogy amikor a dolgok nem működnek, akkor neked kell változtatnod. De az öltözőben alapvetően egység van.”

Ez a lehető legrosszabb időszak a klubnál?

„Valószínűleg ezer edzőt is megkérdezhetnél, és mindannyian az én helyemben szeretnének lenni. Megpróbálom a lehető legjobban megoldani a problémát a rendelkezésemre álló tapasztalatokkal.”

***

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!