Xavi Dembéléről: “Vagy hosszabbít, vagy távozik”

Végül úgy néz ki, hogy Xavi Hernández adta meg nyilvánosan azt az ultimátumot Ousmane Dembélének, amiről a sajtó is folyamatosan írt. Elfogyott a türelem, és ha Dembélé nem hosszabbít, akkor a klub vagy így vagy úgy, de el fogja távolítani a Barcelona keretéből még a téli átigazolási időszakban.

Xavi a szerdai sajtótájékoztatóján azt is világossá tette, hogy a klub nem számol azzal a lehetőséggel, hogy fél évre a lelátóra száműzné a játékost, azonnali megoldást keres. Ez azt is jelenti, hogy ha Dembélé a csütörtöki napon vagy addig nem ad pozitív választ a klubnak, akkor csütörtökön este az Athletic Club elleni Király Kupa meccsen már nem fog játszani, és kimondható, hogy csak akkor kerül újra pályára a Barcelonában, ha végül hosszabbítana. Nem ez a valószínű forgatókönyv.

A jelenlegi helyzet a csapat számára nem kedvező, hiszen egy meghatározó támadó játékossal így nem számolhat Xavi Bilbaoban, és várhatóan a következő meccseken sem, pedig szükség lenne rá, hiszen Ansu Fati még nincs száz százalékos állapotban, Luuk de Jong eltiltott és Memphis Depay is kisebb sérüléssel küzd. Martin Braithwaite várhatóan visszatér a napokban, de több hónapos kihagyás után nem lehet komolyan terhelni.

A témában az alábbi kérdéseket kapta Xavi.

“Ousmane-nak nehéz helyzetben vagyunk. A klub azt a döntést hozta, hogy ha nem hosszabbít, akkor megoldást kell találni a helyzetre. Nem maradhatunk ebben a helyzetben. Nagyon sokat vártunk. Öt hónapja már, hogy Mateu (Alemany, sportigazgató) tárgyalásban van a játékossal és az ügynökeivel, nem várhatunk tovább. Vagy hosszabbít, vagy megoldást kell találnunk a játékos számára.”

Nem fog játszani Bilbaoban?

“Holnap döntjük el. A játékos tudja, hogy őszinte voltam vele. Ez nem egy kellemes helyzet, de rövid úton le kell zárnunk. Mindent vagy semmit. Rosszul esik nekünk is, de itt a klub érdekei számítanak, és a legjobb döntést kell hozni a klub szempontjából.”

A szezon hátralévő részében a lelátóra kerülhet?

“Nem merült fel ez a lehetőség. Vagy hosszabbít, vagy távozik. Nincs más lehetőség. Ezzel a két úttal számolunk. Szerintem egyértelműek voltunk vele. Nem értem a helyzetet. Ő szeretne hosszabbítani, de nem hoz döntést. És nekünk nincs más lehetőségünk. Mindent vagy semmit. Az a lehetőség, hogy a lelátóra kerüljön, nem  merült fel.”

Mivel magyarázza azt, hogy Dembélé mond egy dolgot, az ügynöke pedig egy másikat?

“Ez a kérdés neki szól, nem tudom. Nem szeretnék válaszolni senki helyett. Nekem azt tanították, hogy legyek tisztelettudó mindenki felé. De vagy ez lesz a megoldás, vagy az. Vagy hosszabbít, vagy keresünk egy megoldást a távozására. Nem maradt más lehetőségünk.”

Ott lesz a nevezettek között?

“Ezt holnap döntjük el. Holnap fogjuk kihirdetni a nevezettek listáját.

Miért nem hosszabbít?

“Nem tudom (nevet). Ő azt mondja nekem, hogy szeretne maradni. Ez a kérdés neki szól. Szerintem elég egyértelmű voltam a témával kapcsolatban, nincs más út előttünk. Holnap van egy meccsünk, ami nagyon-nagyon fontos, meghatározó meccs az egész szezon szempontjából. Szerintem elég egyértelmű voltam, nem tudok ennél egyértelműbb lenni. Két megoldás van: vagy hosszabbít, vagy keresni kell egy megoldást a klubból való távozására. Nincs más lehetőség, nincs más út. Végül ebben a kérdésben mint klub kell döntsünk, és ezt a döntést hoztuk.”

Csalódást okozott Dembélé Önnek?

“Nem. És ez az utolsó kérdés róla.”