Xavi: „A szezon elején nem az EL-győzelem volt kitűzve, de most igen”

Xavi az FC Barcelona - Eintracht Frankfurt EL-negyeddöntő visszavágója előtti sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire.

Xavi az Eintracht Frankfurt elleni EL-negyeddöntő visszavágója előtti sajtótájékoztatón állt az újságírók rendelkezésére. Többek között beszélt a csapatra háruló nehézségekről, a játékosok mentális állapotáról, a lehetséges visszatérőkről, Ansu felépüléséről, valamint kifejtette, hogy mennyit számíthat a szurkolók támogatása.

Dest

„Ha ott van a nevezettek között, akkor pályára léphet. Akárcsak Memphis. Gerardot pedig holnap meglátjuk. Nagyon fontos, hogy felépültek a játékosaink. Számomra Dest kiemelten fontos.”

A játékosok meccs előtti szokásairól

„Nem ugyanazzal a busszal utazok, mint ők, és az öltözőben se vagyok ott. Amikor megérkezek, kikapcsolják a zenét. Ez az ő dolguk. Nincs előírás ezzel kapcsolatban. Ericet kellett volna erről megkérdeznetek.”

A fejlesztendő elemekről

„Jobban kell védekeznünk, amikor birtokoljuk a labdát. Sokkal finomabbak kell legyünk. Jobban kell felvenni a pozíciókat, így könnyebben tudnánk nyomást gyakorolni. Otthon játszva úgy gondolom, ez jobban fog menni.”

Az Eintracht mindent bele fog adni

„Ez biztos, hogy így lesz. Ők mondták, hogy ez lesz a történelmük legfontosabb meccse. Azonban számunkra is. Engem nagyon meglepett a közeg Frankfurtban. Soha nem játszottam ebben a stadionban. Nagyon agresszívek voltak velünk. Megpróbálunk holnap visszavágni.”

Az ellenfélről

„Ugyanarra számítok az Eintrachttól, mint az odavágón. Óvatosnak kell lennünk a labdavesztéseknél, sokkal finomabban kell játszanunk. A gyors kontrák vezetése a nagy erősségük.”

Fabio Blancóról

„Nagy fejlődésen megy keresztül. A B csapattal játszik. Át fogjuk értékelni az idény végeztével, de nagyon szépen fejlődik.”

Nico erőnlétéről

„Nem hiszem, hogy lenne erőnlétbeli probléma. Nico nem játszott rosszul a Levante ellen. Nagyon nagyra értékeljük Nicót. A probléma az, hogy nagyon jó játékosokkal verseng. Viszont nagyon fontos lesz a számunkra. Nem gondolom, hogy erőnléti probléma lenne. Fiatal, erőfeszítéseket tesz, sokat fut és nagyon fontos szerepe van.”

Luuk de Jongról

„Nagyon nagyra értékelem Luukot, egy példakép. Példaértékű professzionalitást tanúsít. Soha nem panaszkodik, minden edzésen száz százalékon teljesít. Nagyon jó dolog őt a csapatban tudni. Ő egy ütőkártya a kezünkben. Jól beilleszkedett és sokat javult, mióta idejöttünk. Egy kiváltság, hogy a csapatunkban van.”

A Madriddal szembeni irigységről

„Minket a Barça történelme hajt, nem nem a Madridé. A mi történetünk 40 éve kezdődött Johan érkezésével (Johan Cruyff – a szerk.), aki kitűzött egy célt: győzni szép játékkal. Ha ez nem sikerül, nem vagyunk elégedettek. Ilyenek vagyunk mi, katalánok. Nem tudom, hogy milyen lehet ez Madridban. Nem éltem még ott, így nem ismerem az ő sajátosságaikat.”

Mit gondol Lewandowskiról [akit az elmúlt napokban nagyon sok forrás szóba hozott a Barçával, de konkrétumok még nincsenek az üggyel kapcsolatban – a Szerk.]? 

„Nem ez a megfelelő pillanat, hogy erről beszéljünk. A holnapi napra kell koncentrálnunk, nem az igazolásokra.”

A javulásról

„Sok mindenben javultunk, de még nem értünk a folyamat végére. Jobban kell küzdenünk. A Levante elleni meccs nem volt jó. A Frankfurt elleni sem. A hozzáállásunkon kell javítani. Mindent bele fogunk adni annak érdekében, hogy megnyerjünk egy olyan trófeát, amivel még nem rendelkezünk.”

A mentális kimerültségről

„Minden meccs fontos a számunkra.  Ha megnézed azokat a csapatokat, akik csütörtökön játszanak, nehezebben nyernek vasárnap. Ezért mondom, hogy mentálisan kimerültek vagyunk. Csökken a koncentráció. Könnyűnek tűnik, de nem az. Ez az egész nem egyszerű. Minden meccsen az életünkért küzdünk. Nem állhatunk meg.”

A Camp Nouba érkező német szurkolókról

„Számukra ez nagyon fontos meccs. Ki kell egyenlítenünk ezt a lélektani előnyt. Ez nem történik meg minden ellenfél esetén. Holnap remélem, a szurkolók kint lesznek és buzdítani fognak minket.”

A keddi mérkőzésekkel kapcsolatban

„Az jár a fejemben a tegnapi után, hogy a LaLiga szintje nincs is olyan messze a Premier League-től. A LaLiga a LaLiga. A spanyol csapatok még versenyben vannak. Láttam a meccseket, mert imádom a focit. A mi célunk az, hogy a Bajnokok Ligájában játsszunk a következő idényben. Apropó, most akkor a Villarreal egy nagycsapat? Írjátok fel őket a nagyok közé.”

A rájuk nehezedő nyomásról

„Ez a Barça. Számunkra kötelező győzni és jól játszani. Számunkra az 1-0 nem elegendő. A cél a jó játék és a győzelem. Ez a Barça és itt mindennek tökéletesnek kell lennie. Éppen ezért ez a legjobb csapat a világon. Nem hasonlítható semmihez. Nincs még egy ilyen csapat a világon. Szép játékkal nyerni. Ez az, ami igazán nehéz.”

Mit jelenthet az elődöntőbe jutás?

„Egy lépéssel előrébb lennénk a kitűzött célok elérésének egyikében. A szezon elején nem ez volt kitűzve, de most igen. Nem értékelik annyira, mint a Bajnokok Ligáját, de számunkra sokat jelentene. A BL-ben szeretnénk lenni, és most azon dolgozunk, hogy visszatérjünk oda. Fájnia kell és erőt kell adnia annak, hogy nem ott vagyunk. Továbbjutni egy lépéssel közelebb vinne minket ahhoz, hogy meghódítsuk Európát.”

A Camp Nou-faktorról

„Számunkra ez egy fontos része a meccsnek. Otthon játszunk, és mióta én itt vagyok, a szurkolók rendkívüliek. Szükségünk van rájuk. Szükségünk van arra, hogy a légkör izzó legyen és hajtsanak minket előre. Tudom, hogy nem fognak cserben hagyni.”

Ansu Fati visszatéréséről

„Elmondom ismét. Ebben a kérdésben az a fontos, hogy ő jól érezze magát. Ma összegeztük és jó eredményeket produkál. Számára az a fontos, hogy jól legyen.”

Piqué állapotáról 

„Minden attól függ, hogy holnap hogyan érzi magát. Ha nem 100 százalékos az állapota, akkor egy ilyen fontos meccsen nem hiszem, hogy játszani fog.”

Miben lehet fejlődni?

„Több felelősség kell, ha nálunk van a labda. Kerülni kell a szükségtelen labdavesztéseket. Ezek olyan hibák, amiket ezen a szinten nem engedhetünk meg magunknak. Persze az is igaz, hogy a pálya állapota nem volt megfelelő, de holnap az lesz. Fejlődni kell a labdavesztésekben. Támadni kell azokon az üres területeken, amik egy-egy védőjük kilépésével keletkeznek. Jobban kell támadni és védekezni.”

„Minimalizálnunk kell a kontráik számát is, és el kell kerülnünk, hogy gyorsan át tudjanak menni védekezésből támadásba.”