Lewandowski: „A testem fiatalabb, mint az év, ami a személyi igazolványomon áll”

A Barcelona lengyel gólvágója, Robert Lewandowski is nyilatkozott Xavi Hernández mellett a szerda hajnalban megrendezésre kerülő Juventus elleni előkészületi mérkőzés előtt. A 33 esztendős klasszis elmondta, nem tűzött ki elvárásokat saját magával szemben, ami a szerzett gólokat illeti, szót ejtett arról is, hogy már az első pillanattól kezdve boldog és jól érzi magát, valamint hangsúlyozta, hogy a futballban nem az számít, amit a múltban tettél, hanem az, amit a jelenben teszel.

Az előszezon

„Minden előszezoni mérkőzés fontos számunkra, hogy jól felkészüljünk a szezonra. Meg kell próbálnunk a legjobbat kihozni magunkból. Győztes mentalitással rendelkezünk. Minden találkozót szeretnénk megnyerni, még a barátságosakat is.”

A győztes mentalitás

„Mindig az van a fejemben, hogy megnyerjem a meccset és gólt szerezzek. Nem számít a mérkőzés vagy az ellenfél. Mindig éhes vagyok a győzelemre. Nagy potenciál van ebben a csapatban. Mindannyiunknak együtt kell haladnunk.”

Veled több esélye van a csapatnak a Bajnokok Ligája megnyerésére?

„Ha idejövök, akkor azért van, hogy címeket nyerjek, és a Bajnokok Ligája a legfontosabb cím, de lépésről-lépésre kell haladnunk.”

Hogyan tudtál alkalmazkodni a körülményekhez az első napokban?

„Már az első pillanattól kezdve nagyon jól éreztem magam, nagyon boldog vagyok. Mindenki nagyon jól fogadott. Nagyon boldog vagyok.”

Raphinha teljesítménye meglepett?

„Könnyű vele kijönni. Ő egy nagyszerű játékos, aki óriási kvalitásokkal rendelkezik. Úgy látom, hogy a fiatalokban nagy a vágy és a potenciál.”

Guardiola és Xavi nagyon hasonlítanak egymásra?

„Számomra könnyű megérteni ezt a rendszert, mert sok éven keresztül dolgoztam Pep Guardiolával. Két nagyszerű edzőről beszélünk az esetükben, akik nagyra értékelik a taktikai szempontokat. Nagyon könnyen megértem, hogy Xavi pontosan mit is kér tőlem.”

Minél több gólt szeretnél szerezni Barcelonában?

„Megpróbálok majd sok gólt lőni, de a legfontosabb, hogy segítsek a csapatnak meccseket nyerni. Nem tűztem ki magam elé pontos célt, amit szeretnék elérni a szerzett gólok tekintetében.”

Mióta itt vagy, hányszor jutott eszedbe az a négy gól, amit a Real Madrid ellen lőttél egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen?

„A futballban nem az számít, amit a múltban tettél, hanem az, amit a jelenben teszel. A Real Madrid elleni négy gól már régen volt, és ez már mögöttem van.”

És mi a helyzet a Bayern München 8-2-es győzelmével a Barcelona ellen?

„Ez még kevésbé. Erre senki sem emlékszik.”

El tudod képzelni, hogy még sokáig itt játszol?

„A testem fiatalabb, mint az év, ami a személyi igazolványomon áll. Nem tudom megmondani, mennyi ideig leszek még a pályán, de biztos vagyok benne, hogy még jó néhány évet.”

***