Xavi: „Most máshogy állnak a dolgok, mint az előző szezonban”

Kedden, a Bajnokok Ligájában, a Barcelona a szezon egyik legnehezebb ellenfelével néz farkasszemet. A Bayern München ellen az utóbbi években nem sok babér termett a katalánoknak, mindössze két meccset tudtak megnyerni a bajorok ellen, ebben a sorozatban. Xavi Barçája, most revansot venne a németeken. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a katalánok trénere beszélt arról, hogy bíznak a győzelemben, jó formában van a csapata és a mentalitás terén fejlődött a legtöbbet az együttes. Méltatta a Bayernt és elmondta, hogy nagyon intenzív mérkőzésre számít.

Mik a holnapi kilátások?

„Az idei évben nagyok az elvárások a csapattal szemben, akár nyerünk, akár vesztünk, ez nem fog változni. Nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket egyetlen mérkőzés alapján, az egész szezont kell majd értékelnünk. Ennek ellenére óriási eredmény lenne, ha holnap nyernénk. Ez a találkozó egy nagy teszt lesz. Most máshogy állnak a dolgok, mint az előző szezonban, már kilenc hónapja együtt dolgozunk és hiszünk abban, hogy versenyképesek leszünk. Izgatottak vagyunk, bízunk benne, hogy holnap nyerhetünk és kijavíthatjuk a múlt hibáit. Véleményem szerint a világ egyik legjobb csapata ellen fogunk kiállni, akik mögött egy remek menedzser áll, aki nagyon jól irányítja őket, ezt már bizonyította ellenünk is. Sokat fejlődtünk, jó formában vagyunk, ezt holnap szeretnénk a pályán is megmutatni.”

A versenynaptár

„Mindent analizáltunk és elterveztünk. Hat, vagy hét játékos marad majd a klubnál. (A válogatott-szünet alatt – a szerk.) Pihenni fogunk a szünetben, mert ezután nem lesz rá lehetőségünk. A versenynaptár sűrűbb, mint valaha, háromnaponta fogunk meccseket játszani, ezután pedig jön a világbajnokság. (A 2022-es Labdarúgó-világbajnokság házigazdája Katar lesz és 2022. november 20. és 2022. december 18. között rendezik – a szerk.) A VB után egy rövidebb felkészülési időszakot követően kezdjük a szezon második felét. Alkalmazkodnunk kell ezekhez az új körülményekhez, de már mindent előre elterveztünk.”

Allianz Aréna, avagy a rettegés háza?

„Ezt nem mondanám, de a Bayern Münchenről beszélünk. Megtapasztaltuk itt az érem mindkét oldalát, a futbalban egyszer nyersz, egyszer vesztesz, ez egy ciklikus dolog. Összességében csak kétszer nyertünk ellenük (a Bajnokok Ligájában a két csapat mérlege 8-2 a Bayern javára, egy döntetlen mérkőzés mellett – a szerk.), Münchenben egyszer sem sikerült, tehát tisztában vagyunk az előttünk álló kihívás nehézségével, de jó formában vagyunk, meglátjuk mi történik majd holnap.”

Nagelsmann helyét megkérdőjelezték (a Bayern legutóbbi három mérkőzésén, három döntetlent játszott a Bundesligában – a szerk.)

„Erről nem volt tudomásom. A Bajnokok Ligáját remekül kezdték, nagyon minőségi a keretük és Nagelsmann kiváló edző. Taktikailag nagyon képzett, ezt már láthattuk azoknál a csapatoknál, amiket edzett. A holnapi mérkőzés nehéz lesz számunkra, nagyon intenzíven játszanak és magasan letámadnak, ezt nagyon jól alkalmazzák. Sok tekintetben nagyon erősek, ezért kemény mérkőzésre számítok. Meglep, hogy megkérdőjelezik a helyét, de ez a velejárója, ha egy olyan nagy csapat edzője vagy, amilyen a Bayern.”

Mit gondol, mi fog történni a holnapi találkozón?

„Kiegyenlített mérkőzésre számítok, ahol mindkét csapat birtokolni akarja majd a labdát és magasan letámad. Arra törekszünk majd, hogy minél hamarabb visszaszerezzük az elvesztett labdákat, mert a játékszer nélkül szenvedni fogunk. Intenzív játékot várok, az a cél, hogy a labdatartás terén fölényben legyünk. Agresszív is lehet majd a mérkőzés egy bizonyos ponton, de dominálni szeretnénk akkor is, ha a Bayernnél van a labda. A labdabirtoklás lesz a kulcs.”

Lewandowski

„Robert remek állapotban van, nyugodt és magabiztos. Egy igazi vezetővé vált a csapatunkban. Biztos vagyok benne, hogy ez egy nagyon különleges mérkőzés lesz a számára. Nagyon motiváltnak látom, pihentettük, ami jót tett neki, frissen várja az összecsapást.

Ez most a megfelelő pillanat arra, hogy kiálljunk a Bayern ellen. Erős keretük van és véleményem szerint ők a világ egyik legjobb együttese. Holnap a saját stílusunkban kell játszanunk és megmutatni milyen karakteres csapatunk van.”

Kezdők

„A kezdőcsapatot már összeállítottuk, reméljük nem lesznek váratlan sérülések.”

Raphinha

„Rapha nagyon fontos játékos számomra, aki nem csak a támadásokban vállal fontos szerepet, hanem kiveszi a részét a védekezésből is. Nagyon jól támadja az ellenfelet, sokat dolgozik a csapatért. Ő egy remek focista és nagyon bízom benne, holnap fontos szerepe lesz.”

Müller

„Kiváló játékos, hosszú évek óta a Bayern kötelékének a tagja, aki megteremti a különbséget a pályán. Nagyon jól érti a játékot, legyen szó védekezésről, vagy támadásról. A német válogatott és a Bayern vezére. Nehéz védekezni egy ilyen játékos ellen, de nem csak egy embert kell fognunk, mindenkire figyelni kell.”

Nagelsmann: „Lewandowskit kell semlegesítenünk”

„Nagyon jó, hogy Robert velünk van, ő nagyon fontos a számunkra, de vannak más játékosaink is. Érti a játékot, magasan letámadja az ellenfelet és mindig jól időzít. Megtalálja az üres területeket és nagyon gyors, de Robert mellett még ott vannak a szélsőink és a középpályásaink is, tehát van még fegyver a tarsolyunkban.”

Fiatalok: Musiala, Davies

„Musiala és Davies máris nagy hatással voltak a csapatra, a koruk ellenére nagy lehetőség van bennük, de inkább a csapat egészéről beszélnék. Támadó szellemű játékosok, nagyon jók a letámadásban és visszaszorítják az ellenfelet a saját térfelére. Mi is ezt próbáljuk, de ők hosszabb ideje csinálják. Tehetséges fiatal játékosaik vannak.”

Mi változott az utolsó, müncheni mérkőzésük óta?

„Rengeteg dolog, de amit kiemelnék, az a mentalitás. Sokat beszélgettünk azután a mérkőzés után (Bayern-Barcelona 3-0, 2021. december 8. – a szerk.), elmondtam a játékosoknak, hogy mi vagyunk a Barça és mostantól mindent bele kell adnunk és megmutatni kik vagyunk. Természetesen az új igazolások segítettek minket, a győzelmektől pedig magabiztosabbak lettünk, de elsősorban a játékosok mentalitása változott.”

A kezdő tizenegy összeállításánál mennyire volt fontos az Ön számára az ebben a sorozatban szerzett tapasztalat?

„Nem igazán, a játékosok állapota dönt. A tapasztalat kevésbé fontos a számomra, vannak fiatal játékosaink, akik remek formában vannak, ez a döntő és az edzésmunka.”