Xavi: „Ha év végére nem nyerünk semmit, keresztre feszítenek”

A Barça csütörtökön a Real Betis ellen lép pályára a Spanyol Szuperkupa első fordulójában. Az egy mérkőzéses összecsapás győztese bejut a vasárnapi döntőbe. A Szaúd-Arábiában megrendezett, új formátumú tornára a Barcelona jó formában érkezik, de Xavi elmondta, hogy ezt a pályán is bizonyítaniuk kell. A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy szeretnék megnyerni a sorozatot, ezért a holnapi mérkőzés kiemelt fontosságú. A riporterek érdeklődtek, hogy mi a tréner véleménye az új helyszínről, illetve ehhez kapcsolódóan szóba került a szaúdi Al-Nassrhoz igazoló Cristiano Ronaldo is.

Memphis helyzete: marad, vagy távozik?

„Ahogy már említettem, ha a csapatban nem történik változás, én akkor is nagyon elégedett leszek, és ezt jeleztem Mateunak is. Találkoztam vele, és az elnökkel is, de nem beszéltünk átigazolásokról, szóval ezzel kapcsolatban nem tudok újat mondani. Nagyon örülök, hogy ezzel a kerettel dolgozhatok.”

A Betis karaktere

„A Betis egy olyan csapat, amelyik szereti birtokolni a labdát. Pellegrini egy nagyon támadó szellemű edző, aki szereti a technikailag képzett játékosokat. Canales, Fekir, Luiz Henrique, Borja Iglesias mind, mind kiváló képességű labdarúgók. Magasan védekeznek és folyamatos nyomás alatt tartják az ellenfelet, nehéz lesz elvenni tőlük a játékszert. Guido és Carvalho a középpályán nagyon erősek. Nagy feladat elé nézünk holnap, mert az ellenfelünk nagyon kemény, a játékosaik jól összecsiszolódtak, és taktikailag is kiválóak. Maguknál fogják tartani a labdát, ameddig csak tudják.”

Mennyire fontos Önöknek a szuperkupa?

„Nagyon fontos számunkra. Amióta az új formátumban rendezik meg, még nem nyertük meg ezt a címet. Jó formában vagyunk, ott vagyunk fejben és fizikálisan is jó állapotban vagyunk. Nyugodtak vagyunk, és a saját stílusunkban szeretnénk játszani. Szeretnénk az ellenfeleink fölé nőni, bejutni a döntőbe, és megnyerni a kupát. Nem lesznek nagy változások, ha nem sikerül, de rendkívül motiváltak vagyunk, hogy megnyerhetjük a szezon első trófeáját.”

Az előző évben, a sorozat elődöntőjében jól játszottak a Madrid ellen. (Ennek ellenére kiestek, a végeredmény 3-2 lett, a Real javára – a szerk.) Ennek fényében mennyire fontos a győzelem?

„Minden sorozatot megpróbálunk megnyerni, természetesen értjük a mostani mérkőzések fontosságát, és szuperkupa „módba” kapcsoltunk. Ügyelnünk kell, hogy ne hibázzunk, és versenyképesnek kell lennünk az erősebb csapatokkal szemben is.”

Busquets a pályafutása utolsó szakaszába érkezett? Hogy értékeli a teljesítményét, és mit ad a csapat játékához?

„Nélkülözhetetlen a csapat számára, ő a kapitányunk. Létfontosságú a jelenléte az öltözőben. A profizmusa, az erőfeszítései, és az elkötelezettsége példaértékű a többi játékos számára. Ezek a dolgok pótolhatatlanok. Ami a játékunkat illeti, ő teremti meg benne az egyensúlyt, látszik, ha nincs ott a pályán. Taktikailag szinte tökéletes. Megváltoztatta a posztjáról kialakított elképzeléseinket, és az ő játéka lesz a kiindulási pont a jövő védekező középpályásai számára. Nagyon fontos eleme a csapatunknak.”

Mi a véleménye arról, hogy a szuperkupa Szaúd-Arábiában kerül megrendezésre?

„Profik vagyunk, tudjuk, hogy a sporthoz hozzátartozik az üzlet. A szövetség a spanyol foci érdekeit tartotta szem előtt, mikor idehozták a sorozatot. Sok más, szerényebb keretek között működő csapat is játszik „idegenben”, ha az hasznot hajt a klub számára. A focit el kell juttatni mindenhová. A katari világbajnokságot is sok kritika érte. (Katart az emberi jogok semmibe vételével vádolták, ezért sokak számára aggályos volt, hogy ott rendezik a világbajnokságot. Emellett feltételezik, hogy a közel-keleti ország ráhatással volt a FIFA döntéshozó szervére, amikor a rendezés jogáról döntöttek, erről a Netflix dokumentumfilm sorozatot készített, „A FIFA titkai” címmel – a szerk.) Szaúd-Arábiának is sok dologban kell még fejlődnie, de ez igaz ránk spanyolokra is. A foci mindenkié, és mindenhová el kell juttatni. Ez a véleményem.”

Ferran kétmeccses eltiltást kapott. Memphis előtérbe kerülhet a következő időszakban?

„Az eltiltást kicsit túlzónak érezzük. Tényleg összeakaszkodtak, de azért nem nevezném agressziónak. Ez nem fogja befolyásolni a kezdőcsapat összeállítását.” (Ferran Torres és Stefan Savić a hétvégi, Atlético-Barcelona rangadón feszült egymásnak, ami után mindkét játékos a kiállítás sorsára jutott – a szerk.)

Szóba került a Betis játékstílusa. Egy kinyíló, támadó, vagy egy védekezőbb felfogású ellenfélre számít?

„Egy olyan összecsapásra számítok, ahol a labdabirtoklás lesz a kulcskérdés. Szeretik tartani a labdát és két védekező középpályással játszani. Nagyon technikásak a játékosaik. Mi is próbáljuk majd birtokolni a labdát, ez hozzátartozik a stílusunkhoz.”

A La Ligában elfoglalt pozíciójuk alapján Önök számítanak a szuperkupa esélyeseinek?

„Úgy érzem jó formában érkezünk, de semmi többet. Bizonyítanunk kell majd a pályán, mert a Betis egy nagyon kemény ellenfél. Nem gondolom, hogy mi vagyunk a fő esélyesek.”

Máshogy készültek erre a tornára?

„Igen, mivel két mérkőzés kell a végső győzelemhez. Sokat jelentene nekünk ez a cím a morál szempontjából, megnyugtatna minket, és önbizalommal folytathatnánk a munkát. Mindent megteszünk a győzelemért. Nincsenek sérültek a keretben és jó formában vagyunk, de bizonyítanunk kell a pályán.”

Szaúd-Arábia

„Megtiszteltetés itt lenni. Már jártam itt az Al-Szaddal, amikor az Al-Nassr ellen játszottunk. (Az AFC Champions League, vagyis az Ázsiai Labdarúgó-szövetség által rendezett Bajnokok Ligája csoportkörében találkozott a két csapat 2021. áprilisában, ahol mindkét mérkőzés az Al-Nassr győzelmével zárult – a szerk.) Mindig jó érzés itt lenni és erős klubokkal összecsapni. A döntő a célunk, ahol teljesen mindegy ki lesz az ellenfelünk, nyerni szeretnénk.”

Cristiano Ronaldo (A Manchester Uniteddel való szerződésbontást követően a portugál klasszis a szaúdi Al-Nassr csapatához igazolt, 2025-ig szóló kontraktust írt alá – a szerk.)

„Látni fogja, hogy ez egy erős bajnokság. Átlagosan 8 külföldi játékos van egy csapatban, ez egy versenyképes liga. Itt is ki fog emelkedni, és meg fogja teremteni a különbséget a pályán, de nem lesz sétagalopp.”

Bírói ítéletek, lapok

„Mindig a bíró dönt. Mi próbáljuk a felgyülemlett feszültséget kontrollálni. A holnapi mérkőzés fontos számunkra, megpróbáljuk kordában tartani az érzelmeinket, remélhetőleg a bíró is így tesz majd. Egy mérkőzésen dől el a továbbjutás, nem veszíthetjük el a fejünket.”

Raphinha az utolsó 7 mérkőzésen csak csere volt

„Nyitott, hogy többféle poszton is segítse a játékot. Pár hete volt egy megbeszélésünk vele, érti, hogy mi a szerepe, fontos eleme lesz csapatnak. Sokat tett a játékhoz kezdőként, és most csereként is, mindig jól száll be. Ezen a tornán is jelentős szerepe lesz.”

Ezen a tornán mindegyik játékosa pályára léphet (Az eltiltott Robert Lewandowski és Ferran Torres is Xavi rendelkezésére áll – a szerk.)

„Nagy fejfájást okoz, amikor mindenki játékra kész, de nyilván jobb ez, mintha nem számolhatnék a kulcsemberekkel. Az biztos, hogy a legjobb állapotban lévő játékosok lépnek majd pályára, és ez remélhetőleg meghozza a kívánt eredményt.”

Miben változott meg a Barça az év elejéhez képest?

„A játék tekintetében sokat beszélünk manapság a csapatok karakteréről. Mi mindenképpen szeretnénk megtartani a miénket, a saját stílusunkat, de előfordul, hogy az ellenfél megnehezíti a dolgunkat. Az ellenféltől függően mindig több megoldással kell rendelkezned, ha adódik egy probléma. Régebben akár 80 percig is nálad lehetett a labda, ez ma már nem lehetséges, mindegyik csapat magasan letámad, már nem a kapu előterében védekezve várnak rád, ami megnehezíti a dolgokat.”

A Barçában mindig kiemelkedő volt a támadósor. A hátsó alakulatban most olyan nevek vannak, mint Araújo, vagy Koundé, elképzelhető, hogy most a védők kerülnek előtérbe?

„Igen, de kiemelkedő még Ter Stegen, Eric, Baldé, Jordi…mindannyian remekelnek, a védelmi vonalunk kulcsfontosságú. Manapság rengeteg a kontra, ezért kellenek olyan játékosok, akik kijavítják az esetleges hibákat. Araújo nagyon különleges játékos és Christensen is. Nem csak a támadójáték fontos, hanem a jó védekezés is.”

Szuperkupa

„Nagyon izgatott vagyok és nyerni akarok. Azért vagyok itt, hogy címeket nyerjek, ha ez nem történik meg keresztre feszítenek.”