Xavi: Két év után bejuthatunk a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába”

Xavi Hernandez a Porto elleni kedden 21:00-kor sorra kerülő Bajnokok Ligája mérkőzés előtt beszélt a sajtó képviselőivel. A Barcelona a legutóbbi játéknapon bebiztosíthatta volna helyét a legjobb tizenhat közé a Sahtar ellenében, de a Barcelonának most kell ezt hazai pályán kiharcolnia. Xavi szerint az FC Porto elleni meccs potenciális fordulópontot jelenthet a csapata számára, és pozitív lökést adhat a későbbi mérkőzésekhez is.

Lehetőség

„Ez egy nagyon fontos meccs, létfontosságú számunkra. Ha nyerünk, biztosak lehetünk abban, hogy az első két hely valamelyikén végzünk, és két év után bejuthatnánk a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában.”

Mérkőzés

„Az utóbbi időben a dolgok nem úgy mennek, ahogy szeretnénk. Vallecasban a Rayo ellen győzelemre törekedtünk, helyenként jól is játszottunk, és a második félidőben agresszívabbak voltunk, de hiányzott a folytonosság. Az öltöző azonban egységes.”

Támogatás

„Érzem, hogy a klub minden tekintetben támogat engem. Naponta beszélek az elnökkel és Decóval. Hisznek a projektben, tudják, hogyan dolgozunk, teljes bizalmat élvezek.”

Magukra koncentrálnak

„Csak vészhelyzetekben reagálunk, hiszünk abban, amit csinálunk. A keddi meccs nagy lehetőség, fordulópontot jelenthet számunkra, az ötödik játéknapon a legjobb tizenhat közé kerülhetünk.”

Diagnózis

„Az elmúlt meccseinken elbuktunk mentalitásban, intenzitásban, a magas presszingben… de szilárdan hiszem, hogy újra jól fogunk játszani. Ha nem így lenne, nem lennék itt.”

Érez nyomást?

„Ez a Barça. Nagy a tét, de megszoktuk, mindig ez van, hiszen minden találkozó fontos. A keddi mérkőzés létfontosságú lesz.”

Bíráskodás

„Nyilvánvaló, hogy jobban éreznénk most magunkat, ha számunkra kedvezőbb döntések születtek volna a legutóbbi bajnokin. De ez nem mentség, ha ezt mondanám, akkor azt válaszolnád, hogy kifogásokkal védekezem. Jobban kell játszanunk, de a bírói döntések miatt hátrányba kerültünk. Nem volt szerencsénk.”

Kritikák

„Kritika mindig van és lesz. Én vezetem ezt a csapatot, és vakon hiszek a játékosaimban, a stábomban…”

Egyedül van?

„Nem, ott vannak velem, mögöttem Deco, az elnök, a stábom, a játékosaim… hisznek abban, amit csinálunk. Minden működni fog. És ha mégsem, akkor elmondhatjuk, hogy megpróbáltuk. Tavaly sem ment mindig simán, és mégis sikerült bajnokságot nyerni. Szilárdan hiszem, hogy a dolgok működni fognak.”

Porto

„Ők egy olyan csapat, amely taktikailag nagyon felkészült, tudják, mit kell tenniük. Magasan letámadnak, agresszívak. Ez egy fontos teszt lesz számunkra. Portóban szenvedtünk ellenük, nagyon erős ellenfél.”

Ter Stegen

„A keddi edzésen Marcot tesztelni fogjuk. Hétfőn nem edzett, de kedden kiderül, hogy száz százalékos-e.”

Szurkolók

„Elengedhetetlen, hogy a szurkolók velünk legyenek és támogassanak bennünket.”

Helyzetek

„Mi vagyunk a legtöbb helyzetet generáló csapat Spanyolországban, de ha nem használjuk ki ezeket megfelelően, akkor ez rontja az önbizalmat. Javítani kell a hatékonyságon.”

(A Barcelona kialakított helyzetek mennyiségében és minőségében [xG] első a Ligában 27,8-as értékkel. Azonban csak 27 lőtt gól áll a csapat neve mellett, amiből kettő öngól volt, tehát majdnem hárommal szereztek kevesebbet, mint az várható lett volna – a szerk.)

Lazítás

„A legnehezebb dolog egy győzelem után újra nyerni, de erre kell törekedni.(Rayo ellen nem nyert a Barça – a szerk.) Vadállatnak és versenyző alkatnak kell lennie mindenkinek. Győzni kell, miután nyertél, az első perctől kezdve győzelemre kell törekedni.”