Luis Enrique: „Szerintem a kiállítás nélkül is minden ugyanígy alakult volna”

"Szerintem Xavi az ideális edző, és remélem, hogy még sokáig ő lesz a Barça edzője." - mondta

A PSG vezetőedzője, Luis Enrique a Barcelona elleni továbbjutás után elmondta, hogy Araújo kiállítása alapjában véve megváltoztatta a mérkőzés képét, bár a játékvezető döntésével kapcsolatban nem szeretett volna álláspontot foglalni. A párizsi klub a története során először jutott tovább a BL egyenes kieséses szakaszában úgy, hogy az első meccsen vereséget szenvedett, Lucho már a párharc visszavágója előtt biztos volt ebben és végül neki lett igaza. Végezetül Xavi jövöjére is kitért, aki reméli, még sokáig marad a katalán klub kispadján, mert szerinte ő a legmegfelelőbb ember erre a pozícióra.

Araújo kiállítása jelentette a fordulópontot

„Ez nyilvánvaló. Ragyogóan kezdtünk. Tudtuk, hogy lesznek gólok. Minden forgatókönyvre fel voltunk készülve. Tizenkét perc alatt még csak a kapunk közelébe sem kerültek, de Lamine látványos megmozdulásai révén vezetést szereztek, de mi jó formában voltunk, és meg akartuk fordítani a mérkőzést. A kiállítás után végig domináltunk.”

Nem volt túlzó a piros lap ezért a szabálytalanságért?

„Nem láttam a szituációt. Próbálom magam a játékvezető szerepébe képzelni. Általában nem szoktam ítélkezni. Próbálok keveset vagy semmin sem tiltakozni, mert az érzelmek befolyásolnak. Tettünk egy lépést előre. Senki sem gondolta, hogy mi vagyunk az esélyesek az első meccset követően. Érdekes módon a Dortmund ellen fogunk játszani a következő körben, akik megnyerték a csoportunkat.”

Nyílt párharc lesz ez a Dortmund ellen?

„Talán. A Dortmund nagyon jól játszik. Ismerjük őket. Problémákat okoztak nekünk a csoportkörben. Jól presszionálnak. Nyitott lesz a párharc…”

Mbappét meggyőzöd majd a maradásról?

„(Nevet) Megvárjuk, amíg beszélni fog erről nyíltan. Amikor ez a pillanat elérkezik, majd meglátjuk. Ez olyan, mint egy tárgyalás. Amíg Mbappé nem beszél a szándékairól, én csendben szemlélem az eseményeket.”

A Barça elleni párharc

„Szerintem hihetetlenül jól kezdtük a meccset. Felvettük a ritmust, jól játszottunk, de amikor először a kapunk közelébe jöttek, egyből gólt lőttek. Szerintem ez nagyon igazságtalan volt a játék képét tekintve, de ezután sem változtattunk a játékunkon. Mentálisan nagyon nehéz volt a Barcelona ellen irányítani a csapatomat.”

Először fordult elő, hogy egy hazai pályán elszenvedett vereség után végül a második meccsen kiharcolta a PSG a továbbjutást a BL egyenes kieséses szakaszában

„Már a meccs előtt is mondtam, hogy ez így lesz, de nem azért, mert van egy varázsgömböm, amin ezt láttam előre, hanem azért, mert a hosszú sorozatok egyszer megszakadnak. Az első mérkőzés után a döntetlen igazságosabb eredménynek tűnt volna számomra, de meg kellett őrizni a hitünket. Szerettem volna, ha a Real Madriddal találkozunk az elődöntőben, de örülünk, hogy a legjobb négy között vagyunk. Ezt a sikert a szurkolóinknak ajánljuk, különösen annak a háromezernek, akik idáig eljöttek. Úgy gondolom, hogy a szurkolók és a csapat közötti kapcsolat egyre erősebb és erősebb. Ez egy pozitív dolog. Most pedig élveznünk kell, hogy a legjobb négy közé jutottunk, változtatnunk kell a gondolkodásmódunkon, és a szurkolóknak köszönhetően van esélyünk arra, hogy végső győzelemmel zárjuk ezt a sorozatot és ez a célunk.”

Melyik győzelem a különlegesebb, a 6-1 vagy az 1-4?

„Amikor a profi labdarúgás részese vagy, a legjobb érzés, ha boldoggá teszed az embereket. Ez felbecsülhetetlen érzés. Nem tudok választani, és nem is leszek olyan hülye, hogy válasszak. Remélem, ez a mostani többet ér, mint a 2017-es, amelyik nem jelentett semmit a BL megnyerésének szempontjából.”

Xavi Araújo kiállítása miatt panaszkodott

„Az a szokásom, hogy nem beszélek a játékvezetőkről. Nem láttam a szituációt visszajátszva, és az elmúlt tizenkét évben igyekeztem nem ítélkezni a játékvezetők felett. Arra koncentrálok, amire befolyásom van. Megpróbálom a lehető legjobban kontrollálni az érzelmeimet. Egy ilyen téttel bíró mérkőzésen nagyon biztosnak kell lennie az ítéletében, de én hű maradok ahhoz, ahogyan a szabályokat értelmezem. Megértem mindenki álláspontját.”

Mit emelnél ki a legjobban a Barcelonával kapcsolatban?

„Szerintem a szezon legjobb Barçáját fogtuk ki, a labdás és labda nélküli játékot is tekintve. Nagyon nehéz dolgunk volt. Szerintem a kiállítás nélkül is minden ugyanígy alakult volna. Úgy gondolom, hogy Xavi az ideális edző, és remélem, hogy még sokáig ő lesz a Barça edzője.”

***