Vidal szezonjának vége.. Hogyan tovább?

A szabályok értelmében igazolhat a Barcelona | Nili megkapja az esélyt?

Aleix Vidal súlyos sérülést szenvedett Vitóriában a hétvégén, már át is esett az operáción, és elõreláthatólag legalább öt hónapot kell majd kihagynia. Luis Enrique vezetõedzõ döntéshelyzetbe került, hiszen Sergi Roberto az egyetlen játékos a keretben, akit be szokott vetni rendszeresen ezen a poszton, és õ sem klasszikus jobbszélsõ.

Még szûk négy hónap van hátra a szezonból, vagyis azt nem lehet elvárni Sergi Robertótól, hogy ezalatt az idõ alatt minden egyes mérkõzésen magas szintû teljesítményt nyújtson. Reagálni kell tehát Vidal balszerencsés sérülésére, és alapvetõen három opció áll a szakmai stáb rendelkezésére.

1. Igazol a Barcelona

A szabályok értelmében egy spanyol egyesület akkor igazolhat az átigazolási idõszakon kívül is, amennyiben a keretébõl egy játékos több, mint öt hónapos kihagyásra kényszerül egy szezon közben elszenvedett sérülés következtében. Pontosan ez a helyzet most Vidal és a Barcelona esetében.

Van ugyanakkor további két feltétel is. A kiszemelt játékosnak vagy a Ligában kell játszania vagy szabadon igazolhatónak kell lennie. Az tehát nem lehetséges, hogy például a katalán egyesület reaktiválja a téli érdeklõdését Darijo Srna felé, hiszen a horvát egyik feltételnek sem felel meg.

2. A B keret szolgáltatja a megoldást

Amint arról beszámoltunk, Luis Enrique kihirdette a Párizsba utazó keretét, melybe bekerült a B keretbõl Carlos Aleñá és Nili. Elõbbi a középpályán bevethetõ, utóbbi viszont jobbhátvéd, vagyis Vidal pótlását hivatott megoldani. Nili a B csapatban idén 13 mérkõzésen kapott lehetõséget, amikor is 882 perc alatt 1-1 góllal és gólpasszal segítette a csapatát a ‘Transfermakt.com’ adatai szerint. A jobbszélsõ az elsõ csapatban egy ízben kapott lehetõséget idén, méghozzá a Király Kupában a Hercules elleni, végül 1-1-re végzõdõ odavágón játszhatott 21 percet.

A 22 esztendõs játékos a nyáron érkezett a Las Palmas együttesétõl, és noha nem számít kirobbanthatatlan elemnek a B együttesben, Luis Enriquét meggyõzte azokon az edzéseken, amikor felhívta õt az elsõ csapathoz a tréner, így joggal reménykedhet a játékos komolyabb lehetõségekben Vidal sérülése után.

3. Az elsõ keretben találják meg a kiutat

Habár klasszikus jobbhátvéd nincs is a keretben, és Sergi Roberto is még csak tanulja a posztot, bizonyos mértékig az elsõ keret is adhat megoldást a problémára. Mascherano például rendelkezik azzal a gyorsasággal, taktikai érettséggel és labdabiztossággal, ami ehhez a poszthoz szükséges. Az összjátékban természetesen nem tudna úgy segíteni Mascherano, mint Vidal vagy Sergi Roberto, de a védekezõ feladatát garantáltan megoldaná.

Halvány eséllyel bír, de nem lehet kizárni Digne vagy Alba jobb oldali szerepeltetését sem. Mellettük szól, hogy a szélsõjátékot tökéletesen érti mindkettõ, ellenük, hogy egyik játékos sem igazán kétlábas, mint például a német Lahm, így komolyabb gondot okozhatna nekik egy-egy játékhelyzet megoldása a jobb oldalon.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni azt is, hogy Enrique esetleg átáll egy 3-4-3-as játékrendszerre, ahol a három középhátvédet a jobb oldalon az éppen aktuális középsõ középpályás segítené ki, míg a bal oldalon Digne vagy Alba segítene vissza. Enrique már próbálgatta ezt a szisztémát több-kevesebb sikerrel, a Leganés elleni, idegenben elért 5-1-es siker például a nehézségei ellenére is azt mutatja, hogy ez egy életképes ötlet lehet, ami további mérlegelést érdemel.