Elátkozott BL-párharcok: 2015 óta csak Messi lőtt gólt idegenben

Sikeres BL párharcokhoz szükséges az is, hogy a csapat ne csak otthon, hanem idegenben is legyen versenyképes és gólképes. A Barcelonának az elmúlt években ez nem volt az erőssége, pedig ha az lett volna, akkor alighanem több BL-serlege van, mint ma.

Lionel Messi így beszélt a problémáról egy őszi interjújában, amit a Sport-nak adott:

“Ahhoz, hogy megnyerje valaki a BL-t, gólt kell lőni idegenben is. Nagyon-nagyon fontos idegenben gólt szerezni minden egyes meccsen. Alapvető fontosságú. Amikor megnyertük a BL-t, akkor így is volt. Úgy emlékszem, hogy akkor minden idegenbeli meccsen lőttünk gólokat. Azon túl, hogy jobbak voltunk a többieknél, mindig szereztünk gólokat. Ha nem vagy eredményes idegenben, akkor nagyon nehéz minden párharc. “

A Barcelona most Nápolyba utazik azért, hogy jó eredményt érjen el, és reményteljes helyzetből várja a visszavágót. Ehhez fontos lenne gólt is szerezni kedden. Ez pedig az, ami nem nagyon megy az elmúlt években. A 2015-ös berlini BL-győzelem óta a Barcelona minden olyan párharcában, ahol végül kiesett, gól nélkül maradt idegenben. Az Atlético, a Juventus, a Roma és a Liverpool ellen is. Ezeken az idegenbeli meccseken kapott 12 gólt, de nem rúgott egyet sem.

Még inkább sokkoló az az adat, hogy a berlini döntő óta az összes, szám szerint tíz egyenes kieséses párharc idegenbeli meccsén mindössze 4 gólt sikerült szerezni. Ebből egy öngól volt. A maradék hármat pedig Lionel Messi szerezte. Magyarán 2015 ősze óta kieséses meccsen, idegenben senki más nem tudott a csapatból gólt lőni, kizárólag ő, ami nagyon súlyos statisztikai adat, és rámutat arra, hogy a Barcelona nem ugyanaz a csapat a Camp Noutól távol.

Világos, ha a Barcelona szeretne futni még egy-két kört idén a BL-ben, akkor ennek a sorozatnak nagyon meg kellene szakadnia. És nem csak a számok miatt, hanem azért is, mert elsősorban jó csapat teljesítmény szükséges ezeken a meccseken, a versenyképesség érzése, stabilitás és ha lehet akkor dominancia. Ha ez adott lenne, a gólok is jönnének, nem kétséges.