Valverde vs. Setién – ki a jobb a statisztikák alapján?

Mit mondanak a számok?

Az aktuális spanyol ligában két edző is ült a Barcelona edzői székében: az első 19 meccsen Ernesto Valverde, a menesztését követően pedig Quique Setién vette át ezt az egyáltalán nem könnyű pozíciót, a La Liga újraindulásának apropóján pedig az infogol.net összehasonlította a csapat teljesítményét a két tréner által irányított időszakokra kivetítve – ezt mutatjuk most be mi is.

Érdekesség, hogy Ernesto Valverde vezetésével a csapat – statisztikák alapján – erőn felül teljesített, ugyanis xG (várható gól mutató) alapján a Barcelona csak a tabella ötödik helyén kellett volna, hogy szerepeljen. Ez megváltozott Setién érkezését követően, aki (a saját, 8 mérkőzéses időszakát vizsgálva) irányítása alatt az első helyre kormányozta a csapatot az xG alapú virtuális tabellán. Ezzel a fejlődéssel együtt is csak a negyedik helyet jelentené a Barcelona számára az elmúlt 27 fordulót egészében vizsgálva.

Image may contain: 2 people

Rövid segítség a képen szereplő adatok értelmezéséhez:

xPos (xG alapján kalkulált várható helyezés) : Ernesto Valverde 5. hely vs Quique Setién 1. hely

For/game (ténylegesen rúgott gól) : Valverde 2.58 gól/mérkőzés vs Quique Setién 1.75 gól/mérkőzés

xGF (helyzetek minősége alapján várhatóan lőhető gól): Ernesto Valverde 1.76 gól/mérkőzés vs Quique Setién 2.36 gól/mérkőzés

Against/game (tényleges kapott gól) : Ernesto Valverde 1.21 gól/mérkőzés vs Quique Setién 1.00 gól/mérkőzés

xGA/game (várható kapott gól): Ernesto Valverde 1.19 gól/mérkőzés vs Quique Setién 0.98 gól/mérkőzés

Points/game (tényleges pont) : Ernesto Valverde 2.10 pont/mérkőzés vs Quique Setién 2.25 pont/mérkőzés

xPoints/game (várható pont): Ernesto Valverde 1.70 pont/mérkőzés vs Quique Setién 2.09 pont/mérkőzés

A fenti adatok alapján Ernesto Valverde irányítása alatt a csapat több gólt és pontot szerzett, mint amennyire hivatott lett volna. Setién esetében is maradt a várhatónál több megszerzett pont, ellenben jelentősen csökkent a ténylegesen szerzett gólok száma az xG-hez viszonyítva. Kapott gólok tekintetében nincs jelentős különbség a várható és a tényleges között egyik vagy a másik trénert vizsgálva, összehasonlításban viszont szembetűnő, hogy Setién kezei alatt jóval kevesebb lehetősége van az ellenfeleknek a gólszerzésre.

Forrás: infogol.net