Barça-Osasuna: A sors kezében a bajnoki cím

Ha nyerni tud a Real, biztosan bajnok

Az idei LaLiga végjátéka következik a 37. fordulóban: ha a Real Madrid otthon tudja tartani a három pontot a Villarreal ellen, akkor bebiztosítja bajnoki címét, függetlenül a Barcelona eredményétől. A mérkőzés felvezetése céljából viszont nézzük meg, hogy mire számíthatunk a statisztikák alapján.

Korábbi eredmények

2012 februárjában tudott nyerni utoljára az Osasuna, akkor a Barça házigazdájaként 3-2 arányban. Idegenben viszont csak kétszer tudtak diadalmaskodni, mindkétszer 0-1-re (2002, 2009), így tisztán érzékelhető, hogy nem nyerni jár a Camp Nouba a pamplona-i együttes. A két csapat eddigi mérlege egymás ellen 29 katalán siker, 11 döntetlen és 5 Osasuna-győzelem.

Gólparádé

A két csapat legutóbbi öt meccsén 33 gól esett, amelyből 31-et(!) a katalán együttes szerzett (8-0, 4-0, 5-1-, 7-0, 7-1). Lionel Messi 14 góllal vette ki a részét ezekből a sikerekből, valamint két gólpasszal is hozzájárult – vagyis a találatok több, mint felében (51%) főszerepet vállalt. Összesen 14 mérkőzést játszott az Osasuna ellen az argentín zseni, amelyeken 23 alkalommal talált be, illetve hétszer asszisztolt. A Barcelona 22 hazai meccsén 69 gólt szerzett a „kis pirosak” ellen, vagyis átlagosan három (3.13) gólt szereztek mérkőzésenként.

Quique Setién csapata szerezte a legtöbb gólt a bajnokságban, számszerűsítve 80-at, amely mögött a rivális Real Madridnak a legtöbb (66). Összesen 116 gól esett a Barça eddigi 36 összecsapásán, amely 3.2 gólt jelent meccsenként. Az Osasuna esetében ez a szám kevesebb, mivel 93 találat (42-51) született eddig, vagyis 2.58 átlagosan egy mérkőzésen.

Milyen a jó forma?

Ha nem ásunk mélyebbre és nem vesszük figyelembe a játék képét, csak a számokra koncentrálunk, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy jó formában van a Barcelona, mivel legutóbbi tíz összecsapásán hétszer tudott a három pont birtokába jutni, illetve háromszor játszott döntetlent. Ezen találkozók során 17 gólt szerzett a katalán együttes, és mindössze ötször kapitulált.

Az Osasuna utóbbi hat mérkőzéséből négyet megnyert, egyszer ikszelt és egyszer nem szerzett pontot. Hétszer találtak be az ellenfelek kapujába és a Barçához hasonlóan öt alkalommal kaptak gólt. Igaz, hogy a Betis ellen beleszaladtak egy 3-0-ás vereségbe, viszont Jagoba Arrasate együttese 13 pontot szerzett az előző hat fordulóban, így helyük biztosnak mondható a középmezőnyben.

Eredményes játékosok

A Barcelona – és egyben a Liga – legeredményesebb futballistája Lionel Messi, akinek 22 gólja és 20 gólpassza van már idén. Messi eddig 2701 percet töltött a pályán, és ezzel ő a negyedik legtöbbet játszó játékos a mezőnyben (csapaton belül a harmadik Ter Stegen és Piqué mögött).

Az Osasuna legtöbb találatot jegyző játékosa Chimy Avila kilenc góllal, társa, Roberto Torres pedig hét asszisztott osztott ki eddig ebben az idényben, ettől többet senki csapaton belül.

Esélylatolgatás

25 hazai meccsén 23-szor tudott diadalmaskodni a Barcelona, csak a két madridi rivális, a Real és az Atlético tudott ponttal távozni a katalánoktól. Legalább négy gólt szereztek az utóbbi öt Osasuna elleni hazai megmérettetésen, és már egymás után hetedik győzelmüknél tartanak vendég ellenfelükkel szemben minden kupasorozatot figyelembe véve. Még egy érv, ami a hazai győzelem mellett szól: a legutóbbi hat Barcelona – Osasuna-mérkőzés összes félidejét a katalánok nyerték (ebben az esetben is szerepel más kupasorozat).

Minden jel arra utal – legalábbis a statisztikák alapján -, hogy könnyed Barça-siker születik majd, ráadásul a „kis pirosak” számára már nincs is tétje a hátralevő két mérkőzésnek – igaz matematikailag még elérhető az Európa-Liga, viszont a hatodik-hetedik hely megszerzésére kevesebb esély van, mint a katalánok bajnoki címére, mivel az Osasuna jelenleg a 11. helyen áll.

A könnyed, sokgólos siker talán megnyugvást adhatna valamelyest a Barcelona-drukkerek számára, de a vendégek se fognak feltartott kézzel kimenni a pályára. Ahhoz, hogy Messiék bajnoki címet ünnepelhessenek a Realnak a hátralévő mérkőzésein nem szabadna nyerni, míg a Barçának mindkét meccsén hoznia kellene a három pontot. Ez viszont az aranyérem megszerzésétől függetlenül is kötelező, és reméljük, hogy a mutatott játékban is lesz ma este pozitív változás.