Az elmúlt időszakban a háromvédős rendszer jelesre vizsgázott

Koeman és a szakmai stáb változtatása bejött, hét meccsen csupán három gólt kapott a csapat, mindegyiket tizenegyesből

A Barcelona a Huesca elleni mérkőzésen folytatta a remek győzelmi sorozatát a bajnokságban. A katalánok gyakorlatilag minden egyes nap közelebb kerülnek a listavezető Atlético Madridhoz, amelynek már csak négy pont az előnye a tabellán. Koeman együttese így jelenleg a második helyen áll a bajnokságban, pedig talán még ezt is kevesen tudták volna elképzelni a 2020-as év végén, amikor a csapat a védekezés és a helyzetkihasználás tekintetében sem jeleskedett.

A holland szakember ezek után próbálta megtalálni azt a megoldást, amely orvosolhatja ezeket a problémákat. Az egyik nagy probléma az volt, hogy a csapat sokszor hibázott hátul és emiatt nagyon sok fontos pontot is elveszítettek a gránátvörös-kékek ebben az idényben. Ezenkívül az ellenfelek rájöttek arra, hogy Samuel Umtiti és Clément Lenglet sem verhetetlen az egy az egy elleni szituációkban és egy gyors játékossal szemben nem mindig tudják felvenni a versenyt, ami főleg az ellenfél kontratámadásainál végzetes hibának bizonyulhat.

Koeman így folyamatosan változtatta a Barcelona rendszerét. A mester által előzetesen előnyben részesített 4-2-3-1-es felállás után kipróbálta a 4-3-3-as rendszert is, ami már egyértelmű javulást eredményezett – és ezt az elért eredmények is tanusították. Ebben a rendszerben a csapat elkezdett nyerni és így egyre közelebb tudott kerülni az Atlético Madridhoz. A holland szakember ezután kipróbálta a háromvédős rendszert, legyen akár szó egy 3-5-2-es vagy egy 3-4-3-as felállásról, ami egy zseniális húzásnak bizonyult.

A középhátvédek ugyanis jóval közelebb kerültek egymáshoz a pályán és ezáltal az ellenfelek számára is kevesebb szabad terület adódott a lehetőségek kialakítására. A Barcelona a jól bevált háromvédős rendszerrel lépett pályára a Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágón is Párizsban és összességében az eredménytől függetlenül ezúttal is jelesre vizsgázott ez a felállás. A továbbjutást nem sikerült kiharcolni, bár ehhez nagyon nagy bravúrra lett volna szükség, de a helyzetek megvoltak és hátul sikerült elkövetett hiba nélkül zárni a meccset. A háromvédős rendszert először az Elche ellen használta Koeman, aztán következtek a Sevilla elleni találkozók a bajnokságban és a Copa del Rey elődöntőjében, ahol ezzel a taktikai változtatással szintén nem tudtak mit kezdeni az ellenfelek.

A jól bevált felállás egyébként a sérüléséből visszatérő Gerard Piqué jelenlétével is nagyszerűen működött, aki jelenleg ismét sérüléssel bajlódik, illetve a Huesca ellen csereként már Araújo is pályára lépett, miután megkapta az orvosoktól a játékengedélyt. És ki kell emelnünk Mingueza játékát, aki az elmúlt időszakban minden találkozón a kezdőben találta magát és nem véletlenül. Nagyon jól játszott és hétfőn az első találatát is megszerezte a Barcelona színeiben Messi beadását követően. A PSG elleni 1-4-es vereség óta a Barça hét mérkőzésen lépett pályára és csupán három(!) gólt kapott, mindegyiket büntetőből és valamennyi ítélet megkérdőjelezhető – ez pedig a szezon korábbi szakaszához viszonyítva egy nagyszerű adat.

A Barcelona ezzel a háromvédős rendszerrel nagyon úgy látszik, hogy megoldást talált a 2020/21-es idény első felében látható védelmi hibákra és ennek az az eredménye hogy a katalánok a Copa del Rey április 17-i fináléjában már ott vannak, a bajnokságban pedig egyre jobban sikerül közeledni az Atlético Madridhoz és már abszolút nincsen reménytelen helyzetben a csapat a bajnoki cím megnyeréséért folytatott harcban – ezek pedig nem lehetnének lehetségesek, ha a védelmi hibák tekintetében nem sikerült volna megoldást találnia Koemannak és a szakmai stábnak.

***

Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz eredeti, klubcímeres termékeink közül – a legjobbakat válogatottuk össze nektek!