Elveszett pontok Gil Manzano szatyrában

A VB előtti utolsó fordulóban bravúros fordítást követően nyert az FC Barcelona az Osasuna vendégeként, pedig már a 30. perctől emberhátrányban játszott a Barça Robert Lewandowski kiállítását követően. A mérkőzésen csak a cserék között helyet foglaló Piqué szintén a kiállítás sorsára jutott, miután a félidőben megemlítette Gil Manzanonak, hogy szerinte a spanyol játékvezetők közül téves ítéleteivel ő ártott a legtöbbet a csapatnak, a sértett pedig a visszavonuló védő ezen szavait egy piros lappal jutalmazta. A Piqué által megfogalmazott kritikából kiindulva megvizsgáltuk, hogy jogos lehet-e egy ilyen jellegű vád Gil Manzano bírói ténykedése kapcsán.

Gil Manzano és az FC Barcelona statisztikáit vizsgálva rögtön két dolog állapítható meg: bírói karrierje során a Barcelona játékosait állította ki legtöbbször, szám szerint 7 alkalommal. A klub szemszögéből vizsgálva is szintén első, mivel soha annyi Barcelona-játékost nem küldött el idő előtt zuhanyozni egy játékvezető sem, mint a cikk címszereplője. Gil Manzano által felmutatott 7 darab piros lapot Mateu Lahoz követi a sorban, igaz utóbbi 39 mérkőzés alatt állított ki 5 katalán játékost, míg előbbinek elég volt jóval kevesebb meccs is a több piros laphoz: 26 mérkőzésen elért 7 kiállításával megállapítható, hogy mindegyik negyedik meccsen idő előtt leküld a pályáról egy játékost a Barcelona soraiból.

Manzano LaLiga-teljesítménye látható: 7 kiállítás 26 mérkőzés alatt a Barcelona ellen, ami négy mérkőzésenként egy kiállítást eredményez a Barcelona számára

A lapoknál viszont az mindig fontosabb, hogy ennek milyen kihatása lesz végül a meccs kimenetélére, a megszerzett pontok számára. A Barcelona meccseit legtöbbször vezető 20 “spori” közül az ő mérkőzésein rendelkezik a katalán klub a második leggyengébb győzelmi mutatóval: a Gil Manzano által fújt mérkőzéseken csak 57.7%-ban szerzi meg a 3 pontot a Barcelona. Ennél csak Alejandro José Hernández Hernándeznél alacsonyabb ugyanezen mutató, akinél a győzelem a mérkőzések mindössze 46,2%-án jön össze a Barça számára. Mindketten ugyanúgy 26 mérkőzésen voltak játékvezetők a Barcelona mérkőzésein, amivel az élmezőnyben vannak a gránátvörös-kékek találkozóin való szereplést nézve. Az általuk vezetett összecsapások barcelonai győzelmi rátája viszont messze lefelé lóg ki a többi sípmesterhez képest:

Hernández Hernández és Manzano bíráskodása esetén jelentősen csökken a Barcelona győzelmi esélye

Gil Manzano esetén 2017-ben merült fel leginkább a gyanú, hogy az elfogadhatónál közelebb állhat szívéhez a Real Madrid csapata. Abban az évben lefotózták őt egy Real Madrid címerrel ellátott szatyorral a kezében, miközben éppen távozott a blancók egy Villarreal elleni mérkőzését követően. Tette mindezt egy összecsapást követően, ahol egy erőteljesen megkérdőjelezhető tizenegyest fújt be a fővárosiak számára.

Különböző konteók gyártása helyett érdemes Gil Manzano statisztikáit a Real Madridra vonatkozóan is megnézni: karrierje során a legtöbb mérkőzést a fővárosi csapat számára vezette, összesen 38 alkalommal. Ez egy tucattal több, mint amennyi a Barcelona számára levezényelt mérkőzések száma, de még így is majdnem duplaannyi piroslapot osztott ki a katalánoknak: 4 a 7 kiállítással szemben. Azonnali pirosat Real Madrid játékosai egyszer, míg a Barcelona játékosai ötször kaptak. Sárgalapos figyelmeztetések terén is hasonló a helyzet, míg a Real játékosai mérkőzésenként átlagosan 1,82 sárgát kapnak, addig ez a szám az FC Barcelona esetén 2.35-re nő.

A klubok eredményességét vizsgálva már egy korábbi bekezdésben szerepelt, hogy kiemelkedően rossz számokat produkál az FC Barcelona Gil Manzano játékvezetői ténykedése alatt. A Real Madrid esetén is szintén kiemelkedik a bírói mezőnyből, csak más előjellel: 81,6%-os győzelmi mutatóval bírnak a blancók az ő esetében, ami kifejezetten magas értéknek számít a többiekhez viszonyítva. Ezt a mutatót 38 meccsen sikerült összehozni a fővárosi csapatnak: 31 győzelem, 4 döntetlen mellett mindössze 3 vereség a mérleg, ami 2.55 pontot jelent a Madridnak meccsenként. Ezzel az értékkel a blancók egyik kedvenc játékvezetője lehet, hiszen ilyen erős mutatókkal egyetlen bíró kapcsán sem rendelkezik a Real Madrid a legalább 20 mérkőzésükön bíráskódó játékvezetők közül.

Madridban szinte már akkor bonthatják a pezsgőt, amikor a bíró küldésben meglátják a Real Madrid – Manzano párosítást

A számokból az rajzolódik ki, hogy a Barcelona – a többi játékvezetőhöz viszonyítva – jóval nagyobb valószínűséggel kap piros/sárga lapot és veszít pontokat, ha a mérkőzésen Gil Manzano a játékvezető. A Real Madrid kapcsán pedig az olvasható ki az adatokból, hogy sem piros laptól, sem pontvesztéstől nem kell igazán félniük Madridban, ha a mérkőzésükre cikkünk főhősét delegálják az illetékesek. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a statisztika nem veszi figyelembe az ellenfeleket és az sem olvasható ki, hogy mennyi helyes vagy helytelen döntést hozott Gil Manzano az egyes mérkőzéseken. Azonban mindkét csapat mérkőzéseit meglehetősen sokszor volt alkalma vezetni, amiből egy irányvonalra azért talán lehet következtetni munkássága kapcsán. Teljességgel viszont az sem zárható ki, hogy a Real Madridnak mindig papírforma meccseket vezetett, míg a Barcelona a vártnál többször is rossz napot fogott ki pont akkor, amikor Manzano volt a mérkőzésre kijelölt játékvezető. Ki tudja…

Az adatok ellenőrizhetőek a whoscored.com és a transfermarkt.de oldalon. A statisztika összeállítása során csak bajnoki mérkőzések lettek figyelembe véve és szintén nem tartalmazzák a VAR-szobában végzett tevénykedesét.

***