Ter Stegen Európa trónján: a topligák kapusai közül senki nem kapott nála kevesebb gólt

Megdöntheti a LaLiga-rekordot is

Az FC Barcelona kapta a legkevesebb gólt a topligák csapatai közül a szezon első felében. Marc-André ter Stegen kapuját mindössze ötször tudták bevenni a bajnokságban, de mindegyik alkalommal idegenben, ugyanis a Spotify Camp Nouban még érintetlen. Utánajártunk, hogy a másik négy legismertebb ligában hogyan állnak a legkevesebbszer kapituláló együttesek.

Ter Stegen áll a legjobban Európa legnevesebb csapataiban játszó kapusok között kapott gólok tekintetében: 14 bajnokin csak ötször találtak be ellene (Isak, Benzema, Valverde, Rodrygo és David García). A német hálóőr 0.35-es kapott gól/meccs átlagértéket mondhat magáénak, amely jelenállás szerint jobb, mint Paco Liañónak (Deportivo, 1993-1994) és Jan Oblaknak (Alético Madrid, 2015-16) volt, amellyel rekorderek lettek. Az  ő átlaguk 0,47 kapott gól mérkőzésenként, tehát a teljes bajnoki szezonban csak 18 alkalommal voltak ellenük eredményesek. A LaLiga második legjobban álló kapusa jelen pillanatban Gerónimo Rulli (Villarreal) 10 kapott találattal, Thibaut Courtois (Real Madrid) ellen pedig átlagosan minden meccsen egy gólt szereznek (14 gól/14 mérkőzés).

Arra viszont még nem volt példa, hogy valaki 14 találkozóból 11-en ne kapjon gólt, ráadásul hazai pályán mindegyik mérkőzés ,,clean sheet” (kapott gól nélküli) legyen. Ter Stegennek viszont ez sikerült, ráadásul a csapat hat győzelemmel, egy döntetlennel és 17-0-s gólaránnyal büszkélkedhet, ami az otthoni mérleget illeti. Az októberi vesztes El Clásicóig (3-1) 636 percen keresztül maradt érintetlen a háló a német kapus mögött. A Bajnokok Ligájában már más a helyzet, ugyanis tíz gólt kapott ter Stegen, kettőt pedig Iñaki Peña.

Európa topbajnokságait vizsgálva a Juventus van kicsivel lemaradva a katalánokhoz képest, ugyanis ellenük hét alkalommal találtak be 15 meccsen (Wojciech Szczesny 3/4, Mattia Perin 4/7, ez 0,46-os átlag). A PSG 15 találkozón kilenc (0,6), a Newcastle és az Arsenal 11 (utóbbi eggyel kevesebbet játszott, így 0,73 és 0,78-as átlag), a Bayern München pedig 13 gólt (0,86) kapott eddig összesen.