Ansu Fati, a rekordok embere

A legfiatalabb gólszerző, a legfiatalabb pályára lépő a Camp Nouban és a...

 

Ansu Fati az idei szezon elején berobbant a csapatba és a köztudatba, a tündérmese pedig folytatódott a Valencia ellen is, amikor hét perc alatt gólt és gólpasszt jegyzett a Turia-parti alakulat ellen. Egészen elképesztő mentális érettség, amit természetesen a számok is visszaadnak. 

Azok után, hogy az Osasuna elleni találkozón a La Liga történetének legfiatalabb gólszerzőjévé lépett elő a saját nevelésű támadó, szombat este elérkezett az idő újabb rekordok megdöntésére.

Egyrészt a Valencia elleni pályára lépésével 16 évesen és 318 naposan a legfiatalabb labdarúgó lett, aki a Camp Nouban a kezdőcsapat tagjaként játszhatott. A Betis elleni találkozón ugye „csak” becserélte őt Valverde, ezúttal azonban már a kezdő sípszótól fogva a gyepen lehetett a Bissau-Guineában született csatár.

További érdekesség egyébként, hogy amennyiben nem csak a Camp Nouban lejátszott meccseket vesszük figyelembe, akkor is csupán egyetlen egy játékos előzi meg ebben a tekintetben: Vicente Martinez 1941. október 19-én 16 évesen és 280 naposan volt kezdő a Real Madrid ellen a Chamartín stadionban. Azóta eltelt már 78 év…

Másrészt pedig Ansu Fati a legfiatalabb játékos, aki egy bajnoki találkozón belül képes volt arra, hogy gólt szerezzen és gólpasszt is adjon. A második percben ugye Frenkie de Jong kiváló középre adása és Griezmann átlépése után kegyetlenül kihasználta az előtte adódó lehetőséget, míg a 7. percben betört a tizenhatoson belülre, a visszagurítását pedig a holland vágta a kapuba.

A fenti számok is bizonyítják tehát azt, amit Ansu Fati minden megmozdulásán látni lehet: magabiztosság, mentális érettség, tiszta fej és önbizalom. Nem görcsöl azon, hogy ez itt a Barcelona, nem érdeklik az elvárások, egyszerűen csak kiteszi az asztalra azt, ami benne van, illetve amit a Masián tanult.

Ez a képesség pedig az egyik legfontosabb a futballban, hiszen számtalan nagy tehetséggel megáldott játékos bukott már meg a gránátvörös-kék mezben azért, mert nem tudták elviselni  sem a külső, sem pedig a belső nyomást.