Luis Enrique: „Nem éreztem úgy, hogy Ansu most ráférne a listára”

Luis de la Fuente, a spanyol U21-es válogatott kapitánya és Luis Enrique a felnőtt válogatott kapitánya a kerethirdetés után tartott sajtótájékoztatót

Az idény első válogatott szünetéhez közeledve a spanyol U21-es válogatott Norvégia és Románia ellen játszik barátságos meccset, míg a felnőtt válogatottra a Svájc és Portugália elleni Nemzetek Ligája mérkőzések várnak. Az FC Barcelona játékosai közül az U21-be Arnau Tenas, Alejandro Baldé és a Valenciában kölcsönben játszó Nico kapott meghívót, míg a felnőtt válogatottba ezúttal Jordi Alba, Eric García, Busquets, Gavi, Pedri, és Ferran Torres került be. A két vezetőedző az alábbi válaszokat adta a kerethirdetést követő sajtótájékoztatón.

Luis de la Fuente, a spanyol u21-es válogatott szövetségi edzőjének sajtótájékoztatója

Baldé első szereplése az U21-ben

„Nagyon jó érzésekkel töltött el minket, ahogy a klubjában játszik. Az ilyen játékosokra kell támaszkodnunk, hogy megmutassuk, mi rejlik benne. Alex kiváló munkát végez egy hatalmas klubnál.”

Ansu Fati

„Ansu dinamikusan tért vissza, és hiába még nem hívtuk be, általánosságban számítunk rá a csapatban. Folyamatosan próbál túllendülni ezeken a nehéz pillanatokon, jobb játékos, mint amikor legutóbb velünk volt. Szüksége van arra, hogy visszanyerje a bizalmat. A csapatától ezt teljes mértékben megkapja, és hamarosan újra láthatjuk Ansu Fati legjobb verzióját, a klubnak, a válogatottnak és saját magának is erre van szüksége. Egyike a legnagyobb tehetségeknek, akik rendelkezésünkre állnak.”

Luis Enrique sajtótájékoztatója

Akik nem kaptak meghívót

 „Minden alkalommal, amikor elkészítjük a listát, azokra a játékosokra terelődik a figyelem, akik nem szerepelnek rajta. Jobban szeretek arról beszélni, hogy kiket hívtam be. Nincs bajom azzal, ha Ramosról, Aspasról vagy Fatiról kell beszélnem… Inkább felhúz, de nem akarok belemenni ebbe a játékba. Azt a 25 játékost viszem magammal, akiket a legjobbnak tartok ezekre a meccsekre. A játékosok, akiket említettetek, bármikor visszatérhetnek, hisz már korábban szerepeltek.”

26 fős lista a világbajnokságra

„Egyedüliként vittünk 24 játékost az EB-re. Amikor legutóbb, a VB sorsolásán találkoztunk, mindenki kiemelte, hogy Spanyolország csak 24 játékost vitt, és ezt csak azért tették, hogy elkerüljék a rossz hangulatot. Most változik a helyzet, mert VB-re nevezett 26 játékos cserélődhet, korábban azért hagytunk ki embereket, mert 23-an jöhettek csak. Akkor leszek biztos a dolgomban, ha a játékosok már velünk lesznek. Most 25 játékost viszünk, ketten ebből kikerülnek, de szeretném látni őket. A világbajnokságra változhat a keret, ez még nem végleges.”

Asensio, Alba és Ferran Torres

„Asensio nagyon jól szerepelt júniusban a válogatottban, a vártnál jobban, nagyon fontos volt az összjátékban. Most más helyzetben van magánéletileg és szakmailag is, hiszen más a helyzet a szerződésével is. Úgy gondolom, hogy hozni fogja a júniusi formát, ezért hozom magammal. Nincs semmilyen mágikus képlet. Alba és Ferran többet szerepelnek, mint Asensio. A klubjukban többször kapnak lehetőséget. Bízok abban, amit nekem nyújtanak és nem veszíthetem el a bizalmat, azért mert kevesebbet játszanak a klubjukban. Vissza fognak térni.”

A meritokrácia

„Minden esetet egyénileg vizsgálok. Ha valaki nem játszik, nem is lesz fitt… Jön velünk két újonc, hisz figyelem, hogy hogy játszanak a klubjukban. Ha választanom kell, inkább azt nézem, hogy velem hogy játszanak, de természetesen jobban örülnék, ha több szerepet kapnának a klubjukban. Úgy látom, más szövetségi kapitányokat is faggatnak azokról, akiket nem hívtak be. Nagyon nehéz mindenkinek megfelelni, ezt azért mondom, mert én se értettem egyet mindig. Nagyon dühített, amikor gyerek voltam, és nem hívták be Eloyt és Ablanedót a válogatottba.”

Marcos Alonso

„Nehezen tudom elképzelni, hogy három balszélső védőt vigyünk magunkkal. Inkább viszek több csatárt, mert támadnunk kell. Inkátt beteszek egy támadót szélsőnek, ha szükség lenne rá.”

Ansu Fati

„Azért hívtuk be korábban, hogy felvegye a csapat ritmusát. Illetve, hogy kapcsolatban legyen a válogatottal és megnézzük, hogy úgy teljesít-e a pályán, ahogy vártuk. Nem játszott, csak mostanában a klubjában, de hivatalos meccseken csak egyszer kezdett. Ez jelent számomra valamit. Nagyon jól érzi a gólokat, de én most nem éreztem úgy, hogy ráférne a listára. Remélem, visszatér arra a szintre, amit régen képviselt, viszont úgy látom, hogy most nem ott van. Nagy elvárásaink vannak Ansu iránt és reméljük, beteljesíti őket.”

Bezárult-e az ajtó Sergio Ramos előtt?

„Semmilyen ajtó nem zárult be egyik spanyol játékos előtt sem, aki szerepelhet a válogatottban. Nem tudom, hány százaléka fog a most behívott játékosoknak játszani a világbajnokságon. Szeretnétek, hogy mondjak egy 80 százalékot? Ez esetben a 80 százalékuk… Nem tudom.”

Az Ansuval való beszélgetései

„Volt olyan játékos, akit felhívtam az állapota miatt, de nem szokásom hívogatni a játékosokat. Nyilván vannak nehézségeim, de nem vagyok az a telefonálgatós fajta. Én voltam az első, aki beszélt Ansuval amikor nem volt kezdő a csapatában. A történtek majd igazolják, amit gondolok. Vissza fog térni, ha a válogatott szintjén fog játszani.”

Gavi

„Gavi nagyon tetszetős a számomra. Egy 18 éves srác így játszott Münchenben, el se tudom képzelni, mit nyújt az edzéseken. Egy csoda. Élvezzék ki a culék, de szükségünk is lesz rá. Két meccsünk van a világbajnokság előtt azzal a céllal, hogy bekerüljünk a Final Fourba.”

A sérülésektől való félelem

„Nem félek semmitől, ami az életben történhet. Bosszant, ha egy játékos sérülés miatt kényszerül kihagyni egy világbajnokságot. Rosszul érzem magam miattuk. A válogatott karakterét ez adja, például az előző alkalommal is négy meccs alatt két különböző kezdőt állítottunk össze.”

A Svájc elleni meccsről

„Svájcot nagyon jól ismerjük, sokszor játszottunk már ellenük. Ugyanarra a Svájcra számítok, aki sok emberrel presszionál, beleértve az egy-egy elleni játékot is. Gyorsan vissza kell érnünk a saját térfelünkre, rá fognak kényszeríteni minket a gyors labdakihozatalokra. Fizikailag erős ellenfélről beszélünk. Mindent megteszünk, hogy nyerjünk egy ilyen futballszerető városban, mint Zaragoza, számítunk a megfelelő támogatásra is.”

Készülve a világbajnokságra

„Nem változtattam a munkamódszereimen. Ha három napom van, akkor három van. Ha egy hónapom lenne, csodálatos lenne. Ugyanakkor megértem, hogy egy hónapra leállítani a ligákat nem lenne jogos. A többi csapatnak is ennyi jut, úgyhogy nem panaszkodom.”

A játékosok sajátosságai

„Ha holnap lenne a VB, ugyanezt a 24 vagy több játékost vinném. Azt gondolom, hogy ők a legjobbak Minden kétséget kizáróan. Tudom, hogy mit keresek az egyes pozíciókra. Elengedő tapasztalatom van, hogy megtaláljam minden ötletemre a legjobbakat. Az a célunk, hogy egy csapatot alkossunk. Ha egy játékos kiemelkedik a csapatból, talán nem védekezik, hanem gólokat lő. A válogatott lényege, hogy egymásért küzdünk. Ezt kértem tőlük, nem mást. Másképp nem működik. Egy énekkarra van szükségem. Nem hunyászkodunk meg. Mindig addig nyomunk, amíg meg nem szerezzük a labdát az ellenféltől. A Nemzetek Ligájában menni kell a második gólért az első után, sokba került nekünk a döntetlen.”

A FIFA új szabályairól

„Sokat kell fejlődni. Nem mondtam semmi rosszat Mbappé lesgóljáról az NL-ben. Nem foglalkozom a bírókkal. Svájcot és Portugáliát jól ismerjük. A Csehország-Portugália meccs is érdekes lesz. Senki se pihenhet meg. Ha utolsó vagy, kiesel, és vannak televíziós jogok és szerződések. Ha bejutsz a Final Four-ba, arcot nyersz.”