Szerbia ellen már tét nélkül lépnek pályára a Barcelona akadémistái az U17-es EB csoportkörének utolsó fordulójában

Spanyolország számára már tét nélküli lesz a csoportkör utolsó mérkőzése Szerbia ellen a továbbjutás szempontjából szerda este, ugyanis két győzelemmel a B-csoport élén állnak. Julen Guerrero csapata a negyeddöntőben a magyar válogatottat kiejtő (4-2-re végződött a meccs) kiejtő írekkel fognak találkozni szinte biztosan (egy Szlovéniával való pontegyenlőség esetén a jobb gólarány döntene elsősorban).

A spanyolok magabiztosan legyőzték előző hétvégén a szlovén válogatottat az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Magas labdabirtoklás, lapos passzok, rengeteg futás és kreatív támadójáték jellemezték Guerrero csapatának a játékát. Először Guiu — aki már a tornán a harmadik találatát szerezte — vette be fejjel Trivunčevič válogatottjának kapuját, majd Mesa lőtt egy hatalmas gólt a tizenhatoson kívülről Lamine Yamal passzát követően, aki szintén betalált, csak ő a második félidőben és tizenegyesből. A vendégek részéről a tornán eddig két találattal rendelkező Topalovič volt eredményes.

Spanyolország-Szlovénia-gólösszefoglaló / Forrás: BarcaNation

A szerbek az első fordulóban 4-2-re kikaptak Szlovéniától úgy, hogy a szlovének már félóra után hárommal vezettek. Cvetkovič-nak és Petrovič-nak sikerült szépíteni, de a bravúros egyenlítésre már nem futotta. Alig pár napra rá viszont nyerni tudtak az Olaszország ellen 2-0 arányban (gólszerzők: Maksimovič, Cvetkovič), ezzel borították a ,,papírformát”, miszerint valószínűleg a spanyolok és az olaszok fognak továbbjutni, mivel így már Szerbia áll a második helyen, és már elég ,,csak” egy döntetlen is, amivel tovább mehetnek a legjobb nyolc csapat közé.

Talán némileg meglepő módon Spanyolország eddig csak egyszer tudta a négy alkalomból legyőzni Szerbiát, még 2018-ban az azóta már Barcelona felnőtt csapatában játszó Eric García góljával. Ezt a meccset leszámítva három 1-1-es döntetlen született.

Ami a két csapat felállását illeti, valószínűsíthető, hogy a spanyolok tartalékolni fognak, mivel már biztos továbbjutók, és a Szlovénia elleni második félidőben sem akartak már igazán focizni (többnyire a labdát birtokolták, vagy úgy is mondhatnánk, hogy ,,eldugták”). Ahogy Julen Guerrero az Olaszország elleni sikert követően nekünk is elmondta, hogy a spanyol válogatottnak megvan a maga stílusa, és ők ehhez hűen játszanak — lásd: első bekezdés. Tehát a 4-3-3-as formáció szinte biztosan megmarad majd a szerbek ellen is, csak személyi változások lehetnek.

A szerbek védelmének összetétele a szlovének elleni vereség után megváltozott: Popovič kikerült a kezdőből, és középre húzodott Simič, a jobb oldali belső védő helyén pedig Milosavljevič lépett pályára. A háromvédős rendszer előtte négy középpályással masszívnak bizonyul, és ezzel a masszív védekezéssel szemben azért volt gondja Spanyolországnak is Szlovénia ellen addig, ameddig nem szerezték meg a vezetést. Valószínűleg a védelem stabilizálására és a gyors kontrajátékra fog berendezkedni Aleksandar Lukovič csapata. A szerbek ráadásul egy-az-egy elleni párharcokban mind a technikai, mind pedig a fizikai adottságaikat nézve nagyon jók, nem beszélve a hatékonyságról: az olaszok ellen 8/8 lövésük találta el a kaput, amiből a két gól is született.

U17-es EB, B csoport, 3. forduló

Spanyolország – Szerbia

Árok utcai Sporttelep (Budaörs), 16:30

Vezeti: Damian Sylwestrzak (lengyel)