Messi: csikorogva is dönti a rekordokat

Már három vb-n is betalált | A legtöbb sikeres csel a vb-k történetében | A torna 100. gólja

Az argentin nemzeti csapat ugyan Nigéria ellen sem volt különösebben meggyőző, de a mérsékelt formajavulás elegendő volt ahhoz, hogy az ‘Albiceleste’ várhassa a franciák elleni nyolcaddöntős összecsapást. Leo Messi gólját oktatni kell a helyzetfelismerés, a beindulás, a levegőben való labdaátvétel, valamint a gyengébbik lábbal való befejezés miatt is, de a dél-amerikai zseni nevéhez újabb rekordok is fűződnek. 

Kezdjünk egy egyszerű ténnyel: az első félidőben a vezetést megszerző Messi szerezte az idei világbajnokság 100. találatát. Amint az ismeretes, az argentin kiválóság az eddigi két mérkőzésen adós maradt a tőle elvárható teljesítménnyel, ám az első találata nemcsak emlékezetesre sikeredett a kivitelezés miatt, de statisztikailag is értékkel bír. Érdekesség még egyébként, hogy Messi 662 perc után talált be ismét világbajnokságon az Opta adatai szerint, legutóbb a 2014-es tornán volt eredményes – szintén Nigéria ellen.

Ami már a rekordokat illeti, Messi a harmadik olyan argentin játékos, aki három különböző világbajnokságon is képes gólt szerezni. Erre korábban csak Diego Armando Maradona (1982, 1986 és 1994), valamint Gabriel Batistuta (1994, 1998 és 2002) volt képes. Összesen eddig 6 gólt illetve 5 gólpasszt jegyez az eddigi vb meccsein, amivel tehát 11 argentin találatnak volt aktív részese. Ebben a tekintetben a rekorder szintén Maradona, aki 16 gólban volt főszereplő az argentin csapatban a világbajnokságokon.

Messit hevesen kritizálták az elmúlt két csoportmeccsen mutatott teljesítménye miatt, ám így is összehozott egy további rekordot, méghozzá Maradona sikeres cseleinek a számát múlta felül. A futballtörténelem egyik legjobbjának tartott Maradona a pályafutása során 105 sikeres cselt hajtott végre a világbajnokságokon, amiken részt vett, míg Messi a Nigéria elleni összecsapás után már 107 sikeres cselnél jár. A mostani tornán nyolcszor az izlandi, ötször a horvát, míg hétszer a nigériai védők életét keserítette meg.

A mérkőzés legjobbjának egyébként szintén Leo Messit választotta a FIFA, így Coutinho (2), valamint Luis Suárez (2) után ötödik alkalommal kapja barcelonai a találkozó legjobbjának járó elismerést az idei világbajnokságon.

A találkozó összefoglalója: