Csapatmunka a javából!
Sound On! 🔊🔊 pic.twitter.com/5eF2QUDuOt
— FC Barcelona (@FCBarcelona) October 26, 2024
Világos. Csak arra akartam pluszban rávilágítani, hogy a szabályok megalkotása mögött is volt egy egységes logika (amiről szó is van), ehhez kellene véleményem szerint minden bírónak visszanyúlnia döntéshozatalkor. Ahogy pl. a KRESZT-t sem kell bebiflázni ahhoz, h ne okozzunk tömegkarambolt, elég ha értjük, mi miért történik.gránit írta: ↑2020.12.21. 13:44:03Ez tök igaz. Azzal is egyetértek, hogy a bíró ne legyen főszereplő. Az a közös pont abban, amit írtunk, hogy a meccseket eldöntő/befolyásoló esetekben kell(ene) egységes bírói mentalitást alkalmazni (erre lenne a szabálykönyv). Te ezt úgy fogalmaztad meg, hogy ne nyúljanak bele a meccsbe, én meg úgy, hogy nem volt akkora a sérelem (a szabálykönyv szerint sem), hogy az büntetőt érjen, ami lényegében ugyanaz. Máshogy fogalmaztuk meg, de ugyanoda lyukadtunk ki, hogy mekkora hülyeség volt az Araújo elleni büntetőt is befújni. Te ezt onnan közelítetted meg, hogy a bíró belenyúlt a meccsbe; de ha elkaszálja Ronaldót, nyilván azt mondtuk volna, hogy ez sajna büntetőt ért, mert ilyen esetben kénytelenek belenyúlni a meccsbe. Az, hogy ne nyúljanak bele meccsbe, nyilván attól függ, mennyire súlyos az eset, ilyenkor kellene amennyire csak lehet, egységesen ítélkezni. Ez viszont nem nagyon jellemzi a játékvezetőket. Ez itt a gond. Nem bánom, ha meccsenként néhány alkalommal, meccseket befolyásoló helyzetekben előkerül a VAR, csak szülessenek következetes döntések.
Ez tök igaz. Azzal is egyetértek, hogy a bíró ne legyen főszereplő. Az a közös pont abban, amit írtunk, hogy a meccseket eldöntő/befolyásoló esetekben kell(ene) egységes bírói mentalitást alkalmazni (erre lenne a szabálykönyv). Te ezt úgy fogalmaztad meg, hogy ne nyúljanak bele a meccsbe, én meg úgy, hogy nem volt akkora a sérelem (a szabálykönyv szerint sem), hogy az büntetőt érjen, ami lényegében ugyanaz. Máshogy fogalmaztuk meg, de ugyanoda lyukadtunk ki, hogy mekkora hülyeség volt az Araújo elleni büntetőt is befújni. Te ezt onnan közelítetted meg, hogy a bíró belenyúlt a meccsbe; de ha elkaszálja Ronaldót, nyilván azt mondtuk volna, hogy ez sajna büntetőt ért, mert ilyen esetben kénytelenek belenyúlni a meccsbe. Az, hogy ne nyúljanak bele meccsbe, nyilván attól függ, mennyire súlyos az eset, ilyenkor kellene amennyire csak lehet, egységesen ítélkezni. Ez viszont nem nagyon jellemzi a játékvezetőket. Ez itt a gond. Nem bánom, ha meccsenként néhány alkalommal, meccseket befolyásoló helyzetekben előkerül a VAR, csak szülessenek következetes döntések.NovaProspekt írta: ↑2020.12.21. 11:12:15sztem egy-egy ítélet meghozatalakor egyszerűen vissza kell nyúlni az alapokhoz: miért fújunk be szabadot a sérelmezett félnek? azért, hogy kompenzáljuk őket amiatt, mert az ellenfél - nem focitudásból fakadóan - előnyhöz jutott velük szemben. és akkor át kell gondolni, hogy az ellenfél valóban előnyhöz jutott-e, valamint azt, h szabálytalan módon (lerúgás, lerántás, harapás stb.) szerezte-e ezt.
viszont a szabályok sokszor nem alkalmazhatók egzakt módon, pláne nem 1-2 mp alatt, amikor is meg kell hozni a döntést. sztem egy-egy ítélet meghozatalakor egyszerűen vissza kell nyúlni az alapokhoz: miért fújunk be szabadot a sérelmezett félnek? azért, hogy kompenzáljuk őket amiatt, mert az ellenfél - nem focitudásból fakadóan - előnyhöz jutott velük szemben. és akkor át kell gondolni, hogy az ellenfél valóban előnyhöz jutott-e, valamint azt, h szabálytalan módon (lerúgás, lerántás, harapás stb.) szerezte-e ezt. sztem így azért elérhető, h ne a bíróról szóljon a meccs, pláne VAR-ra megtámogatva.gránit írta: ↑2020.12.21. 09:49:20Inkább a szabályokkal nem nagyon vannak tisztában, lásd a kezezéseket, ezért fújnak hülyeségeket. Látják az esetet, csak nem tudnak hozzá szabályt társítani, így vélt általánosságokra, szokásjogokra támaszkodnak. Ez a játékosoknak is rossz, ez nekik is egy bizonytalansági tényező, mert az egyik bíró befújja, a másik nem.
Az ok, amiért visszavonta a pirosat, az lehetett, hogy másodjára nem a lökésért fújta be a büntetőt. Ahogy én láttam inkább a lábuk koccant össze, ami visszanézve észrevehető, azért pedig nem jár piros, viszont ha hátulról meglöki, akkor villanhat.gránit írta: ↑2020.12.20. 17:30:18
A bíró egyébként pontosan tudta, hogy rossz ítéletet hozott, a piros lapot vissza is vonta. Aminek semmi értelme nem volt, ha ezt befújta szabálytalanságnak, akkor utolsó emberként elkövetett szabálytalanságért piros lapot kellett volna adnia. Vagy büntető és piros lap, vagy Griezmann-nak (második) sárga színészkedésért. Látta, hogy rossz döntést hozott, ezért hozott egy értelmetlen és önellentmondásos köztes végső ítéletet, a büntetőt helyben hagyta, de azért a piros lapot mégiscsak visszavonta (teljes önellentmondás). Ami már csak azért is hülyeség, mert pont azért van a VAR, hogy az ember kijavítsa a hibáját, ő meg ezt még tetézte egy még értelmetlenebb döntéssel.
Inkább a szabályokkal nem nagyon vannak tisztában, lásd a kezezéseket, ezért fújnak hülyeségeket. Látják az esetet, csak nem tudnak hozzá szabályt társítani, így vélt általánosságokra, szokásjogokra támaszkodnak. Ez a játékosoknak is rossz, ez nekik is egy bizonytalansági tényező, mert az egyik bíró befújja, a másik nem.
kevés az ilyen spori....a befújható, megadható kategória a legrosszabb....a kezezések megítéléséről nem is beszélveNovaProspekt írta: ↑2020.12.20. 17:37:20sztem felesleges a szabálykönyvvel foglalkozni, mivel bármelyik szabályzatnak ellentmondónak tűnő ítéletre bemondhatja a bíró, h ő nem úgy látta (a videóbíró is). nálam a jó bíró ismérve az, h nem nyúl bele a meccsbe feleslegesen. ha a faltolt játékosnak nyílt törése lett, akkor nincs min gondolkoznia, de ha ilyen "vagy befújja, vagy nem" típusú fifty-fiftys fault van, akkor mérlegelje, h egy büntetővel döntően befolyásolja-e a meccset, vagy h egyáltalán lett-e volna sansza a sérelmezett játékosnak gólt szerezni. Grizi, Ronci és Ramos esetében is 50-50-es helyzetet fújt be büntetőnek úgy, h belenyúlt vele a meccsbe is, így sztem egyik sem volt egy jó ítélet.
A hátsó kamera állásnál egyértelműen látszott a szabálytalanság. Azt nem értem, hogy sokan mit vitatnak ezen ? Olyan mint amikor valaki csak a címet olvassa el és utána okosakat kommentel.
Magyarul talán egyértelműbb. Szerintem pont az a része a szokásjog kérdése, hogy az adott bíró mennyire engedi a kemény játékot. Maga a szabály lehetővé teszi a befújást, csak a bírók többsége nem szokta.Közvetlen szabadrúgást kell ítélni, ha egy játékos a következő
szabálytalanságok valamelyikét, a játékvezető megítélése szerint gondatlanul,
felelőtlenül vagy túlzott erőbevetés alkalmazásával követi el az ellenféllel
szemben:
• testtel támadja
• nekiugrik
• megrúgja vagy megkísérli megrúgni
• meglöki
• megüti vagy megkísérli megütni (ideértve a lefejelést is)
• lábbal támadja vagy szereli
• elgáncsolja vagy megkísérli elgáncsolni
Amennyiben a szabálytalanság során fizikai kontaktus történt, közvetlen
szabadrúgást kell ítélni.
• A „gondatlan” azt jelenti, hogy a játékos figyelmetlenül, megfontolatlanul
támadja ellenfelét, és óvatlanul cselekszik. Nincs szükség további fegyelmi
intézkedésre.
• A „felelőtlen” azt jelenti, hogy a játékos figyelmen kívül hagyja cselekedete
veszélyességét, illetve annak következményeit ellenfelére nézve. A vétkes
játékost figyelmeztetésben kell részesíteni.
• A „túlzott erőbevetés alkalmazása” azt jelenti, hogy a játékos túllépi a
szükséges erőbevetést és/vagy veszélyezteti ellenfele biztonságát. A vétkes
játékost ki kell állítani.
Alapvetően ez a szabály
Nem tudom, szoktál-e más sportágakat nézni vagy űzni, ahol ennek a sokszorosától sem szokás elesni, nagyobb tempóban sem. A kérdésedre válaszolva, volt, hogy elestem a villamoson, de nem azért, mert valaki hozzámért. Hanem mert a villamos hirtelen fékezett. Ez a párhuzam akkor lenne érvényes, ha Griezmann alól kihúzták volna a talajt. Egyébként meg tudod mutatni, hogy hol van a szabálykönyvben olyan pont, hogy minimális kontaktért máris büntető jár?
Ne legyél már ennyire naív! Ezekbe a játékosokba sajnos bele van nevelve, hogy el kell esniük már minimális kontaktus (illetve sokszor ők maguk keresik, hogy borulhassanak) esetén a 16-oson belül, vagy közel 16-os, ahonnan jöhet egy jó szabadrúgás. A pofátlanabbak akkor is megpróbálják szabálytalanságnak eladni, ha hozzájuk sem értek. Undorító, de már ilyen a foci.Mindig kiakadok amikor a kommentátorok azzal jönnek,hogy a védő csak épphogy meglökte a csatárt és elesett. Ha éppen nagy lendülettel futsz,akkor nem kell olyan nagy kontakt hogy kibillentsenek az egyensúlyodból. Ráadásul a tegnapi eset pont nem úgy nézett ki,mint amikor valaki szándékosan feldobja magát.