Samper írta:noname írta: Középpályásoknál ez annyira nem számít, hiszen úgysem azt a fajtát nevelik nálunk, akinek az ütközés lenne a dolga. Csatároknál néha egyenesen hátrány volt az, hogy a 2. osztályban játszottak, hisz így sokkal rutinosabb védőkkel kerültek szembe, mint pl Messiék.
.
Meg vagyok győződve róla, hogy januárban kifejezetten olyan középpályásokat fogunk keresni a piacon, akik irányító készségük mellett jól ütköznek. És ez a jövőben az utánpótlásnál is így lesz.
A csatárokról írottakat meg nem értem. A másodosztályú védők rutinosabbak, mint az első osztályúak? Hogyhogy?
Ebben szerintem nagyot tévedsz. A Barca játékospolitikája azon alapszik, hogy bizonyos posztokra kineveljük a játékosokat, más posztokra igazolunk. Mivel a csapatnál nagyon értenek az osztogató kp neveléshez, ezért nem fognak elkezdeni ütközőket kinevelni. Egyszerűen nem éri meg ezen változtatni. Hasonlóan középcsatár-neveléshez sem ért az együttes, de nagyon jó 2. csatár/szélső/irányítókat nevel ki. Nálunk sose volt az a cél, hogy a teljes csapat saját nevelésű legyen, hanem azokra a posztokra jönnek fel saját nevelések, ahova olyan játékosokat nevelünk ki, amiket más nem tud. A Barcán kívül senki sem képes kinevelni Xavit, Iniestát, Busquetset, stb. Ütközőt viszont bárki képes, így felesleges elvonni a figyelmet az osztogatókról.
Nem fogják megváltoztatni a teljes felépítését egy játékosnak csak azért, mert van egy hiányposzt.
A csatárok esetében pedig a 2. és 3. osztályt hasonlítottam össze. Messi a 3. osztály védőivel kellett annak idején harcoljon, akik gyengébbek, nem rúgták szét. Jelenleg a 2. osztály ellen kell a csatárainknak bizonyítani és az a tény, hogy ők durvábbak lehet, hogy árt egy csatár fejlődésének. Sokszor nem ajánlott bedobni valakit a mélyvízbe, mert megfúl. Lásd Krkic. Gyors volt és technikás, de túl korán akarták az első osztály elvárásaihoz igazítani a testfelépítését. Mellékhatásként teljesen elvesztette a sebességét és a cselezőkészségét, tönkrement. Ha Bojan nyugodtan fejlődhetett volna a 2-3. osztályban, lehet jelenleg a világ legjobb csatáraként emlegetnénk.