Stalkyard írta:
Hát ez érdekes. Gondolom volt erről szerződés, hogy milyen feltételek teljesülése esetén kapja meg a bónuszt Neymar. Na most, ennyire kétféleképpen értelmezni ezt a szerződést, elég érdekes...
Én azt tudom feltételezni, hogy arról volt szó, hogy aláíráskor kapsz x összeget, aztán ha egy év múlva is itt vagy (azt hiszem augusztus 1 volt a dátum amit a média lehozott), akkor kapsz x összeget és évről évre így tovább. Ez az aláírási pénz pedig egy bónusz, amit én leginkább a német Weihnachtsgeld-hez tudnék hasonlítani. (német jogi kifejezés onnan jön, hogy itt dolgozom) A lényege pedig az, hogy évente kapsz egy bónuszt, amit a legtöbb munkaadó november-decemberben fizet ki, a dátum benne van a szerződésedben.
A lényeg pedig itt következik. Ha a munkaviszony dec. 31 előtt valamilyen okból megszűnik, akkor a munkavállaló nem követelheti a kifizetést, ha pedig dec 31 után, akkor követelheti. Olyan nincs, hogy részletet követelek. Vagy megkapom az összeget vagy sem. Ha ilyen séma alapján volt kikötve ez a bónusz, hogy augusztus 1-ig kell fennálljon a munkaviszony, akkor Neymar JOGILAG jogosan követel és a vezetőség volt amatőr, hogy így kötötték meg a szerződést, ha viszont van más kitétel is akkor Neymar pattog hiába.
A szerződésszegést nem igazán tudom hova tenni, mert én ebben az esetben a szerződés egyoldalú felbontásáról beszélnék, ami nem szerződésszegés, mert egyértelmű a kivásárlási összeg esetén, hogy ha azt kifizeted, akkor egyoldalúan megszüntetheted a szerződést, mint játékos. Legfeljebb arról lehet szó, hogy Neymar rosszhiszeműen járt el a klubbal, a munkaadójával szemben és ezen az alapon követelhetünk rajta pénzt. Ez a jóhiszeműség ill. rosszhiszeműség pedig jogilag elég tágan értelmezhető, általános fogalom, nehéz lenne csak ezzel pert nyerni.
Emberileg pedig nyilván a távozásának a körülményei gusztustalanok, nálam leírta magát a gyerek az biztos. Lábtörést meg a jövőre nézve 0 komoly trófeát tudok csak kívánni neki.