bunga írta: ↑2023.04.13. 15:58:44
Szép gondolat, hogy legnagyobb klasszisunk nálunk fejezze be pályafutását. Különösen, hogy egy-egy mérközésen ma is van emlékezetes momentuma. Ez igaz, ha a csapat tele van pénzzel, vagyis nem kell másra költenie. Meg ha kerete bikaerős, s ezért nincs szüksége igazolásokra. Továbbá meg ha gond nélkül szerződtetni tudja saját új tehetségeit. Ezzel szemben nálunk most ezek közül egyik se áll fenn.
Logikusan hangzik, amit leírsz, mégse igazán stimmel, legalábbis bizonyos részei szerintem nem:
Alapvetően a célokból kell kiindulni:
Első és legfontosabb igazából, hogy visszaállítsuk a klubot a megszokott helyére: relatíve stabil gazdasági háttér (nincsenek lejárt, meg átütemezett/zendő adósságok), egészséges bevételi-kiadási mérleg (tudunk igazolni megkötések nélkül, és így sem veszteséges a pénzügyi év), és BL szinten is versenyképes játékoskeret. (ez utóbbi nálam kb top15 klubot jelent nagy átlagban, általánosságban)
Ez egy hosszútávú cél, de ahhoz, hogy ez teljesülhessen, szerintem több dolog is kell: a meglévő szakmai alapok (edző, játékosállomány magja, utánpótlás zavartalan működése) megőrzése, és az elindult fejlődés (mentális, fizikai, játék-identitás, csapatszellem, tapasztalat) ütemének fenntartása. Ezeket egyébként szerintem lehetne nulla költéssel is abszolválni
egy pontig, magyarul ha semmin nem változtatnánk, csak hagynánk őket dolgozni. Szerintem ezt a pontot még nem értük el, szóval akár úgy is dönthetnénk, hogy idén nincs játékosmozgás, csak nyugodt, kemény felkészülés.
Sajnos viszont (mint a fórum is illusztrálja) a szurkolók többsége nem így gondolkodik. Muszáj egy bizonyos szintű szórakoztatást, versenyképet biztosítani, hogy megőrizhető legyen a csapat általános nyugalma, és a klub bevételeinek teljes egésze.
Itt jön a képbe, hogy kevés pénzből, és még több (és idén még annál is több, sőt új) megkötés mellett kéne a kereten valamennyit módosítani. Mivel ennyire korlátosak a lehetőségek, szerintem nagyon is kérdéses, hogy mire van szükségünk
éppen: arra, hogy a hosszútávú jövőbe fektessünk jelen kiindulópontról, vagy pedig épp a rövidtávúba, a csapatnak további valamekkora stabilitást és versenyképességet adva.
A tisztán racionális az lenne, hogy próbáljunk olcsón profilba illő tehetségeket vadászni, és régi/öreg arcokat elengedni. Ugyanakkor ez sokkal inkább kecsegtet azzal, hogy rövidtávon gyengül a keret, nem pedig erősödik. A csapatból kiesnek alap/bevált/legalábbis
egy adott szinten megbízható elemek, érkeznek viszont új, lutri típusúak, akikkel ráadásul sok munka lesz, és még jó esetben is időbe telik a fejlődésük, normál esetben évekbe. Ez a jövőbemutató, és tavaly nyáron erre szavaztam, de helyette jött Lewa, Raphi, Alonso, Kessié...
Tulajdonképpen most bajnokok leszünk, szuperkupát is nyertünk, és a sok rossz mellé rengeteg nagyon jó meccsünk is volt. Sőt, szerintem a nemzetközi kieséseink is sokkal nagyobb részben írhatók a balszerencse, mint bármi más számlájára. Egy évvel ezelőtt, vagy kettővel ezelőtt akár, ezeket vakon és vigyorogva aláírta volna bárki, most mégis lehet látni, milyen szintű néha az elégedetlenség.
Ha már Laportáék elindultak ezen az úton Lewáékkal, akkor szerintem muszáj kitartani mellette, nem lehet évente más irányt venni. És a szurkolókon is úgy érzem, hogy eredmények kellenek, még több, még látványosabb, mert nem fogadják el amit kaptak, a körülmények ellenére sem.
Ha egyáltalán lesz lehetőségünk igazolni bárkit, akkor szerintem muszáj lesz az olcsó/ingyenes kategóriában már beérett játékosokat vásárolni. Mégegyszer mondom, én nem így csináltam volna, de mostanra már nem látok más lehetőséget.
Ezen felül szempont a hiányposzt is. Ezek szerintem: egy (lehetőleg flexibilis) poszt a támadósorban, és jobbhátvéd poszt. Szerintem ez nem is lehet kérdés, MERT csak ezek azok a posztok, ahova akkor se tudok számomra kielégítő embert rakni, amikor mindenki egészséges.
Messi abszolút beleillik szerintem az általam felvázolt képbe, hiszen ingyen jönne. Egy feltételnek kell teljesülni: elfogadja, hogy olyan fizetést kap, mint az a bizonyos 10milliós nettó plafon. (Vagy legalábbis valami ilyen van, nagyságrendileg.) Az nem kérdés számomra, hogy az érkezése javítana a játékunkon, esélyeinken, és a csapat önbizalmán is.
Egy dologgal értek egyet: amíg a meglévő alapemberek, a jövő alappillére nincsenek bebetonozva, addig még Messi SEM jöhet. Szóval mindenek előtt új szerződés Gavi, Araujo és Dembelé részére. (Asszem ők az aktuálisak.)
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila