FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.04.10. 15:21:05

A center felelőssége, plusz kicsit szerencse kérdése is, hogy úgy helyezkedjen, hogy megkapja a labdát, ez nem olyan, hogy Yamal gondolkodik egy sort, és egy Gollam-drágaszágomhoz hasonló hang azt mondja a fejében, hogy ne passzolj neki, hanem lődd rá. Ha teheti, és van értelme, lepasszolja. Lewynek egy nagy hiányossága van (ez emlékeim szerint nem is csak öregkorára lett így, régen se ez volt a profilja), nem indul szinte soha üres területekbe, ez erősen limitálja pl. a megjátszhatóságát. Sokszor mennek felé kereső labdák is a szélsőinktől, mikor a védők gyűrűjében van, ennek is minimális ugye az esélye. Vagy épp becselezi magát mondjuk Yamal, és két védő szorításában már csak kapura lehet tenni, nincs is esélye nagyon felnézni. Rapha kapuralövéseinek jó százaléka kiugratásból jön, még jó, hogy nem passzolja ilyenkor le Lewynek, aki jellemzően bőven mögötte van ilyen esetekben. Millió eset van, amikor nem lehet megjátszani a centert, és ilyenkor nem az a kérdés, hogy Yamal/Rapha vagy Lewy lő, hanem Yamal/Rapha vagy senki. Yamal meg csak lövöldözzön bátran ilyenkor, ebben a korban ez is nagyon fontos, ebből fog egyszer átfordulni gyilkológéppé, nem abból, ha megáll, megvárja Lewyéket és majd lepasszolja nekik. Teljesen érthető, hogy neki jelenleg ez nem az erőssége, ez a korával jár, jövőre lehet két-háromszorsa lesz már a százaléka, ki tudja. De nem lehet máshogy rutint szerezni, csak így. Nyilván nem a lövőtechnikájával van gond, nem tiszta még ott a feje. Majd jobb lesz.

Lewyt jellemzően ilyen kapu előtti kavarodásokban lehet megtalálni, abban pl. tuti, hogy a legjobb a világon, és olyankor meg is találjuk, lásd tegnap, vagy 1 hete a karatemozdulatával, stb. Meg olyankor, amikor valaki elszalad a szélen, és neki is van ideje felérni, akkor középre passzoknál erős még, ott érkezhet. Ilyen esetekben meg mindenki őt keresi, ahogy kell.

Hová találja meg még többször európa két gyakorlatilag legjobb előkészítője? Mindketten abszolút élen járnak helyzetkialakításban. Szerintem inkább fordítva van, irreálisan sok labdát osztanak ki a centerünknek, Lewy nagyon sokat köszönhet nekik, hogy ilyen iszonyatos mennyiségű labdát kap tőlük, relatív statikus centerként ilyen korban máshogy nem lehetne ennyi gólja (fiatalon sem mondjuk).
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
gránit
Director del Fútbol

2025.04.10. 14:24:20

Hát igen, ezért érdemes a centert tömni labdával, mert abból a pozícióból nagyobb a valószínűsége a gólszerzésnek. Ehhez képest Yamal a BL-ben több lövést eresztett el nála, úgy, hogy kb harmadannyi gólt lő. Úgyhogy én egyetértek az alapfelvetéssel. A bajnokságban majdnem annyit lő, mint Lewandowski (103 lövés vs 92 lövés), úgy, hogy kevesebb mint negyedannyi gólt szerez (25 vs 6). 6,5%-os hatékonysággal talán nem kellene ennyit lőnie, inkább azt a játékost érdemes tömni labdával, akiben sokkal nagyobb a gólszerzési lehetőség.

Források:

https://sports.yahoo.com/soccer/la-liga/stats/
https://www.uefa.com/uefachampionsleagu ... _on_target
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.04.10. 13:48:02

Szerintem sokan azért látják az idei Raphinhát sokkal jobbnak a korábbinál, mert idén több gólt lő. Yamaltól is azt várnák, az jelenthetne szintet lépést, ha több gólt szerezne. Raphinhának és Yamalnak is szüksége van a gólokra, a cseréknek is, és a csapat szempontjából létfontosságú, hogy ne egyetlen emberen múljon a termelés.

Nem hiszem, hogy a Raphinha és a Yamal által kihagyott vagy elszalasztott lehetőség automatikusan Lewandowski-gól lett volna, vagy hogy például Fermin tegnapi kapufája Lewandowskitól automatikusan befelé pattant volna.
Értem a statisztikát, csak szerintem a statisztikus azt felejti el, hogy a mindenkori centernek eleve több esélye van gólt szerezni, mint a szélről indulóknak vagy a hátulról érkezőknek.
gránit
Director del Fútbol

2025.04.10. 12:47:34

Azt nagyon jól tesszük, ha Lewandowskit keressük a beadásokkal. Toronymagasan a legpontosabb, leghatékonyabb gólvágónk.

A bajnokságban 25%-os, szemben Raphinha 21%-os hatékonyságával (Yamal statisztikáját ki sem keresem, a 6 góljával, csúnya szám lenne).

https://www.bbc.com/sport/football/span ... op-scorers

A BL-ben Lewandowski 32 lövés, 11 gól (34%!). Raphinha 43 lövés, 12 gól (27%). Yamal 36 lövés, 4 gól (11%).

https://www.uefa.com/uefachampionsleagu ... _on_target

Egyetértek Barcamannel. Azt gondolom, hogy nem találjuk meg elégszer Lewandowskit. Tömni kell labdával, eszméletlen, hogy ontja a gólokat.

Ferran Torres-t is megemlíteném, aki a bajnokságban 25%-os, 36 lövésből 9 góllal, a BL-ben pedig 9 lövésből 2 gól (22%), ami szintén nem rossz.
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.04.10. 12:36:29

Én meg azt látom, hogy mindez ugyanúgy igaz Lewandowskira is, néha jobb lenne leadnia, de ellövi, néha meg leadja, pedig jobb lett volna rálőnie.

Egyébként meg egyáltalán nem hiszem, hogy minden labdával őt kellene keresni, szerencsére elég sok játékosunk szerez gólt, nem egyetlen személyre vannak kjátszva a támadásaink.
bence0330

2025.04.10. 11:49:42

Chino írta:
2025.04.10. 11:23:39
Barcaman1993 írta:
2025.04.10. 08:52:01
Látványosan feljavult az utóbbi időben. Ha Yamal meg Raphinha nem vették volna be az utóbbi időben a ki az önzőbb tablettát, még jóval több gólja lenne. Nagyon jó pozíciókban érkezik meg az akciók végén, csak nem elégszer érkezik meg hozzá a labda. Egy olyan kölcsönös önzetlenség lenne a 3-asukban, mint a Messi-Neymar-Suárez 3-asban volt, szezon végén minden lőtt gólos rekordot megdöntenénk. Persze nyilván ez is szép eredmény, de tegnap is a fejemet fogtam, hogy hány gólt lőhettünk volna még vele, ha a megfelelő helyzetben lövés/csel helyett a passzt választották volna a társak. Valahogy ezt kéne megérteniük, hogy ha kölcsönösen kiszolgálják egymást, akkor még több gólt rúgathatnának egymással.
Én ezt nem teljesen így látom. Legalábbis abban nem értek egyet, hogy ez önzőség lenne. Inkább olyan érzésem van, hogy valamiért sokszor nem a megfelelő megoldást választják, főleg Yamal esetében. A befejezéseknél sokszor kapkod, ziccerben is gyakran rosszul választ befejezést. Sőt az ellentettje is megfigyelhető, amikor lőni kellene a passzt választja, a döntések terén még nem az igazi.
Semmit nem látok én sem ebből az önzőségből, sőt. Ha az egyik gólt lő, a másik abban a pillanatban ugrál már őszint örömmel az arcán. Szerintem pont hogy azért működik ilyen jól a dinamikájuk, mert extrém önzetlenek. Van, hogy néha valaki kapura rúgja, amikor nem kéne (azért ezek sem olyanok jellemzően, hogy tragikus a döntés, hanem hogy mondjuk egy 40-60%-os esélynél választják), de hát ez benne van a fociban, nem fognak mindig jól dönteni, fordítva is van, pont volt tegnap olyan Raphinha labda Lewyre, amit rá kellett volna rúgnia, mikor becselezte magát. Ugyanúgy megpróbálhatta volna kapura fejelni a labdát a gól előtt, nem tette, ugyanúgy megpróbálhatta volna 1v1-ben Yamal gólja előtt, szerintem eszébe sem jutott. A Cubarsi eset ugye egy ilyen szín reflex valami volt, elborult aggyal, a pillanat tört része alatt, ezt nem veszem ide, szimpla hülyeség volt.

Yamalnál meg egyedül az éles szöges lövés volt megkérdőjelezhető, de szerintem az is egy ilyen 40-60%-os eset volt, meg rengeteg lehetősge amúgy sem volt passzra. Ő is kifejezetten önzetlen szokott lenni. Szerintem mindkettő extrém önzetlen, nem véletlen, hogy mikor utoljára néztem, pont Raphinha alakította ki a társaknak a legtöbb helyzetet egész Európában, Yamal meg alig volt lemaradva, tán 5.-6. hely körül. Az első gondolatuk az, hogy kiszolgálják Lewyt.

1-1 olyan eset van, amikor 1v1-ben vezeti valaki a kapusra, és jön mellette egy társ, ezeknél nem szoktak általában passzolni, de hogy őszinte legyek, azt is várom el a támadóimtól, hogy nagy önbizalommal fejezzék be ezeket a helyzeteket.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
MessiNeymarSuarez
Presidente del Barça

2025.04.04. 12:53:32

Troym írta:
2025.04.04. 10:38:17
Before the win vs Atlético, Deco had a key conversation with Hansi Flick. He asked for a more pragmatic approach in big games, especially after past collapses.
Deco’s message to Flick was clear: no more high-risk football in crucial away games.
—sport

Ha igaz ez a hír, az valahol vicces, mert Deconak először nem ártana a saját munkáját elégséges módon ellátnia és nem az edzőt kritizálni, aki miatt még van egyáltalán munkája.
Azért ez kicsit vicces lenne, szinte biztos hogy kacsa, de mivel le "1-0-ztuk" az Atletit így elő kellett állni vele :D
Úgy meg különösen poénos hogy amúgy a Bayerntől pont azért ment el mert összeveszett a sportigazgatóval, azóta is visszasírják.
Vele tudnunk kell hogy ő vagy elégedett és megkapja a törődést vagy pedig lelécel ha úgy érzi nem becsülik, nem véletlen hogy nem akarja magát se nálunk, sem a Bayernnél bebiztosítani a szokásos 5+ évre.

Laporta is az imént dícsérte halálra(joggal), és látszik hogy tanul a saját hibáiból is, Lewandowskit is sokkal bátrabban rotálja aminek meg is van az eredménye.Volt hogy vele is elszaladt a ló, és talán a hideg német arcból kijött kicsit a szurkoló(elég megnézni hogy jobban örül 1-1 gólunknak mint mikor a Bayernnél lesimázott minket), hajtva az 5-ödik gólra, de már úgy tűnik tanult belőle szerencsére.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.04.04. 11:12:25

Én is olvastam. De szerintem ezt a média túlozza el. Ráadásul én ezt a hírt nem a Sporton olvastam, (nem emlékszem hol) ott pont úgy van beállítva, hogy ennek köszönhető az Atleti továbbjutás és a szűkös egy gólos győzelem, valamint a viszább vont csapat. Megint máshol pedig Flicket dícsérik Deco említése nélkül, hogy tudta, hogy nem fog rárontani az Atletico a Barcara és így elég lesz visszafogottan játszani.
Amúgy a hírek szerint pont Deco ragaszkodott Flick kinevezéséhez és jó a viszony közöttük.
Szerintem is Flick egyetlen nagy hibája, hogy néha pragmatikusabban kell játszani.
Hiba ha sportigazgató ezt megjegyzi? Kétlem, hogy ő mondaná meg az edzőnek, hogy mikor és mit játszasson, ezt még Laportából sem nézem ki.
Szerk:
https://www.football-espana.net/2025/04 ... lona-leaks
Akkor ez is a hírhez tartozhat
Ha már feljött az önsorsrontás ebbe beletartoznak az újságírók is. Ha szivárogtatásról van szó, ott keresgélnék. Hogy szándékos e, az jó kérdés. Én a madridi sajtó híreit is el szoktam olvasni, ahogy a Mundo vagy a Sport kritikus cikkeit, valószínűleg nem mindegy ki mit szűr le belőle, mert könnyen elharapózhat, ami visszaüthet az öltözőre. Most hirtelen De Jong fizetése mizéria jut eszembe.
Peter
Director del Fútbol

2025.04.04. 11:03:41

Troym írta:
Ha igaz ez a hír, az valahol vicces,
Igen, de sajnos azzal lehet ezt a vicces tartalmat fokozni, hogy azért mert vannak szurkolók akik úgy gondolják, hogy na végre sokminden a megfelelő helyére került a klubnál és a csapat körül, az még nem azt jelenti, hogy a klubnál és a csapat körül lévők ugyanígy gondolják..... :D

Az önsorsrontás is a Barca DNS része, ami ugyan alkalmanként, de képes meg megjelenni és a felszínre kerülni.

Ha full kacsa is ez az adott sztori, attól még a fenti véleményemet szigorúan fenntartom.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Peter 2025.04.04. 11:13:52-kor.
bence0330

2025.04.04. 10:48:59

Na ez már inkább liba nálam, mint kacsa. Senki nem fog beszólni az edzőnek, aki jelenleg a világ legjobbja, és akivel mindenkit agyonvertünk nagy meccsen (mínusz Atalanta?). Mindezt a high line-al, 1-2 kivételtől eltekintve, ami megint csak arra utal, hogy Flick tudja, mit csinál, elég pragmatikus tud ő lenne, ha azt kívánja meg a helyzet, és ő tudja, mikor kívánja meg, szerintem.

Amúgy amit írtok, hogy javultak cserejátékosok (DJ pl ugye), az oké, de november óta Torres ugyanezeket a számokat hozta, és mostanában kapott csak több időt. Eric is elég régóta meglepően stabil, mostanában kapott több rotációt, stb. Szóval szerintem érződik különbség mindenképp, most... nem is tudom, hosszútávúbbnak tűnik ahogy gondolkodik. Xaviban én ezt hiányoltam a legjobban. Oké, Yamal szerepkörére továbbra sincs csere, ezért égető egy hasonló profilú játékost hozni, még ha nyilván gyengébbet is, mert nála csak gyengébb van.

Én aztán biztos nem hőbölögnék, ha lehozna valakit, vagy felküldene egy szétrotált csapatot, és pontot bukunk, mai napig tartom, hogy az Osasuna elleni B csapatos meccs volt az egyik kulcs a jó őszünkben. És azt is, hogy az szükségből történt, mert előtte ugyanazzal a 11 játékossal nyomta végig az első heteket. Abból Flick tanult, azóta jobban rotál, akárkit kell behozni, de mostanság még egy szinttel emelte a dolgot, hogy rákanyarodtunk az utolsó, remélhetőleg sűrű két hónapra.
Troym
Llegenda del Barça

Before the win vs Atlético, Deco had a key conversation with Hansi Flick. He asked for a more pragmatic approach in big games, especially after past collapses.
Deco’s message to Flick was clear: no more high-risk football in crucial away games.
—sport

Ha igaz ez a hír, az valahol vicces, mert Deconak először nem ártana a saját munkáját elégséges módon ellátnia és nem az edzőt kritizálni, aki miatt még van egyáltalán munkája.
gránit
Director del Fútbol

2025.04.03. 12:20:02

Peter írta:
2025.04.03. 11:20:54
Flick hozzáállása a rotációhoz nem változott semmit, hanem a csapatépítéshez elengedhetetlenül szükséges hozzáadott munkájával lépésről lépésre megfelelően foglalkozott és foglalkozik azzal, hogy illeszthetők legyenek a csapathoz azok a játékosok is, akiknek eddig kevésbé sikerült az illeszkedés.

Nem a forgatáson, hanem a háttérmunka eredményességén dőlnek el ezek a dolgok.
A forgatás már a következménye annak, hogy megfelelően sikerült fejleszteni a háttérben és az ehhez szükséges szinthez emelni a játékosok teljesítményét.

A próbák munkájának eredményeként a színdarab kezd bemutatóra alkalmassá válni.... :D
(erőnlét, taktika, látványosság, eredményesség)
Minden szavaddal egyetértek. Pedrit például még kevésbé is rotálja, mint a szezon elején. Barcelonában a közelmúlt rengeteg sérülése miatt kialakult egy félelem, amit a sok mérkőzéssel indokoltak. Flick és a stábja bebizonyítja, hogy lehet ezeket a játékosokat terhelni, csak jól fel kell őket készíteni. Hozzáteszem, a rengeteg izomsérülés előtt a barcelonai közeg is rövidkeretpárti volt. A közelmúlt számtalan sérülése okozta ezt a fóbiát, amit külső tényezőkben kerestünk.

A forgatásos-próbás párhuzam nagyon ott van. Ez fokozottan igaz a labdarúgásra, amelyben az edzőknek az előadáson már nagyon kevés szerep jut. A megnövelt cserelehetőségekkel valamelyest nőtt a mozgásterük, így a szerepük is az előadáson, de meccs közben egy labdarúgóedző alig tud belenyúlni a mérkőzésbe. Ehhez képest egy jégkorongedző egy meccsen többszáz cserét hajt végre. Egy röplabdaedző ott áll közvetlenül a játékosok mellett, és akár tollba is mondhatja nekik a mérkőzést. Időkérésekről, challenge-ekről, rádiós összeköttetésről nem is beszélve más sportágakban. A labdarúgásban az edző egy meccs alatt nem sokat tehet. A felkészülés a lényeg, és kiváló a hasonlat a részedről.
Troym
Llegenda del Barça

2025.04.03. 12:03:23

Peter írta:
Flick hozzáállása a rotációhoz nem változott semmit, hanem a csapatépítéshez elengedhetetlenül szükséges hozzáadott munkájával lépésről lépésre megfelelően foglalkozott és foglalkozik azzal, hogy illeszthetők legyenek a csapathoz azok a játékosok is, akiknek eddig kevésbé sikerült az illeszkedés.

A forgatás már a következménye annak, hogy megfelelően sikerült fejleszteni a háttérben és az ehhez szükséges szinthez emelni a játékosok teljesítményét.

A próbák munkájának eredményeként a színdarab kezd bemutatóra alkalmassá válni.... :D
+1

Jól írod, akkor tudsz rotálni, ha szintekkel nem esik a minőség, amikor egy helyre beteszel egy másik játékost.
Persze sokak nagy szavakkal említik, hogy le kéne cserélni ezt vagy azt a játékost többet, de pár nagyarányú győzelem utolsó 10 percétől eltekintve ez könnyen elsülhet visszafelé és rögtön nagyobb bajaink lennének, ha mondjuk már nem lennénk ott a BL-ben, vagy 7-8 ponttal kevesebb lenne a bajnokságban és kaparnánk a 3. helyért. Tuti rögtön elő lenne véve az edző minden alkalommal, ahogy lecseréli Yamalt, Pedrit, Koundét, akárkit és utána nem húzzuk be a meccset.

Most pl jön a Betis, majd a BL-Dortmund és a Leganes meccsek, könnyű kijelenteni, hogy majd a fél csapatot rotáljuk a Leganes ellen pihentetés miatt, de ott ugyanolyan 3 pontot bukhatunk, ahogy buktunk is pont ellenük hazai pályán. A Leganes ellen ugyanúgy nyerni kell, mint egy Bilbao, Madrid, Villareal ellen.
Szerintem annyi történt, amit írtál is, hogy többen a cserék közül "használhatóbbak", jó formában vannak. Pl. EG és Ferran kiemelhető ilyen szempontból, most őket nyugodtabban be lehet cserélgetnie Flicknek.
ab1daL
Director del Fútbol

2025.04.03. 11:21:52

bence0330 írta:
2025.04.03. 01:25:44
Flick látványosan változott a rotációhoz való hozzáállásában. Yamalékon kívül eddig is jól tolta, de most ugye azon aggódott mindenki, hogy fogjuk bírni ezt az áprilisi erőltetett menetet, még a 27-i meccsel kiegészülve... erre felrakott 3 elég erőteljesen különböző kezdőt a 3 meccsre, és mindegyik működött. Gondolom az neki is egyértelmű lett, hogy akármi lesz, muszáj, különben kipukkadunk. Eric Garcia minőségi vkp csere lett, Ferrán-Lewy közel egyenrangú centerek, tökmindegy, melyiket teszed be, jó lesz és gólt fog lőni, Martin feljött, 3 egészséges belső védőnk van végre, ezek sokat segítettek ezen nyilván.

Ha így forgat továbbra is, még az is lehet, hogy nem pukkad ki az a lufi.
Muszáj rotálni, még ha csak keveset is meccsenként, nagyon megterhelő lesz a hónap..

Ennek tükrében a hétvégén megnéznék egy ilyen kezdőt:
Szczesny - Fort, Araujo, Cubarsi, Baldé - Eric, Pedri - Raphinha, Gavi, Fermin - Lewa
„Kritizálják a stílusunkat? Képzeljék el, mi lett volna, ha a legutóbbi öt idényben csak egy bajnokságot és egy Király-kupát nyerünk”

ter Stegen - Fort, Araujo, Cubarsí, Baldé - Bernal, Pedri, Gavi - Lamine Yamal, Lewandowski, Raphinha
Peter
Director del Fútbol

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Peter 2025.04.03. 11:23:02-kor.
bence0330

2025.04.03. 01:25:44

Flick látványosan változott a rotációhoz való hozzáállásában. Yamalékon kívül eddig is jól tolta, de most ugye azon aggódott mindenki, hogy fogjuk bírni ezt az áprilisi erőltetett menetet, még a 27-i meccsel kiegészülve... erre felrakott 3 elég erőteljesen különböző kezdőt a 3 meccsre, és mindegyik működött. Gondolom az neki is egyértelmű lett, hogy akármi lesz, muszáj, különben kipukkadunk. Eric Garcia minőségi vkp csere lett, Ferrán-Lewy közel egyenrangú centerek, tökmindegy, melyiket teszed be, jó lesz és gólt fog lőni, Martin feljött, 3 egészséges belső védőnk van végre, ezek sokat segítettek ezen nyilván.

Ha így forgat továbbra is, még az is lehet, hogy nem pukkad ki az a lufi.
Peter
Director del Fútbol

2025.03.04. 16:54:34

Szerintem is ez (lejjebb nevesített) a lehetőségeink szerinti jelenlegi legoptimálisabb középpálya.

Olmo nagyon határozottan "kellett" ide, szükséges és indokolt igazolás volt, komolyat emelt a középpálya minőségén. Casado nélkül pedig elég gondterhelten vakargathatnánk a fejünket.

Abban is biztos vagyok, hogy kimondva vagy kimondatlanul a Mister nagyon dolgozik és folyamatosan matekol a középpályán, keresi (építgeti, alakítja, formálja, próbálja fejleszteni) a lehető leghatékonyabb megoldást, mivel az általa fémjelzett Bayern mind szervezettség, mind taktika tekintetében a középpályára és a középpálya köré épült.

Véleményem szerint remekül alkalmazkodik a Barcelona aktuális középpálya lehetőségeihez annak ellenére is, hogy tisztában van a képességekkel és korlátokkal egyaránt.

Legutóbbi nyilatkozata a középpályával kapcsolatban számomra reálisan kimért józanságra utal.

" Azt gondolod, hogy a lehető legjobb középpálya áll rendelkezésedre?

„Nem mondhatom, hogy ez a világ legjobb középpályája, de azt igen, hogy ez egy remek középpálya, és ez segít.”
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.03.04. 15:51:29

Casado, Pedri, Olmo szerintem a legstabilabb kozeppalya.
Chino
Llegenda del Barça

2025.03.04. 15:13:02

Mascherano14 írta:
2025.03.04. 13:41:39
Én is Cassadot tenném be Fdj helyett, a stabilitás miatt, az Inigo vagy Araujo kérdés nehezebb. De itt is inkább a védekezést erősítenem, a sebességre koncentrálva és azért Araujo. Hátrányba kerülve lehetne cserélni.
Inigo helye szerintem megkérdőjelezhetetlen. Araujo mellett bárki játszik, mindig az uru lesz a jobb oldali belső védő és Cubarsi is sokkal otthonosabban mozog ott. Itt inkább azt kell eldönteni, hogy az egyéni kvalitásokat helyezi előtérbe, egy gyorsabb védőt tesz be vagy inkább inkább biztosra megy és egy összeszokott párost favorizál. Ugyanakkor azt sem tudhatjuk mennyire érzett kellemetlenséget a lábában, mert ha csak 99,5 %-os Flick nem "erőlteti". Viszont most mentálisan nagyon topon lehet ami az önbizalmát illeti és dobhat a teljesítményén, Cubarsi lábában pedig nagyon sok meccs van, rég volt pihentetve.Október óta 3 meccsen nem volt kezdő, egyedül Koundé és Raphinha játszott több percet nála és hiába cb, alig 18 évesen, egy éves profi tapasztalattal ez nagyon sok.

Legalább Baldé tudott pihenni, ami nagyon jól jöhet, több szempontból is jó húzás volt GM-et vasárnap a kezdőbe rakni.
Olmo érdekes lesz. Csereként beállva nagyon fel tudja pörgetni, dobni a támadójátékot, de kezdőként is sokkal jobb a teljesítménye, mint Gavinak vagy Ferminnek, védekezés viszont stabilabb velük. Ez hatalmas fejtörést okozhat Flicknek, sem Olmon, sem Gavin nem csodálkoznék a kezdőben.
Forca Barca!!!!
Mascherano14
Entrenador del Barça

2025.03.04. 13:41:39

Én is Cassadot tenném be Fdj helyett, a stabilitás miatt, az Inigo vagy Araujo kérdés nehezebb. De itt is inkább a védekezést erősítenem, a sebességre koncentrálva és azért Araujo. Hátrányba kerülve lehetne cserélni.
menczel
Entrenador del Barça

2025.03.03. 15:37:38

bence0330 írta:
2025.03.03. 14:29:29
Fogalmam sincs, mit von le amúgy ebből a meccsből Flick, és milyen kezdőt rak fel szerdán. Araujó jó volt, de igazából nem volt dolga. A lescsapda kb irreleváns volt ma, a Benfica ellen meg alighanem létkérdés lesz. Casado-DJ viszonylatban sem tudom, kit választ, nálam Casado orrhosszal vezetne jelenleg. A center poszton is vannak kérdőjelek, de azért ott talán az előző kettőnél egyértelműbb a helyzet számára. A 10-es poszt most egyértelmű, de persze csak akkor, ha Olmo már tud kezdeni egymás után két meccsen, szóval talán pici kérdés még itt is van.

Szóval nem tudom, hogy áll össze ebben a pillanatban a gálakezdő a fejében.

A két szélsőn kívül amúgy nagyon tetszik a rotáció, amit Flick csinál, kár, hogy őket egyszerűen fél éve nem meri kihagyni a kezdőből, és kár, hogy nincs oda cserénk, akiben megbízna.
A szélsőhiányból kiindulva én néha megnézném a Xavi féle bal támadó=középpályás opciót. Akkor ugye sokszor Gavi játszotta, most a lendületesebb Olmo és Fermín is játszhatná akár. A bal támadónk egyébként is ideje nagy részében befelé mozog, hogy nyissa a félterületet Baldénak.

Az meg megint érdekes lenne, hogy akkor akár 4-4-2-t is védekezhetnénk, mélyebb blokkal.
bence0330

2025.03.03. 14:29:29

Fogalmam sincs, mit von le amúgy ebből a meccsből Flick, és milyen kezdőt rak fel szerdán. Araujó jó volt, de igazából nem volt dolga. A lescsapda kb irreleváns volt ma, a Benfica ellen meg alighanem létkérdés lesz. Casado-DJ viszonylatban sem tudom, kit választ, nálam Casado orrhosszal vezetne jelenleg. A center poszton is vannak kérdőjelek, de azért ott talán az előző kettőnél egyértelműbb a helyzet számára. A 10-es poszt most egyértelmű, de persze csak akkor, ha Olmo már tud kezdeni egymás után két meccsen, szóval talán pici kérdés még itt is van.

Szóval nem tudom, hogy áll össze ebben a pillanatban a gálakezdő a fejében.

A két szélsőn kívül amúgy nagyon tetszik a rotáció, amit Flick csinál, kár, hogy őket egyszerűen fél éve nem meri kihagyni a kezdőből, és kár, hogy nincs oda cserénk, akiben megbízna.
menczel
Entrenador del Barça

2025.02.13. 20:59:46

Szerintem minden évben - főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben - el kellene adni egy fiatalt, aki a fiatalsága dacára már az első csapatban van, de a piaci értékébe jelentősen belejátszik, amit prognosztizálnak bele.

Az esélyek, hogy valaki töretlenül fejlődjön és befussa a legideálisabb pályaívet nagyon alacsony, ehhez képest vállalható risk-reward, ha minden évben eladunk egyet.

Hogy példát hozzak, egy olyan neves díj mint a Golden boy elnyerése se megbízható indikátor, hogy az ember szupersztár lesz. Pl ebből az 5 névből ugye 1 lett igazán sztár, 2 so-so. Pedig amikor megkapták a világ legjobbjai voltak:

2015 Anthony Martial
2016 Renato Sanches
2017 Kylian Mbappé
2018 Matthijs de Ligt
2019 João Félix
Sonoma
Capitá del Barça

2025.02.07. 21:04:12

Zoldbela írta:
2025.02.07. 19:52:40
bence0330 írta:
2025.02.07. 18:42:10
Ez tök jó, csak nem tudom, mennyire hasznos. :D Flick nem hülye, gondolom a szabadnapot sem véletlenül adta, a regeneráció tökéletes ütemezése kb ugyanolyan fontos, mint az edzéseké.
Más érzés ha ugyanazt muszáj/kötelesség vagy a puszta élvezet okán csinálunk.

Volna rá triviális példa, de az nem erre a fórumra való. :D
Az érzés lehet más, de a test nem tesz különbséget. Ahogy Bence is írta, a regeneráció ugyanolyan fontos, mint az edzéseké.
Amatőrként sem mész el heti hétszer futni még élvezetből sem, mert kikészíted a tested.
De az is lehet csak elmentek gyúrni a felsőtestre. :D
Zoldbela
Jugador del Barça

2025.02.07. 19:52:40

bence0330 írta:
2025.02.07. 18:42:10
Ez tök jó, csak nem tudom, mennyire hasznos. :D Flick nem hülye, gondolom a szabadnapot sem véletlenül adta, a regeneráció tökéletes ütemezése kb ugyanolyan fontos, mint az edzéseké.
Más érzés ha ugyanazt muszáj/kötelesség vagy a puszta élvezet okán csinálunk.

Volna rá triviális példa, de az nem erre a fórumra való. :D
Válasz küldése