gránit írta: ↑2025.08.08. 12:52:21
Én is problémásnak találom a Liga ténykedését, egyrészt, mert nem átlátható, a számítások nem nyilvánosak, ha vannak egyáltalán, mert szerintem a Liga nem számol és számít semmit, hasraütésszerűen, pofára megy szerintem minden. De ahogy ezt a klubot menedzselik, semmin nem csodálkozhatunk.
Szerintem ez a lényeg. Semmiről nem látunk pontos számokat.
Nekem az is furcsa, hogy a gazdasági jelentésben hivatalosan 505 volt a bértömeg 893 milliós bevételre.
Ez 57% az UEFA által előírt 70% helyett.
A La Liga hivatalosan megállapított 460 milliót, és bejelentette, hogy 1/1 vagyunk, ez hogy?
Ok. Van tartozás, magasak a fizetések stb. De hivatalosan nem tartozunk a játékosoknak, a hitel szinte mind hosszú lejáratú.
Jövő szezonra kalkulálnak, nem húsz év múlvára. Ilyen erővel 20 év múlva sem engednek még egy akadémistát sem regisztrálni, így nehéz bevételt szerezni, csökkenteni vagy egyáltalán fizetni a hitelt.
Csak a BLM marketing bevételei 150+ millió, és nem mentünk bele a szponzori (210 millió)pénzekbe. Így hiába fizetünk 10-20%-al (20%-al számolva is 100 millió minden szakágat nézve) magasabb fizetést a játékosainknak, ez a "másik oldalról" bőven kompenzálva van. És ott vannak a sikerek utáni bevételek
https://www.transfermarkt.com/man-city- ... ews/451064
23/24-es bértömegek, de nálunk sokkal több szakág, és így sincs 20%-os eltérés a top kluboktól, cserébe jóval több szakmai siker.
Sokkal nagyobb kár éri a klubot az FFP (nevezzük bárhogy) miatt, mint amit nyerhetnénk "okosabb gazdálkodással" ami eleve feltételezés, mert akkor a "másik oldal" kieséseivel is számolni kellene. És nem lehet elválasztani a kettőt egymástól.
Ahogy írtam, lehet, hogy többet keres egy Gavi, Pena aki feljött a Masiaról, de cserébe jöhetne 20-40 millióért egy Firpo, Neto vagy André Gomez máshonnan, nem sokkal kevesebb fizetésért, ami a jövő akadémistáira nézve nem egy pozitív jövőkép, óriási potenciális veszteséggel. (Pl. Xavi Simons)
Az egészben a legfelháborítóbb a La Liga kétszinűsége. Ha annyira egyenlő feltételeket akarna teremteni az FFP-vel a csapatok között, nem lennénk a közvetítési pénzek ilyen igazságtalanul elosztva, a 4 nagy szövetség elnöke, köztük a La Liga vezetője nem lenne elismerten egy klub pártolója, és a bajnokság minőségének javulasára, a bevételek növekedésére törekedne, nem pedig eladósítaná (CVC) azt, és közösségi média huszárkodna a feltűnési viszketegségével, ha valaki nem ért vele egyet.