Fc Barcelona - A Hátország

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
Andris
Adminisztrátor

2025.08.12. 09:30:22

Chino írta:
2025.08.11. 13:12:22
Mondjuk az, hogy a stadion bevételek raadikális csökkenése mellett is tudjuk egyáltalán erősíteni a keretet elég komoly fejlődés, főleg annak tekintetében, hogy a klub erősen a csőd szélén állt, egy felelőtlen gazdálkodás mellett max. középkategóriás játékosokból (ideértve a saját neveléseket is) tudtunk volna valamit kiállítani. Valahogy mégis le tudtuk cserélni gyakorlatilag az egész keretet, méghozzá minőségi játékosokkal feltöltve.
[...]
de a Bartomeu utáni időszakban nagyon pragmatikusnak kellett. Ha valaki megpróbál tetszelegni és mindig a megítélésben pozitívnak kinéző utat választani könnyen lehet, hogy a csőd szélére/csődbe viszi a klubot.
[...]
Az, hogy ez a népszerűségét növelte-e vagy sem nézőpont kérdése. A sociók és a szurkolók nagyon támogatták a kezdeményezést. 89 % szavazta meg a felújítást 8 % nem szavazattal szemben. Ugyanakkor bevételi oldalon ez nagyon komolyan visszaüt, ami miatt le van hordva a sárga földig. Ugyanakkor egy olyan helyzetet is meg kellett teremteni, hogy a projekt egyáltalán valós lehetőség legyen. Könnyen lehet, hogy pont az utódja fog ezzel jól járni. Már 60k-s befogadóképességgel hatalmas pluszt kezd el termelni a stadion, ilyen 40 milliós hiányok röhögve megoldódnak.

Ez az 1.1 sem olyan egyszerű, mint az itt emlegetve van. Emellett végre a játékosok felé is minden rendezve van, ami egy komoly pozitívum.
Én még várnék az egész megítélésével.
Megpróbálok részenként:
1.)
Kétségtelen érdeme a jelenlegi ciklusnak az, hogy sikerült lecserélni a játékoskeret egészét, ugyanakkor ennek van három oldala, ami fontos és szerintem nagyságrendileg kisebbíti az érdemeket: egyrészt szerintem így is felelőtlen gazdálkodással kezdődött a dolog, és csak a Liga kiskapuinak bezárogatása szabott gátat Laportáéknak, hogy tovább folytassák az ámokfutást. Biztos emlékszel, hogy még az elején, díjakkal és fizetéssel 250 milliót költöttünk a Rapha, Lewa, Koundé hármasra. Mint igazolás, maximálisan beváltak, de részben szerintem azóta is ezt a bizniszt (is) nyögjük gazdaságilag. Másrészt óriási részben a saját neveléseknek és a scoutingnak köszönhető az, hogy lecserélődött a keret, és hogy most is ott van a keret, ahol minőségileg. Ebben a jelenlegi vezetőségnek (meg kb mindegyiknek) annyi szerepe van max, hogy nem szűntették meg az egyetlen kimagaslóan jól működő részt a klubnál. Harmadikként megjegyezném, hogy az átmeneti időszak játékoskerete (ami nagyrészt azóta újra lecserélődött, mert ahogy fogalmazol középkategóriás volt) igazán ügyes deal-ek sorozata volt, és ez mind Alemany nevéhez fűződött. Nagyon belerondít szvsz, hogy az egyetlen, kétségtelenül kompetens szakit nem sikerült a vezetőségben tartani.
2.)
Ahogy a végén írod, még várjunk az ítélkezéssel. Én is igyekszem mindig úgy megfogalmazni tartalmilag a kritikáim, hogy csak azok ne legyenek feltételes módban vagy feltételes kontextusban, amik már most egyértelműen látszódnak, illetve már lejátszott dolgok. Én még több pragmatikusságot vártam volna el a vezetéstől, a csapat eredményeit is feláldozva, cserébe egy stabilabb emelkedő pályáért középtávon. Nekem éppen Viktor Fontról volt az a benyomásom, hogy ő hozná el a politikai helyett ezt a fajta menedzser szemléletett. Követem őket amennyire lehet, és sajnos Laportáról a személyes benyomásom is, hogy egy középszerű (mondhatni bukott) politikus, nem csak az életpályája mutatja ezt. Ugyanígy Font esetében a személyes benyomás is egy gazdasági szakembert, egy tervszemléletű realista megközelítést mutat, nem csak az életpályája mutatja, hogy sikeres szakember. Szerintem Laportáék még így is túl sokszor a népszerű döntést és a rövidtávú siker lehetőségét válaszották, beáldozva a közép és hosszú távból.
3.)
Szerintem nem nézőpont kérdése, te magad írod le nagyon kereken: óriási a projekt népszerűsége, ha ennek csak a kétharmada lenne, még akkor is politikai szemszögből meghúzandó lett volna. A bevételkiesés miatti kritikák pedig még új és bizonytalan hatású dolgok, ezekről nem tudjuk mennyire bántják majd a népszerűségét. De, nem a bevételkiesést érik kritikák, hanem azt, hogy abszolút képtelen volt a vezetőség felmérni/betarttatni az építkezés időtávjait, és ezért a MEGÍGÉRTNÉL sokkal de sokkal több pénztől esünk el, ráadásul általános bizonytalanságot gerjeszt a vezetőség kompetenciái körül, ahogy kezelik a nyilvánosságban az egészet.
A gazdasági hatások értékelésével is várnunk kell még sokat, én szerintem erősen túl van értékelve az, hogy az új stadion mikorra fog megtérülni. Nem tudom, az 1-2 éves elhúzódás a hiteleink futamidejét és törlesztőrészleteit hogy érinti, remélem rugalmas hitelszerződésünk van erre, de sajnos ezt se nézem ki Laportáékból. Akkor meg hiába lesz majd nagyobb az éves bevétel, fizethetjük a törlesztőket. Tényleg nem tudom, milyen lesz, de erős bennem a kétség, hogy eljön majd az anyagi kánaán.
4.)
Szerintem még nincs minden rendezve a játékosok felé, bár lehet, hogy lemaradtam valamiről. Sztem Messit pl még mindig nem fizettük ki teljesen, és a már Laportáék alatt módosított szerződések halasztott fizetései sem pörögtek még le talán.
Az 1:1hez való visszatérés pedig lehet, hogy nem könnyű, ha nem tudunk rendesen gazdálkodni. Ha a Laportáék átlal bejegyzett 30-50-100milliós bevételek mindig csak elméletben léteznek, vagy könyveléstechnikai nonszenszekből állnak, akkor tényleg nem könnyű.

Amit aktuálisan látok, arról mindig leírom a véleményem, de amúgy osztom azt a véleményt, hogy várjunk az ítélkezéssel. Csak hát lassan vége az elnöki ciklusnak, úgyhogy azért ilyen-olyan téren lassan tényleg eljönne az ideje a bizonyítvány kiállításának, és jelenleg szerintem a La Masia tart minket víz fölött, kb semmi más. A fő gazdasági cél még egyáltalán nem teljesült, még olcsó játékosoakt sem tudunk regisztrálni, és a bevételeink is totál bizoyntalanok erre az évre (is).
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Barcaman1993
Director del Fútbol

2025.08.12. 08:43:54

soadroli írta:
2025.08.12. 07:32:13
Rashford is expected to miss the Mallorca match due to registration issues, with priority given to registering Joan Garcia, whose registration is also uncertain. [Mundo Deportivo]
Eddig arról volt szó, hogy a VIP helyek eladását a könyvvizsgáló cég ezen a héten fogja elfogadni, így nem lesz regisztrációs probléma...
Rammalets-Foncho, Gensana, Grácia-Vergés, Garay- Kubala, Kocsis, Evaristo, Luiz Suárez, Czibor
soadroli
Llegenda del Barça

2025.08.12. 07:32:13

Rashford is expected to miss the Mallorca match due to registration issues, with priority given to registering Joan Garcia, whose registration is also uncertain. [Mundo Deportivo]
Kép
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.08.12. 00:47:32

Andris írta:
2025.08.11. 10:42:54
Szerintem nagyon egyoldalúan és/vagy a felszín kapirtálása nélkül nézed Laporta tevékenységét, legalábbis a leírtak alapján.
Nagyon sokszor és sokmindenről leírtam már, hogy szerintem éppen hogy a saját megítélését helyezte előtérbe (ami persze a klub rövidtávú érdekeivel esik egybe, persze sokszor hatalmas kockázatvállalás mellett, ami már a felelőtlenséggel határos), szemben a klub közép-, és hosszútávú érdekeivel. Most ezeket nem listázom tételesen, de csak azokról amiket te hoztál példaként:

2. A Camp Nou felújítását bevállalta, de szerintem ez pont idén tavaszig inkább a népszerűségét növelte. Lehetett villogni vele, a tevékeny jó gazda képében teccelegni, haladást imitálni, egyéb karcos ügyekről elterelni a figyelmet, az új stadion makettjével fotózkodni minden adandó alkalommal, stb.
A megítélésében most kezd visszaütni maximum.
Eddig jó a Flick projekt, és lehet, hogy középtávon is végül jó döntésnek bizonyul, de ez a jövő zenéje, és ne higyjük hogy garanciáink vannak..... !
Viszont két dolog ehhez:
a.) Ahogy Cubarsi, Pedri, Yamal elkezdtek (Pedri esetén folytatódott) beérni, és abszolút elsőszámú kulcsemberek voltak a három pályaharmadunkban (szerintem), úgy bármilyen edző keze alatt megtörtént volna ez. Nem kisebbítve Flick érdemeit (bármely edzőre igaz lenne), azért szerintem 80-90%ban továbbra is a képességek viszik a csapatot, az edzői zsenialitás jobb esetben is csak a maradékért felel.
b.) Emlékezzünk az abszolút rekord védekezős évére Xavinak, minden idők egyik legjobb védelme volt, kupák, bajnoki cím. Aztán jött rá egy rosszabb év és hiába minden fogadkozás a hosszútávú sportprojekt mellett, a vezetőség bedobta a törcsit.

- Eltelt az elnöki ciklusa 90%-a, négy és fél év, és még mindig nem kerültünk vissza a normál gazdasági és piaci helyzetbe, egyszerűbben pl az 1:1 szabályhoz.[/b]
Ezekre válaszolok, Messit megadom, nem volt jó példa,

Nem hiszem, hogy egyoldalúan nézem. Leírtam többször, hogy vannak hibái. Nem is egy szimpatikus figura, személyében, szóval személyi kultusz alapján biztos nem követem. Nem tetszik, hogy hazudik, 1-2 esetben megértem, hogy miért teszi, 1-2 esetben kifejezeten kötelessége is, de sokszor meg nem. Túltolja a madridozást, még akkor is, ha valamennyire valós gond, az egész kommunikációs stílusa nem tetszik, viszont ehhez a részleghez pluszban hozzátenném, hogy a szándékait nem vonom kétségbe, imádja a klubot, legjobb tudása szerint cselekszik. Ez nekem pozitívum a személyes részhez.

Hibájának tartok még 1-2 személyt is körülötte, Alemany-Deco váltás, stb, ez hozzájárult ahhoz, hogy ez az Olmo-Roqu féle elmúlt 1,5 év ne legyen túlzottan jó, pedig nekünk most jelen keretek közt ez fontos lenne.

Szóval vannak hibái, amiket látok és elismerek, csak úgy gondolom, hogy még bőven jó úton vagyunk így is, néhány szempontból egészen emberfeletti szinten jón.

Ketteshez: A Camp Nou egy óriási kockázat volt, ami pont, hogy rövidtávon okoz alapvetően gondokat. Az is sanszos volt, hogy nem fog hamar befejeződni (tippem szerint itt végig csúsztatott). Nem biztos, de sanszos, ami rövidtávon gyengíti az igazolásokat, ami rövidtávon okoz egyéb problémákat, de ettől még meg kellett lépni, mert rossz állapotban volt a stadion, és hosszútávon nyilván jó befektetés. Szóval szerintem ez a rész pont az általad emlegetett rövid-hosszútávú téma jó oldalán volt, egyértelműen azt nézte, egy új stadiont nem is lehet máshogy. A megítélésén meg szintet tuti volt, hogy ront, már önmagában azzal, hogy 1-2-3 évig az embereknek a Montjuicon kell szenvedniük. Ez mindenképp rosszul jöhetett csak ki, személyesen neki, ezen elnöki ciklusára, szerintem, mert pont azon embereknek volt rossz egyéni szinten, akik szavaznak.

Edző projekt: itt eleve szerintem nem is lehet sszó hosszútávú tervezésről. Klub életének a szintjén semmiképp. Ilyen sehol nincs. 1-2 évre lehet tervezni, aztán meglátni, mi lesz. Az edzői kapcsolatok hamar elfáradnak. Itt azt kell választani, ami rövidtávon a legjobb. Extrém helyzetek lehetnek, ahol nem, pl. egy Conte szokott az lenni tipikusan, aki akár bajnokcsapatot is csinál 1 év alatt valakiből, aztán romokat hagy maga után. De ez szélsőség. Xavit nem azért küldte el Laporta, mert volt egy rossz (annyira vészesen nem is) szezonja, hanem mert teljesen szétesett a végére csapat, öltöző, ő maga, minden. Bármi más klubban történt volna meg, bármilyen más edzővel (nem klublegenda, aki a szívedhez közel áll), nem értetted volna, miért nem távozott xy már télen, miután ő maga bejelentette, hogy ő már nem elég jó a klub számára, és új impulzus kell. Ha egy edző elveszti a csapatot, nincs kérdés, nincs választás, viszlát, akármi is van. Ez így működik mindenhol, 1-1 kivétel van, de az top3 edzőknél, mint Pep és Klopp, ahol a változás szitne biztos, hogy visszaesést jelent, bár amikor Klopp vesztette el a csapatot, akkor ott sem lehetett már gondolkodni. Azt hagyjuk is, mennyire nézhetetlen volt a focink, aludni lehetett rajta, most meg gyengébb kerettel azért aludtunk néha a végén, mert 4-0-nál már semmi izgalom nem maradt. Mi lett volna a hosszútávú projekt ebben, nézhetetlen focival, elvesztett öltözővel 4-5 gólokat kapni Gironáktól oda-vissza, sorra beleszaladni a pofonba a fő riválissal szemben? Ebben nem volt ráció. Xavi jó volt egy darabig, aztán meg nem, ennyi. Ha Flick is elveszti a csapatot, akkor kell hozni valaki mást. Ez mindig is így volt. Reméljük még pár évig űrfocit nézhetünk, de ki tudja.

A gyengébb keretet, és az elküldött jó játékosokat pótolta 1-2 fejlődő tini, ezzel rávezetném akkor erre a részre. Cuba szerintem mondjuk nagyon nem volt a csapatrésze kulcsembere, 1-2 hónapig kiváló volt Inigo mögött, utána meg nem, mert amúgy egy Xavi alatt leépült Christensent és Araujót kapott, akik még a padon is alig voltak, és szegény Cuba elfáradt. Yamal fejlődött, Pedri évek óta nem (sőt, nem is játszott sokat, senki nem tudott mit kezdeni vele Flick hipermodern izomtesztes módszere előtt), hirtelen ugrott fel, hirtelen lett jobb a fizikuma, hirtelen találták meg a posztját is, és hadd ne soroljam az összes korosabb játékost, akik két polccal játszottak magasabb szinten, mert jobb volt az edző. Rapha, Inigo, Lewy, stb. Volt közöttük 1-2 olyan, akinél Xavinak dunsztja nem volt, mit csináljon vele, van köztük olyan is, aki alighanem aranylabda top3 lesz. Ha ezt látod elnökként, mit csinálnál?

Nem az 1-2 fejlődő tini volt a különbség, nagyon messze nem. Azok max kompenzálták a kiesőket, (Cancelo, Felix, Gündogan, Ara, Chris), ha egyáltalán. De ez eleve mindegy, A Xavi éra végén nem volt más lehetőség, csak edzőt váltani, függetlenül attól, hogy a nép szerette, mert klublegenda. Én is szerettem, de sportszakmailag sose szabadott volna megérnie a tavaszt, ez egy hiba volt Laporta részéről pl. Xavi maga se hitt a projektben, kerek-perec kimondta ő maga is, te követnél bárkit játékosként így? Kétlem. Követnéd, ha egyszer abba akarná hagyni, egyszer meg mégsem? Egyáltalán komolyan tudnád venni? Én nem, de ízlések és pofonok.

A végén a kötőjelesre:

1: Szerintem ebben a Liga keze is benne van. Nem csak mi szenvedünk, hanem a Liga háromnegyede kb, szóval asszem nem alaptalan a feltételezés, egyszerűen túlkapás a helyi ffp, most még nem is akarok ilyen direkt minket szivatós gonosz Tebasozni, mert szeretnék nem hinni ebben, csak úgy en bloc a szabad piac ilyen fokú korlátozása szerintem nem kóser.
2: Tegyük félre az egyes pontot. Igen, nem vagyunk 1:1-ben, de ha ez volt az ára annak, hogy ne legyünk Milan vagy Arsenal, akkor hála az égnek, hogy nem vagyunk. Tippre a kettő együtt lehetetlen lett volna. Laporta ezt az utat választotta,j és ebben a specifikus kérdésben 100%-ban mellette állok. Majd kikeveredünk belőle, de addig is top klub maradunk. Nekem ez jó. Nem ideális, de azért ennek a nagy része hagyatékból adódik, eleve ilyen választásra se kényszerült volna, ha nem ezt kapja a nyakába.
Ezt te lehet, hogy rövidtávú célok felé húzó politikának mondod, de szerintem pont fordítva. Értem az érvet, de szerintem hamarabb vergődünk ki top klubként is az 1:1-be, mint amennyit potenciálisan másodvonalas, neadjisten középcsapatként tengőhettünk volna. Akkor meg minek.

Nem lenne gondom elnökváltással, de szeretném hogy az alapszemlélet hasonló legyen, kicsit jobb szakmai stábbal, szimpibb emberrel. De puszta kockázatelemzői okoból inkább nem váltanék, szerintem nagyobbat lehetne zuhanni, mint amennyit előrelépni.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.11. 23:09:00

Nem értem miért bármelyik elnök érdeme az utánpótlás minősége. Az utánpótlásból futószalagon jönnek a jó játékosok lassan 40 éve, ezért ha valakit dicsérünk, az Cruyff legyen már. Ez egy szakmai kérdéskör, utánpótlásedzők évtizedes munkája kell hozzá.

Még azt sem mondanám, hogy Flick nélkül nem itt tartanának a saját neveléseink, az utolsó 3 edző egyaránt bedobta őket, mert muszáj volt nekik.
Ha Valverde nem játszatja, nem kerül elő Fati?
Ha nincs Koeman, nem ismernénk talán Pedri, Gavi, Mingu, Nico nevét?
Ha nincs Xavi, nem ismernénk Cubarsit, Yamalt, vagy Baldét?

100% biztos vagyok benne, hogy ha ebben a pénzügyi helyzetben nevezik ki Valverdét és nem kap igazolásokat, ő is bedobta volna az aktuális utánpótlás játékosokat, csak az akkori elnök inkább vett mindenhova valakit. Minden edző ugyanezt csinálja minden országban, ha nincs pénz igazolni, akkor nézi a saját nevelésből mit lehet kihozni.

A Google ma 31 fős keretet mutat, ebből 17 ember saját nevelés, ez egy jól működő akadémiát mutat, az elnökség dolga az akadémia működésének biztosítása, de ezt pirospontként jóváírni nekik elég fura. (Mintha azért kapnának elismerést, hogy van áram a stadionban)
Fun fact:
Messi utolsó szezonjában is volt 15 saját nevelés a csapatban, csak a többség jóval kevesebbet játszott, mert inkább mindenhova igazoltak, de akkor is működött ugyanez az akadémia, sőt Ronaldinho érkezése előtti szezonban is volt 14 saját nevelés.
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.11. 13:12:22

Andris írta:
2025.08.11. 12:29:53

Amit pedig te stabilitásként aposztrofálsz, arra az vonatkozik, amit már n+1-szer leírtam (a tiédhez hasonlóan az én személyes véleményem):
Számomra az, hogy az elnöki ciklusuk 90%-ának leteltével még mindig nem tértünk vissza a normál (nem a jó, nem a nagyszerű, nem a csodás, csak az alapvető/normális) gazdasági és játékospiaci működéshez, nem stabilitást hanem sikertelen lavírozások sorozatát, és inkompetenciát, tehetetlenséget jelenít meg.
Mondjuk az, hogy a stadion bevételek raadikális csökkenése mellett is tudjuk egyáltalán erősíteni a keretet elég komoly fejlődés, főleg annak tekintetében, hogy a klub erősen a csőd szélén állt, egy felelőtlen gazdálkodás mellett max. középkategóriás játékosokból (ideértve a saját neveléseket is) tudtunk volna valamit kiállítani. (és a Covid időszak sem könnyítette meg a dolgokat) Valahogy mégis le tudtuk cserélni gyakorlatilag az egész keretet, méghozzá minőségi játékosokkal feltöltve. Eközben a bérkeret mintegy 100 millióval szűkült. Voltak népszerűtlen döntések, amik között vannak olyanok, amik tényleg unszimpatikusak/károsak még a saját szurkolókat és lehet, hogy a sociókat is megosztva, de a Bartomeu utáni időszakban nagyon pragmatikusnak kellett. Ha valaki megpróbál tetszelegni és mindig a megítélésben pozitívnak kinéző utat választani könnyen lehet, hogy a csőd szélére/csődbe viszi a klubot.
A stadion felújítás pedig egy külön történet. Ezt nem ő találta, már nagyon régóta húzódó ügy. Először 2011-re időzítették, aztán törölve lett a gazdasági válság miatt, legközelebb 2014-ben merült fel, de akkor is elmaradt. Azóta folyamatosan előjön, de mindenki elmismásolta, pedig borzasztóan ráfért már a stadion. Aki esetleg volt kint 2020 körül látta, hogy hogyan néz ki. Nem csak optikai tuning kellett, szinte életveszélyes volt már. Az, hogy ez a népszerűségét növelte-e vagy sem nézőpont kérdése. A sociók és a szurkolók nagyon támogatták a kezdeményezést. 89 % szavazta meg a felújítást 8 % nem szavazattal szemben. Ugyanakkor bevételi oldalon ez nagyon komolyan visszaüt, ami miatt le van hordva a sárga földig. Ugyanakkor egy olyan helyzetet is meg kellett teremteni, hogy a projekt egyáltalán valós lehetőség legyen. Könnyen lehet, hogy pont az utódja fog ezzel jól járni. Már 60k-s befogadóképességgel hatalmas pluszt kezd el termelni a stadion, ilyen 40 milliós hiányok röhögve megoldódnak.
Ez az 1.1 sem olyan egyszerű, mint az itt emlegetve van. Emellett végre a játékosok felé is minden rendezve van, ami egy komoly pozitívum.
Én még várnék az egész megítélésével. Sok olyan döntése volt Laportának ami morálisan is megkérdőjelezhető és úgy tűnik nem is annyira klubérdek volt, ellenben több volt olyan, amit, ha nem lép meg azt a klub nagyon megérzi és a kilábalásnak még a halvány fénye sem látszik. Ezeket egy Font-féle elnök erősen kétlem, hogy meghúzta volna.
Ha az ő mandátuma elatt történteket pro/kontra kellene értékelni, nálam egyelőre az előbbi lenne a hosszabb és az sem lehet véletlen, hogy kint akik százszor jobban belelátnak ezekbe a dolgokba szintén poozitívan értékelik.
Forca Barca!!!!
Andris
Adminisztrátor

2025.08.11. 12:29:53

Deluigi írta:
2025.08.11. 11:07:35
Andris, szerintem, pont, hogy a felszinen tartotta a csapatot (lasd AC Milan esetet).

Johet az ujabb tolvaj Bartomeu? Koszonom, nem kerek belole, en tovabbra is a stabilitasra szavaznek...
Abszolút igazad van, az is benne van a pakliban, hogy a döntéseinek jelentős része tartotta felszínen a csapatot. Ehhez két dolog:
1.) Bartomeuék döntései is ezt a célt szolgálták alapvetően (hiszen a klub bukása egyben az elnökésg bukása is, rövid távon). Sok évnyi sorozatos, ismétlődő elemekből álló gyenge eredményeknél sem reformokkal, hanem megszokott forgatókönyvekből, és 19re laphúzásokkal, és persze szürkezónás pénzügyi, könyveléstechnikai, és kommunikációs megoldásokkal operáltak. Aztán az lett a vége a sok döntésnek, azok eredőjének, ami. Amikor Bartomeut gyaluljuk, akkor nem egy baltásgyilkosról beszélünk, hanem arról, aki elnökként iszonyatos mélyre taszította a klubot felelőtlen döntések sorozatával, és mindezek csak és kizárólag utólag derültek ki. Közben jóformán SEMMI nem látszott ezekből, leszámítva a végjátékot, amit minden máshoz hasonlóan jó darabig elnyújtott.
Lehet, hogy paranoia, de én látok ismerős elemeket.

2.) Azt természetesen tudjuk tényszerűen, hogy jelenleg felszínen vagyunk azért, ha nem is rózsás a helyzet. De azt nem tudhatjuk, hogy ezen a jelenlegi álláson (ami ismert belőle a számunkra) Laportáék döntései milyen arányban és milyen súlyal segítettek vagy rontottak. Így mégegyszer: lehet, hogy igazad van, van valószínűsége, de legalább ugyanekkora szerintem annak is, hogy nincs igazad. Ez csak ködszurkálás sok ponton. Ahogy az előző hozzászólásomban írtam, két dolgot azért látunk, ami szerintem tényként kezelhető. Harmadikként mellé lehet rakni pozitívnak, hogy a csapat viszonylag felülteljesít sportszakmailag (Xavi első fél, és második éve, Flick első éve) legalább minden második évben, a klub lehetőségeihez és a keret papírformához képest. Mindenki eldöntheti maga, hogy ez inkább a La Masia, vagy inkább az edző (tehát részben az elnökségi döntés) eredménye. Szerintem a sportszakmai felszínen maradásunk, sőt felülteljesítésünk inkább az utánpótlásbázisnak köszönhető. Sőt, továbbmegyek: ha Laportáék keze nem lenne keményen kötve, lehet hogy csomót igazolgattak volna jelentős értékben (és kockázatokat vállalva), közben a La Masia kisebb súlyt kapott volna, és lehet hogy még rosszabbul is állnánk. Ez már csak feltételezés, de Laporta már lassan tíz évet elnökösködött, ismerjük a hozzáállását a játékospolitikához, úgyhogy nem gondolom megalapozatlannak vagy valószínűtlennek.

Már leírták előttem, de látatlanban bemondani bármilyen alternatíva esetén, hogy a mostani az egyik véglet, az meg a másik.. hát ennél nem létezik üresebb érvelés. Ezt szerintem nagyon újra kéne gondolnod, és alkalom adtán tájékozódni az elérhető alternatívákról, az ő előéletükről, sőt Laporta hátteréről is.

Amit pedig te stabilitásként aposztrofálsz, arra az vonatkozik, amit már n+1-szer leírtam (a tiédhez hasonlóan az én személyes véleményem):
Számomra az, hogy az elnöki ciklusuk 90%-ának leteltével még mindig nem tértünk vissza a normál (nem a jó, nem a nagyszerű, nem a csodás, csak az alapvető/normális) gazdasági és játékospiaci működéshez, nem stabilitást hanem sikertelen lavírozások sorozatát, és inkompetenciát, tehetetlenséget jelenít meg.

Azt megértem, hogy ha valaki nem olyan érzékeny a transzparencia, a korrektség, és az óvatosság hiányára, mint én. De hogy a kiemelt rész tényleg a teljes elnöki ciklus elteltével is még sikertelen kísérletek sorozata, megmondom őszintén: nem értem, hogy ki az akinek ez simán elfogadható, és miért van ez így.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Atlantis
Capitá del Barça

2025.08.11. 11:20:56

Deluigi írta:
Andris, szerintem, pont, hogy a felszinen tartotta a csapatot (lasd AC Milan esetet).

Johet az ujabb tolvaj Bartomeu? Koszonom, nem kerek belole, en tovabbra is a stabilitasra szavaznek...
Szomorú világ lehet, ahol csak két színt látsz csak...
Minden évben van 4-5 elnöki aspiráns, köztük vannak nagyon kompetensek is. Csak sajnos mindig az nyer aki a legnagyobbat blöfföli, aztán meg csodálkozik mindenki, hogy jééé, nem lett igaz szinte semmi? :D
Deluigi
Entrenador del Barça

Andris
Adminisztrátor

2025.08.11. 10:42:54

bence0330 írta:
2025.08.10. 21:08:44
...sokan úgy érzik, hogy a Barca ezzel a felsőbbrendűséget fejez ki, amikor nagyon nem. Szerintem Barca-drukkerek közül is rengetegen, de semlegesek közül meg kb mindenki.
Persze, értem a közben rárakódott többletjelentést, nem elválasztható ennyire a kettő, viszont semmiképp sem jelent egyfajta morális felsőbbrendűséget, ennyi a lényeg. És amikor épp valami cikk nevetségesnek akarja láttatni a klubot, akkor előveszi ezt, és kész.

Szerintem Laporta eléggé alárendeléi magát. Szeret szerepelni az öreg, de bármikor, ha a klub és a saját érdekei közt kell választani, habozás nélkül teszi ezt a klub javára. Rengeteg olyan húzása volt, ami a személyes elnöki karrierjének betesz, de, jelenben, sőt, akér közép-hosszútávon is a Barcát szolgálja. Messi, a Camp Nou felújítást aztán tényleg meghagyhatta volna a következőknek, ez biztos nagyon betett a népszerűségének, Xavi elküldése, lehetne sorolni azokat, amiket meg kellett, vagy meg akart húzni, és megtette, és a klub javát szolgálta, akkor is, ha a culék nem szeretik érte.
Ezek a rárakódott dolgok egyébként nem olyanok voltak sokáig, amihez görcsösen ragaszkodni kellett, jöttek maguktól.. és tényleg volt gyakorlati jelentősségük. Így végső soron amúgy egy felsőbrendűség érzetet keltett, akármennyire is negatív értelemben van ez használva manapság, szinte kizárólagosan.
Valóban az a fontos, hogy ha szóba kerül(t), akkor ez milyen kontextusban és milyen céllal... amikor én használtam, akkor szerintem mindig olyan környezetben, ahol az adott konkrétum kapcsán azt akartam érzékeltetni, hogy lehet valamit másként.. és nem volt cél érzékeltetni, hogy a mi klubunk jobb, sokkal inkább hogy a többiek számára ez lehet egy követendő példa, egész egyszerűen jobb lenne tőle a helyzet.

Szerintem nagyon egyoldalúan és/vagy a felszín kapirtálása nélkül nézed Laporta tevékenységét, legalábbis a leírtak alapján.
Nagyon sokszor és sokmindenről leírtam már, hogy szerintem éppen hogy a saját megítélését helyezte előtérbe (ami persze a klub rövidtávú érdekeivel esik egybe, persze sokszor hatalmas kockázatvállalás mellett, ami már a felelőtlenséggel határos), szemben a klub közép-, és hosszútávú érdekeivel. Most ezeket nem listázom tételesen, de csak azokról amiket te hoztál példaként:
1. Messi elküldése szerintem nem döntés volt, egyszerűen a huszonfős keret felének, kétharmadának elküldésével SE lehetett volna tartani az ő fizetését, erről elegendő cikk volt annak idején. Valójában itt a döntés csupán arra terjedt ki az elnök részéről, hogy ezt hogy kommunikálja a klub tulajdonosai és szurkolói felé. Gondolom emlékszel, hogy ez milyen gáz volt, egyúttal annak is megalapozott, hogy később az esetlegesen nyíló ablakban se AKART visszajönni a klub elsőszámú legendája, és búcsúmeccse se volt a mai napig, sőt abszolút semmilyen gesztus, még csak a klub háza táján se lehet őt hosszú évek óta látni. Retrospektívben Pedriből, Gaviból, Cubarsiból, Lamineból szerintem ugyanolyan sztárok lettek volna, ha visszajön - ezt csak azért mondom, mert voltak hangok, és én is bizonytalankodtam, hogy kell-e még Messi egy új generáció mellé, nem kontraproduktív-e esetleg. De nem ez maradt bennem tüskeként, hanem hogy Laporta már ezzel megágyazott a ferdítés, torzítás, hazugságok, szavahihetetlenség jellemezte, transzparencia mentes klubvezetésnek. És ez azóta is változatlanul megy.
2. A Camp Nou felújítását bevállalta, de szerintem ez pont idén tavaszig inkább a népszerűségét növelte. Lehetett villogni vele, a tevékeny jó gazda képében teccelegni, haladást imitálni, egyéb karcos ügyekről elterelni a figyelmet, az új stadion makettjével fotózkodni minden adandó alkalommal, stb.
A megítélésében most kezd visszaütni maximum, mivel megközelítőleg se készül el határidőre, ami a vezetői/érdekérvényesítői kompetenciáit erősen megkérdőjelezi, de még inkább az, hogy a látható csúszások ellenére (vagy épp mert még annyira se képesek felmérni, mint mondjuk én... nemtom melyik a jobb forgatókönyv) már második éve teljesen hibásan tervezik meg a klub költségvetését és gazdálkodását a Camp Nou bevételeivel. Megint csak: két opciót látok, vagy totális inkompetencia, vagy masszív hazugságcunami mert igazából ők is tudták, hogy semelyik határidő és költségvetés nem fog működni. Lehet választani, melyik a jobb, de ez csak most kezd begyűrűzni népszerűségben, és ezt is láthatóan próbálják minél tovább húzni, most asszem a 6. megnyitási határidőnél tartunk, de ráadásul kb ugyanolyan bizonytalan, mint az eddigiek. Meggyőződésem, hogy ki akarják bekkelni a válaszátsokig valahogy, akármi is legyen ennek a következménye a csapatra és a klub gazdálodására nézve.
3. Xavi elküldése szerintem pont hogy a népszerűsége mentésére tett kísérlet volt - biztos emlékszel, egyik héten bejelentették hogy marad, a következőn mikor kiestünk a BL-ből (talán?) kirúgták. Egyrészt csapongást és felelősség áttolást látok, másrészt pedig egy kockázatos, de mégiscsak rövidtávú gondolkodást - hiába volt teljesen konzisztens a klub és játékoskeret állapotával a csapat épülésének tempója, a csapat játéka, inkább megszakították a hosszútávú projektet, mert kupa nélkül maradtunk.
Eddig jó a Flick projekt, és lehet, hogy középtávon is végül jó döntésnek bizonyul, de ez a jövő zenéje, és ne higyjük hogy garanciáink vannak..... !
Viszont két dolog ehhez:
a.) Ahogy Cubarsi, Pedri, Yamal elkezdtek (Pedri esetén folytatódott) beérni, és abszolút elsőszámú kulcsemberek voltak a három pályaharmadunkban (szerintem), úgy bármilyen edző keze alatt megtörtént volna ez. Nem kisebbítve Flick érdemeit (bármely edzőre igaz lenne), azért szerintem 80-90%ban továbbra is a képességek viszik a csapatot, az edzői zsenialitás jobb esetben is csak a maradékért felel.
b.) Emlékezzünk az abszolút rekord védekezős évére Xavinak, minden idők egyik legjobb védelme volt, kupák, bajnoki cím. Aztán jött rá egy rosszabb év és hiába minden fogadkozás a hosszútávú sportprojekt mellett, a vezetőség bedobta a törcsit. Lehet, hogy a Flick féle játék jobban tetszik a szemünknek mint a Xavi féle bármikor is tetszett, de ki tudja, mi lesz mikor megtanulnak játszani a lescsapdánk ellen? Vagy ha Araujoval nem megy olyan pöpecül, Cuba meg véletlen lesérül? Vagy ha csak simán hullámhegy után hullámvölgy jön, és felhangzik a füttyszó, és jön a hírhedten kegyes katalán média?
Ráadásul szerintem meglepően jók voltunk tavaly, ezt én egy kiugró évnek gondolom mindent egybevetve (Flick remek munkájra, Yamal, Pedri, és Rapha őrült formája, stb..), statisztikailag illetve megérzésre is valószínűtlennek gondolom, hogy idén is ugyanilyen jó lesz. Aztán ki tudja, pár év szünet után végülis újra nálunk a világ legjobb játékosa, ha semmi nem jön közbe.

+ bónusz: A Camp Nou egy milliárdeurós üzlet, és súlyos eurószázmilliók esnek ki bevétel szinten amíg épül. Hogy ez milyen távon épül meg végül teljesen, milyen kiesést és cserébe végül milyen távon történő megtérülést produkál, azt csak a jövő dönti el. Bartomeuék döntései is csak utólag gyűrűztek be, sőt tolták őket akár illegalitásba, illetve totálisan felelőteln gazdálkodásba. Laportáékról is csak utólag fog ám kiderülni, hogy be lehetett-e vállalni a Camp Nout vagy sem, adott helyzetben.

Amit jelen állás szerint tényként tudunk:
- Bármit is mond Laporta ebben a ciklusában, azoknak a kétharmada/háromnegyede nem teljesül, különös tekintettel a nagyobb horderejű dolgokra.
- Eltelt az elnöki ciklusa 90%-a, négy és fél év, és még mindig nem kerültünk vissza a normál gazdasági és piaci helyzetbe, egyszerűbben pl az 1:1 szabályhoz.

Ez a kettő számomra elegendő ahhoz, hogy azt mondjam, nézzünk meg valaki mást, hogy menedzselné a klubot.
- József Attila
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.11. 10:37:58

Barcelona complete appointment of João Amaral as new Head of scouting with immediate effect.
Former Rio Ave director has full trust from Deco as they share very close relationship.
Romano

Deco haverja lett a játékosmegfigyelők vezetője.
bence0330

2025.08.10. 21:08:44

Andris írta:
2025.08.10. 14:08:18
Most ezt biztos nekem címezted? Mármint ezt a fordítgatós részt..

...Ahogy azt sem érzem megvalósulni, holott alapvető elvárás szerintem: a személyes/politikai/népszerűségi érdekek maximális alárendelését a klub közép és hosszútávú érdekeinek.[/b]
Dehogy, sorry, ha félreérthető volt! Nem neked címeztem, csak amúgy pont aznap láttam ezeket a más que un club röhögős fejeket valami hírnél, és emiatt jutott ez eszembe, amikor alapvetően ezen félreérthető vonalon haladva használtad, hogy amúgy szerintem ez a mondat úgy a médiában meg mindenhol mennyire (direkt? szándékosan?) félre van értelmezve, és sokan úgy érzik, hogy a Barca ezzel a felsőbbrendűséget fejez ki, amikor nagyon nem. Szerintem Barca-drukkerek közül is rengetegen, de semlegesek közül meg kb mindenki.

Persze, értem a közben rárakódott többletjelentést, nem elválasztható ennyire a kettő, viszont semmiképp sem jelent egyfajta morális felsőbbrendűséget, ennyi a lényeg. És amikor épp valami cikk nevetségesnek akarja láttatni a klubot, akkor előveszi ezt, és kész.

Szerintem Laporta eléggé alárendeléi magát. Szeret szerepelni az öreg, de bármikor, ha a klub és a saját érdekei közt kell választani, habozás nélkül teszi ezt a klub javára. Rengeteg olyan húzása volt, ami a személyes elnöki karrierjének betesz, de, jelenben, sőt, akér közép-hosszútávon is a Barcát szolgálja. Messi, a Camp Nou felújítást aztán tényleg meghagyhatta volna a következőknek, ez biztos nagyon betett a népszerűségének, Xavi elküldése, lehetne sorolni azokat, amiket meg kellett, vagy meg akart húzni, és megtette, és a klub javát szolgálta, akkor is, ha a culék nem szeretik érte.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Peter
Director del Fútbol

2025.08.10. 14:37:24

Deluigi írta:
2025.08.10. 13:08:55
Ha Laporta nem szolal meg, miert nem reagalunk a fake sajtohirekre?

Ha megszolal, miert nem a tobbi vezetosegbeli szolal fel?

Nehez kiigazodni a Barca szurkolokon...
Leírtad a megoldáshoz vezető utat..... :D
Andris
Adminisztrátor

2025.08.10. 14:08:18

bence0330 írta:
2025.08.08. 22:39:58
Andris írta:
2025.08.08. 21:30:38
...már messze nem vagyunk több, mint egy klub.
Nem erről írtál, de:

Én a mai napig úgy érzem, hogy a drukkerek 99%-a (pár éve jómagamat is beleértve) teljesen félreértelmezi a "más que un club" mondatot. Minden kommentben azt látom, hogy úgy beszélnek róla, mintha ez valami felsőbbrendűséget jelentene, hogy mi mennyivel jobbak, emberségesebbek, ésatöbbi vagyunk, holott ehhez köze nincs a dolognak kb. Mégis ezt rakják mindig röhögő fejjel mindenhová kommentekbe, és most nálad is ezt láttam, hogy így használtad.

Ha megnézzük a fordítását/jelentését, akkor is rögtön kiderül, hogy nem erről van szó. Hiszen "Több mint egy klub", nem pedig "Jobb, mint a többi klub", amire fordítanám a leggyakrabban olvasott félreértést. Azt jelenti, hogy "nem pusztán egy klub", katalán jelkép, identitás, ellenállás a hatalommal szemben, ésatöbbi. (Namármost Laporta ezt kicsit túlzottan is képviseli néha, erre nem lehet panasz. :D ). Úgyhogy a Más que un club köszöni szépen él és virul, talán néha hangosabban is, mint kéne.

Szerintem amúgy ennek a félreértelmezése kifejezetten káros a klub számára, hiszen az ezen témában tájékozatlan ember (ami bőven 90+% lehet) számára egy súlyos felsőbbrendűség érzetét adja, mikor köze sincs ehhez tényleg a dolognak. Kvázi hamis képzeletbeli vád a fejekben.
Most ezt biztos nekem címezted? Mármint ezt a fordítgatós részt.. őszintén megmondom, nem tudom hova rakni, így huszonévnyi eurobarcás munkásság után, hogy szerinted tényleg félrefordítom és félreértem esetleg a klub elsőszámú, történelmi szlogenjét. Ne érts félre, nem sértődtem meg, csak tényleg képtelen vagyok pozícionálni.

Egyébként szerintem itt a fórumon nagyjából mindannyian tisztában vagyunk az eredetével, nem csak azok akik évtizedek óta vannak itt.
Viszont aki már a Guardiola érában, vagy esetleg előtte akár a Cruyff, vagy a Van Gaal, vagy legalább a rendszerváltás óta is követte a klubot, az szerintem azt is pontosan tudja, hogy ez a "több mint egy klub" régesrég több mint egy szlogen a globális szurkolóközösség számára is. Az idő feltöltötte ezt a szlogent ezer dologgal - a katalánoknak biztos továbbra is valami mást jelent elsősorban, de nekünk megintcsak sok minden mást (elsősorban), nekem legalábbis biztosan:
1. Egy működési struktúrát - a fiatalokra, az akadémiára, a múltban gyökerező de örök sikerű rendszerre épülő labdarúgó részleget
2. Egy fajta hagyomány tiszteletet, egészséges konzervativizmust és pozitív különutasságot - pl hogy nem adjuk el a stadionunk nevét, nem dobjuk piacra a mezünk fő felületét, nem rendelünk alá mindent az anyagiaknak
3. Nem csak névleg és a PR részleg munkásságának erejéig veszünk részt jótékonysági, karitatív és egyéb akciókban, sőt proaktív résztvevők, kezdeményezők vagyunk
4. Tisztelettel bánunk mindenkivel házon belül a portástól a seggrepacsis bácsin át a csapatkapitányig, és házon kívül is ide értve az összes ellenfelünket (maximum a madrid kivételével)....
5. Egy fajta belterjesebb, családiasabb, nyíltabb légkört, ami a klub tulajdonosi viszonyaiból fakadó érzést és kapcsolati viszonyt valamelyest kiterjeszti a többi, mezei szurkolóra is - világossá téve, hogy ez a klub közös és a támogatókkal egymásért működnek és részben egymásért tevékenykednek, nem pedig egy színtiszta szolgáltató - vásárló viszonyrendszer van.
6. Úttörők vagyunk klubszinten egy bizonyos értékrend(szer) melletti kiállásban, aminek része például az elesettek, kirekesztettek, rászorulók, meghurcoltak tevőleges és nem csak névleges védelme és segítése... de része például az is, hogy elsőként és tántoríthatatlanul felemeljük a hangunkat amikor a (saját szavaim->)kontinenes és globális szintű futballmaffia minden másnak alárendeli a klubok és a dolgozóik, a játékosaik és edzőik érdekeit, sőt mostanra már a testi éppségüket. És mindezt teszük annak ellenére, hogy tudjuk, ez visszacsaphat ránk anyagi, versenyképességi szinten.

És még sorolhatnám tovább. Röviden, mégegyszer: világos a klub szlogenjének történelmi eredete, de épp annyira világos kéne legyen, hogy ez régesrég feltöltődött más jelentéstartalmakkal. És nem csak itt a fórumon, nem csak magyarországon, vagy nem csak az utóbbi években, nem csak holmi félreértések és félrefordítások közepedte, hanem részben organikusan, részben tudatosan. Szerintem még a vezetőség részéről is, legalábbis korábban.

Lehet ezt hívni egyfajta felsőbrendűség érzésnek, vagy komplexusnak is, de én inkább olyan szavakat hasznánék, mint elvhűség és bizonyos fajta értékrend melletti tántoríthatatlan kiállás.

Nem kell ezzel egyetérteni, de én 1999 óta napi szinten követem a klubot, és nagyon nagyon rég kialakult már bennem ez az egész, amit most leírtam. Most legalább mindenki számára tiszta, hogy ha ilyet olvas tőlem, akkor erre gondolok, és ez egyáltalán nem félreértésekből és véletlenekből fakad. :)

Peace!

Szerk:
Értelemszerűen Laporta, meg a szurkolók szemszögéből a körülmények (Bartomeu, Covid-19, aranygeneráció kikopása) alakították úgy, hogy a klub a csőd szélére került, és azóta is többé-kevésbé ott billeg.
Éppen ezért én sok tekintetben megértő vagyok - aki fél lábbal a sírban van úgymond, az nem fog tudni továbbra is ezer felé koncentrálni és mindent jól csinálni, ahogy az akár elvárható is lenne egy egészségesen működő szervezet esetében. Értelemszerűen a manpower és az egyéb anyagi korlátok, jogi kényszerek, stb nem tesz lehetővé csomó mindent.
Mégis szerintem rengeteg dolog van, ami elveszett, holott pénzbe nem került volna annak a megtartása. Ezekről szoktam írni többnyire, mikor manapság írok ide a fórumra, és főleg a vezetőségen csattannak a szavaim.
Első és legfontosabb szerintem a tisztelet, a tisztesség és a transzparencia, amelyek maximum rövidtávon kerülnek többe, mint amennyit hoznak, és akkor is kérdéses, hogy az anyagias szemlélet-e az egyetlen és kizárólagosan elfogadható.
Én elvárom a mindenkori vezetőségtől, hogy akármilyen anyagi körülmények között is maradéktalanul ezeknek fogalmaknak a szem előtt tartásával tevékenykedjen, és Laporta második regnálása alatt ezt egyáltalán nem érzem megvalósulni. Ahogy azt sem érzem megvalósulni, holott alapvető elvárás szerintem: a személyes/politikai/népszerűségi érdekek maximális alárendelését a klub közép és hosszútávú érdekeinek.
- József Attila
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.08.10. 13:08:55

Ha Laporta nem szolal meg, miert nem reagalunk a fake sajtohirekre?

Ha megszolal, miert nem a tobbi vezetosegbeli szolal fel?

Nehez kiigazodni a Barca szurkolokon...
Peter
Director del Fútbol

2025.08.10. 11:59:18

PR42 írta:
2025.08.10. 11:04:14
Nem nekem kell ismerni őket (pool vagy egyéb kluboknál), hanem a saját szurkolóiknak.
(amúgy az angoloknál a manager van főszerepben és ha már pool, az elnök személyéről nincs fogalmam, de a manager személyéről annál inkább, hiszen az ő megszólalásai viszik a prímet)

Random pool szurkoló, aki olvas bármit is, Laporta névvel bármikor találkozhat, de például én, mint random Barca szurkoló, nem találkoztam a pool elnök nevével még a mostani számukra forró átigazolási forgatagban sem.

Egy jó elnök csak akkor szólal meg, ha muszáj.
Ha Laportának ennyiszer muszáj, akkor vagy nem jó elnök vagy nem működik jól az, aminek ő az elnöke.
(ahol túl sokat kell vagy szükséges magyarázni - elnöki pozícióból -, ott valami nem annyira gördülékeny, amilyennek lennie kellene)

A legjobb elnök egyik legjobb tulajdonsága az, hogy észrevehetetlen.... :D

Deco? Bjan? Érezni, hogy súlytalan bábúk. Laporta néha fényezi őket (hogy igazolva legyen a pozíció), de ezen kívül....?
PR42
Jugador del Barça

2025.08.10. 11:04:14

Peter írta:
2025.08.09. 21:16:44

Akiket felsoroltál, oké, nyilatkozgatnak erről arról, de önállóan mindegyik sajnos súlytalan vagy nem vehető kellően komolyan, mint bármilyen szintű döntéshozó.

Ők léteznek Laporta körül és megfelelően asszisztálnak a dolgaihoz.
Mondj fejből bárkit aki a Liverpoolnál dolgozik.
A Madridnál létezik bárki Perezen túl? Ott még a Decoval egyenrangú embert se ismerem.
Többi klub? Max a PSG elnökét ismerném meg képről az UEFA-val való összeházalása miatt.

Semmivel se ismertebbek vagy nevesebbek a nálunk dolgozók mint a máshol dolgozók.
A fociban leggyakrabban ex-játékosok dolgoznak a vezetőpozikban.
Ott már max az lehet kérdés hogy mennyire neves a játékos.. Pl a Bayern esetén mindig a Beckenbauer, Kahn, Huess és stb tagokból áll a vezetőség akik elég híresek.
Ez nem azt jelenti hogy bármivel okosabbak vagy ügyesebbek mint Bojan és Deco.
Ettől függetlenül lehet kritizálni Decoékat, csak nem azzal hogy nálunk one-man show van, miközben ez az ipari átlag.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.09. 21:33:44

FcBarcelona1 írta:
2025.08.09. 07:29:25
Nem biztos, hogy számításba veszik a világ más részein élő szurkolók csalódottságát
Ez így ránézésre a Pena-rendszer semmibevételének tűnik, amit a klubvezetés maga is elutasítana. A Barcelona a közösségét globális színtéren képzeli el, ezért a "több mint egy klub" nem egy egyszerű katalánkodás. Sokkal több annál. Ez a közösség globális, amellett, hogy a klub által működtetett programok nagy része természetesen leginkább helyi kötődésű. De vannak az egyesületnek olyan szervezetei, mint a Barca Foundation, amelyek abszolút nemzetközi szinten működnek. Katalóniától távol is.
Peter írta:
2025.08.09. 11:56:41
Ugyanakkor itt jön be a képbe az a nagy általános tapasztalás, hogy a hibákat kívülrő sokkal könnyebb felfedezni, sokkal letisztultabban lehet látni, észrevenni, mert akik bizony a házon belül vannak, azok veszik észre ezeket legkésőbb, hiszen számukra ez a természetes, szerintük így van jól, nem is gondolnak rá, nem akarnak rá gondolni, fel sem merül bennük
Ez teljesen így van, lásd a családok működését. A legtöbb szülőnek a saját gyermeke tökéletes, és szerintük nincs semmi baj a gyermekükkel. Általában a külső szemlélőnek kell felhívni a figyelmet a problémákra. Legutóbb nekem kellett egy addig is rendetlenkedő gyereket odébb tennem a metrón, mert meg akarta húzni a vészjelzőt. Az anyja persze nem szólt rá, majd nekem kezdett kárityálni, hogy hogy merek hozzányúlni a gyerekéhez, én meg visszaüvöltöttem, hogy jó lenne, ha megnevelné. Mert ez lenne a dolga, és már tíz perce ott rendetlenkedett. Ez ilyen. A külső szemlélő mindig hatékonyabban lát, mert a belső szemlélő elfogult. A belső szemlélőnek a saját kiskedvence a szép, az okos, a tökéletes. A külső szemlélő tudja objektíven megállapítani, hogy nem.
Peter
Director del Fútbol

2025.08.09. 21:16:44

FcBarcelona1 írta:
2025.08.09. 20:19:26
Akiket felsoroltál, oké, nyilatkozgatnak erről arról, de önállóan mindegyik sajnos súlytalan vagy nem vehető kellően komolyan, mint bármilyen szintű döntéshozó.

Ők léteznek Laporta körül és megfelelően asszisztálnak a dolgaihoz.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.09. 20:19:26

Peter írta:
2025.08.09. 20:00:40
Laporta korábbi elnökségi időszaka nem különösebben érdekelt.

A jelenlegi Laporta, mint elnök, nekem egyszerűen túl sok. Minden tekintetben.
Olyan az egész klub, mintha rajta kívül senki sem lenne. Mindenben ő nyilatkozik, minden csak úgy történhet, ahogy ő akarja.
Olyan, mint egy mindenes vagy állandó szereplésre vágyó színész, de ezáltal elhasználódik, komolytalanná és időnként súlytalanná is teszi ezáltal az elnöki funkciót.

Ha a gondnokságtól a pénzügyön keresztül az elnökségig mindent patentül lenne képes elvégezni, akkor is unalmas lenne mindent tőle megtudni.

Barcelona = Laporta vs Laporta = Barcelona ?.....nekem ez így nem egészen stimm

Az elnöki funkciónak legyen meg a kellő súlya, a tartása, a tudása, a bölcsessége.
Na mondjuk ezt meg főként nem értem. Sportügyekben Rafa Yuste-től kezdve, Decon keresztül még Boján is nyilatkozott.
A pénzügyekről Ferran Olive régebben Eduard Romeu
A stadionnal kapcsolatban Elena Fort
Lemaradt Enric Masip. Na őt biztosan nem kedvelnéd, általában ő fogalmazza meg a kritikát az érzékeny témákban :)
Peter
Director del Fútbol

2025.08.09. 20:00:40

Laporta korábbi elnökségi időszaka nem különösebben érdekelt.

A jelenlegi Laporta, mint elnök, nekem egyszerűen túl sok. Minden tekintetben.
Olyan az egész klub, mintha rajta kívül senki sem lenne. Mindenben ő nyilatkozik, minden csak úgy történhet, ahogy ő akarja.
Olyan, mint egy mindenes vagy állandó szereplésre vágyó színész, de ezáltal elhasználódik, komolytalanná és időnként súlytalanná is teszi ezáltal az elnöki funkciót.

Ha a gondnokságtól a pénzügyön keresztül az elnökségig mindent patentül lenne képes elvégezni, akkor is unalmas lenne mindent tőle megtudni.

Barcelona = Laporta vs Laporta = Barcelona ?.....nekem ez így nem egészen stimm

Az elnöki funkciónak legyen meg a kellő súlya, a tartása, a tudása, a bölcsessége.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2025.08.09. 16:34:24

Semmi baj Laportával, szerintem is egy ilyen simlis, minden hájjal megkent politikus kellett, akinek sok minden elfér az arcán, hogy legalább szakmailag kijöjjünk a posványból.

A képmutatás, az állandó áldozatként tetszelgés az, ami hányinger számomra tőle, meg a klubtól is.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Peter
Director del Fútbol

2025.08.09. 14:27:04

FcBarcelona1 írta:
2025.08.09. 13:28:04
Valószínűleg ők jobban ismerik a külső-belső tényezőket, a lehetőségeket és az alternatívákat.
Leírtam, hogy az ő nézőpontukból nagyon is jól működik.
Leírtam, hogy szerintem boldogok és azt is, hogy szerintük ez így van jól, ahogy van.
(apropó egy szösszenet, ami nem a boldogságukra értendő, hanem számomra a fórum kedvenc igéjére vonatkozik....attól, hogy leírtam, leírtad, leírta.....még közel sem biztos, hogy úgy is van...:D)

Ami viszont kívülről látszik, hogy a külső tényezőket, lehetőségeiket, alternatívájukat is belülről közelítik meg.
Van az a szólás, hogy a fától nem (mindíg) látszik az erdő (még az erdő közepéről sem), de van olyan is, amikor nem is akarják látni azt az erdőt, tehát a szándék sem adott.
Nem kritizáltam, az ő dolguk mit kezdenek magukkal.

Kívülről annyit a napnál is világosabban lehet látni, hogy elmennek a mai körülmények kínálta lehetőségeik jelentős része mellett.

Számomra nincs abban semmi meglepő, hogy bármilyen ország is legyen az, csak egy fővárosa lehet.
Az a stadion is teljesen új, így semmi kivetnivalót nem látok abban, ha ott rendeznek egy VB döntőt.

Az egyebekhez, igen, láttam, ismerem, tisztában annyira vagyok vele, amennyire szurkolói szinten túl még érdekel vagy éppen kíváncsivá tesz.

A klub működési szabályzatát, jogköröket stb nem ismerem, de kétlem, hogy a klub értékesítése csak és kizárólag elnöki hatáskör lenne.
bence0330

2025.08.09. 14:19:26

Én Laportát, mint alakot nem kedvelem, de ami tény, hogy történelmi szintű nehézségekben vette át a csapatot, szerintem jó útra lépett, és hibákkal, nem mindig szimpatikusan, de pragmatikusan viszi végig. Lehettünk volna óriási bajban nélküle. Nem akkorában, mint most, hanem akkorában, mint a Milan 2012 után, stb. Nekem, mint szurkolónak, ilyen szinten ürülék hagyatékkal amit a nyakába kapott, nagyjából elképzelhetetlen szintű bravúr, hogy végig bajnokesélyes csapatot nézhettem, edzőtől függően jó/űrfocival.

Fogalmam sincs, ki mit csinálna helyette, én akkor örülnék a legjobban, ha hasonló hozzáállású ember érkezne, hasonló elképzelésekkel, majdnem ekkora karakánsággal, csak korrektebb módon, esetleg profibb stábbal, ami Alemany távozása óta problémás, mert azóta már egyre inkább becsúsznak az átigazolási időszakokban a hibák, amit jelenleg pláne nem annyira engedhetünk meg magunknak. Az a bajom, hogy azt érzem, hogy felfelé kisebb a mozgástér, mint lefelé, lehetnének nála jobbak, de nem annyival, amennyivel lehetnének nála sokkal rosszabbak is. Ilyen esetben mindig rizikósnak érzem a váltást kicsit.

Az is lehet, hogy ebben a helyzetben pont kell(ett) a sunyi politikusi mivolta, meg a vastag bőr a képén, ezekkel lehetett csak ellavírozni a 2020-as vizeken.
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.09. 14:00:48

Én abban reménykedem, hogy Alemany elindul a választáson (mondjuk erre 1% az esély) benne a hibái ellenére a szakértelem és a politikai tudás is megvan, nekem hitelesebb elnök lenne. A valóságban nem fog elindulni Laporta ellen, de a második elnöki ciklusa után ő lenne az ideális. Másik jelöltem Txiki lenne, a sportigazgató poszt után megnézném elnökként és lenne támogatása is...
Válasz küldése