Fc Barcelona - A Hátország

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.08.10. 21:08:44

Andris írta:
2025.08.10. 14:08:18
Most ezt biztos nekem címezted? Mármint ezt a fordítgatós részt..

...Ahogy azt sem érzem megvalósulni, holott alapvető elvárás szerintem: a személyes/politikai/népszerűségi érdekek maximális alárendelését a klub közép és hosszútávú érdekeinek.[/b]
Dehogy, sorry, ha félreérthető volt! Nem neked címeztem, csak amúgy pont aznap láttam ezeket a más que un club röhögős fejeket valami hírnél, és emiatt jutott ez eszembe, amikor alapvetően ezen félreérthető vonalon haladva használtad, hogy amúgy szerintem ez a mondat úgy a médiában meg mindenhol mennyire (direkt? szándékosan?) félre van értelmezve, és sokan úgy érzik, hogy a Barca ezzel a felsőbbrendűséget fejez ki, amikor nagyon nem. Szerintem Barca-drukkerek közül is rengetegen, de semlegesek közül meg kb mindenki.

Persze, értem a közben rárakódott többletjelentést, nem elválasztható ennyire a kettő, viszont semmiképp sem jelent egyfajta morális felsőbbrendűséget, ennyi a lényeg. És amikor épp valami cikk nevetségesnek akarja láttatni a klubot, akkor előveszi ezt, és kész.

Szerintem Laporta eléggé alárendeléi magát. Szeret szerepelni az öreg, de bármikor, ha a klub és a saját érdekei közt kell választani, habozás nélkül teszi ezt a klub javára. Rengeteg olyan húzása volt, ami a személyes elnöki karrierjének betesz, de, jelenben, sőt, akér közép-hosszútávon is a Barcát szolgálja. Messi, a Camp Nou felújítást aztán tényleg meghagyhatta volna a következőknek, ez biztos nagyon betett a népszerűségének, Xavi elküldése, lehetne sorolni azokat, amiket meg kellett, vagy meg akart húzni, és megtette, és a klub javát szolgálta, akkor is, ha a culék nem szeretik érte.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Peter
Director del Fútbol

2025.08.10. 14:37:24

Deluigi írta:
2025.08.10. 13:08:55
Ha Laporta nem szolal meg, miert nem reagalunk a fake sajtohirekre?

Ha megszolal, miert nem a tobbi vezetosegbeli szolal fel?

Nehez kiigazodni a Barca szurkolokon...
Leírtad a megoldáshoz vezető utat..... :D
Andris
Adminisztrátor

2025.08.10. 14:08:18

bence0330 írta:
2025.08.08. 22:39:58
Andris írta:
2025.08.08. 21:30:38
...már messze nem vagyunk több, mint egy klub.
Nem erről írtál, de:

Én a mai napig úgy érzem, hogy a drukkerek 99%-a (pár éve jómagamat is beleértve) teljesen félreértelmezi a "más que un club" mondatot. Minden kommentben azt látom, hogy úgy beszélnek róla, mintha ez valami felsőbbrendűséget jelentene, hogy mi mennyivel jobbak, emberségesebbek, ésatöbbi vagyunk, holott ehhez köze nincs a dolognak kb. Mégis ezt rakják mindig röhögő fejjel mindenhová kommentekbe, és most nálad is ezt láttam, hogy így használtad.

Ha megnézzük a fordítását/jelentését, akkor is rögtön kiderül, hogy nem erről van szó. Hiszen "Több mint egy klub", nem pedig "Jobb, mint a többi klub", amire fordítanám a leggyakrabban olvasott félreértést. Azt jelenti, hogy "nem pusztán egy klub", katalán jelkép, identitás, ellenállás a hatalommal szemben, ésatöbbi. (Namármost Laporta ezt kicsit túlzottan is képviseli néha, erre nem lehet panasz. :D ). Úgyhogy a Más que un club köszöni szépen él és virul, talán néha hangosabban is, mint kéne.

Szerintem amúgy ennek a félreértelmezése kifejezetten káros a klub számára, hiszen az ezen témában tájékozatlan ember (ami bőven 90+% lehet) számára egy súlyos felsőbbrendűség érzetét adja, mikor köze sincs ehhez tényleg a dolognak. Kvázi hamis képzeletbeli vád a fejekben.
Most ezt biztos nekem címezted? Mármint ezt a fordítgatós részt.. őszintén megmondom, nem tudom hova rakni, így huszonévnyi eurobarcás munkásság után, hogy szerinted tényleg félrefordítom és félreértem esetleg a klub elsőszámú, történelmi szlogenjét. Ne érts félre, nem sértődtem meg, csak tényleg képtelen vagyok pozícionálni.

Egyébként szerintem itt a fórumon nagyjából mindannyian tisztában vagyunk az eredetével, nem csak azok akik évtizedek óta vannak itt.
Viszont aki már a Guardiola érában, vagy esetleg előtte akár a Cruyff, vagy a Van Gaal, vagy legalább a rendszerváltás óta is követte a klubot, az szerintem azt is pontosan tudja, hogy ez a "több mint egy klub" régesrég több mint egy szlogen a globális szurkolóközösség számára is. Az idő feltöltötte ezt a szlogent ezer dologgal - a katalánoknak biztos továbbra is valami mást jelent elsősorban, de nekünk megintcsak sok minden mást (elsősorban), nekem legalábbis biztosan:
1. Egy működési struktúrát - a fiatalokra, az akadémiára, a múltban gyökerező de örök sikerű rendszerre épülő labdarúgó részleget
2. Egy fajta hagyomány tiszteletet, egészséges konzervativizmust és pozitív különutasságot - pl hogy nem adjuk el a stadionunk nevét, nem dobjuk piacra a mezünk fő felületét, nem rendelünk alá mindent az anyagiaknak
3. Nem csak névleg és a PR részleg munkásságának erejéig veszünk részt jótékonysági, karitatív és egyéb akciókban, sőt proaktív résztvevők, kezdeményezők vagyunk
4. Tisztelettel bánunk mindenkivel házon belül a portástól a seggrepacsis bácsin át a csapatkapitányig, és házon kívül is ide értve az összes ellenfelünket (maximum a madrid kivételével)....
5. Egy fajta belterjesebb, családiasabb, nyíltabb légkört, ami a klub tulajdonosi viszonyaiból fakadó érzést és kapcsolati viszonyt valamelyest kiterjeszti a többi, mezei szurkolóra is - világossá téve, hogy ez a klub közös és a támogatókkal egymásért működnek és részben egymásért tevékenykednek, nem pedig egy színtiszta szolgáltató - vásárló viszonyrendszer van.
6. Úttörők vagyunk klubszinten egy bizonyos értékrend(szer) melletti kiállásban, aminek része például az elesettek, kirekesztettek, rászorulók, meghurcoltak tevőleges és nem csak névleges védelme és segítése... de része például az is, hogy elsőként és tántoríthatatlanul felemeljük a hangunkat amikor a (saját szavaim->)kontinenes és globális szintű futballmaffia minden másnak alárendeli a klubok és a dolgozóik, a játékosaik és edzőik érdekeit, sőt mostanra már a testi éppségüket. És mindezt teszük annak ellenére, hogy tudjuk, ez visszacsaphat ránk anyagi, versenyképességi szinten.

És még sorolhatnám tovább. Röviden, mégegyszer: világos a klub szlogenjének történelmi eredete, de épp annyira világos kéne legyen, hogy ez régesrég feltöltődött más jelentéstartalmakkal. És nem csak itt a fórumon, nem csak magyarországon, vagy nem csak az utóbbi években, nem csak holmi félreértések és félrefordítások közepedte, hanem részben organikusan, részben tudatosan. Szerintem még a vezetőség részéről is, legalábbis korábban.

Lehet ezt hívni egyfajta felsőbrendűség érzésnek, vagy komplexusnak is, de én inkább olyan szavakat hasznánék, mint elvhűség és bizonyos fajta értékrend melletti tántoríthatatlan kiállás.

Nem kell ezzel egyetérteni, de én 1999 óta napi szinten követem a klubot, és nagyon nagyon rég kialakult már bennem ez az egész, amit most leírtam. Most legalább mindenki számára tiszta, hogy ha ilyet olvas tőlem, akkor erre gondolok, és ez egyáltalán nem félreértésekből és véletlenekből fakad. :)

Peace!

Szerk:
Értelemszerűen Laporta, meg a szurkolók szemszögéből a körülmények (Bartomeu, Covid-19, aranygeneráció kikopása) alakították úgy, hogy a klub a csőd szélére került, és azóta is többé-kevésbé ott billeg.
Éppen ezért én sok tekintetben megértő vagyok - aki fél lábbal a sírban van úgymond, az nem fog tudni továbbra is ezer felé koncentrálni és mindent jól csinálni, ahogy az akár elvárható is lenne egy egészségesen működő szervezet esetében. Értelemszerűen a manpower és az egyéb anyagi korlátok, jogi kényszerek, stb nem tesz lehetővé csomó mindent.
Mégis szerintem rengeteg dolog van, ami elveszett, holott pénzbe nem került volna annak a megtartása. Ezekről szoktam írni többnyire, mikor manapság írok ide a fórumra, és főleg a vezetőségen csattannak a szavaim.
Első és legfontosabb szerintem a tisztelet, a tisztesség és a transzparencia, amelyek maximum rövidtávon kerülnek többe, mint amennyit hoznak, és akkor is kérdéses, hogy az anyagias szemlélet-e az egyetlen és kizárólagosan elfogadható.
Én elvárom a mindenkori vezetőségtől, hogy akármilyen anyagi körülmények között is maradéktalanul ezeknek fogalmaknak a szem előtt tartásával tevékenykedjen, és Laporta második regnálása alatt ezt egyáltalán nem érzem megvalósulni. Ahogy azt sem érzem megvalósulni, holott alapvető elvárás szerintem: a személyes/politikai/népszerűségi érdekek maximális alárendelését a klub közép és hosszútávú érdekeinek.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.08.10. 13:08:55

Ha Laporta nem szolal meg, miert nem reagalunk a fake sajtohirekre?

Ha megszolal, miert nem a tobbi vezetosegbeli szolal fel?

Nehez kiigazodni a Barca szurkolokon...
Peter
Director del Fútbol

2025.08.10. 11:59:18

PR42 írta:
2025.08.10. 11:04:14
Nem nekem kell ismerni őket (pool vagy egyéb kluboknál), hanem a saját szurkolóiknak.
(amúgy az angoloknál a manager van főszerepben és ha már pool, az elnök személyéről nincs fogalmam, de a manager személyéről annál inkább, hiszen az ő megszólalásai viszik a prímet)

Random pool szurkoló, aki olvas bármit is, Laporta névvel bármikor találkozhat, de például én, mint random Barca szurkoló, nem találkoztam a pool elnök nevével még a mostani számukra forró átigazolási forgatagban sem.

Egy jó elnök csak akkor szólal meg, ha muszáj.
Ha Laportának ennyiszer muszáj, akkor vagy nem jó elnök vagy nem működik jól az, aminek ő az elnöke.
(ahol túl sokat kell vagy szükséges magyarázni - elnöki pozícióból -, ott valami nem annyira gördülékeny, amilyennek lennie kellene)

A legjobb elnök egyik legjobb tulajdonsága az, hogy észrevehetetlen.... :D

Deco? Bjan? Érezni, hogy súlytalan bábúk. Laporta néha fényezi őket (hogy igazolva legyen a pozíció), de ezen kívül....?
PR42
Jugador del Barça

2025.08.10. 11:04:14

Peter írta:
2025.08.09. 21:16:44

Akiket felsoroltál, oké, nyilatkozgatnak erről arról, de önállóan mindegyik sajnos súlytalan vagy nem vehető kellően komolyan, mint bármilyen szintű döntéshozó.

Ők léteznek Laporta körül és megfelelően asszisztálnak a dolgaihoz.
Mondj fejből bárkit aki a Liverpoolnál dolgozik.
A Madridnál létezik bárki Perezen túl? Ott még a Decoval egyenrangú embert se ismerem.
Többi klub? Max a PSG elnökét ismerném meg képről az UEFA-val való összeházalása miatt.

Semmivel se ismertebbek vagy nevesebbek a nálunk dolgozók mint a máshol dolgozók.
A fociban leggyakrabban ex-játékosok dolgoznak a vezetőpozikban.
Ott már max az lehet kérdés hogy mennyire neves a játékos.. Pl a Bayern esetén mindig a Beckenbauer, Kahn, Huess és stb tagokból áll a vezetőség akik elég híresek.
Ez nem azt jelenti hogy bármivel okosabbak vagy ügyesebbek mint Bojan és Deco.
Ettől függetlenül lehet kritizálni Decoékat, csak nem azzal hogy nálunk one-man show van, miközben ez az ipari átlag.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.09. 21:33:44

FcBarcelona1 írta:
2025.08.09. 07:29:25
Nem biztos, hogy számításba veszik a világ más részein élő szurkolók csalódottságát
Ez így ránézésre a Pena-rendszer semmibevételének tűnik, amit a klubvezetés maga is elutasítana. A Barcelona a közösségét globális színtéren képzeli el, ezért a "több mint egy klub" nem egy egyszerű katalánkodás. Sokkal több annál. Ez a közösség globális, amellett, hogy a klub által működtetett programok nagy része természetesen leginkább helyi kötődésű. De vannak az egyesületnek olyan szervezetei, mint a Barca Foundation, amelyek abszolút nemzetközi szinten működnek. Katalóniától távol is.
Peter írta:
2025.08.09. 11:56:41
Ugyanakkor itt jön be a képbe az a nagy általános tapasztalás, hogy a hibákat kívülrő sokkal könnyebb felfedezni, sokkal letisztultabban lehet látni, észrevenni, mert akik bizony a házon belül vannak, azok veszik észre ezeket legkésőbb, hiszen számukra ez a természetes, szerintük így van jól, nem is gondolnak rá, nem akarnak rá gondolni, fel sem merül bennük
Ez teljesen így van, lásd a családok működését. A legtöbb szülőnek a saját gyermeke tökéletes, és szerintük nincs semmi baj a gyermekükkel. Általában a külső szemlélőnek kell felhívni a figyelmet a problémákra. Legutóbb nekem kellett egy addig is rendetlenkedő gyereket odébb tennem a metrón, mert meg akarta húzni a vészjelzőt. Az anyja persze nem szólt rá, majd nekem kezdett kárityálni, hogy hogy merek hozzányúlni a gyerekéhez, én meg visszaüvöltöttem, hogy jó lenne, ha megnevelné. Mert ez lenne a dolga, és már tíz perce ott rendetlenkedett. Ez ilyen. A külső szemlélő mindig hatékonyabban lát, mert a belső szemlélő elfogult. A belső szemlélőnek a saját kiskedvence a szép, az okos, a tökéletes. A külső szemlélő tudja objektíven megállapítani, hogy nem.
Peter
Director del Fútbol

2025.08.09. 21:16:44

FcBarcelona1 írta:
2025.08.09. 20:19:26
Akiket felsoroltál, oké, nyilatkozgatnak erről arról, de önállóan mindegyik sajnos súlytalan vagy nem vehető kellően komolyan, mint bármilyen szintű döntéshozó.

Ők léteznek Laporta körül és megfelelően asszisztálnak a dolgaihoz.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.09. 20:19:26

Peter írta:
2025.08.09. 20:00:40
Laporta korábbi elnökségi időszaka nem különösebben érdekelt.

A jelenlegi Laporta, mint elnök, nekem egyszerűen túl sok. Minden tekintetben.
Olyan az egész klub, mintha rajta kívül senki sem lenne. Mindenben ő nyilatkozik, minden csak úgy történhet, ahogy ő akarja.
Olyan, mint egy mindenes vagy állandó szereplésre vágyó színész, de ezáltal elhasználódik, komolytalanná és időnként súlytalanná is teszi ezáltal az elnöki funkciót.

Ha a gondnokságtól a pénzügyön keresztül az elnökségig mindent patentül lenne képes elvégezni, akkor is unalmas lenne mindent tőle megtudni.

Barcelona = Laporta vs Laporta = Barcelona ?.....nekem ez így nem egészen stimm

Az elnöki funkciónak legyen meg a kellő súlya, a tartása, a tudása, a bölcsessége.
Na mondjuk ezt meg főként nem értem. Sportügyekben Rafa Yuste-től kezdve, Decon keresztül még Boján is nyilatkozott.
A pénzügyekről Ferran Olive régebben Eduard Romeu
A stadionnal kapcsolatban Elena Fort
Lemaradt Enric Masip. Na őt biztosan nem kedvelnéd, általában ő fogalmazza meg a kritikát az érzékeny témákban :)
Peter
Director del Fútbol

2025.08.09. 20:00:40

Laporta korábbi elnökségi időszaka nem különösebben érdekelt.

A jelenlegi Laporta, mint elnök, nekem egyszerűen túl sok. Minden tekintetben.
Olyan az egész klub, mintha rajta kívül senki sem lenne. Mindenben ő nyilatkozik, minden csak úgy történhet, ahogy ő akarja.
Olyan, mint egy mindenes vagy állandó szereplésre vágyó színész, de ezáltal elhasználódik, komolytalanná és időnként súlytalanná is teszi ezáltal az elnöki funkciót.

Ha a gondnokságtól a pénzügyön keresztül az elnökségig mindent patentül lenne képes elvégezni, akkor is unalmas lenne mindent tőle megtudni.

Barcelona = Laporta vs Laporta = Barcelona ?.....nekem ez így nem egészen stimm

Az elnöki funkciónak legyen meg a kellő súlya, a tartása, a tudása, a bölcsessége.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2025.08.09. 16:34:24

Semmi baj Laportával, szerintem is egy ilyen simlis, minden hájjal megkent politikus kellett, akinek sok minden elfér az arcán, hogy legalább szakmailag kijöjjünk a posványból.

A képmutatás, az állandó áldozatként tetszelgés az, ami hányinger számomra tőle, meg a klubtól is.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Peter
Director del Fútbol

2025.08.09. 14:27:04

FcBarcelona1 írta:
2025.08.09. 13:28:04
Valószínűleg ők jobban ismerik a külső-belső tényezőket, a lehetőségeket és az alternatívákat.
Leírtam, hogy az ő nézőpontukból nagyon is jól működik.
Leírtam, hogy szerintem boldogok és azt is, hogy szerintük ez így van jól, ahogy van.
(apropó egy szösszenet, ami nem a boldogságukra értendő, hanem számomra a fórum kedvenc igéjére vonatkozik....attól, hogy leírtam, leírtad, leírta.....még közel sem biztos, hogy úgy is van...:D)

Ami viszont kívülről látszik, hogy a külső tényezőket, lehetőségeiket, alternatívájukat is belülről közelítik meg.
Van az a szólás, hogy a fától nem (mindíg) látszik az erdő (még az erdő közepéről sem), de van olyan is, amikor nem is akarják látni azt az erdőt, tehát a szándék sem adott.
Nem kritizáltam, az ő dolguk mit kezdenek magukkal.

Kívülről annyit a napnál is világosabban lehet látni, hogy elmennek a mai körülmények kínálta lehetőségeik jelentős része mellett.

Számomra nincs abban semmi meglepő, hogy bármilyen ország is legyen az, csak egy fővárosa lehet.
Az a stadion is teljesen új, így semmi kivetnivalót nem látok abban, ha ott rendeznek egy VB döntőt.

Az egyebekhez, igen, láttam, ismerem, tisztában annyira vagyok vele, amennyire szurkolói szinten túl még érdekel vagy éppen kíváncsivá tesz.

A klub működési szabályzatát, jogköröket stb nem ismerem, de kétlem, hogy a klub értékesítése csak és kizárólag elnöki hatáskör lenne.
bence0330

2025.08.09. 14:19:26

Én Laportát, mint alakot nem kedvelem, de ami tény, hogy történelmi szintű nehézségekben vette át a csapatot, szerintem jó útra lépett, és hibákkal, nem mindig szimpatikusan, de pragmatikusan viszi végig. Lehettünk volna óriási bajban nélküle. Nem akkorában, mint most, hanem akkorában, mint a Milan 2012 után, stb. Nekem, mint szurkolónak, ilyen szinten ürülék hagyatékkal amit a nyakába kapott, nagyjából elképzelhetetlen szintű bravúr, hogy végig bajnokesélyes csapatot nézhettem, edzőtől függően jó/űrfocival.

Fogalmam sincs, ki mit csinálna helyette, én akkor örülnék a legjobban, ha hasonló hozzáállású ember érkezne, hasonló elképzelésekkel, majdnem ekkora karakánsággal, csak korrektebb módon, esetleg profibb stábbal, ami Alemany távozása óta problémás, mert azóta már egyre inkább becsúsznak az átigazolási időszakokban a hibák, amit jelenleg pláne nem annyira engedhetünk meg magunknak. Az a bajom, hogy azt érzem, hogy felfelé kisebb a mozgástér, mint lefelé, lehetnének nála jobbak, de nem annyival, amennyivel lehetnének nála sokkal rosszabbak is. Ilyen esetben mindig rizikósnak érzem a váltást kicsit.

Az is lehet, hogy ebben a helyzetben pont kell(ett) a sunyi politikusi mivolta, meg a vastag bőr a képén, ezekkel lehetett csak ellavírozni a 2020-as vizeken.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.09. 14:00:48

Én abban reménykedem, hogy Alemany elindul a választáson (mondjuk erre 1% az esély) benne a hibái ellenére a szakértelem és a politikai tudás is megvan, nekem hitelesebb elnök lenne. A valóságban nem fog elindulni Laporta ellen, de a második elnöki ciklusa után ő lenne az ideális. Másik jelöltem Txiki lenne, a sportigazgató poszt után megnézném elnökként és lenne támogatása is...
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.09. 13:28:04

Peter írta:
Valószínűleg ők jobban ismerik a külső-belső tényezőket, a lehetőségeket és az alternatívákat.
Leírtam, hogy az ő nézőpontukból nagyon is jól működik.
Az is érdekes, ha nekik, akik szavazhatnak ez megfelel, vagy jó, miért kell innen távolról bizonygatni, hogy nem, különösen, hogy semmi beleszólás nincs ebbe, így teljesen értelmetlennek látom ezt.

Láttad mi történt a függetlenségi szavazás után?
Ismered Rosell perét valamint a többi koncepciós pert?
Tisztában vagy vele milyen állapotban volt a stadion?
Tisztában vagy vele, hogy ténylegesen Madrid központúság, van hiába akarja mindenki ezt elvetni, nem örülnek, hogy nincs pártatlanság, és a VB döntő megrendezésére 0 az esély.
Ismered jövő évi választásra a lehetséges indulókat, programjukat, hátterüket?
Számukra legfontosabb politikai háttér és érdekérvényesítő képességüket, és a legfontosabb tényezőt, Laporta sosem fogja eladni a klubot, mert eddig sem tette, még a legrosszabb helyzetben sem.

Abban már nem vagyok olyan biztos, hogy jövőre ez a vezetőség indulni fog, mert nem kevés feszültséggel jár, erről tudna beszélni sok távozó igazgatósági tanácstag.
Ha Rafa Yuste távozik arábiába, a gyermekkori barátja is magára hagyja.
Én erősen tartok tőle, mi lesz a klubbal, ha az ismert konkurensek jutnak hatalomra.
Peter
Director del Fútbol

FcBarcelona1 írta:
A sociok boldogok.

Nem biztos, hogy számításba veszik a világ más részein élő szurkolók csalódottságát, főleg úgy, hogy növekszik a szurkoló bázis.
Ez a két dolog nagyon úgy fest kívülről, hogy jelenleg így van, sőt mi több, a második mondatot úgy is lehetne kezdeni, hogy "Egészen biztosan nem veszik számításba".

Márpedig amennyiben ők boldogok és elégedettek, akkor azt bizony nekünk ("idegen" - nem katalán - szurkolóknak) el kell fogadnunk.

Ugyanakkor itt jön be a képbe az a nagy általános tapasztalás, hogy a hibákat kívülrő sokkal könnyebb felfedezni, sokkal letisztultabban lehet látni, észrevenni, mert akik bizony a házon belül vannak, azok veszik észre ezeket legkésőbb, hiszen számukra ez a természetes, szerintük így van jól, nem is gondolnak rá, nem akarnak rá gondolni, fel sem merül bennük, mert belül ők így boldogok, így teljesek......és ezzel törvényszerűen megérkeztünk a külső körülményekhez, a külső ellenségekhez....ha valami ezek után nem úgy alakul, ahogyan ők gondolják, akkor az csak külső akadályok, "ellenségek" miatt lehet.... :mrgreen:

Ahogyan nekünk, idegen szurkolóknak el kellene tudni őket úgy fogadni, ahogy vannak, nekik ugyanakkor ugyanígy el kellene tudni fogadni, ha valami nem működik, akkor annak az okát házon belül kell keresni.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

bence0330 írta:
Én a mai napig úgy érzem, hogy a drukkerek 99%-a (pár éve jómagamat is beleértve) teljesen félreértelmezi a "más que un club" mondatot. Minden kommentben azt látom, hogy úgy beszélnek róla, mintha ez valami felsőbbrendűséget jelentene, hogy mi mennyivel jobbak, emberségesebbek, ésatöbbi vagyunk, holott ehhez köze nincs a dolognak kb. Mégis ezt rakják mindig röhögő fejjel mindenhová kommentekbe, és most nálad is ezt láttam, hogy így használtad.

Ha megnézzük a fordítását/jelentését, akkor is rögtön kiderül, hogy nem erről van szó. Hiszen "Több mint egy klub", nem pedig "Jobb, mint a többi klub", amire fordítanám a leggyakrabban olvasott félreértést. Azt jelenti, hogy "nem pusztán egy klub", katalán jelkép, identitás, ellenállás a hatalommal szemben, ésatöbbi. (Namármost Laporta ezt kicsit túlzottan is képviseli néha, erre nem lehet panasz. :D ). Úgyhogy a Más que un club köszöni szépen él és virul, talán néha hangosabban is, mint kéne.

Szerintem amúgy ennek a félreértelmezése kifejezetten káros a klub számára, hiszen az ezen témában tájékozatlan ember (ami bőven 90+% lehet) számára egy súlyos felsőbbrendűség érzetét adja, mikor köze sincs ehhez tényleg a dolognak. Kvázi hamis képzeletbeli vád a fejekben.
Ez így van.
A katalán identitásról, a sociók tulajdonlásáról, több sportágban versenyképességről szól, és annak megmutatásáról.
Sokak számára a mottó inkább egy rossz házasság mottójává vált, amiből nem tudnak vagy akarnak kilépni

Laporta: I'm not a gambler, I take calculated risks."
Úgy néz ki, bejön neki. A sociok boldogok. Jönnek az eredmények, nemrég minden szakág egy éven belül bajnok lett. A kezükben maradt a klub, rengeteg a saját nevelés, a játékosaik nagy része tud katalánul beszélni.
Tavaly 4* vertük a Real Madrid-ot, a külső tényezők ismertek
Nőnek a bevételek, lassan felépül az új stadion.

Nem biztos, hogy számításba veszik a világ más részein élő szurkolók csalódottságát, főleg úgy, hogy növekszik a szurkoló bázis.

+ Lemaradt a szórakoztató játék és a Flick féle űrfoci. Tőlem ez ++.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.09. 01:34:15

Ebbe a jelmondatba mindenki azt lát bele, amit akar, de nyilván vannak objektív történelmi gyökerei, és közvetetten nagyon is kötődik ahhoz, amit Troym ír. A klub szimbóluma a katalán kultúrának, ez pedig óhatatlanul összefügg tágabb, ehhez közvetettebben kötődő értelmezésekkel is. Például az említett diktatúrával szembeni kiállással, ami a katalán kultúrát tűzzel-vassal irtotta. Így értelemszerű, hogy a klub értékrendszeréhez az is hozzátartozik, hogy a hasonszőrű diktatúrákat elítéljük. Például amikor évekkel ezelőtt Rivaldo és Ronaldinho egy olyan brazil politikus mellett foglaltak állást, akinek az elvei igencsak hasonlóak a katalán kultúrát üldöző akkori diktatúrával (katonai diktatúra stb, nem akarok itt izmusokat használni), a klub meg is fosztotta őket a nagyköveti tisztségüktől. Ebben egy millimétert nem engedett a klub, és jól is tette. Így amit Troym ír, az teljességgel helytálló. A katalán kultúra szimbóluma a klub, de a katalán kultúrának van egy történelme, így ahhoz sok más dolog hozzátartozik, ami nem kizárólag a katalánsággal van összefüggésben, hanem ahhoz lazábban kapcsolódó dolgokkal is.

Ebben szerintem a klubvezetések alapvetően még tették is a dolgukat. Amikor 2017-ben népszavazást akartak tartani Katalóniában, a klub egyértelműen kiállt az ügy mellett, és egy nagy D (demokrácia) betű bele is volt festve a lelátó székeibe. Említettem a brazíliás esetet. Megértem, ha valakinek csípi a szemét ez a kongós dolog.

Nekem abban az értelmezésben halványult el ez a jelmondat, hogy mára már ugyanolyan zártan és elitista módon működik, mint a klubok többsége, pedig a tágabb értelmezésekhez hozzátartozott a demokratikus működés mellett való kiállás, a klubmodellünk (ha ismeri valaki a klub alapítása körüli történelmi helyzetet, tudja, hogy az egyesületi modell nagyon is népszerű Katalóniában, a termelőszektorban is), ami a (helyi) közösségekre épül, és a helyit azért is teszem zárójelbe, mert működik a Pena-rendszer is. Ebben a klub példamutató alternatívát nyújtott az olajosokkal szemben, de mára hasonlóan zártan működik a klubvezetés, sajnos.
bence0330

2025.08.09. 01:10:55

Nem vitatom ezt a részét, nem védem, vagy hát tényleg csak annyira, hogy "sokan csinálják", ami persze nem mentség. Én csak a jelmondatunkkal nem akarom ezt összemosni.

Egyébként egyetértek, rossz döntés volt, és azért tényleg nincs egy arab ország szintjén a dolog, de azért mind a kettő olyan, hogy a profitorientált világban eladják a nagyobb cégek/klubok a lelküket a több pénzért. Kongó tényleg külön szint, de az elv nem igazán más, szerintem.
sansz
Entrenador del Barça

2025.08.09. 01:05:50

bence0330 írta:
2025.08.09. 00:02:08
akkor nem tudom, mennyivel rosszabb egy Kongó, mint egy arab ország, ahol mai napig halomra ölnek nőket már csak azért is, mert idő előtt megcsókolt valakit. Ha meg megnézzük, hogy arab-afrikai logó hány csapatnak van a mezén, hát tippre rengetegnek. Sajna a pénz többet ér ennél, ez van, kőkemény üzleti világ. Nem vagyunk mi sem feljebbvalók, és ami fontos, soha nem is állítottuk, mégis mindenki ezt hiszi. Elég szerencsétlen a jelmondatunk ilyen téren.
Nem szép dolog kiragadni részleteket, félre ne érts, nem is akarlak félremagyarázni. És igazad van, hogy sok mocskos dolog van a világban... Ha Azt mondanánk, hogy nem veszünk terméket, szolgáltatást és nem is reklámozunk olyan országot, ahol az elmúlt 25 évben igazságtalan háborút indítottak, vagy ártatlanokat öltek meg, neadjisten terroistákat pénzeltek, akkor mindenki azt ehetné, amit maga termelt és nem lenne egy reklám se a mezeken...
De a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK)azért mégis egy külön történet. A jelenlegi polgárháborús helyzet a '94-es ruandai népírtáshoz vezethető vissza, amikor nagyon rövid idő alatt 1 millió(!!) embert öltek le, mint az állatokat, csecsemőket a falakhoz csapkodták stb. Ezt követte a második vérengzés, amikro 5 millió(!!) ember halt meg. A felelősök KDK-ban találtak maguknak helyet és kb azóta folyamatosak a leszámolások. Egyébként területileg olyan szinten gazdag ásványkincsekben, hogy bármelyik arab országot le kéne körözniük, mégis olyan mértékig szegény ország, hogy nyugati segélyekből él az ország..és akkor hova kerül az az irgalmatlan vagyon... na lehet tippelgetni.

Azért ezen a szinten nagyon kevés ország van, még ilyen Szaúd-Arábia is kismiska hozzájuk képest.
És mindezt apróért... bár ha belegondolunk, hogy lényegében nemzetközi segélyszervezetektől van a pénzünk az elég menő.
Úgyhogy ez botrányosan rossz döntés volt, akkor is, ha más csapatok is leszerződtek a KDK állammal...
bence0330

2025.08.09. 00:02:08

Troym írta:
2025.08.08. 23:55:03
Bocs, ha off:
Ennél bonyolultabb a helyzet bármennyire nem szereti senki emlegetni az ilyesmit, de 89 éve kb napra pontosan végezték ki a Barca elnökét (sok ezer másik katalán mellett) a Franco diktatúra emberei. A klub kb a megszűnés szélén volt, elnök, játékosok, szurkolók, családtagok nem élték túl a terrort, utána évtizedekig kb tiltott volt a katalán nyelv és kultúra is a meccsek jelentették a kivételt.
Na Kongóban kb ma is ilyen állapotok uralkodnak....

Az a pénz beszél mondat meg itt és most emberek halála, abból van pénzük ilyesmiket fizetni, itt most igenis van a pénznek szaga és színe. (vagy kéne legyen)
Ez nem felsőbbrendűség, hanem normalitás kéne legyen, nem a több, mint egy klub, hanem legalább egy klub...twitterharcos elnök miatt sem több, sem kevesebb, mint egy klub nem leszünk. Amúgy meg azt is immel-ámmal csinálja, állítólag Tebas mindenféle törvényt sért, mégse citáljuk bíróság elé sem.
Persze, egyetértünk, de még mindig a téves értelmezésével érvelsz, mikor azt írod, "nem a több, mint klub, hanem legalább egy klub...", mert hogy egy erkölcsi normalitáshoz kötöd a témát. Nem mondom, hogy 0% köze van a kettőnek egymáshoz, mert persze, hogy nem, de azért akkor sem ez a jelentése, nem ez alapján kéne érvelni ellene, szerintem legalábbis.

Egyébként a többivel tényleg egyetértek nagyrészt.

Mondjuk ha már más a téma, nem a "Más que un club", amit alapvetően csak azért írtam le, mert tuti, hogy rengeteg fórumozó még itt sem tudja (ismétlem, nem magas lóról beszélek, csak szerintem ez kb biztos), akkor nem tudom, mennyivel rosszabb egy Kongó, mint egy arab ország, ahol mai napig halomra ölnek nőket már csak azért is, mert idő előtt megcsókolt valakit. Ha meg megnézzük, hogy arab-afrikai logó hány csapatnak van a mezén, hát tippre rengetegnek. Sajna a pénz többet ér ennél, ez van, kőkemény üzleti világ. Nem vagyunk mi sem feljebbvalók, és ami fontos, soha nem is állítottuk, mégis mindenki ezt hiszi. Elég szerencsétlen a jelmondatunk ilyen téren.
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.08. 23:55:03

bence0330 írta:
2025.08.08. 23:32:09
Nem mondom, hogy örülök neki, de pénz beszél.
Bocs, ha off:
Ennél bonyolultabb a helyzet bármennyire nem szereti senki emlegetni az ilyesmit, de 89 éve kb napra pontosan végezték ki a Barca elnökét (sok ezer másik katalán mellett) a Franco diktatúra emberei. A klub kb a megszűnés szélén volt, elnök, játékosok, szurkolók, családtagok nem élték túl a terrort, utána évtizedekig kb tiltott volt a katalán nyelv és kultúra is a meccsek jelentették a kivételt.
Na Kongóban kb ma is ilyen állapotok uralkodnak....

Az a pénz beszél mondat meg itt és most emberek halála, abból van pénzük ilyesmiket fizetni, itt most igenis van a pénznek szaga és színe. (vagy kéne legyen)
Ez nem felsőbbrendűség, hanem normalitás kéne legyen, nem a több, mint egy klub, hanem legalább egy klub...twitterharcos elnök miatt sem több, sem kevesebb, mint egy klub nem leszünk. Amúgy meg azt is immel-ámmal csinálja, állítólag Tebas mindenféle törvényt sért, mégse citáljuk bíróság elé sem.

Nem hangzatos mottók, hanem kevesebb stikli és több átláthatóság kéne, azt se tudja senki melyik héten melyik stadionban játszunk, kik a szponzoraink, milyen igazolásoknak van realitása.
bence0330

2025.08.08. 23:32:09

Troym írta:
2025.08.08. 22:56:29
bence0330 írta:
Úgyhogy a Más que un club köszöni szépen él és virul, talán néha hangosabban is, mint kéne.
Fura mondatok, elképzelem, amikor a 40es évektől kezdve évtizedekig a katalánok a spanyol Franco terror alatt az elnyomás és üldöztetés ellen, népük megmaradásért is küzdöttek biztos abban bíztak, hogy 40-50 évvel később Kongói DK virít majd a mezeken?

Csak érzékeltetésképp, mert gondolom nem mindenki Kongóval fekszik és kel:
1996-1998 között az első kongói háború, 1998 óta a második kongói háború sújtja az országot, amely a világ legvéresebb fegyveres konfliktusa a második világháború óta. (wiki)
Csak idén 1 hónap alatt 3000 embert öltek meg, 700.000-en elmenekültek, velük bútoroztunk össze...konkrétan polgárháború, népirtás, terrorcsoportok és környező országokkal is háborúznak felváltva
(És nem érdekel, hogy a Milan, Monaco, vagy akárki mezén ott vannak-e szintén a Kongói hirdetések)
Nem mondom, hogy örülök neki, de pénz beszél. Viszont ugye itt is az érvelésbe egy morális felsőbbrendűséget szőttél (illetve ugye annak a hiányát.), még akkor is, ha próbáltad összekötni valami katalán csoporttal. Ilyet sose állított a klub ezzel a mondattal. Szerintem a Más que un club és egy erősen megkérdőjelezhető szponzor még csak köszönőviszonyban is alig vannak egymással. Ettől még nem örülök neki, de pont ez az, hogy sokan azt hiszik, hogy piedesztrálra emeljük saját magunkat ezzel a mondattal, és ehhez képest mennyire gáz egy ilyen, vagy hogy hálátlanul küldjük el TS-t, hogy most kicsit közelebbi témát hozzak fel. Legalább azok ne tegyék ezt, akik képben vannak, szerintem, de nyilván ízlések és pofonok. De mondom, magát a szponzort nem védem azon túl, hogy szükségnagy úr, csak szerintem nincs köze egymáshoz a két témának.

(Ismétlem, sokáig én is tévesen ismertem a jelentését, szóval magamat is kritizáltam ezzel, ezt láttam mindig értelmezésnek mindenhol, és itt írta egyszer valaki (tán FcBarcelona1?), hogy nem így van, amire utánanéztem.)
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.08. 22:56:29

bence0330 írta:
Úgyhogy a Más que un club köszöni szépen él és virul, talán néha hangosabban is, mint kéne.
Fura mondatok, elképzelem, amikor a 40es évektől kezdve évtizedekig a katalánok a spanyol Franco terror alatt az elnyomás és üldöztetés ellen, népük megmaradásért is küzdöttek biztos abban bíztak, hogy 40-50 évvel később Kongói DK virít majd a mezeken?

Csak érzékeltetésképp, mert gondolom nem mindenki Kongóval fekszik és kel:
1996-1998 között az első kongói háború, 1998 óta a második kongói háború sújtja az országot, amely a világ legvéresebb fegyveres konfliktusa a második világháború óta. (wiki)
Csak idén 1 hónap alatt 3000 embert öltek meg, 700.000-en elmenekültek, velük bútoroztunk össze...konkrétan polgárháború, népirtás, terrorcsoportok és környező országokkal is háborúznak felváltva
(És nem érdekel, hogy a Milan, Monaco, vagy akárki mezén ott vannak-e szintén a Kongói hirdetések)
bence0330

Andris írta:
2025.08.08. 21:30:38
...már messze nem vagyunk több, mint egy klub.
Nem erről írtál, de:

Válasz küldése