Andris írta: ↑2025.08.12. 09:30:22
Megpróbálok részenként:
1.)
Kétségtelen érdeme a jelenlegi ciklusnak az, hogy sikerült lecserélni a játékoskeret egészét, ugyanakkor ennek van három oldala, ami fontos és szerintem nagyságrendileg kisebbíti az érdemeket: egyrészt szerintem így is felelőtlen gazdálkodással kezdődött a dolog, és csak a Liga kiskapuinak bezárogatása szabott gátat Laportáéknak, hogy tovább folytassák az ámokfutást. Biztos emlékszel, hogy még az elején, díjakkal és fizetéssel 250 milliót költöttünk a Rapha, Lewa, Koundé hármasra. Mint igazolás, maximálisan beváltak, de részben szerintem azóta is ezt a bizniszt (is) nyögjük gazdaságilag. Másrészt óriási részben a saját neveléseknek és a scoutingnak köszönhető az, hogy lecserélődött a keret, és hogy most is ott van a keret, ahol minőségileg. Ebben a jelenlegi vezetőségnek (meg kb mindegyiknek) annyi szerepe van max, hogy nem szűntették meg az egyetlen kimagaslóan jól működő részt a klubnál. Harmadikként megjegyezném, hogy az átmeneti időszak játékoskerete (ami nagyrészt azóta újra lecserélődött, mert ahogy fogalmazol középkategóriás volt) igazán ügyes deal-ek sorozata volt, és ez mind Alemany nevéhez fűződött. Nagyon belerondít szvsz, hogy az egyetlen, kétségtelenül kompetens szakit nem sikerült a vezetőségben tartani.
Az a 250 millió elég komoly túlzás a 3 emberre és nem 22/23-ban kezdődött a keret lecserélése. És ebben az időszakban azért Deconak is lehettek érdemei, ő se Alemany után jött a klubhoz. De az se túl igazságos, hogy ha drága egy igazolás, amit a fenti három emberről rendszeresen hallani az Laporta hibája, egy olcsó, gazdaságos transzfer pedig Alemanyé. De most igazából Laporta érájának megítéléséről van szó. Az hogy Alemanyt maga mellé vette például az ő érdeme. A távozásáról szintén nem tudni semmit, max. taláélgathatunk. De az első érában sem nagyon ment a felelőtlen költekezés. Az egész vezetése alatt pár ilyen 20-30 milliós igazolás volt (amik akkor a legnagyobbaknak számítottak) és olyan játékosokra mentek el, mint valami Ronaldinho, Eto'o, Deco, Henry vagy 35-ért Dani Alves, Villa (40). Egyedül a Zlatan transzfer, ami elhibázottnak mondható, bár annak a megítélése részben a sportszakmai menedzseléssel vonható össze. Szóval nem gondolom, hogy akkora féktelenség lett volna, erre semmi nem utalt.
Nagyon sok játékost igazoltunk pl. ingyen, lejáró szerződéssel, kölcsön. És ennyi idő alatt úgy sikerült lecserélni egy keretet szintekkel minőségibbre, hogy nagyon durva anyagi helyzetből indult és csupán egy nyár volt amikor negatívan jöttünk ki belőle, amellett hogy a bérkeret is a 2/3-ra csökkent. Lehetne sorolni az ingyen/kölcsön érkező játékosok sorozatát (bár aláírási pénz persze így is kellett) és ugye ennek megvan a hátulütője a magasabb bért tekintve, ami sajnos sokszor betett. De még így is, ha megnézzük hogyan javult évről évre a keret, nem kis lépéseket látunk.
Sokan jönnek itt a Real játékospolitikájával, de nézzük már meg náluk milyen mozgások voltak a nagyobb transzfereknél. Mondjuk Hazardról nem kell beszélni, Jovic egy peret nem játszott és ment ingyen, ezt a 30 milliós Reinert már tizedjére adják kölcsön, Odriozola szinte ingyen ment 30+ milliós vétellel és minimális játékperccel.
Odegaard 35-ért ment el, amin röhögött egy jót az Arsenal, Kubo 6 millióért, ráadásul folyamatosan megy a hiszti, hogy lejáró szerződésű/öreg játékosok is olcsón vagy ingyen mennek, vagy éppen hagyjuk kifutni a szerződését, leszívja a klubot stb. Isco, Bale, Asensio, Benzema, Nacho stb.
Szerintem egy szemernyivel sem csinálják jobban. Sőt megnézném hogyan lenne értékelve egy Mastantuono 63 millióért, Carreras 50-ért (akit bizalmi letétből fizettek, hogy a következő évi büdzsébe menjen, ennyit a sumákságról) vagy kiadni 10 milliót azért, hogy egy játékos pár héttel korábban érkezzen. A két csapat bérkeretét pedig nem is ércdemes összehasonlítani. Ha nálunk elborultak a fizetések, arra mit mondanánk!
2.)
Ahogy a végén írod, még várjunk az ítélkezéssel. Én is igyekszem mindig úgy megfogalmazni tartalmilag a kritikáim, hogy csak azok ne legyenek feltételes módban vagy feltételes kontextusban, amik már most egyértelműen látszódnak, illetve már lejátszott dolgok. Én még több pragmatikusságot vártam volna el a vezetéstől, a csapat eredményeit is feláldozva, cserébe egy stabilabb emelkedő pályáért középtávon. Nekem éppen Viktor Fontról volt az a benyomásom, hogy ő hozná el a politikai helyett ezt a fajta menedzser szemléletett. Követem őket amennyire lehet, és sajnos Laportáról a személyes benyomásom is, hogy egy középszerű (mondhatni bukott) politikus, nem csak az életpályája mutatja ezt. Ugyanígy Font esetében a személyes benyomás is egy gazdasági szakembert, egy tervszemléletű realista megközelítést mutat, nem csak az életpályája mutatja, hogy sikeres szakember. Szerintem Laportáék még így is túl sokszor a népszerű döntést és a rövidtávú siker lehetőségét válaszották, beáldozva a közép és hosszú távból.
Szerintem pont Fontról nem süt az, hogy meglépne radikális döntéseket, akár szimpatikusak kifelé, akár nem. Az pedig, hogy eredményeket kellene beáldozni szerintem a kisebbséghez tartozol és egy ilyen klubnál ez nem is megengedhető, plusz követve bevételkieséseket is jelent. Lehet, hogy gazdasági szakember, de itt ezt kicsit magasabb szinten, előállva kell megtenni. Azért nem véletlen, hogy szorosnak semmiképp sem nevezhető volt a szavazás eredménye, inkább az elsöprő fölény volt a jellemző. És ott azért kicsit jobban belelátnek a dolgokba.
3.)
Szerintem nem nézőpont kérdése, te magad írod le nagyon kereken: óriási a projekt népszerűsége, ha ennek csak a kétharmada lenne, még akkor is politikai szemszögből meghúzandó lett volna. A bevételkiesés miatti kritikák pedig még új és bizonytalan hatású dolgok, ezekről nem tudjuk mennyire bántják majd a népszerűségét. De, nem a bevételkiesést érik kritikák, hanem azt, hogy abszolút képtelen volt a vezetőség felmérni/betarttatni az építkezés időtávjait, és ezért a MEGÍGÉRTNÉL sokkal de sokkal több pénztől esünk el, ráadásul általános bizonytalanságot gerjeszt a vezetőség kompetenciái körül, ahogy kezelik a nyilvánosságban az egészet.
A gazdasági hatások értékelésével is várnunk kell még sokat, én szerintem erősen túl van értékelve az, hogy az új stadion mikorra fog megtérülni. Nem tudom, az 1-2 éves elhúzódás a hiteleink futamidejét és törlesztőrészleteit hogy érinti, remélem rugalmas hitelszerződésünk van erre, de sajnos ezt se nézem ki Laportáékból. Akkor meg hiába lesz majd nagyobb az éves bevétel, fizethetjük a törlesztőket. Tényleg nem tudom, milyen lesz, de erős bennem a kétség, hogy eljön majd az anyagi kánaán.
A bevételnövekedéssel nem lehet vitatkozni, ez minden stadion esetében hatalmas boost. Nem véletlen, hogy a legtöbb topccsapat, amikor lehetséges meglépi ezt. Csak Spanyolországban megújult/felépült a Wanda, Bernabeu, San Mames, de az olyan kisebb csapatok is belevágnak/belaevágtak a bővítésbe/rekonstrukcióba/ átépítésbe mint a Betis, Celta, Depor, Sociedad. Ha csak abba belegondolsz, hogy egy csapat bevételének a 60-70 %-át a stadion köthető források biztosítják, mekkora mértékű előrelépés lehet, főleg úgy, hogy nem kell bérleti díjat/részesedést fizetni, nagyságrendekkel nőnek a meccsnapi árak az előző stadionhoz képest is, múzeum/ajándékbolt/túra stb. szintén ugrás. Az egész projekt elkészülte pedig tovább nyomja, az Espai Barca sem csak a stadionból áll. Már a Johann Cruyff felépítése is ennek keretében volt. Ezt is végig lehet követni a Real projektjén. Még mikor kész se volt a teljes beruházás, már több mint 100 millióval ugrott meg a bevétel a felújítás előtti állapothoz képest.
Ekkora projektnél pedig az elhúzódás garantálva van, az ideje kérdéses. A kommunikációról pedig lehet vitatkozni. Tényleg ezek voltak a tervek csak közbejött valami, a cég teljesít rosszul stb. Ebbe mélyebben bele kell látni, mert innen még a felszínt sem kapargatjuk. Párhuzamba a Bernabeut lehet állítani, mint ami legutóbb épült nagy beruházás keretében és spanyol topcsapat. Ott is ment a plusz egy év kötbér nélkül, sőt nekik plusz befizetés kellett a munkálatok közben, amit szintén hitelből finanszíroztak. Nem tudom, hogy ezeket vis maiorként tudják beállítani a cégek, de valamit tudnak.
A Madridnál bőven vannak nagyobb inkompetenciák. Mielőtt/amíg építették elfelejtették a várossal tisztázni, hogy a zajszint mennyire megengedett, ezért most rendezvényeket annulálni kell.
A törlesztőket tekintve pedig 2033-tól kezdődően, hosszútávon, amit bármikor lehet végtörleszteni. A Madridnál ez az idei évben kezdődött meg.
4.)
Szerintem még nincs minden rendezve a játékosok felé, bár lehet, hogy lemaradtam valamiről. Sztem Messit pl még mindig nem fizettük ki teljesen, és a már Laportáék alatt módosított szerződések halasztott fizetései sem pörögtek még le talán.
Az 1:1hez való visszatérés pedig lehet, hogy nem könnyű, ha nem tudunk rendesen gazdálkodni. Ha a Laportáék átlal bejegyzett 30-50-100milliós bevételek mindig csak elméletben léteznek, vagy könyveléstechnikai nonszenszekből állnak, akkor tényleg nem könnyű.
Amit aktuálisan látok, arról mindig leírom a véleményem, de amúgy osztom azt a véleményt, hogy várjunk az ítélkezéssel. Csak hát lassan vége az elnöki ciklusnak, úgyhogy azért ilyen-olyan téren lassan tényleg eljönne az ideje a bizonyítvány kiállításának, és jelenleg szerintem a La Masia tart minket víz fölött, kb semmi más. A fő gazdasági cél még egyáltalán nem teljesült, még olcsó játékosoakt sem tudunk regisztrálni, és a bevételeink is totál bizoyntalanok erre az évre (is).
A játékosok felé idén lett rendezve minden tartozás, aminek többsége mellékesen szintén az előző vezetés hozadéka.
Az, hogy a La Masia tart minket fönt szintén túlzás. Akik tényleg stabil játékosok voltak, azok Baldé Cubarsí, Casadó, Fermin, Yamal. Ezek közül azért a Casadó-Cubarsi-Fermin nem volt pótolhatatlan, sőt előbbi féltáv után kiszállt a szezonból. Inkább a mélység, amiben segítettek. De Yamal is inkább a szezon második felében lett már ilyen húzóember. Nagyon sok, nagyon jó saját nevelés van, akik kezdő szintet is megütik, de egy Fermin-Olmo/Raphinha/(Torre), Cubarsi-Chris/Araujo/EG vagy Casadó-De Jong azért nem mutat hanyatlást.