Fc Barcelona - A Hátország

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.15. 19:54:41

bence0330 írta:
2025.08.15. 19:39:53
"Hogy lehetünk top2 brand a világon, triplázva, egy hajszálra a BL döntőtől, ha idióták vezetik?"

Lehet az is, hogy csak úgy véletlenül magától, de azért na. Erre nem vonatkozik a nagy felelősség a tettekért? Csak 1-2 rossz döntésnél?
Azért a pályán még nem az igazgatók szaladgálnak, de ha jó a szakmai munkája a sportigazgató, elnök vonalnak, hogyhogy a 6 db 2023 igazolás közül 0 db a csapat tagja és része ma is? Ez véletlen? Vagy fel vannak mentve, mert Romeu fél lábbal még itt van, mert nem tudják elpaterolni sehova?
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.15. 19:44:07

Peter írta:
2025.08.15. 19:24:44
Régen lejárt már az "emútnyóccév" szavatossági ideje. Ma kell megfelelően alkalmazkodni a jelenlegi körülményekhez és ebből lehetne csak és kizárólag kiindulni.

Tíz évig nem volt szakmai vezetése a csapatnak. Flick azért kezdte duplanulláról, mert leírtad a saját szavaiddal, hogy a játékosok addig nem teljesítettek a legjobb formában. Bocs, de mi is egy edző feladata? Szerintem többek között az is, hogy kihozza a játékosaiból a lehető legjobb formát.

Amit én láttam a meccseinkből, nekem nem az jött le, hogy Flick munkája bármelyik előző edző munkájára épült volna. Az utánpótlást és attól lefelé a saját nevelésű játékosok esetét kivéve, természetesen.

Nekem egyirányú a szemüvegem, igen, mert ordít és visít a távolból is, hogy ez a pohár félig üres, amibe bizony sokkal sokkal több lehetne benne.....

TOP2 és egyszerre fogatlan oroszlán.....? Pépesítés és csámcsogás helyett a fogorvos a kézenfekvő megoldás.
Válasz La Liga FFP, amit nem veszel figyelembe és nem akarsz számításba venni.
Így nézd azt a poharat.
Az teljesen szubjektív, hogy te mennyi pénzt várnál vagy adnál, ha nem akarsz számolni a legfontosabb tényezővel, amit számításba sem akarsz venni
Most járunk idei nyáron 85 milliós FFP megtakarításnál és nemhogy 1/1, de még Rashford regisztrálasa sem garantált. (Joan Garcia nemsokára hivatalos lesz a hírek szerint Stegen sérülésére)
Akkor kinek a hibája, hogy Top 2, de fogatlan oroszlán?

Flicket már az elejétől fogva elismerten és megbecsültem, de kíváncsi lennék mire ment volna a 2021-es csapattal, amikor Luuk De Jong volt az egyetlen egészséges támadó.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.08.15. 19:39:53

Peter írta:
Engem nem az én oldalam megközelítése érdekel, hanem arra a kérdésre a válasz, hogy egy TOP2 brand esetében, hogyan és miért működnek ennyire körülményesen, felfoghatatlanul adhoc jelleggel a dolgok, miközben úgy kellene működnie mindennek a klubon belül, mintha a világ egyik legtermészetesebb dolga lenne.... :D
És ha megfordítom a kérdést?

"Hogy lehetünk top2 brand a világon, triplázva, egy hajszálra a BL döntőtől, ha idióták vezetik?"

Lehet az is, hogy csak úgy véletlenül magától, de azért na. Erre nem vonatkozik a nagy felelősség a tettekért? Csak 1-2 rossz döntésnél?
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Peter
Director del Fútbol

FcBarcelona1 írta:
2025.08.15. 18:13:29
Szerintem nem jó oldaláról közelíted meg.

Azért Flick sem a 0-ról kezdte, minőségi játékosokat kapott, akik addig nem teljesítettek a legjobb formában. De munkája az előző edzők munkájára épül.

Attól függ, hogy akarod nézni, milyen szemüvegen keresztül.

Engem nem az én oldalam megközelítése érdekel, hanem arra a kérdésre a válasz, hogy egy TOP2 brand esetében, hogyan és miért működnek ennyire körülményesen, felfoghatatlanul adhoc jelleggel a dolgok, miközben úgy kellene működnie mindennek a klubon belül, mintha a világ egyik legtermészetesebb dolga lenne.... :D

Régen lejárt már az "emútnyóccév" szavatossági ideje. Ma kell megfelelően alkalmazkodni a jelenlegi körülményekhez és ebből lehetne csak és kizárólag kiindulni.

Tíz évig nem volt szakmai vezetése a csapatnak. Flick azért kezdte duplanulláról, mert leírtad a saját szavaiddal, hogy a játékosok addig nem teljesítettek a legjobb formában. Bocs, de mi is egy edző feladata? Szerintem többek között az is, hogy kihozza a játékosaiból a lehető legjobb formát.

Amit én láttam a meccseinkből, nekem nem az jött le, hogy Flick munkája bármelyik előző edző munkájára épült volna. Az utánpótlást és attól lefelé a saját nevelésű játékosok esetét kivéve, természetesen.

Nekem egyirányú a szemüvegem, igen, mert ordít és visít a távolból is, hogy ez a pohár félig üres, amibe bizony sokkal sokkal több lehetne benne.....

TOP2 és egyszerre fogatlan oroszlán.....? Pépesítés és csámcsogás helyett a fogorvos a kézenfekvő megoldás.
FcBarcelona1 írta:
Ha pedig észreveszed milyen pénzek röpködnek a nagyvilágban, a Barca ezt mennyi pénzből érte el, akkor hajlok rá, hogy elég nagy hiba nem észrevenni, hogy az a pohár félig tele van.
Ebből azt vettem észre, hogy amint megfelelő szakmai vezetés kapott bizalmat és nem a világválogatott összeállítására vágyó igény maradt, minden megváltozott.

Ugyanez a logika érvényesül a klub vezetésén belül, ha minden fontos és stratégiai pozicióban a megfelelő szakértelemmel rendelkező vezetők jutnak főszerephez és kerülni kellene a bólogatójánosok gyülekezetét.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Peter 2025.08.15. 19:46:45-kor.
PR42
Jugador del Barça

2025.08.15. 18:48:48

Azt hiszem sikerült megfogalmaznom hogyan is érzek pontosan Laporta elnöksége felől.

Szerintem nem csináltak mindent jól. Sok hibát követtek el.
De szerintem nem lett volna aki jobban csinálja, max olyan aki más hibákat követ el ezek helyett.

Kristálygömbbel lehetett volna jobb döntéseket hozni, anélkül viszont nehezen...

Ugyanez hosszabban kifejtve:

Úgy érzem hogy nála jobban senki se csinálta volna.
Potenciálisan el lehet képzelni hogy egy másik elnök, kezében a kristálygömbbel minden kérdést úgy oldhatott volna meg hogy abból jobban jövünk ki, mint így. Igen, ez lehetséges, de kicsi a valószínűsége.

A valószínű az hogy ha másik elnökünk lett volna, akkor pl nincs Roque leigazolás, talán elmegy pénzért Inigo, vagy éppen megtartjuk Messit. Bármi lehetséges.
Tehát vegyük azt, hogy ok, ezeket a hibák nem történnek meg, viszont nehogy már azt feltételezzük hogy a másik vezetőség viszont másik hibákat nem követ el.

Sportszakmailag nem lehet okunk a panaszra. Bajnokságot nyertünk kettőt, kupát, szuperkupát. Újra ott voltunk a tűz közelében a BL-ben.
Simán lehet hogy ennél sokkal rosszabb éveket zárunk egy másik vezetőséggel. Az összes többi klub akiknek hullámvölgye volt, az mélyebbre zuhant és tovább volt mélyen mint mi, pl. Liverpool, Milan, Manchester United stb.

Lehet hogy Inigo elment ingyen, de miért vesszük biztosra hogy más alatt itt köt ki egyáltalán?
Lehet ütni Decot hogy Roque így meg úgy, de Raphinha nem biztos hogy itt köt ki, ha nincs Deco.
Laporta dolgozott Alemanyval, aztán pedig Decoval és Bojannal, ezalatt pedig teljesen lecserélte a keretet, az edzői stábot és a klub stuktúrát is megreformálta, és az eredmények alapján fejlődést látunk. Hamarosan új stadionunk is lesz.
Az egyik legfiatalabb keret a miénk a top fociban, és már most sikeres.
Mi kell még hogy ne panaszkodjunk?

Nem azért, de centiken múlt a tavalyi BL döntő. Szerintem a PSG vert volna minket, de ez se biztos.
Most valaki komolyan ott tart hogy egy majdnem triplázó hamarosan új stadionba költöző fiatal, jó eséllyel ennél már csak tovább fejlődő csapatnál azzal tölti a napját hogy panaszkodik?

Keresgéljük itt a sok jól megoldott helyzet között azt amibe bele lehet kötni aztán mutogatunk hogy még ezt se tudják jól megcsinálni.
Hát ja, részben igaz, de a valóság az hogy én hálás vagyok hogy itt tartunk.
Izgatottan ülök le meccset nézni és szeretem a csapatot. Jobban is talán mint pár éve, mert szimpatikus, szorgalmas és látványos játékosokból rakták össze egy szimpatikus edzővel.
Tényleg semmi, de semmi okot nem érzek panaszkodni, pláne olyan hangnemben amit itt sűrűn olvasni.

Fontos, hogy szerintem nem tökéletetes. Viszont szerintem az esetek 99%-ban úgy hoztak döntést hogy abban a helyzetben az a döntés tűnt a legjobbnak, aztán utólag kiderülhetett persze hogy nem még sem az volt a jó döntés, és ez hiba, viszont nálam ez nem akkora súlyú hiba.
Ami fáj az az amikor előre látható hogy egy döntés rossz, de mégis meglépik. Az ilyen viszont szerencsére ritka, vagy legtöbbször csak azért tűnik így az adott szitu mert nem ismert minden tényező számunkra.
Pl én nagyon kedvelem Ferrant és Olmót is, de egyikről se vagyok meggyőződve hogy megért annyi pénzt amennyit, még a körülményeket figyelembe véve se (több ütemben fizettünk azért volt sok, alacsony fizuval és ügynöki díjjal jött, elfogadta a regisztrációs nehézségeket stb.), de ha már itt vannak nagyon örülök nekik és szorítok nekik.
Ami fix hiba volt az pl Roque, mert ha Xavi nem kedvelte akkor tényleg felesleges volt kirángatni a számára kényelmes ligából. Lehetett benne bízni hogy beválik, de belülről látniuk kellett volna hogy ez hülyeség. Azt is gondolom hogy nem volt igazi jelölt VKP posztra akkor a piacon, ezért arra nem tudtak volna költeni, így megnézték hogy mi van a piacon ami kivitelezhető és így esett a választás a brazilra, egy kvázi lottó szelvényként ami ha beválik akkor egy poszt megvan oldva évekre, ha meg nem, akkor minimális veszteséggel el lehet adni. VKP-t azóta se igazoltunk szóval nyilván nincs jelölt és nem is volt akkor se.

Laporta kiváló munkát végez szerintem, voltak hibák, de nem is sok, és nem is nagy.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

Peter írta:
2025.08.15. 17:45:45
Homlokegyenest ellentmond ennek a Flick féle első év......ezen kis apróság felett szemet hunyva és a nagy valószínűséget hozzátéve igen, lehet olyan magyarázatot is találni, hogy már el is kellett volna adni a klubot.... :oops:

Félig tele a pohár vagy félig üres....? A választ adja meg mindenki saját maga, de a válasz egyben tükrözi is a választói felfogást.
Kb....annyi kiegészítéssel, hogy nem is kéne eltiltani semmitől, amennyiben "Flick, Pep mintára" minden megfelelő posztra a klub vezetőségében megtalálná a megfelelő szakmai vezetőt.... :lol:

A jó fönök ismérve, hogy megfelelő munkatársakkal veszi magát körül.

Egy Elnök elnök legyen és ne a klub mindenese.
Szerintem nem jó oldaláról közelíted meg.
Talán értelmet nyer most már az, hogy miért tartottam volna meg Koemant fél évre (most sem fog, mert mindenki szimpátia alapján ítélkezik)
Azért fért bele Xavi, mert még edzőt sem tudtunk regisztrálni (Xavinak is sokat köszönhetünk, nem akarom elvinni a témát másik irányba)
Azért Flick sem a 0-ról kezdte, minőségi játékosokat kapott, akik addig nem teljesítettek a legjobb formában. De munkája az előző edzők munkájára épül. Ehhez kellett egy nagy tudású edző, hogy az eredményeket elérjük. Nem az égből pottyant, kinevezték. Hogy miért nem jött hamarabb ilyen? Mert meg volt kötve a vezetőség keze.
Akármennyire is feszegetjük a fizetés témát, gazdasági szempontból kb. 0 euró eladás/vételből.
Jöhetett volna a tegnap felmerülő Vlahovic is 80 millióért 22 milliós fizetésért (Juve), Lewy jött, ahogy Christensen, Kounde, Raphinha, Ferran, Olmo, Inigo stb. a többi történelem.
Attól függ, hogy akarod nézni, milyen szemüvegen keresztül.
Ha pedig észreveszed milyen pénzek röpködnek a nagyvilágban, a Barca ezt mennyi pénzből érte el, akkor hajlok rá, hogy elég nagy hiba nem észrevenni, hogy az a pohár félig tele van.
Továbbra is tartom, hogy épeszű sportvezető el sem jönne ilyen körülmények között, ahol 0 nappal a bajnokság kezdete előtt még 17 csapat egy 22 fős keretet sem tud kiállítani.
Peter
Director del Fútbol

2025.08.15. 17:45:45

FcBarcelona1 írta:
2025.08.15. 15:23:18
Szerintem olvassátok el, amit tegnap linkeltem. Ahogy Bence is írja, lett volna másik út.
Nagyon nagy valószínűséggel nem top 2 brand lennénk, csúcsot döntve feliratkozókkal, 1 milliárd felé közeledő bevétellel.
Lehet 1/1 lennénk, és költhetnénk 200 milliókat, mint az Atletico (La Liga topic), max nem lennénk a top 10-ben, minden vonzatával.
Homlokegyenest ellentmond ennek a Flick féle első év......ezen kis apróság felett szemet hunyva és a nagy valószínűséget hozzátéve igen, lehet olyan magyarázatot is találni, hogy már el is kellett volna adni a klubot.... :oops:

Félig tele a pohár vagy félig üres....? A választ adja meg mindenki saját maga, de a válasz egyben tükrözi is a választói felfogást.
gránit írta:
2025.08.15. 15:11:03
Laportára én edzőkérdésben hallgatnék, és minden mástól eltiltanám a klub körül.
Kb....annyi kiegészítéssel, hogy nem is kéne eltiltani semmitől, amennyiben "Flick, Pep mintára" minden megfelelő posztra a klub vezetőségében megtalálná a megfelelő szakmai vezetőt....akik a valóságban is példamutató szakmai ismeretekkel és hitelességgel rendelkeznek..... :lol:

A jó fönök ismérve, hogy megfelelő munkatársakkal veszi magát körül.

Egy Elnök elnök legyen és ne a klub mindenese.
PR42 írta:
2025.08.15. 16:04:12
Az a baj hogy ha úgy állítod be hogy mindenért csak a klub a felelős, akkor fele képet látod csak.
Igen, hiszen e tettekért bárki is, de önmaga a felelős.....ismertek a keretek, a szabályok mindenkire egyformán érvényesek.....a pályán ugyanez a helyzet.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Peter 2025.08.15. 18:15:12-kor.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.08.15. 16:45:44

Peter írta:
2025.08.15. 15:51:40
vajh miért nem ment médiacirkusz nélkül, face to face?)
A többire felesleges szerintem bővebben reagálnom, megtették mások is közben, a baltás gyilkosos hasonlat kitűnő volt, Laporta pont így nyomásra kellett, hogy döntsön folyamatosan, így ebből a képletből kivenni azt a kényszert, aminek hatására kellett cselekednie, elég egyoldalú hozzáállás. De...:

- Miért nem ment médiacurkusz nélkül Mbappé eligazolása?
- Isak saga? Minden második hír róla szól jelenleg, az ottani balhéról. Ott is mindenki gonoszul szellőztet?
- Random hollywoodi házaspárok szakításai?
- Győzike épp mit mondott?

...és még sorolhatnám.

Azért nem megy médiacirkusz nélkül, mert a leginkább populáris jelenségeket a média iszonyatos erőkkel követi, minél nagyobb, annál inkább, mi meg top2 csapat vagyunk, jelenleg eredményekben, fociban, nézettségben, brandben is. Vagy szerinted x és y szakításáról (legyen a példa kedvéért Tom Cruise és Katie Holmes, még tiniként láttam utoljára bulvárhíreket, ez ugrott be) miért tudott az egész világ? Valaki sunyi szándékosan megszellőztette? Sunyi újságírók, esetleg, de nem az érintettek.

Nyilván az összeesküvéselméletek közül 1-2 igaz is, szóval nem zárnám ki 100%-ra, hogy a gonosz Laporta fújta a szelet, de semmi jel nem mutat erre, nagy médiafelhajtás volt egy kisebb balhé körül, a médiának ez a dolga, imádja az ilyet, ebből élnek meg az újságírók. Semmivel nem volt nagyobb felhajtás körülötte, mint bármilye extrém híres jelenség körül a világban, csak a futballból fel tudnék sorolni párat csak idénről máshonnan, pedig nagyon minimálisan figyelem őket. Mi ebben a buborékban vagyunk, így TS-ről jobban hallunk, mint Isakékról.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
PR42
Jugador del Barça

2025.08.15. 16:04:12

Az a baj hogy ha úgy állítod be hogy mindenért csak a klub a felelős, akkor fele képet látod csak.
Ha meg a klub mindenben ártatlan, akkor újfent csak a fele képet látod csak a valóságból.
Egyik se jó.

Szerintem butaság olyanokat mondani hogy:
Peter írta:
2025.08.15. 14:30:53
Ezeket a korlátokat a klub saját maga állítja elő és csak saját maga képes ezt befejezni.

Döntés kérdése, semmi más. Mindennek ára van. A döntésképtelenségnek éppúgy, mint a döntésnek.

Két dolog közül lehet választani : fegyelem vagy sajnálkozás miközben bármelyiket is választja a klub, mindkettő ugyanolyan szenvedéssel jár..... :mrgreen:
Van egy rendkívül komplex szituáció amit leredukálsz arra hogy Laporta az rósz aztán mutogatsz hogy minden az ő hibája, minden egy helyre vezethető vissza, és nyilván minden jobb lenne ha más lenne a vezető.

Nem kell Laportát szeretni, de ez már túlzás.

A korlátokat nem a klub állítja, ez tény.
A klub tesz azért hogy kimásszon, ez tény.
Az hogy nem minden döntés és projekt sikerül úgy hogy ez sikerüljön is az abszolút kritizálható, csak nem így :lol:

Ez ilyen gyerekes hozzáállás hogy most utálunk valakit akkor mindenről ő tehet. Már ne is haragudj, de tényleg.

Kb jön a baltás gyilkos, levág feldarabol valakit és te jössz azt mondod hogy háhá, ez is a te hibád hogy nem futottál gyorsabban.
Ez nem így van.
Futhatott volna gyorsabban, igen, de a jó kérdés az továbbra is az hogy miért üldözi a baltás gyilkos? Honnan van a balta?
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.15. 15:23:18

Szerintem olvassátok el, amit tegnap linkeltem. Ahogy Bence is írja, lett volna másik út.
Nagyon nagy valószínűséggel nem top 2 brand lennénk, csúcsot döntve feliratkozókkal, 1 milliárd felé közeledő bevétellel.
Lehet 1/1 lennénk, és költhetnénk 200 milliókat, mint az Atletico (La Liga topic), max nem lennénk a top 10-ben, minden vonzatával.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.15. 15:11:03

Peter írta:
2025.08.15. 14:30:53
bence0330 írta:
2025.08.11. 22:28:11
Jelenleg nagyon szigorú korlátok közt kell mozognunk, ezt el kell fogadnunk.
Ezeket a korlátokat a klub saját maga állítja elő és csak saját maga képes ezt befejezni.

Döntés kérdése, semmi más. Mindennek ára van. A döntésképtelenségnek éppúgy, mint a döntésnek.

Két dolog közül lehet választani : fegyelem vagy sajnálkozás miközben bármelyiket is választja a klub, mindkettő ugyanolyan szenvedéssel jár..... :mrgreen:
Pontosan. Gondoljunk csak a kötbérre, ami napi 1 millió eurót jelentene a klubnak. Ez 2024. novembere óta már több mint 250 millió eurót jelentene összesen, és még mennyit a jövőre nézve. Ennek le nem hívásáról ugyanaz a véleményem, mint a Martinez-botrányról.

Már csak azért is szükség lenne erre, mert évek óta hatalmas bevételektől esünk el az alacsonyabb nézőszám miatt.

Amit Laporta javára tudok írni, az Flick leigazolása. Pedig kapta a kritikákat, hogy egy német edző mennyire stílusidegen a klub számára, és hogy bejött neki. Ezt ne vegyük el tőle, ez nagyon nagy dobás volt. Amikor Guardiolát választotta, akkor is csak néztünk, hogy egy tapasztalatlan edzőt választ, és mekkora történelmi döntés volt az is. Laportára én edzőkérdésben hallgatnék, és minden mástól eltiltanám a klub körül.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.14. 13:05:04

https://brandfinance.com/insights/footb ... -the-world
A Barca a Real mögött a 2. legerősebb és legértékesebb foci márka
Szerk:
https://www.fcbarcelona.com/en/club/new ... on-youtube
Emellett a Barcáé a legtöb feliratkozó youtube-on, megelőzve a FIFA-t és az NBA-t
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.13. 13:15:08

culinho írta:
2025.08.13. 12:43:23
Azt nem tudom, hogy terelni akarnak-e valamit, de a fű, avagy az egész stadion tényleg nagyon szép. Belülről nem látszik, hogy mért ne lehetne megnyitni az egész régi tribünt (60e) egyszerre szeptemberben, valószínűleg az épületen belüli és kívüli megközelíthetőség az oka.
Sok meló van még, az öltözők és a játékos folyosók körül sincs még kész minden, de ahhoz képest hogy pár hete hogy álltak, van haladás..Itt most tényleg kell az éjjel-nappal meló, de ha a régi stadion rész kész lesz, akkor a javán túl lesznek. Szerintem a legnagyobb kérdés, hogy a tetőt mikor fogják megcsinálni, mert azt még Laporta se merte megígérni, hogy jövő nyáron eljutnak odáig..ha pedig nem, akkor marad 2027 nyara.
Nem csak a székek, a lelátók a lényeg. A folyosók, mozgássérült vonalak, elsősegély ellátóhehelyek, menekülő kijáratok stb. Ezekről is volt 3-4 kép, gondolom ennyi van kész a 27 000-es befogadókapacitáshoz. A tribün nagy része már egy ideje készen van, legalábbis a korábbi videok képek alapján a székek teljesen megújulnak kinézetre és funkcióra egyaránt (aki volt kint már meccsen annak azért durva a különbség), látszódtak a VIP helyek is, kispadok. Illetve több változtatást, is ez mutat be. Az ülőhelyek elhelyezkedése, hol lesz a kivetítő, mely részeket lehet majd fokozatosan használni, már nem csak rajzokon.
Kívülről is nagyon sok képet, videot lehet találni, akár élőt is, de komolyabb információt inkább csak szakemberek számára jelent, plusz nem ahhoz vannak kötve jelenleg az engedélyek.
Nem látok bele, ahogy egyikünk sem és építész sem vagyok, de a komplett projekt befejezéséhez szerintem még jóslatok sincsenek. A Johan Cruyff már készen van, így a ha úgy vesszük a Palau Blaugrana is elindult, de a valódi építkezések a stadion után kezdődnek, azt hiszem részben a Campussal párhuzamosan.
Forca Barca!!!!
culinho
Capitá del Barça

2025.08.13. 12:43:23

Azt nem tudom, hogy terelni akarnak-e valamit, de a fű, avagy az egész stadion tényleg nagyon szép. Belülről nem látszik, hogy mért ne lehetne megnyitni az egész régi tribünt (60e) egyszerre szeptemberben, valószínűleg az épületen belüli és kívüli megközelíthetőség az oka.
Sok meló van még, az öltözők és a játékos folyosók körül sincs még kész minden, de ahhoz képest hogy pár hete hogy álltak, van haladás..Itt most tényleg kell az éjjel-nappal meló, de ha a régi stadion rész kész lesz, akkor a javán túl lesznek. Szerintem a legnagyobb kérdés, hogy a tetőt mikor fogják megcsinálni, mert azt még Laporta se merte megígérni, hogy jövő nyáron eljutnak odáig..ha pedig nem, akkor marad 2027 nyara.
Andris
Adminisztrátor

2025.08.13. 12:28:21

Ma is felkerült egy nagy adag új kép arról, hogy milyen szép már a fű meg a székek. :D Ha jól számolom, ez a nyolcadik ilyen kampányszerű dolog ami végigfut a katalán fősodorban, és a klub hivatalos csatornán is.
Mit gondoltok, ez hány hónapnyi újabb csúszást jelent (amiért valaki más lesz a hibás)?
Vagy most valami más gondról tereljük a figyelmet, pl hogy Rashford fixen nem, Joan Garcia pedig csak machinálással vagy még úgy sem lesz szezonkezdésre regisztrálva?

Perzse lehet hogy tényleg minden szuper és 4 hét múlva már ott játszunk majd, Garciával és Rashforddal a kezdőben, azért ilyen szép pirosak a székek. Erre is fizetek azért hússzoros pénzt. :D
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
gránit
Director del Fútbol

2025.08.12. 21:29:05

Troym írta:
2025.08.12. 21:06:03
Értem, hogy minden a pénzre van már kifaragva, de azért lassítani kéne...

Azért az remélem csak nem vita tárgya, hogy a spanyol ligának Spanyolországban kell zajlania és igenis "előnyben" részesíteni a spanyol fanatikusokat és az odalátogató turistákat, mert igen utóbbi is már a turizmus része.
Vagy ha már nem így van, akkor mi a búbánatnak építünk 1,5 milliárdért stadiont?
Menjünk játszunk le Osasuna elleni bajnokit Rijadban, Getafe ellen Kairóban, Sociedad ellen Rioban, Sevilla ellen Mexikóvárosban, a maradék meccsek meg mehettek volna a 70 éves Camp Nouban.

Azt sem értem, hogy ha az a közvélekedés milyen rossz a Laligában, regisztrálják át a csapatot a szaudi ligába / MLS-be és voilá, problémák megoldva. Ha közelebbi kell, ott a portugál, svájci liga, kész is.

Külön tetszik ez a kétszínűség Laportáéktól is:
Nagymellénnyel kijelenteni, hogy a klub a sociók kezében marad <-> csak majd nem fogod látni, ahogy a szuperkupát is kijátszották Pique és Tebas vezérletével a sivatagba.

Nesze semmi, fogd meg jól.

Ennyi erővel tényleg lehetne a csapat 25%-ban mondjuk vállalati befektetői kézben és 75%ban a socioké, ahogy a Bayern, ez az irány sem jobb semmivel.
Leginkább a bérleteseknek kellene fellázadniuk, hiszen kevesebb meccset fognak kapni. De sajnos nem lennék meglepve, ha erre is csak bólogatni fognak, mint minden másra is.

Ez a legnagyobb gond, hogy nem gyakorolják a tulajdonosi jogaikat. Már eleve az nagy gond, ha a klubvezetés a sociók megkérdezése, szavaztatása nélkül hoz ilyen döntéseket. Ezekről a socióknak és a penáknak is szavazniuk kellene. De sajnos az van, amiről gyakran írok, a klubvezetés sajnos olyan zártan és elitista módon működik, mint olajosék, akik szintén nagy ívben tesznek a klub közösségére, és nem kérdezik meg őket semmiről.

A Bayern meg általában a német klubok hasonló klubmodell mellett másképp működnek. Ott működik az úgynevezett Stammtisch (Törzsasztal) fogalma, ahol a sociók rendszeresen találkoznak a menedzsmenttel. Szemtől szembe. Nem csak évi egy közgyűlés van. Frászt. Folyamatosan elszámoltatják őket. Képzeld el, hogy találkozhatnál Deco-val, és beolvashatnál neki. Ott bizony rendesen elkapják a grabancukat, ha hülyeségeket csinálnak. A Bayern vezetése például nem akarta szezon közben leváltani Nico Kovac-ot, de az egyik összejövetelen kitört a parasztlázadás. És ehhez még csak el sem kell adni a klub 25%-át, 1%-át sem. Csak normálisan kellene működni. Én ezért is vagyok a sociós rendszer híve, mert lehetőség van a rossz vezetők leváltására, amire olajosék esetében nincs lehetőség. Sem részvételi élmény, sem elszámoltatás.

Ha nálunk ehhez is bólogatnak, akkor nincs mit tenni. Ez a legrosszabb, hogy minden rossz döntést bevédenek. Most Bartomeura mutogat mindenki, de amikor aláírásgyűjtés folyt ellene, akkor is ugyanúgy bólogattak mindenhez, mint most.

A hazai meccseket semmiképp nem szabad kivinni. Az idegenbeli meccsekre még rámondhatják, hogy mit érdekelnek minket a többi csapat szurkolói, ha pénzt kapunk a küldöldi vendégszereplésért, de a plusz utazások, időeltolódások rendszeres jelleggel nagyon nem hiányoznak. Ezekről minimum szavazni kellene.
Camp Nou99
Jugador d'estrella

2025.08.12. 17:41:58

https://www.mundodeportivo.com/futbol/r ... miami.html Helyes, nekünk se kellene mindenre bólogatni.
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.12. 15:33:19

Barcaman1993 írta:
2025.08.12. 14:18:15
Tobias88 írta:
2025.08.12. 12:41:09
Vip szék eladás is hasonló. Értem hogy pénzügyileg lekonyvelheto egyszeri tételnek, de attól még évekre lemondanak extra bevetelrol. Csak hogy ilyen Rashfordoknak 14 millió eurós fizetést tudjunk adni.
Nico emlékeim szerint nettó 10 millióért maradt Bilbaoban. Az bruttóban még több is, mint Rashfordé.
Ha jól tudom valamennyivel több mint 11 millió a nettó fizetése (illetve írtak teljesítmény bónuszokról, de ez nem tudom mennyire valós vagy mihez kötődik), ami bruttóba baszkföldön 16-17 körül jön ki, ezzel a klub all time legjobban kereső játékosa. Nálunk egy ilyen fizuval a keret legmagasabb bérét tenné zsebre, egy 7,5 milliós ajánlatról volt szó amit kínáltunk neki, ami kb. ugyanannyiba jöt volna ki,mint a Bilbaonál és a keretet nézve reális.
Rashfordddal kapcsolatban nem tudom a nettó keresete mennyivel esett vissza a korábbihoz képest. A brit adórendszerrel nem vagyok pontosan tisztában, de van egy olyan érzésem, hogy jóval kedvezőbb, mint Katalóniában, így nem nagyon tudni, hogy a 4 millióval valójában mennyit csökkent a bére. 25 %-os levonásról hallottam, ha így számoljuk, akkor most a korábbi fizetésének majdhogynem. a felét teszi zsebre. Így már azért kicsit máshogy fest a kép.
Forca Barca!!!!
Barcaman1993
Director del Fútbol

2025.08.12. 14:18:15

Tobias88 írta:
Vip szék eladás is hasonló. Értem hogy pénzügyileg lekonyvelheto egyszeri tételnek, de attól még évekre lemondanak extra bevetelrol. Csak hogy ilyen Rashfordoknak 14 millió eurós fizetést tudjunk adni.
Nico emlékeim szerint nettó 10 millióért maradt Bilbaoban. Az bruttóban még több is, mint Rashfordé.
Rammalets-Foncho, Gensana, Grácia-Vergés, Garay- Kubala, Kocsis, Evaristo, Luiz Suárez, Czibor
ktm
Capitá del Barça

2025.08.12. 13:42:39

Tobias88 írta:
Sok esetben rendezettebb lett a Barca felső vezetése, de még mindig vannak azért katasztrofális dolgok. Rashford leigazolasat továbbra se tudom hova tenni, főleg ilyen fizetés mellett. Fermin, Cubarsi, Balde együtt nem keres annyit mint ő, de Pedrinel is többet kap. Hogy? Logikus magyarázat nincs rá, az fix.
Azt a fizut az MU adta neki, Barcelonaban nem kapott volna ennyit valoszinuleg uj szerzodes eseten.
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.12. 13:38:41

Andris írta:
2025.08.12. 09:30:22

Megpróbálok részenként:
1.)
Kétségtelen érdeme a jelenlegi ciklusnak az, hogy sikerült lecserélni a játékoskeret egészét, ugyanakkor ennek van három oldala, ami fontos és szerintem nagyságrendileg kisebbíti az érdemeket: egyrészt szerintem így is felelőtlen gazdálkodással kezdődött a dolog, és csak a Liga kiskapuinak bezárogatása szabott gátat Laportáéknak, hogy tovább folytassák az ámokfutást. Biztos emlékszel, hogy még az elején, díjakkal és fizetéssel 250 milliót költöttünk a Rapha, Lewa, Koundé hármasra. Mint igazolás, maximálisan beváltak, de részben szerintem azóta is ezt a bizniszt (is) nyögjük gazdaságilag. Másrészt óriási részben a saját neveléseknek és a scoutingnak köszönhető az, hogy lecserélődött a keret, és hogy most is ott van a keret, ahol minőségileg. Ebben a jelenlegi vezetőségnek (meg kb mindegyiknek) annyi szerepe van max, hogy nem szűntették meg az egyetlen kimagaslóan jól működő részt a klubnál. Harmadikként megjegyezném, hogy az átmeneti időszak játékoskerete (ami nagyrészt azóta újra lecserélődött, mert ahogy fogalmazol középkategóriás volt) igazán ügyes deal-ek sorozata volt, és ez mind Alemany nevéhez fűződött. Nagyon belerondít szvsz, hogy az egyetlen, kétségtelenül kompetens szakit nem sikerült a vezetőségben tartani.
Az a 250 millió elég komoly túlzás a 3 emberre és nem 22/23-ban kezdődött a keret lecserélése. És ebben az időszakban azért Deconak is lehettek érdemei, ő se Alemany után jött a klubhoz. De az se túl igazságos, hogy ha drága egy igazolás, amit a fenti három emberről rendszeresen hallani az Laporta hibája, egy olcsó, gazdaságos transzfer pedig Alemanyé. De most igazából Laporta érájának megítéléséről van szó. Az hogy Alemanyt maga mellé vette például az ő érdeme. A távozásáról szintén nem tudni semmit, max. taláélgathatunk. De az első érában sem nagyon ment a felelőtlen költekezés. Az egész vezetése alatt pár ilyen 20-30 milliós igazolás volt (amik akkor a legnagyobbaknak számítottak) és olyan játékosokra mentek el, mint valami Ronaldinho, Eto'o, Deco, Henry vagy 35-ért Dani Alves, Villa (40). Egyedül a Zlatan transzfer, ami elhibázottnak mondható, bár annak a megítélése részben a sportszakmai menedzseléssel vonható össze. Szóval nem gondolom, hogy akkora féktelenség lett volna, erre semmi nem utalt.

Nagyon sok játékost igazoltunk pl. ingyen, lejáró szerződéssel, kölcsön. És ennyi idő alatt úgy sikerült lecserélni egy keretet szintekkel minőségibbre, hogy nagyon durva anyagi helyzetből indult és csupán egy nyár volt amikor negatívan jöttünk ki belőle, amellett hogy a bérkeret is a 2/3-ra csökkent. Lehetne sorolni az ingyen/kölcsön érkező játékosok sorozatát (bár aláírási pénz persze így is kellett) és ugye ennek megvan a hátulütője a magasabb bért tekintve, ami sajnos sokszor betett. De még így is, ha megnézzük hogyan javult évről évre a keret, nem kis lépéseket látunk.

Sokan jönnek itt a Real játékospolitikájával, de nézzük már meg náluk milyen mozgások voltak a nagyobb transzfereknél. Mondjuk Hazardról nem kell beszélni, Jovic egy peret nem játszott és ment ingyen, ezt a 30 milliós Reinert már tizedjére adják kölcsön, Odriozola szinte ingyen ment 30+ milliós vétellel és minimális játékperccel.
Odegaard 35-ért ment el, amin röhögött egy jót az Arsenal, Kubo 6 millióért, ráadásul folyamatosan megy a hiszti, hogy lejáró szerződésű/öreg játékosok is olcsón vagy ingyen mennek, vagy éppen hagyjuk kifutni a szerződését, leszívja a klubot stb. Isco, Bale, Asensio, Benzema, Nacho stb.
Szerintem egy szemernyivel sem csinálják jobban. Sőt megnézném hogyan lenne értékelve egy Mastantuono 63 millióért, Carreras 50-ért (akit bizalmi letétből fizettek, hogy a következő évi büdzsébe menjen, ennyit a sumákságról) vagy kiadni 10 milliót azért, hogy egy játékos pár héttel korábban érkezzen. A két csapat bérkeretét pedig nem is ércdemes összehasonlítani. Ha nálunk elborultak a fizetések, arra mit mondanánk!
Andris írta:
2.)
Ahogy a végén írod, még várjunk az ítélkezéssel. Én is igyekszem mindig úgy megfogalmazni tartalmilag a kritikáim, hogy csak azok ne legyenek feltételes módban vagy feltételes kontextusban, amik már most egyértelműen látszódnak, illetve már lejátszott dolgok. Én még több pragmatikusságot vártam volna el a vezetéstől, a csapat eredményeit is feláldozva, cserébe egy stabilabb emelkedő pályáért középtávon. Nekem éppen Viktor Fontról volt az a benyomásom, hogy ő hozná el a politikai helyett ezt a fajta menedzser szemléletett. Követem őket amennyire lehet, és sajnos Laportáról a személyes benyomásom is, hogy egy középszerű (mondhatni bukott) politikus, nem csak az életpályája mutatja ezt. Ugyanígy Font esetében a személyes benyomás is egy gazdasági szakembert, egy tervszemléletű realista megközelítést mutat, nem csak az életpályája mutatja, hogy sikeres szakember. Szerintem Laportáék még így is túl sokszor a népszerű döntést és a rövidtávú siker lehetőségét válaszották, beáldozva a közép és hosszú távból.
Szerintem pont Fontról nem süt az, hogy meglépne radikális döntéseket, akár szimpatikusak kifelé, akár nem. Az pedig, hogy eredményeket kellene beáldozni szerintem a kisebbséghez tartozol és egy ilyen klubnál ez nem is megengedhető, plusz követve bevételkieséseket is jelent. Lehet, hogy gazdasági szakember, de itt ezt kicsit magasabb szinten, előállva kell megtenni. Azért nem véletlen, hogy szorosnak semmiképp sem nevezhető volt a szavazás eredménye, inkább az elsöprő fölény volt a jellemző. És ott azért kicsit jobban belelátnek a dolgokba.
Andris írta:
3.)
Szerintem nem nézőpont kérdése, te magad írod le nagyon kereken: óriási a projekt népszerűsége, ha ennek csak a kétharmada lenne, még akkor is politikai szemszögből meghúzandó lett volna. A bevételkiesés miatti kritikák pedig még új és bizonytalan hatású dolgok, ezekről nem tudjuk mennyire bántják majd a népszerűségét. De, nem a bevételkiesést érik kritikák, hanem azt, hogy abszolút képtelen volt a vezetőség felmérni/betarttatni az építkezés időtávjait, és ezért a MEGÍGÉRTNÉL sokkal de sokkal több pénztől esünk el, ráadásul általános bizonytalanságot gerjeszt a vezetőség kompetenciái körül, ahogy kezelik a nyilvánosságban az egészet.
A gazdasági hatások értékelésével is várnunk kell még sokat, én szerintem erősen túl van értékelve az, hogy az új stadion mikorra fog megtérülni. Nem tudom, az 1-2 éves elhúzódás a hiteleink futamidejét és törlesztőrészleteit hogy érinti, remélem rugalmas hitelszerződésünk van erre, de sajnos ezt se nézem ki Laportáékból. Akkor meg hiába lesz majd nagyobb az éves bevétel, fizethetjük a törlesztőket. Tényleg nem tudom, milyen lesz, de erős bennem a kétség, hogy eljön majd az anyagi kánaán.
A bevételnövekedéssel nem lehet vitatkozni, ez minden stadion esetében hatalmas boost. Nem véletlen, hogy a legtöbb topccsapat, amikor lehetséges meglépi ezt. Csak Spanyolországban megújult/felépült a Wanda, Bernabeu, San Mames, de az olyan kisebb csapatok is belevágnak/belaevágtak a bővítésbe/rekonstrukcióba/ átépítésbe mint a Betis, Celta, Depor, Sociedad. Ha csak abba belegondolsz, hogy egy csapat bevételének a 60-70 %-át a stadion köthető források biztosítják, mekkora mértékű előrelépés lehet, főleg úgy, hogy nem kell bérleti díjat/részesedést fizetni, nagyságrendekkel nőnek a meccsnapi árak az előző stadionhoz képest is, múzeum/ajándékbolt/túra stb. szintén ugrás. Az egész projekt elkészülte pedig tovább nyomja, az Espai Barca sem csak a stadionból áll. Már a Johann Cruyff felépítése is ennek keretében volt. Ezt is végig lehet követni a Real projektjén. Még mikor kész se volt a teljes beruházás, már több mint 100 millióval ugrott meg a bevétel a felújítás előtti állapothoz képest.
Ekkora projektnél pedig az elhúzódás garantálva van, az ideje kérdéses. A kommunikációról pedig lehet vitatkozni. Tényleg ezek voltak a tervek csak közbejött valami, a cég teljesít rosszul stb. Ebbe mélyebben bele kell látni, mert innen még a felszínt sem kapargatjuk. Párhuzamba a Bernabeut lehet állítani, mint ami legutóbb épült nagy beruházás keretében és spanyol topcsapat. Ott is ment a plusz egy év kötbér nélkül, sőt nekik plusz befizetés kellett a munkálatok közben, amit szintén hitelből finanszíroztak. Nem tudom, hogy ezeket vis maiorként tudják beállítani a cégek, de valamit tudnak.
A Madridnál bőven vannak nagyobb inkompetenciák. Mielőtt/amíg építették elfelejtették a várossal tisztázni, hogy a zajszint mennyire megengedett, ezért most rendezvényeket annulálni kell.
A törlesztőket tekintve pedig 2033-tól kezdődően, hosszútávon, amit bármikor lehet végtörleszteni. A Madridnál ez az idei évben kezdődött meg.
Andris írta:
4.)
Szerintem még nincs minden rendezve a játékosok felé, bár lehet, hogy lemaradtam valamiről. Sztem Messit pl még mindig nem fizettük ki teljesen, és a már Laportáék alatt módosított szerződések halasztott fizetései sem pörögtek még le talán.
Az 1:1hez való visszatérés pedig lehet, hogy nem könnyű, ha nem tudunk rendesen gazdálkodni. Ha a Laportáék átlal bejegyzett 30-50-100milliós bevételek mindig csak elméletben léteznek, vagy könyveléstechnikai nonszenszekből állnak, akkor tényleg nem könnyű.

Amit aktuálisan látok, arról mindig leírom a véleményem, de amúgy osztom azt a véleményt, hogy várjunk az ítélkezéssel. Csak hát lassan vége az elnöki ciklusnak, úgyhogy azért ilyen-olyan téren lassan tényleg eljönne az ideje a bizonyítvány kiállításának, és jelenleg szerintem a La Masia tart minket víz fölött, kb semmi más. A fő gazdasági cél még egyáltalán nem teljesült, még olcsó játékosoakt sem tudunk regisztrálni, és a bevételeink is totál bizoyntalanok erre az évre (is).
A játékosok felé idén lett rendezve minden tartozás, aminek többsége mellékesen szintén az előző vezetés hozadéka.
Az, hogy a La Masia tart minket fönt szintén túlzás. Akik tényleg stabil játékosok voltak, azok Baldé Cubarsí, Casadó, Fermin, Yamal. Ezek közül azért a Casadó-Cubarsi-Fermin nem volt pótolhatatlan, sőt előbbi féltáv után kiszállt a szezonból. Inkább a mélység, amiben segítettek. De Yamal is inkább a szezon második felében lett már ilyen húzóember. Nagyon sok, nagyon jó saját nevelés van, akik kezdő szintet is megütik, de egy Fermin-Olmo/Raphinha/(Torre), Cubarsi-Chris/Araujo/EG vagy Casadó-De Jong azért nem mutat hanyatlást.
Forca Barca!!!!
Tobias88
Entrenador del Barça

Sok esetben rendezettebb lett a Barca felső vezetése, de még mindig vannak azért katasztrofális dolgok. Rashford leigazolasat továbbra se tudom hova tenni, főleg ilyen fizetés mellett. Fermin, Cubarsi, Balde együtt nem keres annyit mint ő, de Pedrinel is többet kap. Hogy? Logikus magyarázat nincs rá, az fix.

94:39 6 - 1
gránit
Director del Fútbol

2025.08.12. 10:49:24

FcBarcelona1 írta:
2025.08.12. 10:41:58

-Persze megint belemehetünk a vitába, hogy kötbérezzék a Limakot (hátha teljesen leállnak a munkálatok)
Miért állnának le a munkálatok, ha kötbéreznénk a Limakot? Akkor pont hogy kapkodniuk kellene magukat.

Szerintem emögött is valami susmus van, és jól járnak egyes vezetőink a nagyvonalúságukért cserébe.

A két dolgot különítsük el. A La Liga vezetőinek az ostobaságát és a saját vezetőink inkompetenciáját. Előbbi sajnos nem zárja ki utóbbit.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.12. 10:41:58

Remélem nem szegek meg semmilyen szabályt.
Érdemes ilyen szemmel (is) nézni a vezetőség munkásságát, FFP helyzetet, ami befolyásol minden történést a klub háza táján

„A pénzügyi fair play szabályozása mellett igaz, hogy a több szakosztályos működés hátrányt jelent számunkra. Amikor erről Javierrel [Tebas - a szerk.] beszélek, ő ennek a témának a kapcsán mindig csak azt mondja, hogy ők nem köteleznek egyetlen klubot sem arra, hogy több sportágban is jelen legyen. Jelenleg 91 millió euróba kell beférnünk minden szakosztályt illetően, ebbe beletartozik az utánpótlásfoci, a női labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda, a görhoki és a teremfoci is. Ebben az értelemben tudatában kell lennünk annak, hogy ha mindezt meg akarjuk tartani, márpedig meg akarjuk, akkor figyelembe kell vennünk, hogy ezt az úgynevezett „nem regisztrálható” összeghatárt be kell tartani. Tavaly nem tartottuk be, mert 7 millió euróval túlléptük, és az általam vezetett igazgatótanácsnak újra kezességet kellett vállalnia ahhoz, hogy a szakosztályok megmaradjanak azon a versenyképes szinten, amit szeretnénk.”

Mi következik ebből? Nos az, hogy a probléma nem egy-egy férfi játékos fizetése, hanem sokkal inkább a klub költségvetésének nagysága. Nem elég. Ez az igazság. A célokhoz nem elegendő az a mennyiségű bevétel, amit jelenleg a klub produkálni tud. Az, hogy mennyi jut a férfi futball melletti szakágakra, arra egy előre meghatározott százalék van, a költségvetés meghatározott részét lehet tehát csak ezekre fordítani, nyilván nagyobb bevétel mellett a női csapat, akárcsak a kosár- és kézicsapat is több pénzből gazdálkodhatna pénzügyi fair play terén. Nagyon fontos kihangsúlyozni, bár a női csapat tudna játékosokat igazolni, regisztrálni viszont már nem, hasonlóan férfiakhoz, mert a Laporta által fent említett összeghatárt már meghaladnák.

Jelenleg tehát két dolgot tehetnek. Vagy növelik a bevételeket, vagy más szakágaktól vesznek el forrást. Ez azonban nem egyszerű, tekintve, hogy a kosárlabda szekciót már csúnyán visszavágták, meg is látszik ez az eredményeken. A kézilabdásokat is érintette már a probléma, és idén nyáron gyűrűzött be igazán a Femeníhez is. Miért? Mert az iparág rohamos ütemben fejlődik, sportszakmailag és gazdaságilag egyaránt. A bevételek nőnek, a bérek emelkednek, és hiába realizált a Femení a 2023/24-es idényben például rekordbevételt, ha a játékosait nem tudja regisztrálni a spanyolok szigorú FFP-je miatt, mely mint írtam már feljebb, minden szekciót egy kalap alá vesz.

A lányoknál számos kulcsjátékos szerződése fut ki jövő nyáron (Marta Torrejón, Mapi León, Salma Paralluelo, Claudia Pina, Caroline Graham Hansen, Alexia Putellas, Cata Coll és Ona Batlle), és mivel a bérek emelkednek, ezzel a klubnak is lépést kell tartania, ha meg akarja őket tartani. Mivel azonban egy bizonyos plafonig nyújtózkodhat csak a vezetés az FFP-megkötés miatt, így ezt a bértömeget valahonnan el kell venni, és jelenleg ennek a folyamatnak vagyunk az elszenvedői. El kell engedni számos játékost, hogy legyen fair play helyünk a kulcsemberek megemelt bérét tartalmazó új szerződések regisztrálásához. Ez a folyamat vezet tehát oda, hogy jelenleg összesen 15 (!!) papíron első csapatos mezőnyjátékos alkotja a lányok keretét, melyet jobb megoldás híján rutinosabb és kevésbé tapasztalt akadémisták egészítenek majd ki a szezon során.
-Cruyffista (forrás)

-Persze megint belemehetünk a vitába, hogy kötbérezzék a Limakot (hátha teljesen leállnak a munkálatok)
-Csökkentsék a versenyképességet a férfi fociban is
(Csökkennek a bevételek, még hátrányosabb FFP limit minden szakágra)
Válasszanak új elnököt (kinek van saját pénze betenni garanciának, kit tudna így lavírozni, egyik oldalt elveszed, másik oldalt visszaüt)

Bence kommentjével teljesen egyetértek, hasonlóan gondolkodom
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FcBarcelona1 2025.08.12. 12:48:40-kor.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.12. 10:27:41

FcBarcelona1 írta:
2025.08.12. 08:43:13

Tottenham adóssága tudtommal 1 milliárd felett, és a legtöbb csapat adóssága növekszik, mert veszteségesek. Persze a tulajok ezt meg tudják oldani
Levonnak 2 pontot pl.
This time, the club's losses during the 2022/23 season (FY 23) were considered and Everton was handed a 2 point deduction for this period. A Commission found the club to have incurred losses of £121.6 million.
121 millió fontos veszteség.(NF 4 pont)
Ez így van. A nagy szabad versenynek az lesz majd a következménye, mint Olaszországban az ezredforduló környékén, amikor a túlköltekezés miatt sorra mentek csődbe a klubok. Azt a Serie A azóta sem heverte ki. Azelőtt talán a legerősebb bajnokság volt, de pénzügyileg bedöntötték önmagukat, azóta a Serie A presztizse nagyon visszaesett. 2000 óta csak kétszer nyertek BL-t, és mindössze 1-szer nyerték meg az Európa-ligát. Sokkal előrébb lehetnének ma, ha akkor normális szabályozással elejét vették volna annak az összeomlási hullámnak.

Nem hiába találták ki annak idején az FFP-t sem, csak ahogy véget ért az akkori gazdasági válság, lazábbra vették, mint amilyennek eredetileg eltervezték. Főleg a komolyabb bajnokságokban eszetlen költekezésbe hajszolják egymást a klubok. Nem hiába vannak költekezési plafonok más sportágakban is. A spanyol labdarúgásban viszont ez már a szívatás kategóriája, ami szintén nem jó. Egy elfogadható megoldást kellene megtalálni, és nemzetközileg egységesen alkalmazni. Az alap hozzászólásomra visszakanyarodva, Angliában is van PSR, csak sokkal lazább, mint Spanyolországban. Előbbinek is meglehetnek majd a káros következményei, és vannak is már előrejelzések az ottani eladósodottsággal kapcsolatban.
FcBarcelona1 írta:
2025.08.12. 08:43:13
Persze sok kicsi sokra megy, de ez szerintem elhanyagolható a nagy egészhez képest. És erre is úgy kell tekinteni, hogy a végletekig megnehezített helyzetben ennyit sikerült kihozni belőle, de mindig, minden esetben van egy másik oldala is a történetnek. (Pl. Versenyképesség, bevétel, marketing stb.)
Ha nem is elhanyagolható, de a bevételeinknek kevesebb mint a felét teszik ki a bérköltségek, és ezért is kellene a klubvezetés körmére nézni. Több mint 900 millió eurós bevétele van az egyesületnek, a focisták bruttó bére kb 230 millió euró. Vannak még a kosarasok, a női focisták, a kézilabdázók és a görhokisok, ezeknek együttvéve is eltörpül a bérköltsége a férfi labdarúgócsapatéhoz képest.

Kérdem én, hogy lehet az, hogy ekkora bevételek mellett (merthogy nem a bevétellel van probléma, az nagyon nagy) hogy lehetséges, hogy mégis képesek vagyunk veszteséges pénzügyi éveket zárni. Hova megy el a további kb 700 millió eurónyi pénz? Oké, hogy a csapat utazik, meg kell szállni valahol, a létesítményeket fenn kell tartani stb, de nekem még így is nagyon gyanús, hogy hová tűnhet ennyi rettenetesen sok pénz.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2025.08.12. 10:43:02-kor.
Válasz küldése