Troym írta: ↑2024.07.12. 12:59:40
Annál objektívebb szám nincs a földön, hogy összeszámolod a góljait és meglepő módon 7.
Bence és a te véleményed szubjektív egyedül "mi lett volna, ha dupla/tripla annyi időt van a pályán".
Ennyit időt volt, ennyi gólt lőtt.
Szerintetek 15 góllal zárt volna, ha minden meccs minden percében pályán van, szerintem meg ez a szám ugyanennyi erővel marad 7, mint hogy nőjön 10-re,15re, 20ra.
Egy csapatnak sincs előre definiálva, hogy pl. 78 gólt lő a bajnokságban. Lehet más felállásban, másokat játszatva 90 gólt lőttünk volna, lehet 60-at, de ez mind szubjektív vélemény.
Igen, szerintem is ebben az esetben szubjektív a számmisztika. De sok esetben használom objektív esetekben is, sőt, többször abban. Itt szerintem sem az. Inkább azt mondanám, hogy a mintát követve valószínűségszámítást belevéve van létjogosultsága, abszolút jogos felvetés, hogy közel kétszerannyit lőne, mint amennyit addig, de legalábbis jóval többet. Akár többet is lőhetne, meg kevesebbet is, nyilván, beüthet közben bárkinél élete formája meg a krach is. De valószínűség alapján, ha nem történik extrém kilengés formában, szerintem kb korrekt az arányosítás, főleg, ha kicsit alullövöm, amit megtettem.
Illetve nem is ez a lényeg, hogy mennyit lőtt volna, mennyit nem, hanem egyszerűen nem igazságos egy teljes szezonos játékossal szemben azt mondani, hogy ő 20 gólos, Felix meg 7. Ez így nem korrekt, hogy az arányok mennyivel változnának kiarányosítva, kb mindegy, az tuti, hogy kétszer annyi perccel több gólja lenne, a másiknak meg feleannyi perccel kevesebb. Ha ez 7-20-ról csak 11-15-re változna, amivel bőven alullőttem az arányossághoz képest, akkor is látszik, mennyivel közelebb van a valósághoz a két játékos szintje. Szigorúan a góllövést nézve most, mást nem.
Plusz ugye hogy nem mindegy hogy két "hétgólos támadó" még percektől függetlenül is mit csinál amúgy, ezért sem tartom annyira igazságosnak ezt. 7 gólosként lehet valaki a világ egyik legjobb jobbszélsője, Yamal már ostromolta az igazi élmezőnyt, pedig alig rúgott gólt rengeteg perccel sem, és Raphinha is simán belefér az első 10-be még szélsőként is a gólpontjai és a helyzetkialakításai alapján. Yamal meg cselekkel és azért helyzetkialakításokkal is. Lehetsz hatalmas segítség a csapat számára, egy tökéletes kirakósdarab egy jó gépezetben. Vagy lehetsz Felix, akit tényleg csak a góljai definiálnak (oké, 1-1 villanás benne van amúgy is), meg alapvetően Ferrant is sajna csak azok definiálják az első fél éve óta. És sokszor még abban is gyenge, amikor meg abban jó, akkor is ezért van neki plafonja, mert neki ezzel a játékkal több gólosnak kéne lennie, hogy hasznos játékos legyen, szerintem, ő akkor lenne igazi jó, top10-20 szélső, ha tényleg sok gólt lőne. És az a szomorú, hogy ez amúgy benne is van, csak az egyikingadozóbb játékos, akit Barca mezben láttam, pedig volt pár. Talán még Dembélénél is durvább ilyen téren.
Azt meg ugye nem is lehet kb kikalkulálni, mert nem látványos, hogy ha mondjuk egy szélső védő kegyetlen nagyot védekezik, akkor az is gólokban mutatkozik meg egy szezon alatt. Yamal és Raphinha ebben igazi szűk elit, máshol nézve pl. Saka is az, a minap is a gólja után mentett utolsó emberként sprint után. Salah, alighanem támadásban a világ legjobb jobbszélsője meg ugye ebben duplanulla, oldaláról kapják a gólokat, ezért mindjárt szűkül az olló a 20 gólos meg a teljes szezonban mondjuk 13 gólos szélső között. Akár annyira szűkül, hogy még hasznosabb is lehet összességében, mint ahogy idén a Pool jobb volt nélküle, mint vele.
Ezek miatt általánosítás nekem ez a 7 gólos szélső megnevezés, akkora különbség lehet a kettő között arányosságban, hasznosságban, mindenben, ég és föld. Szélsőknél ez különösen így van. De még egy centernél is fontos, lehet egy Eto'o típusú center 15 góllal akár jobb is lehet összességében, mint Lewy vagy Luuk 20-al, ha közben a játékba jobban bevonható.
Amúgy meg persze, ahogy írod egy formáció alighanem több szerepet játszik a góljaink számában. Nem is pont a felállás, hanem egyéni képességek alapján ahogy a legjobban el vannak osztva, megtalálva a helyüket. Ebben a végére Xavi kicsit javult, csak már késő volt talán. Ha Gündogan hatos, alighanem máris kevesebb kulcspasszt kapnak a támadóink, mint ha fel lenne tolva. Ha Raphinha balra vagy jobb vonalra van szegezve, mindjárt kevesebb gól van benne, szerintem Felixnél is gond, ha vonalra tesszük, Lewynél meg még nagyobb gond, ha birkóztatjuk félpályánál, és emiatt nem ér fel a támadásokkal. Ezeknek van az igazi szerepe, ezekkel lehet 10 gólokkal előrelépni, persze ha elkezdek számolgatni, akkor azt veszem alapul, hogy akárki is van épp ott személyileg, az alapfelállás általánosan ugyanaz, máshogy nem lenne értelme számolni.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy