2023.10.24. 13:41:16
Rengeteg edzőt elfogyasztottunk már, és a többi nagy klub élén is összevissza váltják egymást a nevek. A legnagyobb nevek (is). A legnagyobb csapatok élén is, kivétel nélkül. Kloppon és Guardiolán kívül igazi stabilitás sehol sincs, és Klopp esetében se lenne valszeg, ha nem lennének türelmesek a poolnál. Sok helyen elküldték volna már őt is olyan visszaesések után, ami volt pl tavaly-tavalyelőtt (ha jól emlékszem), az előtte lévő BL győztes csapathoz képest. Mind játékminőségben, mind eredmények terén.
Én egyértelműen azt gondolom, hogy egyetlen edzővel se lenne garancia se a jó (szép/offenzív/lendületes/gólgazdag) játékra, se a kiegyensúlyozottan eredményes játékra. A kettőre együtt végképp. Sőt, nem csak garancia nem lenne ezekre, hanem igazán kiugróan jó esély se. Guardiola az egyetlen kivétel a világon.
Ha hozzávesszük azt, hogy:
1. Barcelonában minden edző megőszül/megkopaszodik néhány év alatt a nyomástól és elvárásoktól, még hozzávetőleges csúcs-sikerek esetén is
2. A fórumozók (és így szerintem az overall szurkolók) 90%ában még mindig nem tudatosuló szinten van csődben a klub anyagilag és játékoskeretbeli mozgástér terén
3. Láthatóan és várhatóan nincs kiegyensúlyozott és megbízható klubvezetőség (ez persze csak az én véleményem, de szerintem Laportának (a korábbiakhoz képest) ugyanúgy saját maga karrierje és a saját megítélése az első, és jobb esetben is csak második klub hosszútávú jövője... )
Szóval mindezek együttvéve szerintem arra futnak ki, hogy nálunk edzőnek lenni hosszú távon közel lehetetlen küldetés.
Ha már valaki megpróbálja, akkor logikus, hogy olyan legyen, aki maga is tősgyökeres szurkoló, aki kivül-belül ismeri a klub működésének kb minden szintjét. És persze nem mellékes az se, hogy nagybetűs klubikon, Xavi esetében ráadásul friss, ropogós, megkérdőjelezhetetlen legenda.
Ez az összes dolog ad egy extra stabilitást és elfogadást, ami nagyban segíti egy hosszútávú(bb) projekt kivitelezését, és relatív nyugalmat biztosít mind az edzői stábnak, mind a szurkolóknak, végeredméynében pedig a vezetőségnek.
Már leírtam, álmodozni lehet, de reálisan a 2020as években mi nem leszünk ott a legnagyobb klubok közt eredmények terén. 2030ra visszaérhetünk a top8ba, addig max a csillagok állásában lehet bízni. Nem kell kizárni, de a realitás talaján maradva egy koldus klub nem fog labdába rúgni a real madridok, man cityk, bayern münchenek világában. Akármilyen is az utánpótlás, és a klub címerének vonzereje. Nem ésszerű viselkedés elvárni a leghalványabb szinten is, hogy majd BL negyed és elődöntőket játszunk-nyerünk, meg hogy akár csak minden második évben elhappoljuk a bajnoki címet a real és az Atletico elől. Ez is előfordulhat, de ez sem elvárható. Nem elvárható.
Mindez eddig független az edző személyétől, Xavival se várom el, Kloppal se várnám el, senki mással se várnám el, meggyőződésem, hogy aki elvárja, annak rossz összkép él a fejében.
Mindezt figyelembevéve Xavi jó jelölt a hosszútávú projekthez. Nála több türelmet senki nem kaphat bármilyen irányból, és a "nagy edző" alap recept minden eleme megvan szerintem a srácban.
Az én szememben, bár ezt már leírtam párszor, ő ugyanolyan ifistaként indult, mint Pedri, Gavi, Baldé, Lamine vagy éppen Guiu az új kedvenc. Ha megadjuk neki az éveket, amikben amúgy sem reális a legeslegfelső polc egyetlen edzővel se, akkor naggyá válhat.
Senki se se születik Guardiolának, kivéve magát Pep-et. És senki se születik Messinek. Mindenkinek hosszú évek, edzők esetében akár egy évtized kell ahhoz, hogy a potenciálját nagyjából megközelíthesse. Szeritnem nekünk most épp megadatott ez a fajta idő, habár a nagy képet nézve ez egy "sajnos kategóriás" dolog.
Örülök, ha néhányan látnak fejlődést éppen, azokat illetően amit hiányoltak. Legyn szó akár a jóval több helyzetet kidolgozó, támadóbb felállásokról, akár a fiatalok bátrabb használatáról.
De az emberek nem fejlődnek ilyen látványosakat hétről hétre, hónapról hónapra se. Részben szerencséről, részben kényszerről is van szó, meg persze részben a jól elvégzett munkáról és a megszerzett tapasztalatokról is.
Ha valaki, Xavi szőrőstül-bőröstül ismeri ezt a játékot. Szerintem bőven elegendő az inteligenciája, a munkabírása és a szenvedélye is a feladatkörhöz. A makacssága terén, és a személyisége talán még jobb is, mint pl Pep esetében. (Bár ennyivel kevésbé szórakoztató jelenség is, egy úttal.)
Fejlődni fog még sokat, és sok dologban, ha hagyják dolgozni. De nem feltétlen holnapra, nem Januárra, és bizonyos dolgokat illetően nem is 2024-25re, hanem még később.
Én hosszú távban gondolkodok, mert a klub jelen helyzetében minden mást eleve értelmezhetetlennek tartok. Ha pedig így gondolkodok, és aztán felmerül Xavi folytatása/alkalmassága, akkor visszanézek az eddigiekre, teljes egészében: honnan indultunk 2021 őszén, amikor Xavi megérkezett szezon közben, és hol tartunk most? Szerintem jóformán mindenben jelentősen előrébb. Sőt, bizonyos dolgokban szerintem még egy 2021es optimista becslésnél is előrébb.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila