Neymar

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
hajnesz
Entrenador del Barça

2015.11.12. 17:32:57

Messias2 írta:Itt gyakorlatilag két különböző értékrend van egymással szemben.
Ugye az egyik, amit Bob képvisel, az az, hogy mindent alá kell rendelni az eredménynek. Tök mind1, hogyan játszik a csapat, csak a győzelem a fontos, és nem a látvány.
A másik vélemény, amit én is képviselek, az az, h a látvány sokszor ugyanolyan fontos, mint az eredmény. Mert ugye nem azért ülünk le meccset nézni, h pontatlan, gyenge játékkal nyerjen 1-0-ra a csapatunk, egyszerűen ennek nincs élvezeti értéke. Nálam nem feltétlen az eredmény az elsődleges. Jobban tudok élvezni egy olyan meccset, amin szép, kombinatív játékkal helyzeteket alakítunk ki, látványos cseleket csinálunk, és kikapunk, mint egy olyan meccset, ahol nyerünk, de egyszerűen élvezhetetlen a meccs minősége az túkzott eredménycentrikusság miatt.
Azért szerintem itt nem ennyire egyértelmű a helyzet, pont ezért is megy oldalakon keresztül a társalgás :) Szerintem nincs olyan szurkoló, akinek nem csalt volna mosolyt az arcára Neymar utolsó gólja. Viszont van, akinél sokkal fontosabb az eredmény, mint a joga bonito. Én valahol szerintem a kettő között helyezkedem, mert bár örömmel nézem, mikor Neymar átmegy 3emberen, ugyanúgy felcsesz a dolog, mikor az egyik játékosunk "a nézőkért játszik". Tudom, új kor, új trendek, de én mikor kezdtem nézni a focit, apámék azt nevelték belém, hogy alsógatyát, nőt lehet cserélni, csapatot nem :D Én ezt az eszmét továbbviszem arra is, hogy a csapatod játszhat akárhogy, győzelem a fontos, minden más csak popcorn mozi.
UI: Örülök, hogy végre a két tábor ilyen szépen megtudja tárgyalni a dolgokat, nem megy rögtön az anyázás :D
Csak még egy gyors kérdés: Olvastam egy-két hszben, hogy Messi is öncélú valamikor, és ez jót tesz az egójának,stb. Komolyan kérdezem, valaki tud mondani egy konkrét esetet arra, mikor Messi nem a kapu felé cselezett, hanem direkt azért, hogy jól kicselezzen valakit? Mert én ilyenre most így nem emlékszem, pedig a meccsek 99% megnézem. Ronaldo pontosan ilyen, de ugye őt nem szeretjük itt,ezért kár példának felhozni :D
Messias2
Director del Fútbol

2015.11.12. 17:18:07

Itt gyakorlatilag két különböző értékrend van egymással szemben.
Ugye az egyik, amit Bob képvisel, az az, hogy mindent alá kell rendelni az eredménynek. Tök mind1, hogyan játszik a csapat, csak a győzelem a fontos, és nem a látvány.
A másik vélemény, amit én is képviselek, az az, h a látvány sokszor ugyanolyan fontos, mint az eredmény. Mert ugye nem azért ülünk le meccset nézni, h pontatlan, gyenge játékkal nyerjen 1-0-ra a csapatunk, egyszerűen ennek nincs élvezeti értéke. Nálam nem feltétlen az eredmény az elsődleges. Jobban tudok élvezni egy olyan meccset, amin szép, kombinatív játékkal helyzeteket alakítunk ki, látványos cseleket csinálunk, és kikapunk, mint egy olyan meccset, ahol nyerünk, de egyszerűen élvezhetetlen a meccs minősége az túkzott eredménycentrikusság miatt.
TS-Alba-Araujo-Koundé-Azpi-Busi-De Jong-Pedri-Dembélé-Lewa-Fati
recrea
Llegenda del Barça

2015.11.12. 16:32:25

TripleH írta:Akkor itt felvetődik egy kérdés, melyik csel tekinthető öncélúnak és melyik nem? Mert lehet az egyik amit mondjuk Bob (Bocs, hogy te vagy a példa alanya) öncélúnak tekint, lehet nekem egy szép csel a meccsen amire csettintek egyet, hogy nem sok jobb megoldást tudtam volna elképzelni.
Ez nem definiálható általánosságban, játékhelyzettől, eredménytől, szituációtól függ.

De nem is ez a lényeg, mert Robbent, Messit pozitív példaként említi, akiknél talán csak egy öncélúbb játékos létezik. Mert azért azt költői túlzás lenne állítani, h ők teljesen a csapatérdek alá rendelik magukat. Az én olvasatomban egy csatár (Neymar) igenis legyen öncélú, a legnagyobb klasszisok mind azok, főleg, akiknek az előre játékban van szerepük.

Neymarnak vannak felesleges megmozdulásai, nekem ezzel semmi bajom, úgy vélem, h ez elsősorban a közönségnek szól, másodsorban magának. Ahogy pl múltkor is átvette a labdát....a szememben valami parádé, technikailag nyilván másik 100 játékos is meg tudja csinálni, csak épp nem jut eszébe, mert ugye minek...Neymar, Thiago, Costa, 3 játékos, aki eszembe jut, h csinálja ezeket. Nekem kuriózum, a nevekben pedig van közös, ezeknek a vérükben van öregem, ez, a foci szeretete, a rengeteg tehetség, a szenvedély különbözteti meg és szegregálja a brazil focit az összes többitől.
TripleH
Entrenador del Barça

2015.11.12. 14:42:58

Akkor itt felvetődik egy kérdés, melyik csel tekinthető öncélúnak és melyik nem? Mert lehet az egyik amit mondjuk Bob (Bocs, hogy te vagy a példa alanya) öncélúnak tekint, lehet nekem egy szép csel a meccsen amire csettintek egyet, hogy nem sok jobb megoldást tudtam volna elképzelni.
Normandia
Director del Fútbol

2015.11.12. 14:39:05

Szerintem itt elbeszélgettek egymás mellett, mert a cselt, mint látványelemet és hatékony játékelemet, senki sem kritozálta, hülye is lenne, ha bárki ezt kifogásolja. Ez a játék egyik fő eleme, taktikai része stb. Azt viszont igen, hogy az ne öncélú legyen. Ez lenne a lényeg. Ebben van, vagy lehet nézeteltérés a két tábor között. Bob ezt tisztán megfogalmazta, számomra érthető módon. Érthető, de nem minden aspektusával értek egyet. Korábban már ezt leìrtam.
"Diego Simeone: "Diego (Maradona) megtöltött minket érzelmekkel, de azt mondom, kétségek nélkül, hogy Messi jobb játékos, mint Maradona volt."
geridoss
Director del Fútbol

2015.11.12. 14:05:03

Bob, én tiszteletben tartom a véleményedet, el is fogadom, de te is fogadd el, hogy még mindig a látvány dominál, hiába megy el az eredményesség irányába, attól még lehet látványos. Nem véletlen, hogy a kommentátorok is kb. felordítanak egy szép csel láttán, egy 98%-os passzpontosságot maximum a meccs végén megemlítenek, hogy hmm szép teljesítmény, de ennyi.

Én elfogadom azt is, hogy te pl. azt a fajta focit szereted, ami eredmény centrikus, akár a látvány rovására is. Azt is elfogadom, hogy nem vagy vele egyedül, sőt. De még mindig azok vannak többségben, akiknek IGENIS FONTOS egy szép csel, egy zseniális mozdulat, egy esernyő, egy kötény... Ronaldinhot tudom felhozni példaként, millióan szerették meg általa ezt a sportot -többek között én is-, és igenis azért, mert gyönyörű dolgokat művelt a labdával. Nem volt gólkirály, nem volt assistkirály, de öröm volt nézni azt, amit meccsről meccsre produkált.
És oké, itt van nekünk Messi évek óta, aki a leghatékonyabban csinálja az apró cseleit, a finom kis húzogatásait, DE hidd el, nagyon sokaknak hiányzott egy brazil varázsló, mint amilyen R10 volt, és most Neymar által ezt végre megkapjuk.

Ne akard megváltoztatni, honnan tudod, hogy hatékonyabb lenne, ha elhagyná az ilyen cseleit? Szerintem pont ezeknek köszönheti, hogy ilyen (IGEN IS!) eredményes eddig ebben a szezonban (akár naptári évben!), mert sok 11-es ebből lett, sok helyzet stb... Van, ami nem jön be nyilván, nagyobb százalékban, mint egy olyan megoldás, amit pl Robben választ. De az nekünk nem látványos! És mi vagyunk többségben, ha ezt kiölik a fociból, elveszti a szépségét, a varázsát.

Nem robotokat akarunk nézni, akik terelgetik a labdát és passzolgatnak 100%-os pontossággal. Igenis legyenek pimasz cselek, váratlan húzások és esernyők, kötények, ollózások. Mert KELL ebbe a sportba, hogy ne legyen gépies.

És engem abszolúte nem érdekel, ha nem jön be egy csel és labdát veszítünk, mert legalább próbálkozik. Számomra többet ér, ha 5 cselből 2 bejön, mintha 20 rövid átadásból 20 sikeres.

És még egyszer megjegyzem, én tiszteletben tartom a te nézőpontod, nem is akartam soha megváltoztatni Pedo vagy más hasonló típusú játékos játékát, hogy miért nem húzza meg a váratlant, miért nem cselez ki 6 embert. Te se akard megváltoztatni Neymart. Őt ezért szeretjük, végre valaki be meri vállalni ezeket.. Hiányzott sokunknak egy ilyen játékos. Mert nekünk az ilyen játékot öröm nézni. Nem kell szeretni mindenkinek. Csak elfogadni.
"Látta a Real Madrid Villareal elleni 6-2-es győzelmét?" " Nem láttam, viszont emlékszek egy 6-2-re a Bernabeuból..." /Joan Laporta/

Visca el Barca!
Bob_Marley
Presidente del Barça

2015.11.12. 13:37:01

csababarca írta:Recrea minden szavával egyetértek, lehet más topikba de én is megfogalmaztam ugyanezt.
Ezel az érvek meg, hogy Neymar nem hatékony, meg nem törekszik a tökéletességre, mert Xavi pl mindig a hibamentességre hajtott...agyeldobás, hogy ezt a fotelból valaki bepuffogtatja. Mintha Neymar úgy menne bele egy cselbe, hogy ezt most elrontom hogy sikertelen legyen...nyilván. Az elképzelhetetlen hogy ő ezt tartja célravezetőnek, hovatovább akár az edző is ezt kéri tőle.

Szép lenne a világ, ha már Neymar is oldalpsszokkal meg hátrapasszokkal operálna, mert az a "hatékony"...egy Pedronak az a hatékony ha hátrapasszol, mert belesérne egy Neymar féle cselbe, Neymarnak viszony ez a hatékony, talán illene elfogadni és nem megmondani innen hogy hogyan kéne játszania...egyesek megint el vannak tévedve a szerepüket illetően.
Akkor leírom újra, hogy hatékonyabbat írtam és arról elmélkedtünk és írtam hogy ha racionálisabb lenne, szerintem miért lenne hatékonyabb és jobb. És pl Robbent, Messit, Riberyt, Ronaldot hoztam fel példának. És cselezésről volt szó, nem oldalpasszról meg vissza passzról. És ez az utolsó sor, meg kriminális. :D Majd mond már meg mit lehet és mit nem, köszi. :D
Kép
Kép
Kép
TripleH
Entrenador del Barça

2015.11.12. 12:57:08

Igazából ha odajut ez a sportág, hogy a Neymar félék nem a cselt, hanem az oldalpasszt választják, kb megtizedelődik a népszerűsége is, ezt pedig nem nagyon engedhetik meg, mert a klubok pénzből tarják el magukat, és a játékosokat, viszont ha 10%-ra leesne egy mez eladás. Érdekes adat lehet egyébként valóban, hogy az emberek hány Xavi illetve hány Neymar mezt vettek mondjuk.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2015.11.12. 10:08:17

Recrea minden szavával egyetértek, lehet más topikba de én is megfogalmaztam ugyanezt.
Ezel az érvek meg, hogy Neymar nem hatékony, meg nem törekszik a tökéletességre, mert Xavi pl mindig a hibamentességre hajtott...agyeldobás, hogy ezt a fotelból valaki bepuffogtatja. Mintha Neymar úgy menne bele egy cselbe, hogy ezt most elrontom hogy sikertelen legyen...nyilván. Az elképzelhetetlen hogy ő ezt tartja célravezetőnek, hovatovább akár az edző is ezt kéri tőle.

Szép lenne a világ, ha már Neymar is oldalpsszokkal meg hátrapasszokkal operálna, mert az a "hatékony"...egy Pedronak az a hatékony ha hátrapasszol, mert belesérne egy Neymar féle cselbe, Neymarnak viszony ez a hatékony, talán illene elfogadni és nem megmondani innen hogy hogyan kéne játszania...egyesek megint el vannak tévedve a szerepüket illetően.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
mess2009
Director del Fútbol

2015.11.12. 08:48:46

érdekes volt ez a "bő-lé" vita vagy eszmefuttatás, de lehet azért ezt rövidebben is:el kell különíteni, hogy az adott embert az ADOTTSÁGAI mire predesztinálják. láthatóan más, más ez pl.Ibra, Lew, Messi, netán CR. és Ney esetében, tehát nem is lehet ugyanazokat, ugyanúgy elvárni.sőt! létezik egy mentális erő is amit ugye a játékinteligencia és a tapasztalat hozhat.
a lényeg, hogy nincsenek tökéletes (robot ) emberek ki ebben ki abban tűnhet ki. igy van ez Neymarral is. ahogy én látom az adottságait: kiváló a (gömb)labda érzéke,kellően gyors és még robbanékony is.azt csak gyanítom, hogy ha bármerre elmozdítják ebből az állapotból(emlegetik, hogy erősebbnek kellene lennie) akkor az a másik rovására mehet.kétségtelenül van benne egy csibészes játékosság (azt hiszem a vita éppen e körül alakult ki) de ismét csak gyanítva: ha ezt elveszíti nem több hanem kevesebb lesz.mellesleg Messi korábbi játéka és a mostani között már látható ez az un." letisztultság" nos ami engem illet nem feltétlenül az előnyére írom.
én tehát ezt a mostan Neymart birom, még akkor is ha gyakorta mellé fog, azt remélem hogy így együtt fejlődik még egy ideig és akkor láthatunk sok szép dolgot tőle.
recrea
Llegenda del Barça

2015.11.12. 08:12:23

Számomra érthető, amit Bob ír (vagy mindjárt kiderül, h nem).

Csak rossz ember lett felhozva példának, Neymar akkor lenne jó példa, ha az említett dolgaihoz nem párosulna kiemelkedő eredményesség, márpedig a tények (Aranylabda közeli, 10 gól a BL-ben, liga góllövő első hely, minden csapat őt akarja, pikk-pakk aklimatizálódott egy bohóc ligából a világelitbe, trófeák) azt igazolják, h bizony eredmény is társul mellé. Volt ilyen játékos, pl Denilson vagy most Lucas Moura.

Ha az számítana a fociban, amit Te írsz, akkor Busquets, Kroos vagy Müller mezben rohangálnának a fiatalok, hozzájuk szaladnának autogramért. De nem így van. A focit a Neymar-félék viszik előre, ilyen játékosok miatt van életben ez a sportág.

Afrikában évtizedek óta tanítják a focit, európaiak tömkelege járt ott, az összes focista atléta, kiemelkedő játékosokkal, akik európai élcsapatokban játszanak. Az életben nem nyernek VB-t, aranylabdás vagy év játékosa sem mostanában lesz onnan. Egy bizonyos ponton túl nem lehet ezt a játékot tanítani, vagy megcsinálni. Ott van pl Kína, 4 év alatt 30+ aranyat neveltek ki a pekingi olimpiára, ott van az USA, mindkét helyen végtelen mennyiségű pénz, focistákat, focicsapatot nem tudnak csinálni. És azon kívül, h megfizetik a kiöregedett európai játékosokat, egy lépést nem halad előre egyik ország sem a fociban.

A taktikához, a precizitáshoz annyit, h még mindig azok a csapatok nyerik a trófeákat, ahol egyénileg kiemelkedő játékosok vannak, ha pedig affelé tendál a labdarúgás, h már nem fér meg a pályán egyszerre Kaka, Ronaldo, Rivaldo, Dinho, akkor ez egy rossz irány, mert nézhetetlen lesz a foci. Ha nem hibáznak játékosok, nézhetetlen lesz, hiszen pont attól látványos, h hibáznak emberek, ebből adódik egy csel, egy gól, egy kapufa, egy öngól, egy fordulatos meccs.

A pontosság meg precizitás fontosságáról annyit, h meg lehet nézni, h Xavi mekkora űrt hagyott maga után. Nagyjából semekkorát, pedig 3 éve még én sem bírtam elképzelni nélküle a játékunkat, aztán tessék. Ha most kivesszük Neymart, meg lehetne nézni a játékunkat, csapkodás, kapkodás, labdavesztés, zéró előre haladás lenne, mi lenne ha sosem hibázna, 90 percig nála lenne a labda :D
Bob_Marley
Presidente del Barça

2015.11.12. 05:52:00

palesz77 írta:[ A foci gyorsul, és mostantól nem lesz már idő egy jól kivitelezett - nem feleslegesen csinált - elasticora, esernyőre, biciklire vagy Zidane roulettre se, mert azok kevésbé hatékonyak.
Nem csak ezt írtam, ez egy adalék volt benne. Szerintem írásban nehéz ezeket megfogalmazni ezért van hogy elbeszélünk egymás mellett. Plusz tábla is kellene hogy lehessen illusztrálni a dolgokat mozgásokkal kapcsolatban. Szóval tényleg hagyjuk. :D
Kép
Kép
Kép
palesz77
Az Év fórumozója 2014 & 2015

2015.11.12. 04:44:09

Bob_Marley írta: Nem tudom jobban megfogalmazni mintsem te azt választod ad két esernyőt közben nem haladtunk sehova én meg azt hogy eltolja lendületből vagy azonnal passzol és van valami.
...
Le ne írd, hogy ez is jót tehet a csapatnak, mert megértettem. :D
...
És bakker a foci is ebbe az irányba megy, miután semmire nincs idő, mindenben a leghatékonyabbat kell választani.
Ha megértetted volna teljesen amit mondok, nem írnál olyat mint amit az elején, mert én egyáltalán nem ezt mondtam, de oké, tényleg hagyjuk. :D A foci gyorsul, és mostantól nem lesz már idő egy jól kivitelezett - nem feleslegesen csinált - elasticora, esernyőre, biciklire vagy Zidane roulettre se, mert azok kevésbé hatékonyak.
MR. TROMORT777 írta:Én csak adalékként tenném hozzá, hogy nem minden tánci-tánci értelmetlen a labda körül.
Ez meg a másik. Teljesen adom.
MR. TROMORT777

2015.11.12. 00:34:17

Én csak adalékként tenném hozzá, hogy nem minden tánci-tánci értelmetlen a labda körül. Neymar iszonyat gyors fejben és ennek is köszönhető, hogy nem csak meglépi a cseleit gyorsaságból, vagy súlypont áthelyezéssel, mint Messi, hanem sokkal inkább elemzi a vele szemben álló védőket mint ahogy Ronaldo is ilyen típusú egyébként. Egy-egy megállt labdánál való apró mozdulattal már sok minden kiderül. Sokszor látszódik, hogy teszteli a védőt és ha látja, hogy annyival gyosabb nem spirázza túl, csak elviszi húzogatás nélkül, de nem mindig ez a helyzet. Típusából adódóan szokszor a semmi is az adott meccsen belül két jelenettel később igenis számít.

De emelett vannak felesleges illetve kevésbé hasznos cselei, de idén bőven megtalálta az egyensúlyt és mint minden és mindenki Ő is lehet jobb, de jelenleg nem szenved hátrányt a csapat emiatt.

Hangsúlyozom számomra is világos, hogy ebben a beszélgetésben melyik fél mit gondol( :!: ), de ez a része nem nagyon volt emlegetve, pedig szerintem ez is számít a megítélésében.
Bob_Marley
Presidente del Barça

2015.11.11. 23:17:13

Láthatóan kevesebb felesleges mozdulatot használ, ez szerintem egyértelmű és ez is közrejátszik abban hogy fejlődött, mellette az eu foci megszokás is. Ronaldonak pedig nem csak az utóbbi időszakát kell figyelni és nem csak gólokról volt szó. Hagyjuk palesz77, mert totál nem ugyanarról beszélünk, s belefáradtam. :D Csel és csel között van különbség, erre próbáltam rávilágítani és hatékonyságra, nem így van akkor nem így van. Én attól függetlenül ezt várnám el tőle, mert én ezt látom a fociban, leírtam mi ennek az oka. Ma a gyorsaság, pontosság, hatékonyság ezek a kulcsszavak. Nem a pálcát kell kivenni valaki kezéből, hanem ösztönözni, hogy mi lehet a legjobb a csapatnak. Nem tudom jobban megfogalmazni mintsem te azt választod ad két esernyőt közben nem haladtunk sehova én meg azt hogy eltolja lendületből vagy azonnal passzol és van valami. Nálad lehet a látvány fontosabb, én meg ezzel nem értek egyet, leírtam miért és a fociban is leírtam miért nem fontos elem ez. Engem nem érdekel a látvány, az érdekel mi történik meg hogy mi a jó a csapatnak. Le ne írd, hogy ez is jót tehet a csapatnak, mert megértettem. :D De szerintem meg még jobb lehet ha bizonyos dolgokban racionálisabb lenne. Szélsőséges esetek voltak, de a lényeg ebben rejlik. Hatékonyság, mivel lehet valamerre haladni, erre kell alakítani, én így látom. És bakker a foci is ebbe az irányba megy, miután semmire nincs idő, mindenben a leghatékonyabbat kell választani.

Tényleg hagyjuk, de én se tudom megállni hogy ne válaszoljak, mert egész egyszerűen úgy érzem nem érted amit mondok. :D És engem nem érdekel se Messi se Neymar se a másik, az érdekel nekünk mi a jó és mi lehet jobb. Ezért sem hat meg, hogy xy mit tud a labdával, mert ha nem haladsz előre vagy hátra vagy valahova akkor semmit nem ér. És nem poénból írtam a labda a leggyorsabb a pályán. Én azt látom Robben féle cselezés pl hatékonyabb, Messi az egyik legjobb cselező és halad. Nekünk csak jobb lenne ha a brazil is minél hatékonyabb lenne nem csak cselekre kell itt gondolni meg gólokra. Na mindegy, ez van, nem fogunk tudni ebben dűlőre jutni. :D
Kép
Kép
Kép
palesz77

2015.11.11. 22:36:29

Bob_Marley írta:Ennek okait próbáltam felvázolni és Neymar esetében is a minél gyorsabb hatékonyabb játék eredményesebb lehet.
Én meg ezt próbáltam leírni, hogy attól még, hogy lemond egy-egy látványos megmozdulásról a letisztultért cserébe, nem lesz gyorsabb és hatékonyabb feltétlenül.
Bob_Marley írta: Ne azt írd le most mi van, mert ha lehetne jobb és láthatjuk a példákat hogy van jobb (CR-t ezért írtam ide) akkor ara kell törekedni hogy jobb legyen. És pont Neymaron is lehet látni, ahogy lesz direktebb, hatékonyabb a játéka lő több gólt, tud jobban érvényesülni.
Neymar nem attól hatékonyabb, hogy kevésbé látványos dolgokat művel, hanem hogy egyre jobban megszokja az európai foci színvonalát, és Messiék mellett fejlődik. A stílusa szinte változatlan maradt, kevesebbet fekszik, többször hoz jó döntést, de ugyanúgy meghúzza a pimasz cseleit továbbra is, és sokszor ez kell ahhoz, hogy legyen valami belőle - múltkor ezekből lettek a 11-esek. De az én szememben nem attól javult, hogy direktebb ás letisztultabb lett, hanem hogy fejben erősebb, és jobban méri fel a szitukat, jobb döntéseket tud hozni.

CR meg számomra nem követendő példa, Neymart azért hoztuk ide, hogy Messin kívül legyen valaki aki a hátára tud venni csapatokat, védelmeket megbontani. CR azt se tudom mikor bontott meg védelmet utoljára, sok gólt lőtt, és ezzel párhuzamosan összjátékban és mezőnyben úgy csökkent az aktivitása. A brazil hozzánk nem gólvágónak jött csak, és ha elindulna ebbe az irányba, rengeteg más előnyét veszítenénk el, amikre ugyanúgy szükség van az eredményekhez. Amúgy láthatjuk is idén, hogy csapat nélkül mire megy a tökéletesre fejlesztett CR, meg azt is, hogy Neymar hogy reagált Messi kiesésére - pedig azért Benzemánál fontosabb az argentin. Számomra egyértelmű, hogy melyik vonal a hasznosabb csapat szempontból.

Amúgy felhoztad a Florenzis példát, fel lehet hozni akkor a legutóbbi gólját, vagy a múltkori tizit amit összehozott egy látványos csel után. Mindkettőre vannak példák, még mindig nincs és nem is lesz ilyen szempontból tökéletes futballista, és attól még, hogy valaki csak a biztosat választja, nem lesz az. Kaptunk már gólt olyanból is, hogy Messi adta el a labdát - 1-2 éve volt, talán Atletico ellen -, pedig ő ilyen szempontból az etalon elvileg.
Bob_Marley írta: Leegyszerűsítve kell zongoracipelő meg karmester is.
Igen, de a karmesterek kezéből sem érdemes teljesen kivenni a pálcát.
Bob_Marley
Presidente del Barça

2015.11.11. 20:58:30

Nagyon elbeszélünk egymás mellett, de tovább nem fogom firtatni. :D Neked úgymond a "látvány" fontos, nekem az eredmény és utóbbi felé halad a világ szinte minden tekintetben. Ennek okait próbáltam felvázolni és Neymar esetében is a minél gyorsabb hatékonyabb játék eredményesebb lehet. Ne azt írd le most mi van, mert ha lehetne jobb és láthatjuk a példákat hogy van jobb (CR-t ezért írtam ide) akkor ara kell törekedni hogy jobb legyen. És pont Neymaron is lehet látni, ahogy lesz direktebb, hatékonyabb a játéka lő több gólt, tud jobban érvényesülni. Te nem mondanál le, én meg igen, mert ha eredményez két góllal többet akkor megérte, vagy kétszer nem veszítjük el úgy a labdát amiből Florenzi berakja mert Neymar flikkflakkozik akkor már megérte, ha 2 ponttal többünk van már megérte. És pont hogy te is írod hogy sokat számítanak a különbségek adott meccseken is, ez tökéletesen igaz és pont emiatt is kell mindig arra törekedni, hogy hatékony legyen az ember.
Csak annyit hogy a szervezettség arra is utal, hogy pl nálunk ha van elől az MSN akkor mögé kell megteremteni az egyensúlyt. Pont ugyanezt írtam a Pep féle csapatra, hogy ott is a játékolvasás mint tényező magasabb szinten volt pár embernél ezért a többieknél más tényezőnek kell erősnek lennie. Leegyszerűsítve kell zongoracipelő meg karmester is. Pl ezért van kp kialakítás, védekezés hogy épül fel, milyen típusú ember lenne esetleg jó stb. Én ezért mondom pl mindig Pogba-t, mert olyan játékelemet tudna hozni ami nekünk nincs, s még brutálisabban lehetne a csapatot kaialakítani. Van egy alap gyorsasága, van egy alap passzkészsége, de olyan atletikus képességei vannak, hogy az elképesztő és az atletikus képességet nem lehet megtanulni, hasonló mint az intuíció, amiből nálunk ugye sok játékosnak átlagon felüli és Pogba sem elveszett játékolvasás terén. Koke szintén ezért lenne jó, mert kiváló passzkészség mellé, jó mentális képességei vannak és nagyon képzett, hatékonyan játszik és nem utolsó sorban főleg miután az Atletico egy nagyon összerakott csapat, így az automatizmus mint tulajdonság is magas szintű nála.
Kép
Kép
Kép
palesz77

2015.11.11. 20:04:03

Én örülök, hogy írtál Bob, szeretem a hsz-eid, még ha most is van, amivel nem értek egyet.. :D
Bob_Marley írta:A lényeg, hogy nálam egyértelműen arra látok utalást, hogy pl a hatékonyságnak és a gyors cselezésnek van a jövője és nem Neymar féle cselezésnek vagy te Ronaldinhot hoztál fel példaként.
Ezekhez meg annyit fűznék hozzá, hogy nem feltétlen rossz, ha valaki tud komoly mozdulatokkal is cselezni, sokszor könnyebb úgy kihozni valahonnan a labdát, vagy átfűzni valakit, mint egy "Robben féle" mozdulatsorral. Lehet ettől még hatékony, Neymar se csak haszontalan biciklikkel próbálja meg átverni az ellenfelét - mint anno CR sokszor -, és akad fent 50-szer a védőjén egy meccsen, hanem szimplán a "sima" cselei mellett többször vet be olyan mozdulatot is - hasonló sikerességgel, mint az alap mozdulatokat -, amiktől a mezei drukker eldobja az agyát. Denílson jó példa amúgy, ő is a "hőskorban" volt cselkirály, mégsem vitte annyira sokra, mert akkor sem volt már elég csak a látvány. De Dinho és R9 meg hasonló látványt párosított hatékonysággal, mindezt olyan sebességgel, hogy nem tudták lekövetni, ez ma ugyanúgy megállná a helyét. Az, hogy nem csinálják sokan ezt manapság max azért van, mert nincs egy játékos se, aki olyan szinten művelné ezeket.. De a mai napig nem egy szép mozdulat van, ami tökéletesen alkalmazva ugyanakkora előnyt ad - sőt -, mint egy letisztult megoldás.

De vissza Neymarhoz, az nyilván nem túl hasznos, amikor álló helyzetből csak vár és vár, aztán nem lesz semmi, és visszapasszol. De az se jobb semmivel, amikor Messi tologatja a lasztit, és nem passzol időben, vagy amikor Robben belevezeti az emberekbe és eladja. Mindegyik játékos akit felsoroltál hibázik szintén becsülettel meccsenként az "egyszerűbb" stílusa ellenére is, Messi talán legkevésbé - bár sokszor még tol párat rajta amikor nem kéne -, de ő meg nem összehasonlítható szinte senkivel, olyan szinten kiemelkedik tehetségben. A lényeg, hogy az ilyen stílusú játékosoknál elkerülhetetlen, hogy hibázzanak, még ha tudom is, hogy a tökéletességre törekszel, de egy szinten túl ez már lehetetlen. Vagy akkor le kell mondani mindenféle 1v1-es próbálkozásról, és csak a biztos passzokra menni, akkor nem lenne hiba, de komoly támadásépítés sem.

Vagy lehet totál elbeszélünk egymás mellett, és te Neymar és Dinho stílusát az álló cselezgetéssel azonosítod, de azt meg azért kétlem, mert itt senki más nem arra gondol. :D

Plusz gondolat ehhez: Ez a stílus sohasem volt "mainstream", mivel ahogy fentebb írtam már, csak a "kiválasztott kevesek" tudják ezt olyan szinten művelni. De Neymar egyike ezeknek, ezért lenne számomra szomorú, ha "csak" testcselekre váltana mondjuk, nem esernyőzgetne, vagy adna nagy lasztikat sarokkal. Ő képes arra, hogy ezt a "Joga stílust" hasznosan csinálja, valamivel nyilván lehetne hatékonyabb, de ez minden focistáról elmondható, nem kell ahhoz CR szinten letisztulnia, hogy szintet lépjen..
Bob_Marley írta: én úgy látom hogy abszolút a szervezettség felé halad a világ,
Nyilván sokkal fontosabb manapság a szervezettség, mint anno, de a triplázó Lucho csapat is csak úgy lehetett ilyen sikeres, hogy a tized másodpercig pontosan megszervezett védekezés mellé az MSN szinte szabad kezet kapott elől. És ők hárman vannak akkora klasszisok, hogy nem szimplán a begyakorolt taktikai utasításoknak hála, hanem az egyéni kvalitásaik kamatoztatásának köszönhetően IS verték meg Európa legnagyobb csapatait - Suárez góljai a PSG ellen a tökéletes példák szerintem. Ez pedig szerintem sohasem fog eltűnni a futballból hál istennek, ezek a megoldások jelentik a különbséget 2 hasonlóan erős csapat csatái közt általában. Csababarca is ezt írta amúgy nem is olyan rég nagyjából.
Bob_Marley írta:Mondjuk ezekben a beszélgetésekben legalább mindig lehet tanulni valamint és nem palesz77 századik belinkelt videóit kell nézni. :lol: no offense palesz77

Kép
Csak azért is linkelek már valamit! :mrgreen: Az első részhez 3 szebb mozdulat, ami a többségnek tetszik, mégis gyors mozdulatok, és ennél hasznosabban megoldani se lehetett volna szerintem.. Neymar, Isco, Thiago. Ezeket nem tudom hogy lehetett volna ennél jobban megoldani.. :D
Bob_Marley
Presidente del Barça

2015.11.11. 00:28:11

TripleH írta:Félre ne értsd Bob, én nem mondom, hogy rosszul látod, de egyértelműen másképp és ez így van rendjén, ha mindenki ugyan úgy látna mindent, ez a sport már halott lenne. :)
Timet idézve a világ már megérett a pusztulásra úgyhogy megérett minden. :D Maradjunk ennyiben, máshogy látjuk, de remélem mindenki számára akkor így tiszta én mikor valakiről beszélek, játékosról csapatról taktikáról akkor mikre gondolok. A futball sokkal szervezettebb és dinamikusabb mint jó pár éve és rengeteget fejlődött, régi korokat visszaidézni nem lehet mert mások a körülmények. Csak egy példa körülményekre. Régen volt 40-50 meccs ma van 70 egy csapatnak és pl akkor máris egy tényező, hogy mentális képesség előtérbe kerül. És ilyenekre is gondolok mikor pl egy fiatalt még "óvok" és türelemre intek, mert nem látom mindegyikben, hogy mentálisan megérett-e volna és nálunk ez hatványozottan igaz mikor nagy az eredménykényszer. Szóval ez egy nagyon összetett dolog, valaki nem így látja, valaki így, valóban ettől szép a világ. :D
Kép
Kép
Kép
TripleH
Entrenador del Barça

2015.11.11. 00:20:23

Félre ne értsd Bob, én nem mondom, hogy rosszul látod, de egyértelműen másképp és ez így van rendjén, ha mindenki ugyan úgy látna mindent, ez a sport már halott lenne. :)
Bob_Marley
Presidente del Barça

2015.11.11. 00:14:49

Én amit Maradonától láttam az hasonló cselezés volt mint most pl Messitől. Nem éltem meg az egész pályafutását, így teljesen részletesen nem tudom megítélni. Védőkérdésnél kitértem Ramosra aki passzkészségben is erős (vagy lehet csak akartam kitérni, de abszolút igaz amit írtál). Maradjunk annyiban az "ellentét" abból fakas kinek mi az etalon és hogyan látja a dolgokat. Igen nekem pl egy Pep féle vagy Cruyff féle csapat etalon vagy az Ajax etalon, mert olyan egységes dolgokat csináltak és emelték magasabbra a szervezettséget, színvonalat mint előtte nem sokan. Neked más az etalon, én úgy látom hogy abszolút a szervezettség felé halad a világ, leírtam az okokat amihez még hozzájön a fizikai megerősödés stb dolgok amiket próbáltam hat-hét opcióban összeszedni.

Ki miért szeret dologra is direkt kitértem, hogy ma is ugyanúgy megvannak az egyéniségek, írtam is pár nevet de lehetne még sorolni.

Nyilván ez szinte ugyanaz mint amit már megfogalmaztam és hát többször nem akarom leírni. :D A lényeg, hogy nálam egyértelműen arra látok utalást, hogy pl a hatékonyságnak és a gyors cselezésnek van a jövője és nem Neymar féle cselezésnek vagy te Ronaldinhot hoztál fel példaként. Egy tíz évvel ezelőtt is más volt a foci és Mourinho se úgy kezdte, hogy na akkor kitalált valamit és Hétfőtől az megy. De én őt pont ezért tartom nagy koponyának mert ugyanúgy betudott olyan elemeket építeni a fociba és kitalálni olyan dolgokat, amiket előtte nem sokan. Nem hibátlan sőt, de agyban nagyon ott van. Direkt azért írtam Robbeneket, Riberyket, Messiket stb embereket, hogy stílusban mit képviseltek az elmúlt időben és pl hogy cseleztek hogy mozogtak. Neymar nem ilyen de vannak ilyen dolgai, viszont sok az üresjárat a játékában és kétezredikre is leírom, hogy szerintem ha ezeket tudná redukálni még durvább lehetne. És pont hogy nálunk is a fejlődése összekapcsolható ezzel, hogy direktebb, agresszívabb, hatékonyabb. Veb is meglátta ezt, előtte Sanama szóval most kivételesen azért örülök neki, hogy valaki egyetért velem mert kapok visszaigazolást, hogy nem látom rosszul. De ha nem Messi a példa akkor írom neked Robbent, akiről még a kétéves gyerek is tudja, hogy befelé hozza a zsugát, de nem lehet tőle elvenni és egyszer nem áll meg a labda felett vagy keringőzik vagy csinál bármit és fénykorában átment 5 emberen.
PCsabi írta:Amúgy az hihetetlen, hogy havonta lefutjátok ugyanazokat a köröket. Csodálkozom, hogy most a Busquets-topikban nem megy a vita.
Mondjuk ezekben a beszélgetésekben legalább mindig lehet tanulni valamint és nem palesz77 századik belinkelt videóit kell nézni. :lol: no offense palesz77
Kép
Kép
Kép
PCsabi
aka Game90

2015.11.11. 00:13:09

Amúgy az hihetetlen, hogy havonta lefutjátok ugyanazokat a köröket. Csodálkozom, hogy most a Busquets-topikban nem megy a vita.
A vezetőségnek be kéne számoltatni LE-t a sorozatban 2:0 után
kiengedett meccsekről - mégpedig írásban is, szóban is.
Ha bajnokok leszünk, akkor azt lehet mondani: van ilyen.
Ha nem, akkor azt kell mondani: ne legyen ilyen!
TripleH
Entrenador del Barça

2015.11.10. 23:28:30

@Bob

Örülök, hogy leírtad, én végigolvastam és van amivel egyetértek, és van olyan amit máshogy látok.

Nyilván a futball maga sokat változott az évtizedek során, minden kornak megvolt a maga "trendje" és értékrendje, a kiemelkedő korszakok persze mindig azok voltak amikor olyan nagyszerű focisták rúgták a bőrt, mint Pelé, Maradona, Puskás, Di Stefano vagy éppen Zizouék. Pep egyértelműen a totális football-t vitte tovább és alakította a játékosok képére akik a keze alatt voltak éppen, és sztem Crujff után ő hozta leginkább vissza a 4-3-3 felállást, Ez egy új korszak volt, mert előtte a 90'es évek és 2000-es évek eleje, ugye még főleg a Brazilokról és a Franciákról szólt, érdemes megfigyelni, hogy 2006 után a Post Zizou és Dinho korszakban, a ktk-s poszt elfelejtődött, és egyre inkább az erősebb képességű kpsokat tanították meg területeket fogni, de azért itt jegyzem meg, hogy azért egy Vierra/Essien/Makalele a mai napig megállná a helyét. A védőknek pedig sztem nem abban van manapság a nagyobb szerepük amire utaltál, hogy több poszt, hanem sokkal hangsúlyosabb lett a passzjátékuk és a támadás építő szerepük.
A legjobb példa sztem éppen az általad említett dologra, hogy a cselezés már annyira nem működik, az éppen a Mou féle Chelsea még Ronaldinho idején, hiába volt ott egy Terry egy Essien egy világklasszis Cech, de még mondhatnám Cole-t is, Dinho ellen az volt a hatalmas tactic, hogy 3 ember volt rajta folyamat, és amikor egy bokamozdulattól 3an futottak 3 irányba, na ott lehetett érezni, hogy igenis van keresnivalója a cseleknek a pályán, mert 1 mp alatt emberelőnyt alakított ki, ami előtte még ember előny volt az ellen számára. Na itt jön a képbe Neymar és itt jegyzem meg, hogy Dinho előtt és után sem született olyan ember, aki ennyi látványos és egyben eredményes cselt mutatott be meccsenként és felesleges ezt ezután elvárni bárkitől is. Mert páran írtak, hogy Neymar már azért nem olyan cseleket csinál mint mondjuk a régiek, azért sztem elég sok old School-t mutat, de amit Dinho tudott azt felesleges bárkitől is elvárni. Neked a Pep féle csapat az etalon, nekem pedig a RIjkaard féle, Dinhoval/Deco-val, ők annyira látványosak voltak, mégis rendkívül szép játék mellett hatékony is volt a csapat. Emlékszem egy olyan góljukra, amikor a 16oson belül Deco maga mögött megállított a labdát futott tovább, védő ment vele, és ha jól emlékszem Giuly(de lehet pont Messi volt) be is rúgta, az ilyenek pedig manapság is megcsinálhatóak lennének sztem, mert azért a 16os akkor is 16os volt. Én ebbe a játékba szerettem igazán bele a 98/2002es Brazil válogatott mellett, és hidd el azért van szükség az ilyen Neymarokra, vagy nevezhetjuk Dinhonak vagy Ronaldonak vagy Rivaldonak, aki olyan dolgokat csinál, ami miatt beleszeretnek a csapatba, nem véletlen van ennyi Barca/RM fan, mert mindig van olyan aki miatt, az a csapat lesz az etalon nekik.

Még egy gondolat, azt mondtad Maradona nem cselezett sokat, hát azért ez érdekes meglátás, mert rengeteget cselezett és nem csak súlypont áthelyezéseket csinált mint pl Ini.

Ui.: Sokan azt mondják, hogy Neymar játéka most Messiéra hasonlít, én tovább megyek, sokkal inkább Dinhoéra, ő volt az aki bal oldalon ilyen szinten oktatott és összedolgozott Eto'o-val mint most Neymar teszi ezt Suárezzel, csak az Uru több gólpaszt ad Neymarnak mint Eto'o adott Dinhonak.
Bob_Marley
Presidente del Barça

2015.11.10. 20:35:48

Megpróbálom totál összefoglalni mire gondolok mit látok a mai és en bloc a futballban és annak fejlődésében. Rengeteg gondolatom van erről, aki nem bírja olvasni ne kezdjen bele, hosszú lesz. :D
Kezdem ezzel:
TripleH írta:@Bob

A Messis résszere reagálva, hogy a prototípusa a jövő focistájának, ez egy utópia maximum mert utoljára, ilyen sikeresen ezt a fajta stílust Maradona képviselte, tehát azért annyira nem elterjedt a futballtörténelem során.
Nálam a prototípus azt jelenti, hogy jellegzetes egy kort meghaladó és majdan követő példa. Felsoroltam 6-7 összetevőt, ami szerintem a mai modern futballistát jellemzi és Messi azért tud kiemelkedni mert megvan benne ennek a hat-hét tulajdonságnak az egybegyúrása és és szimbiózisa.

Én ahogy látom a focit és mit gondolok Neymarról és mit várnék elő tőle (lehet csapongó lesz):

Kezdjük azzal, hogy baromi szerencsések vagyunk, hogy az utóbbi 10-15 évben a mi csapatunk diktálta a futball irányvonalát. Itt legfőképpen arra gondolok, hogy az említett tulajdonságok közül (fizikum, játékolvasás, hatékonyság, mentális képesség, képzettség, automatizmus ) a játékolvasás és képzettség valamint automatizmus tulajdonságok olyan szinten voltak legfőképpen Busquets-iniesta-Xavi-Messi által, hogy az ellen nem lehetett az elején mit tenni és alakította át a futballt. Mert mindig valamihez igazodni kell, van egy stílus, egy irányvonal ami diktálja a tempót és mindenki nyerni akar, de ha valaki valamiben nagyon jó akkor ki kell találni, hogy lehet ez ellen tenni és mégis a javadra fordítani a meccs alakulását. Ide venném Pepet, aki remekül felismerte ezt, hogy van pár olyan játékosa, akikből ha kihozza a maximumot akkor azzal a világ elé lehet ugrani. Ez nem volt új keletű, a 70-es években Neeskens, Cruyf stb féle hollandok már megcsinálták ezt, azzal a különbséggel hogy az akkori futballban kisebb szerepe volt az automatizmusnak, a begyakorolt elemeknek. Pep Cruyfftól tanult így nem meglepő, hogy a holland stílust és vonalat ismerte. Sokszor előjött, hogy persze ha van négy vagy több ilyen játékosod felküldöd őket és hajrá. Ez nem így működik, mert ki kell alakítani hozzá hogy a területek megfelelően legyenek elosztva és a feladatok amivel a többiek tudják a többi tulajdonságot kielégíteni. Gondolok itt arra, hogy kellett egy Keita pl aki hozta az erőt, kellett egy Etoo vagy Henry vagy Pedro aki hozta a hatékonyságot, kellett egy Abidal aki hozta a mentális képességet vagy Puyol. Ezeket kellett összegyúrni valamint a pályán jól elhelyezni és akkor az erősségeket kilehetett használni. És ehhez kellett Pep, hogy ezt szépen megoldja. Mi történt? Megjelentek a két vkp-s felállások, megjelentek a még inkább kontrajátékok, mert egész egyszerűen mi diktáltuk a tempót és hozzánk kellett alakítani a dolgokat. Tudom sokan nem szeretik Mourinhot, de pont ezért tartom nagy koponyának, mert ő találta ki először hogy akkor 2 vkp, majd két védőfalas rendszer, de volt hogy visszahozta az emberfogást. És olykor előnyt tudott ebből kovácsolni és eltüntette a különbségeket. Ez nem leparkolom a buszt taktika, ez egy gúnynév, de emögött sokkal de sokkal több minden van mintsem lerakok 11 embert védekezni. Messi azért korszakos játékos, mert ő alakította leginkább az utóbbi korszakot. Hozzá kellett igazodni. Két ilyen embert tudok még Pelé és Maradona akik ennyire befolyásolták a focit. Előbbi korszakában megjelentek az emberfogók, akiknek semmi más dolguk nem volt csak hogy Pelé fenekében legyenek. Mára viszont annyira gyors a játék, hogy nem engedheti meg egy csapat hogy kiessen egy ember a csapatvédekezésből. Maradona korában kezdett megjelenni a területvédekezés, mert ellene is ki kellett valamit találni és az emberfogás a játék gyorsasága miatt nem működött. Megjelentek a 4-4-2 felállások, amivel megpróbálták körbezárni. Klasszik Maradona gól ékes bizonyíték erre. Persze mindenkinek az ugrik be hogy hohó elment x ember mellett, de lássunk mögé, hogy pont az a lényege, hogy megpróbálják körbezárni kijön és lendületből megy tovább. Ma még gyorsabb a játék ma erre még kevesebb esély van, de láthattuk Messit hogy meglehet csinálni, pont azért mert ő meg a harmadik olyan játékos, aki ellen komplett csapatvédekezést kell kitalálni. Ez volt a bevezetés. :D

Na szóval a foci felgyorsult és továbbra is azt a hat-hét tulajdonságot tudom felhozni, ami továbbvitte a játékosok kialakítását. Volt egy 90-2000res évek, amikor még a Maradona féle kor ment tovább és irányító középpályások, meghatározott posztok, szélsők, 4-4-2 vagy 4-4-3 jellemezte a futballt. és előtérbe kerültek olyan tényezők amik a többi elhomályosították. Gondolok itt arra, hogy nem volt akkora szerepe a mentális képességeknek vagy a fizikumnak és játékelemeknek. Szabadabb volt a légkör. Megjelent Messi és Ronaldo ami megint csavart egyet, mert mint írtam komplett csapatvédekezést kellett kitalálni és mik jelentek meg? Két vkp Messi ellen és szél feladása !!!! vagy pedig potn ellenkezőleg a szél felé terelni a játékot és Ronaldot ott körbezárni. Ezért alakulhatott ki, hogy néhanapján megjegyeztük, hogy de bezzeg a RM ellen milyen béna volt xy csapat, s ellenünk vért ittak. Biztos volt motiváltsági tényező,d e elsősorban annak volt köszönhető, hogy nem volt meg a kellő játékosanyag mindkét struktúrát hatékonyan alkalmazni. Valamikor Messi rúgott hármat teszem azt a Valenciának és Ronaldo egyet sem majd fordítva egy Sevilla ellen. A példák nem konkrét esetet takarnak, bármelyik csapatot írhattam volna, szemléltetés hogy mennyire más szükséges a két játékos megfogásához.

Nincs olyan futballista aki ne szeretne támadni. Én világéletemben védő vagy belső középpályás voltam védekező feladattal, de naná hogy az volt a legszebb mikor sikerült gólt szerezni (nem sok volt sajnos. :D ). Viszont mindig van egy ellenfél, akihez igazodni kell és főleg mint írtam ha annyira kiemelkedik mint mi tettük. Mert négy olyan játékos volt mint senkinek és hozzá felépített automatikus rendszer. A játék gyorsabb lett, komplex játékosok kellettek. Olyan játékosok akikben sok-sok tulajdonság egybegyúrva megjelenik. Ebből adódóan az elmúlt 10 év hozadéka, hogy megjelentek többposztos emberek. Ma egy belső védő nem NADAL vagy teszem azt Koeman. Ma egy belső védő minimum tud védekező középpályást játszani, s adott esetben szélső hátvédet. Ott a példa Ramosra. Azért az egyik legjobb hátvéd, mert több feladatot is megtud oldani és ezáltal több opciós lehetőséget ad egy edzőnek is illetve a csapatának is. Fizikálisan erős, olvassa a játékot, többposztos, képzett, jól fejel stb. És ez azért alakult ki, mert egész egyszerűen a védekezés és főleg a területvédekezés átalakult és még több feladatot igényelt. Gyorsnak kell lenni a kontrához, ki kell tudni hozni a labdát, párharcot kell nyerni, sőt erőltetni azokat. Ezt Mourinho kezdte el tökéletesíteni, mert ellenünk ez vezetett eredményre. Előtte is megvoltak a többposztos emberek olykor olykor, de az utóbbi 10 évben kezdett el ez drasztikusan megnőni és ennek egyik oka mi vagyunk,akiknél a támadás így épült fel, hogy mindent be kell tudni játszani mert van x embered akinek a pálya minden részén az erősségét maximálisan ki kell tudni használni. Nevezzük ezt tiki-takának, de én mindig azt mondom, hogy ez a 70-es évek holland stílusának modernebb változata. Ezt játszatta Cruyfff még később is és ezt fejlesztette Pep tovább. Na szóval a mi oldalunkon megjelentek a többposztos támadók, amire reagálva védekezésben is megjelentek a több posztos védők. Elterjedtek a b2b középpályások, akiknek sokkal összetettebb feladatuk lett. És még inkább megjelent a hatékonyság kihangsúlyozása, mert kezdve azzal, hogy nem sok lehetőséged van kontrázni , ami adódik be kell rúgni és vica versa, ha jól működik a védekezés akkor nem sok tiszta ziccer van.

Én ezeket látom futball fejlődésen és akkor Neymar:
Ma ugyanúgy szükség van cselekre, kiveszel egy embert a játékból az remek, mert már létszámfölény lehet. Viszont a cselek minősége vagy mondhatnám látványfaktora más mint régen. Ilyenkor érzem a szentimentalizmust, hogy de bezzeg régen meg üdítő színfolt stb. Ezek olyan dolgok, amik megváltoztak. Én nem azt mondom, hogy Neymar ne cselezzen ne húzza meg, hülye lennék és ilyet soha de soha nem írtam. Olyat csináljon ami hatékony és eredményes. A mai fociban ha megállsz a labda felett az rengeteg idő, lehet közhelynek hangzik, de annyira komplex a játék, hogy örül egy csapat ha van némi üres hely és akkor "elpazarolni" azzal, hogy lehetőséget adok a másik csapatnak azt betömni, nálam luxus. Neymar képességei nagyon jók, de maga a játék azt diktálja, hogy elengedhetetlen tényező a hatékonyság. És nem azt mondom, hogy most kevés gólt rúg vagy kevés gólpasszt ad, de tényleg jobb példa Ronaldonál nincsen. Ég és föld volt a különbség a Manchester és a madridi játéka között. Nem azért rúgott x gólt, mert Spanyolországban gyengébb csaptok voltak, hanem egyénileg fejlesztette a játékát tovább és én ezt hívom racionalitásnak, tökély keresésnek stb. Ezt nem gondolom utópisztikusnak, mert ilyen játékosokat látok, nevezzük robotnak ez is egy gúnynév, mert pont az hogy ma már sokkal komplexebb a játék mint 10-15 éve. Mint írtam a többposztos emberek miatt, ebből adódóan többféle felállás (van amikor támadásközben is alakul a felállás, arról nem ie beszélve hogy más védekezésben meg támadásban, ilyen régen nem volt) ezt követeli meg a trend. Rengeteg meccs, a mentális képességeket is felerősítette és nem a játékosság tűnik el, mert az megvan, hanem átalakul. Nincs idő tenni venni. örök mondás, hogy a labda a leggyorsabb a pályán (ha jól emlékszem egyébként Cruyff mondta, nem véletlenül,d e nem biztos hogy ő de úgy rémlik) és ehhez mérten kell alakítani az egyéni játékot. Én Neymarban pont ezt látom, hogy még magasabbra szintre még jobbá akkor válhat ha a játéka ehhez mérten alakul és még hatékonyabbá válik. A csapat érdeke és a "trendből" adódó elvárás is ez. Nagyon szélsőségesen megfogalmazva melyik a jbob Neymar megáll tekereg kioszt két kötényt, idehúzza oda húzza és elment a lehetőség arra hogy passzoljon x lehetőségnél vagy pedig gyors cselek, gyors passzok gólhelyzet vagy gól. Lehet nem olyan látványos mint teszem azt valaki elvárja de én azt látom, hogy egész egyszerűen a fociban ezekre már nincs elég idő. Most az hogy Neymarnak összejön legyen így, de sokszor látni kell azt, hogy ezeket feleslegesen csinálja mert elvész a lehetőség és azt is hozzá kell tenni, hogy pl fizikálisan meg van elmaradása és egyszer tényleg agyonfogják így rúgni. Mert ma tízszer inkább védik a várat mint x éve és jön a beduplázás, jön a test-test elleni harc és jön egy becsúszás vagy bármi. Ezt el kell fogadni, hogy pont amiatt, hogy a játék megváltozott és képzettebb, tudatosabb, taktikusabb játékosok kerültek ki, jobban betudják csapdázni és ha úgy alakul valaki lerúgja. Messis példa azért volt, mert rajta és Ronaldon de írhatnám Robbent vagy Riberyt akik meghatározók voltak mostanság, szóval hogy ők hogy cseleztek és a brazil hogy cselez. És hangsúlyozom nem a játékosság nincs meg, hanem hatékonyság előtérben van, mert sűrű a terület örülsz ha egy emberen átmész. Meglehet nézni, hány úgymond "cselkirály" focizik manapság, erre szokott jönni, hogy pont emiatt rosszabb a színvonal, ez nagyon nem igaz az én szememben, mert sokkal gyorsabb a játék, sokkal képzettebbek a focisták (több poszt, két láb alap feltétel ma, ismét csak Messi akinek istenadta bal lába volt, fejlesztette a jobbat mert muszáj évi plusz húsz gól...) sokkal inkább tudatosabb a játék és másabb. Dinamikusabb, fejlettebb de nem rosszabb. Ma ugyanúgy ha 1-1 tulajdonságban kiemelkedsz akkor egyéniség vagy. Régen ez "csak" a játékosság volt, vagyis inkább az került előtérbe egy támadónál ma ezek átalakultak és sokadjára írom azért, mert többféle emberre van szükség és ma nem elég hogy odabököd 50 méterre a labdát ahova akarod, mert van másik hat tényező ami ugyanúgy fontos. Pl ezért tartom Iscot túlsztároltnak, mert olyan hiányosságai vannak amik súlyosak. Ma egy Bale egyéniség (még ha ez sokaknak szúrja is a szemét) , mert irgalmatlan gyors és jól lő és agilis (legalábbis volt a PL-ben és Madridban az elején). Egy Pogba egyéniség, mert olyan atletikus , amire ritkán van példa. Egy Neymar ugyanúgy egyéniség, mert gyors, jól cselez de hatékonyabb is lehetne e téren, s még durvább lehetne. Lehet a következő ember aki meghatározza a korát. És pl Maradona vagy Pelé vagy Messi sem volt úgymond "cselgép". Tologatta az emberek mellett kicsiben és úgy fedezte, hogy nem lehetett elvenni a bogyót. És én ezt várom Neymartól is, hogy még jobb legyen és ez nem lebutítás, hanem egész egyszerűen látható példák vannak hogy ezek plusz gólokat plusz pontokat plusz trófeákat jelentenek.

Hangsúlyozom nem én vagyok a megmondóember és ez a tuti, én ezt látom erre tudok példákat felhozni hogy a foci hova fejlődött és mit követel meg. Ma a rendszeresség, hatékonyság, pontosság a meghatározó és ezt amúgy mi idéztük még inkább elő. Én ehhez mérten nézem a dolgokat és nem Neymar ellen szól vagy bárki ellen szól, hanem pont az hogy azon agyal az ember és azt szeretné ha még többet kihozna magából is és még többet tudna adni a csapatnak is.

Csapongó volt szerintem, de erről nem lehet két szóban "elmélkedni" mert korszakokat átölelő dolgokról van szó és játékfejlődésről valamint nem is tudok rendesen fogalmazni. :D Viszont értse meg mindenki, hogy én nem a jó ellen vagyok, én azt szeretem ha valami JOBB. És én a fejlődést pl Neymarnal vagy másnál abban látom, hogy pl automatizmust előtérbe helyezi, hatékonyság, pontosságot. Én elfogadom ha valaki szerint nem, én ezt látom a mai fociban ez kell. Amire sokan vágynak már "elmúlt" és másabb a játék, mást követel meg és ehhez mérten kell 1-1 játékost értékelni is.

Biztos van kérdés, mert így se biztos, hogy kitértem mindenre, de nagyon bízom benne, hogy végre sikerült tisztába tenni, hogy én mit látok és gondolok en bloc a futballról és mi a mai "elvárás" egy játékossal szemben pl. Sokadjára leírom ez egy látásmód én ezt szűrtem le 20 év alatt, plusz idősek elbeszéléséből Pelé-Puskás stb játékosokról, könyvekből, tapasztalatból. Ma általánosan igaz a sportra, hogy nevezzük csúnyán robotokat nevelnek ki, mert a tudomány haladtával pl a fizikai tulajdonságok előtérbe helyeződnek a sűrűség miatt a mentális képességek szintén baromi fontosak és fontosabbak mint régen, de ettől nem robotok lesznek hanem másabb (szerintem fejlettebb mint írtam mind játékban mind előbb felsorolt tényezőkben) játékosok, s a játékosság nem fog elveszni hanem átalakul.
Kép
Kép
Kép
Normandia
Director del Fútbol

2015.11.10. 20:21:50

Chino írta:Nem lehet összehasonlítani, amit Neymar és Messi csinál. Lehet, hogy sokan nekem ugranak,de nekem az argentin cselei elég sablonosak. Már testalkatából adódóan is sokkal alkalmasabb ezekre a testcselekre. Persze van mikor csinál olyan szólókat, mint a Bayern vagy a Bilbao ellen és attól is leesik az állam, de nagy százalékban befelé húz csinálja az apró testcseleket, amihez kivételes kezdősebesség társul. Félreértés ne essék nem azt mondom,hogy ez nem olyan nagy szám, mert olyan szinten csinálja, hogy hiába tudja az ellenfél mi jön nem tudja megakadályozni. Ugyanakkor rengeteg alkalommal belevezeti 2-3 emberbe és szerelik, ez pedig sokat ront a hatékonyságon. Ráadásul ha őt szerelik, többnyire megáll és nem támad vissza. (bár mostanában van példa az ellenkezőjére is) Neymar viszont inkább a kiszámíthatatlanságra épít, és labdavesztés után mindig visszatámad, meg akarja szerezni a labdát. Az a ugra-bugrálás sem olyan felesleges, mint azt sokan gondolják. Meg lehet figyelni, hogy sokszor pont ezek után húzza meg, ha az ellenfélnek egy kicsit is változik a súlypontja.
Emellett azt sem lehet pontosan lemérni statisztikában, hogy mi a csel és mi nem. Ez nem olyan, mint egy labdabirtoklási százalék, vagy a gólok száma.

Lehet, hogy egyedül vagyok, de én egyáltalán nem szeretném, ha egyszerűsödne, egysíkúbbá válna a játéka, még akkor is ha ugyanilyen százalékban jönnének be a cselei. Még ha ez valamennyire az eredmények rovására menne. Ott volt pl. a Mou vezette Real. Semmi kreativitás nem volt, a játékuknak a 80%-a a taktikára épült. Nyilván én se azt mondom, hogy mindenki kezdjen el jogázni, de számomra üde színfolt a csapatban, amit Neymar csinál. És azt sem lehet mondani, hogy ez nem lenne hatékony, mert meg lehet nézni mennyi helyzetünk adódik abból, hogy a brazil egy-két csellel betör a tizenhatosra. Megnézném, ha egy Pedro (nem lebecsülve) lenne a brazil helyén, mennyire lennénk hatékonyak. Állnának-e Suarezzel 20 gólnál és ennyi assistnál. És abszolut nem lehet azt mondani, hogy öncélú lenne a játéka.
Megvan a szépsége a taktikai elemeknek is, én is szeretem nézni a középpályás játékunkat, ahogy helyezkednek, üresre játsszák egymást Busiék és épül fel a támadás, ahogy precízen mozognak, váltanak posztot, de ebben Neymar és Messi is részt vesz.

Összefoglalva szerintem tökéletes egyensúlyban van Neymar látványos játéka, a taktikai elemekkel.
Bocs Chino, de nem mindennel értek egyet. Abban igen, hogy nem lehet összehasonlìtani Neyt Messivel a cselek kivitelezése, innovációja alapján. A brazil ebben jóval nagyobb repertoárral rendelkezik, ez aszt hiszem nem is lehet vitatéma. Az már igen, hogy ezek a cselek mennyire hatékonyak, mennyire szolgálják a csapatérdeket. Messi ezen a téren a világ legjobbja. Egy felesleges csele nincsen az mindig valamit szolgál, helyzetet teremt, lehetőséget a társnak stb. Nem öncélu. Ney ebben még messze van a zseni szintjétől és nem azért, mert rosszabb lenne, vagy önző, hanem azért mert még fiatal. Fog ez változni, sőt sokat változott ahhoz képest, ahogy kezdett nálunk focizni. Én sem szeretném, ha elhagyná a látványos, pimasz cseleit, de azt elvárom tőle, hogy azt ne feleslegesen alkalmazza, csak azért, mert ő meg tudja csinálni. Szerintem a hétvégi gólja erre tökéletes példa, hogy egy látványos, technikailag szinte tökéletesen kivitelezett csel mennyire is tud hatékony lenni. Sokat vitáztam én is Bobbal e miatt, de azt hiszem most már értem, hogy mit is akar kihozni a hatékonyságból.
Még egy dolog amit emlitenék, hogy bizony nagyon is azt játsza mostanában Ney, mint amit Leo játszott a másik oldalon. Nem is teszi ezt rosszul, valszeg ezt kérte LE is tőle.
"Diego Simeone: "Diego (Maradona) megtöltött minket érzelmekkel, de azt mondom, kétségek nélkül, hogy Messi jobb játékos, mint Maradona volt."
Válasz küldése