Megpróbálom totál összefoglalni mire gondolok mit látok a mai és en bloc a futballban és annak fejlődésében. Rengeteg gondolatom van erről, aki nem bírja olvasni ne kezdjen bele, hosszú lesz.

Kezdem ezzel:
TripleH írta:@Bob
A Messis résszere reagálva, hogy a prototípusa a jövő focistájának, ez egy utópia maximum mert utoljára, ilyen sikeresen ezt a fajta stílust Maradona képviselte, tehát azért annyira nem elterjedt a futballtörténelem során.
Nálam a prototípus azt jelenti, hogy jellegzetes egy kort meghaladó és majdan követő példa. Felsoroltam 6-7 összetevőt, ami szerintem a mai modern futballistát jellemzi és Messi azért tud kiemelkedni mert megvan benne ennek a hat-hét tulajdonságnak az egybegyúrása és és szimbiózisa.
Én ahogy látom a focit és mit gondolok Neymarról és mit várnék elő tőle (lehet csapongó lesz):
Kezdjük azzal, hogy baromi szerencsések vagyunk, hogy az utóbbi 10-15 évben a mi csapatunk diktálta a futball irányvonalát. Itt legfőképpen arra gondolok, hogy az említett tulajdonságok közül (fizikum, játékolvasás, hatékonyság, mentális képesség, képzettség, automatizmus ) a játékolvasás és képzettség valamint automatizmus tulajdonságok olyan szinten voltak legfőképpen Busquets-iniesta-Xavi-Messi által, hogy az ellen nem lehetett az elején mit tenni és alakította át a futballt. Mert mindig valamihez igazodni kell, van egy stílus, egy irányvonal ami diktálja a tempót és mindenki nyerni akar, de ha valaki valamiben nagyon jó akkor ki kell találni, hogy lehet ez ellen tenni és mégis a javadra fordítani a meccs alakulását. Ide venném Pepet, aki remekül felismerte ezt, hogy van pár olyan játékosa, akikből ha kihozza a maximumot akkor azzal a világ elé lehet ugrani. Ez nem volt új keletű, a 70-es években Neeskens, Cruyf stb féle hollandok már megcsinálták ezt, azzal a különbséggel hogy az akkori futballban kisebb szerepe volt az automatizmusnak, a begyakorolt elemeknek. Pep Cruyfftól tanult így nem meglepő, hogy a holland stílust és vonalat ismerte. Sokszor előjött, hogy persze ha van négy vagy több ilyen játékosod felküldöd őket és hajrá. Ez nem így működik, mert ki kell alakítani hozzá hogy a területek megfelelően legyenek elosztva és a feladatok amivel a többiek tudják a többi tulajdonságot kielégíteni. Gondolok itt arra, hogy kellett egy Keita pl aki hozta az erőt, kellett egy Etoo vagy Henry vagy Pedro aki hozta a hatékonyságot, kellett egy Abidal aki hozta a mentális képességet vagy Puyol. Ezeket kellett összegyúrni valamint a pályán jól elhelyezni és akkor az erősségeket kilehetett használni. És ehhez kellett Pep, hogy ezt szépen megoldja. Mi történt? Megjelentek a két vkp-s felállások, megjelentek a még inkább kontrajátékok, mert egész egyszerűen mi diktáltuk a tempót és hozzánk kellett alakítani a dolgokat. Tudom sokan nem szeretik Mourinhot, de pont ezért tartom nagy koponyának, mert ő találta ki először hogy akkor 2 vkp, majd két védőfalas rendszer, de volt hogy visszahozta az emberfogást. És olykor előnyt tudott ebből kovácsolni és eltüntette a különbségeket. Ez nem leparkolom a buszt taktika, ez egy gúnynév, de emögött sokkal de sokkal több minden van mintsem lerakok 11 embert védekezni. Messi azért korszakos játékos, mert ő alakította leginkább az utóbbi korszakot. Hozzá kellett igazodni. Két ilyen embert tudok még Pelé és Maradona akik ennyire befolyásolták a focit. Előbbi korszakában megjelentek az emberfogók, akiknek semmi más dolguk nem volt csak hogy Pelé fenekében legyenek. Mára viszont annyira gyors a játék, hogy nem engedheti meg egy csapat hogy kiessen egy ember a csapatvédekezésből. Maradona korában kezdett megjelenni a területvédekezés, mert ellene is ki kellett valamit találni és az emberfogás a játék gyorsasága miatt nem működött. Megjelentek a 4-4-2 felállások, amivel megpróbálták körbezárni. Klasszik Maradona gól ékes bizonyíték erre. Persze mindenkinek az ugrik be hogy hohó elment x ember mellett, de lássunk mögé, hogy pont az a lényege, hogy megpróbálják körbezárni kijön és lendületből megy tovább. Ma még gyorsabb a játék ma erre még kevesebb esély van, de láthattuk Messit hogy meglehet csinálni, pont azért mert ő meg a harmadik olyan játékos, aki ellen komplett csapatvédekezést kell kitalálni. Ez volt a bevezetés.
Na szóval a foci felgyorsult és továbbra is azt a hat-hét tulajdonságot tudom felhozni, ami továbbvitte a játékosok kialakítását. Volt egy 90-2000res évek, amikor még a Maradona féle kor ment tovább és irányító középpályások, meghatározott posztok, szélsők, 4-4-2 vagy 4-4-3 jellemezte a futballt. és előtérbe kerültek olyan tényezők amik a többi elhomályosították. Gondolok itt arra, hogy nem volt akkora szerepe a mentális képességeknek vagy a fizikumnak és játékelemeknek. Szabadabb volt a légkör. Megjelent Messi és Ronaldo ami megint csavart egyet, mert mint írtam komplett csapatvédekezést kellett kitalálni és mik jelentek meg? Két vkp Messi ellen és szél feladása !!!! vagy pedig potn ellenkezőleg a szél felé terelni a játékot és Ronaldot ott körbezárni. Ezért alakulhatott ki, hogy néhanapján megjegyeztük, hogy de bezzeg a RM ellen milyen béna volt xy csapat, s ellenünk vért ittak. Biztos volt motiváltsági tényező,d e elsősorban annak volt köszönhető, hogy nem volt meg a kellő játékosanyag mindkét struktúrát hatékonyan alkalmazni. Valamikor Messi rúgott hármat teszem azt a Valenciának és Ronaldo egyet sem majd fordítva egy Sevilla ellen. A példák nem konkrét esetet takarnak, bármelyik csapatot írhattam volna, szemléltetés hogy mennyire más szükséges a két játékos megfogásához.
Nincs olyan futballista aki ne szeretne támadni. Én világéletemben védő vagy belső középpályás voltam védekező feladattal, de naná hogy az volt a legszebb mikor sikerült gólt szerezni (nem sok volt sajnos.

). Viszont mindig van egy ellenfél, akihez igazodni kell és főleg mint írtam ha annyira kiemelkedik mint mi tettük. Mert négy olyan játékos volt mint senkinek és hozzá felépített automatikus rendszer. A játék gyorsabb lett, komplex játékosok kellettek. Olyan játékosok akikben sok-sok tulajdonság egybegyúrva megjelenik. Ebből adódóan az elmúlt 10 év hozadéka, hogy megjelentek többposztos emberek. Ma egy belső védő nem NADAL vagy teszem azt Koeman. Ma egy belső védő minimum tud védekező középpályást játszani, s adott esetben szélső hátvédet. Ott a példa Ramosra. Azért az egyik legjobb hátvéd, mert több feladatot is megtud oldani és ezáltal több opciós lehetőséget ad egy edzőnek is illetve a csapatának is. Fizikálisan erős, olvassa a játékot, többposztos, képzett, jól fejel stb. És ez azért alakult ki, mert egész egyszerűen a védekezés és főleg a területvédekezés átalakult és még több feladatot igényelt. Gyorsnak kell lenni a kontrához, ki kell tudni hozni a labdát, párharcot kell nyerni, sőt erőltetni azokat. Ezt Mourinho kezdte el tökéletesíteni, mert ellenünk ez vezetett eredményre. Előtte is megvoltak a többposztos emberek olykor olykor, de az utóbbi 10 évben kezdett el ez drasztikusan megnőni és ennek egyik oka mi vagyunk,akiknél a támadás így épült fel, hogy mindent be kell tudni játszani mert van x embered akinek a pálya minden részén az erősségét maximálisan ki kell tudni használni. Nevezzük ezt tiki-takának, de én mindig azt mondom, hogy ez a 70-es évek holland stílusának modernebb változata. Ezt játszatta Cruyfff még később is és ezt fejlesztette Pep tovább. Na szóval a mi oldalunkon megjelentek a többposztos támadók, amire reagálva védekezésben is megjelentek a több posztos védők. Elterjedtek a b2b középpályások, akiknek sokkal összetettebb feladatuk lett. És még inkább megjelent a hatékonyság kihangsúlyozása, mert kezdve azzal, hogy nem sok lehetőséged van kontrázni , ami adódik be kell rúgni és vica versa, ha jól működik a védekezés akkor nem sok tiszta ziccer van.
Én ezeket látom futball fejlődésen és akkor Neymar:
Ma ugyanúgy szükség van cselekre, kiveszel egy embert a játékból az remek, mert már létszámfölény lehet. Viszont a cselek minősége vagy mondhatnám látványfaktora más mint régen. Ilyenkor érzem a szentimentalizmust, hogy de bezzeg régen meg üdítő színfolt stb. Ezek olyan dolgok, amik megváltoztak. Én nem azt mondom, hogy Neymar ne cselezzen ne húzza meg, hülye lennék és ilyet soha de soha nem írtam. Olyat csináljon ami hatékony és eredményes. A mai fociban ha megállsz a labda felett az rengeteg idő, lehet közhelynek hangzik, de annyira komplex a játék, hogy örül egy csapat ha van némi üres hely és akkor "elpazarolni" azzal, hogy lehetőséget adok a másik csapatnak azt betömni, nálam luxus. Neymar képességei nagyon jók, de maga a játék azt diktálja, hogy elengedhetetlen tényező a hatékonyság. És nem azt mondom, hogy most kevés gólt rúg vagy kevés gólpasszt ad, de tényleg jobb példa Ronaldonál nincsen. Ég és föld volt a különbség a Manchester és a madridi játéka között. Nem azért rúgott x gólt, mert Spanyolországban gyengébb csaptok voltak, hanem egyénileg fejlesztette a játékát tovább és én ezt hívom racionalitásnak, tökély keresésnek stb. Ezt nem gondolom utópisztikusnak, mert ilyen játékosokat látok, nevezzük robotnak ez is egy gúnynév, mert pont az hogy ma már sokkal komplexebb a játék mint 10-15 éve. Mint írtam a többposztos emberek miatt, ebből adódóan többféle felállás (van amikor támadásközben is alakul a felállás, arról nem ie beszélve hogy más védekezésben meg támadásban, ilyen régen nem volt) ezt követeli meg a trend. Rengeteg meccs, a mentális képességeket is felerősítette és nem a játékosság tűnik el, mert az megvan, hanem átalakul. Nincs idő tenni venni. örök mondás, hogy a labda a leggyorsabb a pályán (ha jól emlékszem egyébként Cruyff mondta, nem véletlenül,d e nem biztos hogy ő de úgy rémlik) és ehhez mérten kell alakítani az egyéni játékot. Én Neymarban pont ezt látom, hogy még magasabbra szintre még jobbá akkor válhat ha a játéka ehhez mérten alakul és még hatékonyabbá válik. A csapat érdeke és a "trendből" adódó elvárás is ez. Nagyon szélsőségesen megfogalmazva melyik a jbob Neymar megáll tekereg kioszt két kötényt, idehúzza oda húzza és elment a lehetőség arra hogy passzoljon x lehetőségnél vagy pedig gyors cselek, gyors passzok gólhelyzet vagy gól. Lehet nem olyan látványos mint teszem azt valaki elvárja de én azt látom, hogy egész egyszerűen a fociban ezekre már nincs elég idő. Most az hogy Neymarnak összejön legyen így, de sokszor látni kell azt, hogy ezeket feleslegesen csinálja mert elvész a lehetőség és azt is hozzá kell tenni, hogy pl fizikálisan meg van elmaradása és egyszer tényleg agyonfogják így rúgni. Mert ma tízszer inkább védik a várat mint x éve és jön a beduplázás, jön a test-test elleni harc és jön egy becsúszás vagy bármi. Ezt el kell fogadni, hogy pont amiatt, hogy a játék megváltozott és képzettebb, tudatosabb, taktikusabb játékosok kerültek ki, jobban betudják csapdázni és ha úgy alakul valaki lerúgja. Messis példa azért volt, mert rajta és Ronaldon de írhatnám Robbent vagy Riberyt akik meghatározók voltak mostanság, szóval hogy ők hogy cseleztek és a brazil hogy cselez. És hangsúlyozom nem a játékosság nincs meg, hanem hatékonyság előtérben van, mert sűrű a terület örülsz ha egy emberen átmész. Meglehet nézni, hány úgymond "cselkirály" focizik manapság, erre szokott jönni, hogy pont emiatt rosszabb a színvonal, ez nagyon nem igaz az én szememben, mert sokkal gyorsabb a játék, sokkal képzettebbek a focisták (több poszt, két láb alap feltétel ma, ismét csak Messi akinek istenadta bal lába volt, fejlesztette a jobbat mert muszáj évi plusz húsz gól...) sokkal inkább tudatosabb a játék és másabb. Dinamikusabb, fejlettebb de nem rosszabb. Ma ugyanúgy ha 1-1 tulajdonságban kiemelkedsz akkor egyéniség vagy. Régen ez "csak" a játékosság volt, vagyis inkább az került előtérbe egy támadónál ma ezek átalakultak és sokadjára írom azért, mert többféle emberre van szükség és ma nem elég hogy odabököd 50 méterre a labdát ahova akarod, mert van másik hat tényező ami ugyanúgy fontos. Pl ezért tartom Iscot túlsztároltnak, mert olyan hiányosságai vannak amik súlyosak. Ma egy Bale egyéniség (még ha ez sokaknak szúrja is a szemét) , mert irgalmatlan gyors és jól lő és agilis (legalábbis volt a PL-ben és Madridban az elején). Egy Pogba egyéniség, mert olyan atletikus , amire ritkán van példa. Egy Neymar ugyanúgy egyéniség, mert gyors, jól cselez de hatékonyabb is lehetne e téren, s még durvább lehetne. Lehet a következő ember aki meghatározza a korát. És pl Maradona vagy Pelé vagy Messi sem volt úgymond "cselgép". Tologatta az emberek mellett kicsiben és úgy fedezte, hogy nem lehetett elvenni a bogyót. És én ezt várom Neymartól is, hogy még jobb legyen és ez nem lebutítás, hanem egész egyszerűen látható példák vannak hogy ezek plusz gólokat plusz pontokat plusz trófeákat jelentenek.
Hangsúlyozom nem én vagyok a megmondóember és ez a tuti, én ezt látom erre tudok példákat felhozni hogy a foci hova fejlődött és mit követel meg. Ma a rendszeresség, hatékonyság, pontosság a meghatározó és ezt amúgy mi idéztük még inkább elő. Én ehhez mérten nézem a dolgokat és nem Neymar ellen szól vagy bárki ellen szól, hanem pont az hogy azon agyal az ember és azt szeretné ha még többet kihozna magából is és még többet tudna adni a csapatnak is.
Csapongó volt szerintem, de erről nem lehet két szóban "elmélkedni" mert korszakokat átölelő dolgokról van szó és játékfejlődésről valamint nem is tudok rendesen fogalmazni.

Viszont értse meg mindenki, hogy én nem a jó ellen vagyok, én azt szeretem ha valami JOBB. És én a fejlődést pl Neymarnal vagy másnál abban látom, hogy pl automatizmust előtérbe helyezi, hatékonyság, pontosságot. Én elfogadom ha valaki szerint nem, én ezt látom a mai fociban ez kell. Amire sokan vágynak már "elmúlt" és másabb a játék, mást követel meg és ehhez mérten kell 1-1 játékost értékelni is.
Biztos van kérdés, mert így se biztos, hogy kitértem mindenre, de nagyon bízom benne, hogy végre sikerült tisztába tenni, hogy én mit látok és gondolok en bloc a futballról és mi a mai "elvárás" egy játékossal szemben pl. Sokadjára leírom ez egy látásmód én ezt szűrtem le 20 év alatt, plusz idősek elbeszéléséből Pelé-Puskás stb játékosokról, könyvekből, tapasztalatból. Ma általánosan igaz a sportra, hogy nevezzük csúnyán robotokat nevelnek ki, mert a tudomány haladtával pl a fizikai tulajdonságok előtérbe helyeződnek a sűrűség miatt a mentális képességek szintén baromi fontosak és fontosabbak mint régen, de ettől nem robotok lesznek hanem másabb (szerintem fejlettebb mint írtam mind játékban mind előbb felsorolt tényezőkben) játékosok, s a játékosság nem fog elveszni hanem átalakul.