2010.03.09. 21:59:08
LG szavaival majdnem mindenben egyet tudok érteni. Számomra is érthetetlen, hogy bizonyos játékosok miért vannak felülreprezentálva (Keita, Buszkecc) mások meg miért vannak ennyire félrerakva (Bojan, Yaya). Bizonyos húzásaitól égnek áll a hajam. Nem értem például, hogy mit lehet ebben a Buszkeccben ennyire szeretni (senki ne jöjjön nekem Del Bosque-val, nem érdekel). Pontatlan, sok labdát veszít, fizikailag Yaya szintjének a felénél áll, olykor kapkod és körülményes. Keita a másik óriási nagy kérdőjelem, tökéletes kiegészítő ember, jól érkezik előre is, de nem ér fel Yaya szintjére.
Az igazolások kapcsán megvédeném. Txiki-nek legalább akkora sara van ebben az ámokfutásban. Most számoltam össze, hogy Keirisson-Henrique-Cáceres-Hleb és Csigrinszkij cirka 93 millió euró körüli összeg. Ebből a felsorolt halmazból egyedül az ukrán vadbarom van a keretben, de már ő sem játszik szinte soha (teszem hozzá szerencsére). Gyakorlatilag egy Cristiano Ronaldo árának megfelelő összeget dobtunk kukába és bár nyilván bejön belőle majd némi apró, de értelmesebb lett volna venni belőle egy drága játékost. És akkor még nem is beszéltem az égetően fontos balszélső kérdésről, amit R10 távozása óta képtelenek vagyunk megoldani, bezzeg a védőket vesszük kilóra, meg a fehérorosz majomtól vártuk, hogy majd nagyot alkot.
Pepnek taktikailag is vannak gondjai. Messit idén feltűnően sokat erölteti középen, teszem hozzá, hogy ha ott ilyen teljesítményre képes, mit mutatna az eredeti helyén? Szinte belegondolni is félelmetes. Aztán Iniesta eröltetése se semmi a balszélen, elveszítve a középpályánk egyik legnagyobb motorját és agyát. Baromság. Ott van Pedro, aki hozza azt a szintet, amit Henry, sőt idén túl is teljesíti, mégis Andres van a balszélen számtalanszor. És akkor még Bojanról nem is beszéltem. Ezek akkora taktikai hibák, hogy hetek óta már kijelenthetően meccsek mentek el rajta, lévén a védelem továbbra is még a legerősebb sorunk közé tartozik, nem onnan erednek a fő problémák.
Aztán a hétvégén már az agyam eldobtam, miután Pep hetek óta dumál a bírónak. Nyugtalan, hirtelen felindulásai vannak és most már kapott is fürdési lehetőséget a meccs vége előtt. Nem lehet ezt csinálni. Tudom, hogy Mourinho is pihen éppen, de ott azért más a helyzet. Ő egy ilyen karakter, évek óta jellemző rá, hogy a játékosokért akár a tűzön-vizen át is kiáll. Neki ez a karaktere. Pep viszont egy nyugodt, visszafogott és kultúráltan nyilatkozó Gentleman volt világ életében, ehhez képest meglepően sok kirohanása van idén.
Nem török rajta pálcát. De nagyon-nagyon-nagyon sokat kell még tanulnia. Tavaly hathatós részvételével nyertünk 6/6 kupát és első szezonjában elért mindent, amiért edzők évtizedekig dolgoznak. De ne feledjük, hogy ezt egy sikeréhes, 2 furcsa szezon után járó, világklasszis kerettel érte el, egy olyan modellben, amelybe kvázi beleszületett és már több, mint 20 éve vele él. Pepről már régen azt mondtam, hogy szerintem Barca-edző, de máshol egyáltalán nem garantált a sikere. Ezt a játékrendszert ismeri, ezt a légkört szívja évtizedek óta, ezt a taktikát tudja egyedül. Cserélni borzasztóan rosszul szokott, nem tud újítani taktikailag, gyengék a pontrúgásaink, a szögleteink ugyanúgy, ahogy régen, néha meglep minket pár furcsa rögzített szituval, de a tendencia nem állandó. Sem a cseréi, sem a változtatásai, sem az idei taktikai elképzelései nem tetszenek. Nagyon sokat kell még tanulnia, mert bár hatalmas amit eddig elért, még távol áll attól, hogy egy Ferguson, vagy egy Mourinho szintre érjen. Le kell higgadnia, át kell gondolnia a csapatot, be kell fejeznie azt, hogy a kis kedvenceinek a szerepeltetése miatt romlik a teljesítmény. Objektíven és nyugodtan kell vezetnie ezt a csapatot, mert ezzel a mentalitással, amit ezekeben a hetekben látok, nem sok babér terem idén.
Nem fogok minden eddiginél jobban gratulálni ahhoz, hogy elhoztunk egy Almeria otthonából 1 pontot, bármennyire is kéri Guardiola. Kevés.
Ne használd a kepfeltoltes.hu-t!
Yaya Touré - a szikla.
SOM LA COPA, SOM LA LLIGA, SOM LA CHAMPIONS, SOM UN !!!