Egy kis szezonzáró statisztika:
2.830 percet játszott idén, és ez alatt 11 gólpasszt adott -
transfermarkt szerint 15-öt, úgyhogy akkor gondolom 4db 11-est róla harcoltunk ki -, és 15 gólt szerzett, ez azt jelenti, hogy 109 percenként szerzett átlagosan egy gólpontot -
összes gólja és gólpassza. Ami így az tavaszi sérülések és csapatszintű összeomlás tudatában nem is rossz, főleg hogy ez az első szezonja. Ami igazán durva, az az őszi mutatója. A sérüléséig 1813 percet játszott, 10 gólpassza és 11 gólja volt. Ez 86 percenkénti gólpontot jelent, ami azért eléggé szép teljesítmény.. Persze ebből következik, hogy a tavaszi meg elég kaksi volt..
Na de a számadatok mellett egy kis saját vélemény. Én az őszi teljesítményénél visszafogottabb szezonra számítottam tőle első évében. Kellemes csalódás volt nekem, nem hittem, hogy rögtön ilyen szintet fog tudni hozni. A tavaszi produkciója persze már más tészta, arra nem lehet túl büszke ő sem, de még úgy is a jobbak között volt, hogy a rangadókon rendre a jobboson játszott, hosszú ideig sérült is volt, és egy olyan csapatban kellett volna újra játékba rázódnia, amelyik alig akart játszani konkrétan. Ettől még persze hozhatott volna jobb szintet is a tavaszi meccseken, de első évében nem vártam én el tőle, hogy ő legyen a fő húzóember, még ha ennyibe került is. Szóval összességében jobb volt mint amire számítottam, remélem jövőre még többet fog fejlődni, és még hasznosabb tagja lesz a csapatnak.
DE! A helyzetkihasználásán bőven van még mit csiszolni. Ha a tiszta ziccerei felét belövi lehetett volna majdnem 30 gólja. Úgyhogy ebben remélem idővel fejlődni fog, külön edzővel gyakorolnia kéne ezeket a szitukat, vagy én nem tudom mit kéne tenni. De ennél hatékonyabbnak kell lennie a kapu előtt! Pluszban egy kis tömeg is elférne rá, de nehogy túlzásba vigyük, mert még Messin is észrevehetőek a lassulás jelei emiatt. Most néztem az Atletico elleni meccs előtt még 07/08-as összefoglalót róla, meg 08/09-eset is. Sokkal robbanékonyabb és fürgébb volt mint manapság. Persze ő még így is képes rendre megverni és lefutni a védőit - már ha úgy tartja kedve -, de ha Neymarnak ezt a könnyed, laza mozgását "megtörnénk" a túlzott izomtömeggel, akkor az végzetes lenne számára szerintem. Úgyhogy ezzel csak okosan. De valamennyi plusz kiló tényleg kéne rá, mert nincs védő a ligában kb aki ne tudná odébb tenni könnyedén. Remélem az orvosi stábnak - már ha ők felelnek ezekért a dolgokért - sikerül majd ezt kiviteleznie.
Na de egy szó mint száz, a helyzetkihasználásán kívül elégedett vagyok vele, mezőnyben rendre jól teljesített, a pályán beállt a sorba, nem nagyképűsködött. Én egyértelműen pozitívnak ítélem meg az első szezonját, és végre úgy tűnik, hogy Ronnie után újra igazi balszélsőt sikerült igazolnunk. Csak így tovább Neymar!