Nagyon nem csípem Bartomeu ténykedését, de most szerintem jogtalanul van elővéve. Ez sport, nem politika. Igen, valóban més que un club, a katalán nemzeti öntudat olyan mélyen összefonódott az FC Barcelonával, hogy nem lehet azt mondani, hogy politikamentes lenne a klub. És ezzel szerintem nincs is kirívó probléma, amíg egy bizonyos határ nincs átlépve, és nálam az a határ a nyílt állásfoglalás volt. A klub nyíltan állást foglalt a függetlenség mellett, innentől nem értem, miért kellene a vezetőség nyakába varrni, hogy nem katalánok és nem hazafik, igenis kiálltak a katalán ügy mellett (mert més que un club). Azt viszont teljesen abszurdnak tartom, hogy egy ilyen fontosságú sporteseményt kvázi "tiltakozásból" adjunk le 0-3-mal. Semmi tiltakozás nincs abban, hogy az ősi rivális és a spanyol kormányzatot képviselő Real Madridnak potenciálisan odadobunk előre egy bajnoki címet.

Arról lehet vitatkozni, hogy helyes volt-e a zártkapu avagy sem, de a meccs elhalasztása teljesen abszurd lett volna, semmivel nem lett volna szerintem nagyobb üzenetértéke a "világ felé", ahogy azt sokan gondolják.
Ami magát a referendumot illeti, sem a katalánokkal, sem a spanyolokkal nem tudok 100%-ban azonosulni. A spanyol kormányzat a borzasztóan elszúrta a dolgot volt azzal, hogy erőszakot vittek bele. Ha legyintenek az egészre és mutogatják az alkotmányt, hogy törvényellenes, akkor sokkal többre mennek, mint így, hogy erőszakkal léptek fel ellene. Mostmár úgymond a világ előtt is sárosak, és szerintem sok támogatót veszítettek ezzel, arról nem is beszélve, hogy a meglévő ellentétet hatványozottan felerősítették. Az pedig teljesen egyértelmű, hogy a szétválással mindkét fél csak veszítene gazdaságilag, bármilyen GDP adatot hoz bárki is. Ez nem úgy működik, hogy egy termelékeny régiót leválasztunk egy kevésbé termelékenyről, és akkor az egyiknek megoldódik minden problémája. A minél szélesebbkörű autonómia lenne szerintem a megoldás, ahol a katalánok nem érezhetik magukat elnyomva a spanyolok által, és a függetlenségpártiak nem tudhatnak nacionalista érzelmekkel választótömegeket manipulálni. Ha tényleg a katalán nemzet javát akarnák szolgálni, akkor nem egyből elszakadásra törnének, aminek egyértelműen káosz a vége (lásd Brexit), hanem a spanyol alkotmánnyal összhangban igyekeznének több autonóm szabadságjogot kivívni maguknak, mint pl az oktatás nyelve az iskolákban, stb. A katalánok öntudatát az ilyen jellegű kiközösítő törvények sértik igazán, nem pedig az, hogy nincsen a térképen egy vastagabb vonal köztük és Madrid között.