tothnandor1 írta: 4. Messi emberi értékei megkérdőjelezhetetlenek mert ha akart volna több pénzt keresni már jóval korábban az elit csapatok vándor madarává vált volna.
Fhúúú, na ettől a falra mászom.Emberileg Messi nem sok olyat tett, amitől piedesztálra kell emelni. Iszonyat jó focista, ennyi. Nem fogok neki oltárt emelni azért, mert évi 20 millió euróval megelégszik, mivel lehet, hogy kapna x millióval többet máshol, de szakmai siker kárpótolja ezért (játszana Qatarban, gondolom fog is, de az ottani 120 gólját ki értékelné, ázsiai BL-t nyerni meg még mindig nem egy nagy presztízs). Röhögnöm kell, ha arról van szó, hogy nem vágyik többre 20 milliónál. Évente.Kíváncsi vagyok ezen a fórumon hányan keresnek egész életükben 20 millát, vagy hogy hányan keresünk összesen egész életünkben 20 millát. És baromira nem arról van szó, hogy ne éljen gazdagságban vagy akármi, csak az ember ugyanolyan ember, mint a másik, van az a szint ami szükségleteket maximálisan kielégíti, ezen szerintem már az évi 10 millió is túl van, de mindegy. Teljesen normális dolognak tartom, hogy azon a szinten túl már valaki a presztízst tartja előbbre valónak, és teljesen abnormálisnak, amikor valaki Eto'ozik egyet és elmegy a Mahacskalába. Sőt az ilyet én lenézem.
És ezeknél az embereknél amúgy is nagyon más a szint. Meg lehet kövezni, de Leo jókisfiússága szerintem egy nagyon jól menedzselt imidzs, egy mese. Volt már a múltkor egy "vitám" erről, nem is akarom felhozni, de sokakat megtéveszt, ahogy ezek a fiúk játszanak a pénzzel. A múltkori adományozásától is ment itt egy kisebb ájuldozás, pedig azt gondolom, hogy kutya kötelessége. Olyan etikátlan pénzszivattyú épült rájuk, ami belegondolva már gyomorforgató nekem. Meccsenként új mez, amit a szurker mennyi pénzért kap meg, csukák, labdák, amit Kabodzsában, Kínában, Bangladeshben meg ki tudja még hol állítanak elő nevetséges bérezéssel (sokszor kölykök). Ugyanez egy csomó holmi, amit reklámoznak. És ezt a félmillió dollárt, amit nagy csinadratta és cirkuszi keretek között ajánlott fel, úgy vasalják vissza, mint annak a rendje. Mi értelme van az évente kiadott új meznek?
Emberi nagyság az lenne, ha azt mondaná, hogy megnézte Qatarban az építkezést, ahelyett, hogy Gabonban parádézna, és azt mondaná, hogy bojkottálja a VB-t, ha nem normalizálják a helyzetet. Lenne ezeknek a srácoknak hatalma is, vagy van is, de felelősségük...
Szóval mondjuk szakmailag lehet példakép, de emberileg azért nem sok eséllyel.
Messi eladásával kapcsolatban meg uncsi a másik oldal hozzá nem értéséről dumálni. Én bizonyos szituációban eladnám, főleg amíg csillagászati pénzt fizet érte valaki. Ronaldo is megindult egy lejtőn (szerintem), Messi is el fog, és az állítólagos értékük nekik rohamosabban fog zuhanni. Régi Barcás, ami nagy szó, és szép történetek, amikor onnan vonul vissza, ahol kezdte, ezt ő is megérdemelné, de az én ízlésemnek azonban jobban megfelel, amikor kiegyensúlyozottabb egy keret, nem függ ennyire egyetlen játékostól. Nagyon tetszene egy olyan csapat, ahol Messi góljai szétoszlanak, mondjuk a védők 3-mal többet lőnének szezononként, kp-k 5-tel, csatárok 7-tel (most a hasamra csaptam). Ha Messi be tudna állni egy ilyen rendszerbe, a lejtőjén, akkor tévednék az eladásával, de ha meg Hierro módjára nem tudja elfogadni a formahanyatlását (majd), akkor meg lehet, hogy hasznosabb lenne. Részemről ennyi, amiért nem vetném el az eladását. A pénz csak másodlagos, s ellenben sokakkal, szerintem igenis van helye az érzelmeknek ilyen kérdésekben.