Nem akármilyen végjáték volt, valóban, a tavalyit is sikerült űberelni, legalábbis az utolsó 3 kör, ami felejthetetlen marad számomra. Annyi hozzátennék, hogy nem pártatlanul néztem a versenyt, s bár nem szeretem különösképp sem Massát, sem a Ferrarit, mégis szorítottam nekik, mivel én elítélem Hamiltont. Az okokat feleseges lenne leírnom, korábban írtam egy kis szösszenetet, akit érdekel, az megtalál benne mindent.
Igazán parázs csata volt, rendkívül elégedett vagyok Massával, hiszen most hiba nélkül megtette amit kellett, s Alonsóval is. Persze nem szabad megfeledkezni sem Vettelről, sem Glockról. A spanyolra visszatérve reményeim szerint jövőre ismét ott keresgél majd a dobogón, s esélyes lesz az újabb világbajnoki címre, hiszen az utolsó futamok bizonyították:
egy jó Aonsóval csak nyer a Forma 1, és népes rajongói tábora.
A tegnapi futamról is leírnám tömören a véleményem: én nem szeretném messzemenő következtetéseket levonni, s bár számomra
Massa a szimpatikusabb, mégsem keresek magyarázatot, kaptunk abból eleget már korábban. Aki végig figyelemmel követte az idényt, az jól láthatta, hogy
hiába van két pilóta egy csapatnál, hiába vannak kivételes kvalitású versenyzők, s ránézésre egyforma, remekbeszabott autók, mégis mennyit jelent, hogy csapaton belül ki az első a rangsorban. A tegnapi futam az én kívánalmaimnak megfelelt, jó volt látni Massa kis "családjának" korai örömét, majd végignézni, ahogy
futamgyőztesként kell nyilatkoznia hazai közönsége előtt, miközben élete legnagyobb vereségét szenvedte el. Ettől függetlenül példaértékű volt a hozzáállása, le a kalappal az egész szezon alatt tanúsított viselkedéséről. S természetesen hatalmas gratuláció az összetett második helyezéshez. Jó irányelv, első pontversenyén, ahol esélyes volt a végső győzelemre, megmutatta, hogy lehet rá számítani. Szóval azt hiszem elfelejthetjük a másodhegedűs szerepet.
Hamilton is megcsinálta, s bár én nem tudnék róla ódákat zengeni, azért mégiscsak dicséret illeti. Igaz, a tegnapi futamon érzésem szerint rossz taktikát választott,
túlságosan a biztos pontra törekedett. Ez nem tetszett, s könnyen rá is fázhatott volna. Azt hiszem neki nem az
5. helyre kellett volna apellálni, ezzel a vassal az utolsó versenyen is biztosan kellett volna a dobogóért küzdenie, nem mellékesen világbajnokhoz méltóan.
Végül még néhány pilótát kiemelnék, afféle zárszóként:
Nagyon sajnálom Kubicát. Sajnos a BMW az idény végén képtelen volt tartani az iramot. Reméljük tovább fejlődnek, s jövőre alaposan megszorongatják a két óriást.
Alonso végre olyan autót kapott, amivel már fel tudta venni a versenyt, s az idény végére fantasztikusan belejött. Ez legalább
megadhatja az alaphangot, mind neki, mind a Renaultnak a jövő évre.
Vettel: igazi fűszere volt az utolsó versenynek, s korábban is meg-megvillantotta már képességeit. Azt hiszem lesz még lehetősége, s egy jobb autóban ülve is bizonyíthat majd.
Barichello és Coulthard: szívből remélem, a brazilt még láthatjuk jövőre is, hiszen egy igazi egyéniség, akinek még van helye a Forma 1-ben. David pedig megannyi szép emlék, jó verseny után elköszönt. Meg lehet érteni, ő sem lesz már fiatalabb. Én minden jót kívánok neki.
S persze, ha Rubens is visszavonulna, akkor még utoljára beülhetnének régi csapataik autójába, s a rutint ötvözve a jelenlegi két legjobb technikával, utolsó szó jogán "lenyomhatnának" egy külön Ferrari-McLaren csatát.