2020.07.01. 00:37:37
Én is helyesnek tartottam Valverde menesztését, mert két és fél év alatt kirajzolódik egy embernél, hogy hol vannak a határai. És ennél a klub érthetően többet akart. Csakhogy, ha már leváltották, akkor legalább egy jobb edzőt hoztak volna helyette. Erre hoztak egy olyan edzőt, aki soha sehol nem nyert még semmit. Itt csak egy kész koncepcióra lett volna szabad edzőt cserélni. Xavi alapozás nélkül, egyik pillanatról a másikra nem akart beszállni, ő nagyobb kaliber annál, minthogy tűzoltó legyen. Koeman legalább az EB-t meg akarta várni a holland válogatottal, ő is visszautasította a felkérést. Így maradt egy olyan edző, aki elérhető volt, de rosszabb, mint Valverde. Így meg nem volt értelme.
Zsinórban kétszer buktunk úgy két pontot, hogy kétszer is vezettünk. Ennél még annak is több értelme lenne, ha 1-0 után beállnánk védekezni, persze azt is csak pontos játékkal és fegyelmezettséggel lehet sikerrel kivitelezni, nem ilyen pontatlan játékkal. De ennek az életlen, támadójátékot játszani akaró, de nem tudó dolognak nincs értelme. Nem tudnak egy épkézláb helyzetet felépíteni, de azért próbálnak támadni, a védelem fent van a félpályánál, és 50 méteres területek tátonganak mögöttük. Így rontották el a Celta ellen is. Próbáltak támadni, majd labdavesztés, és ott volt mögöttük az üresen tátongó félpálya. Az ellenfél meg 25-30%-os labdabirtoklással is veszélyesebb támadásokra volt így képes, néhány húzásból könnyebben felértek a kapunkig és alakítottak ki helyzeteket, mint mi 70% feletti meddő labdabirtoklással.
A támadójátéknak álcázott, életlen, pontatlan áltámadójáték helyett még egy védekező koncepciónak is több értelme lenne 1-0 után, még ha ez a Barcelonától szokatlan is lenne. De legalább lenne egy koncepció. Most semmilyen koncepció nincs, csak megszokásból próbálnak támadni, támadójáték nélkül. Hamisan próbálnak egy olyan hagyományba kapaszkodni, amire ez a keret nem alkalmas. Ha már Valverdét elküldték, legalább egy olyan edzőt hoztak volna, aki hoz magával egy koncepciót, ezért örültem volna egy védekező szemléletű edzőnek, akivel legalább 1-0-s meccseket lehetne játszani. Akár egy Frank de Boernak is örültem volna. De Sétien... Oké, hogy kirúgták Valverdét, de miért egy rosszabb edzőt hoztak helyette? Valverdével legalább nyertünk két bajnokságot és egy kupát. Semmilyen koncepciót nem hozott magával, csak megszokásból próbálunk támadni, támadójáték nélkül. Ez nem megy. Ha mást is, a csapattól életidegen taktikát is, de valami mást kellene játszani. Erre Sétien nem alkalmas, semmilyen új értéket vagy szemléletet nem tudott hozni a csapathoz.