ElBartimaeus írta: ↑2024.09.02. 00:27:06
Néhány dolog, ami erősen hasonlít:
1. egy félidei jó játék itt zseniális beavatkozásnak lett felcímkézve, tavaly meg fél meccses lemeccselésnek és szégyennek, hogy Xavi nem tud egyből jó taktikát felállítani.
2. a magasan feltolt védelem az erős letámadással itt elképesztő taktikai siker, tavaly ostoba, 1-dimenziós védekezés volt
3. az egyéni hibákból kapott gólok tavaly az edző sara volt, idén a játékosoké - bár kevésbé izgat bárkit, mert épp nem buktunk még pontokat belőle
4. sok direkt támadást vezetünk. Igen, Xavi alatt is elég sok támadásunk volt direkt felpasszokkal, indításokkal, csak vele jött szembe masszívabban behúzódó ellenfél, Flickel szemben még nem
5. megtalálja a játékosok helyét, mint pl Raphinha bal szélről érkező assistjai, meg góljai, amiről tavaly a fél fórum azt állította, hogy nem megfelelő hely neki. A brazil ugyanazt csinálja, mint előtte: rohadt jól mozog, iszonyat gyors és utána 50-50, hogy jó labdát ad, vagy rosszat, de ez több játékosra is igaz lehet.
1: Flick 4 meccse van itt, egy EB-s nyár után, amikor a csapata egy része az első meccs környékén érkezett vissza,, sokan meg az amerikai turné közepén. Nyilván megengedőbb az ember azzal szemben, amikor Xavi 2,5 év alatt sem jutott el igazából ilyen félidőkig. És ez a másik: Xavinál sokszor volt az, hogy a 70-80. perc körül elkezdtünk kaparni, nyomtunk, szorítottunk, és sokszor találtunk valami gólt valahogy. Itt meg olyan félidőkről beszélhetünk már az első meccseken (a 2.-3.-on már mindenképp), ahol az volt a csoda, hogy nem soroztuk még meg őket jobban.
2: Szerintem kb semmi köze a Xavi által feltolt védelemhez Flick felállása. Xavi alapvetően két dolog között ingadozott. Sokszor próbált masszív lenni, de akkor az átmenetek nem voltak meg a támadások irányába. Ebben az időszakban kevés gólt kaptunk, de 1 gólos sikereknél komolyabb eredményünk kb sosem volt. És ehhez azért a mostaninál 1-2 hónap kivételével mindig erősebb védősora is volt. A másik, amikor néha pár hétre megszállta ez a mindenáron Barca-DNS téma, olyankor feltolta a védelmet a félpályáig, a védőinknek meg 50 métert kellett versenyt futnia. Flicknél nézd meg, milyen jól néz ki az egyensúly. Nincs tökig feltolva egyáltalán a védelmi vonal, Inigo és Cubarsi ezt nem is bírná. Inigo pont azért javult fel egyénileg idénre, mert Flick szépen kivette a buliból a sebességét, és akkor rögtön maradt egy közepesen erős, agresszív védő. A letámadásról meg hadd ne beszéljünk, annyival tudatosabb Flicknél, hogy zongorázni lehet a különbséget. De még csak nem is ez a legnagyobb különbség, pedig ez is elég nagy. Az, hogy mit kezdtünk vele. Xavinál volt presszing, tegyük fel, hogy épp sikerült is labdát szerezni. És? Nem volt passzsebesség, nem volt semmi, eltötymörögtünk valamit, aztán kész. Flicknél megszerezzük a labdát, és már robbanunk rá 3-4-5-en a letámadás miatt szétzilált védelemre. LE-nél nézett ki hasonlóan a dolog, csak Flick sokkal gyengébb alapanyaggal csinálja meg ezt. (És nem, nem érdekel, ha a BM ellen nem, és megvernek, nem is erről szólt a sok rajongás, nincs két posztunkon játékos, most arról beszélünk, amit eddig láttunk)
3: Milyen egyéni hibákból kapott gólok? Amúgy ne felejtsd el, hogy Xavinak azért legalább az egyik sztárvédője mindig bevethető volt, sőt, legtöbbször mindkettő, ahol az egyik akár még szűrő is lehetett. Ez nagyon nem mindegy, Flick kapott egy szinte teljesen üres vkp posztot és egy egyelőre B sort hátul. Még Gündogan is elkerült, aki legalább amolyan félig hatost tudott játszani, még ha nem is rombolót, és bár nem kedvelem, de jelenleg még FDJ is erősítés lenne oda. És nagyon nem mindegy, hogy 3-4-5 gólokra esélyes támadások mögött kap-e egy csapat mondjuk rendre egy gólt (LE-nél volt hasonló az eset), vagy Xavinál, ahol erre soha nem volt kb esély, ott mindenki tudta, hogy vagy 1-0, vagy 2-1, és nem fér bele más. Xavi nem találta az egyensúlyt a védekezés és a támadás között. Sok esetben viszont a védekező részt egész jól megoldotta, ha nem akart túl sokat. Xavi főleg az első másfél szezonjában finoman szólva sem volt rossz edző. Flick szimplán egy azonnali impact, egy vérprofi, alighanem nagyon kevés emberrel összehasonlítva nem jönne ki győztesen a meccsképből... Ez nem egy éles kritika Xavira. A végét levéve nem volt rossz, csak nem is volt elég jó.
4: Igen, Xavi direkt focit AKART játszatni. Néha ment is. Nem a direktség a legnagyobb különbség, bár van abban is bőven. A tudatosság. Annyira zongorázni lehet, hogy mozognak a játékosok, mikor mozog az egyik ki, mikor indul be a másik, vagy ha kidobjuk a szélre a labdát, hogy jönnek legalább ketten az ötösre, mindig van középpályás a center mellett-mögött-röviden-hosszún. Ebből is nem is tudom hány gólt lőttünk már idén, nagy segítség a szélsőnek, hogy jó legyen az utolsó passza. Azonos sémákból lőttünk ugyanolyan gólokat néha meccseken belül. A passzsebességünk meg nem is összehasonlítható a tavalyival, ami bárminek is az alapja.
5: A játékosok. Nem pontosan ezt írtad, de ideillik. A játékosok duzzadnak az erőtől és az önbizalomtól. Vegyük le az önbizalmat, tételezzük le, hogy ez nem konstans állapot, csak jó a flow. A 4. meccsre eljutottunk odáig, hogy 90 percen keresztól bírja a 17 éves tinin kívül mindenki lihegés nélkül. Eljutottunk oda, hogy ha az ellennel kell versenyt futnia egy Raphinhának, ő lesz a gyorsabb, tavaly olyan lassú volt már szegényem, hogy rossz volt nézni (pedig én láttam a Leedsben, tudtam, hogy amúgy nagyon gyors). Raphinha nem véletlen most hozott épp gyakorlatilag 3+3-at, hivatalosan 3+1-et. Yamal nem véletlenül most kezdett el statot hozni. Pedri nem véletlen, hogy most kezd megint emlékeztetni önmagára, vagy az sem, hogy ő is gyorsabb, a labdaérintései szigorúbbak, mint korábban. Van erőnlétünk, ez alapjaiban határozza meg a játékot. Xavi alatt... hát... nem volt rossz... Koemanhoz képest javultunk, de max egy közepes volt. Most nagyon komoly. És ez a befejezéseknél, egyéb döntéseknél is azonnal megemeli a játékos szintjét, átgyűrűzik mindenhová. De ha már helyik, igen Raphinha nem kamubalszélső volt, mint Xavinál a végén (másfél év után...), hanem egy teljesen szabad játékos, aki az egész pályán ott lehet. Igazából a tökéletes 10-es poszt, meg is kellett volna kapnia a mezt. Inigo sem félpályán van, ahogy írtam korábban, vagy legalábbis sokkal jobban rendeződünk vissza, még mielőtt mögé kerülnének.
És Lewy... Xavinál Lewy gyakorlatilag nem volt center. Egy verőember volt a középpályán, kint szórakozott a szélen, csinált mindent, csak a kapu elé nem érkezhetett Xavi rendszerében. Flicknék most ő egy befejező center. És noha én nem vagyok vele kibékülve most sem, mint kirakósdarab, a dolgát remekül megoldja. És Lewy tipik ilyen játékos, hogy a góljai definiálják. Tavaly helyzetbe alig kerülhetett, ezért alapvetően mínusz egy ember volt a pályán, főleg, ha épp nem rúgott. Itt most nem mínusz ember.
Igen, jobban megtalálta a helyüket, mint Xavi. Pár nap alatt.
Végül: 12 pontunk van 4 meccsen, 13-3-as gólkülönbséget, stabilan magas xG-vel. Tényleg nem értem, mit kéne azon megmagyarázni, miért lelkesedünk sokan az eddig látottak alapján. Egyszerűen élmény volt nézni. A játékosoknak meg élmény volt focizni. Mondhatjuk, hogy höhö, de majd a Bayern ellen... de így nem lehet focit nézni, nem is lenne értelme. Eddig csak élvezni kellett és lehetett a meccseket, ennyi. Aki meg nem lelkesedik nagyon egy 7-0-nál, pláne ilyen mélységek után, amit megéltünk, annál alapvetően nem értem, miért néz focit.

Mondom, megérteném, ha most mondenki BL győzelmet vízionált volna, de ha visszaolvasol, egy szó nem esett ilyesmiről, mindenki önmagában a meccsért, játékért lelkendezett, az meg kb vitathatatlan, hogy 100%-ban jogosan.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy