LG írta: ↑2023.12.17. 12:15:03
Andris írta: ↑2023.12.17. 11:16:12
Szerintem nem baj, hogy ez így van. Nyilván nem jó, de tök komolyan úgy gondolom, hogy ezen felesleges aggodalmaskodni, miközben a csőd szélén billegünk, és pár hete még ott tartottunk, hogy 11 akármilyen játékost is még az utánpótlással együtt is alig tudtunk kiállítani.
Ez az egész klub a csapattal egyetemben újraépülőben van. Aki belefáradt ennek a hallgatásába vagy nézésébe, az inkább ne tegye, mert ez lesz még évekig. Tudom, hogy nem jó ezt hallani, de attól még így van. 1-1,5 milliárdos adósság, gigantikus jogi botrányok, és egy teljes sikergeneráció lecserélése nem 1-2 éves helyreállítás, hanem reálisan évtizedes munka. Optimisták mondhatnak 5öt, de erősen kétlem, ez bőven eltúlzott optimizmus lenne.
Szerintem nekünk most szép, reális tempójú, csak egyéves távlatokban vizsgált fejlődést kell és lehet elvárni, minden más csak bónusz lehet (mint pl a tavalyi bajnoki cím).
Csak éppen Laportáék nem így gondolkodnak, legalábbis az igazolási politikájuk nem ezt mutatja. A hatalmas adósság ellenére költenek bőven, pénzé tesznek, amit csak lehet. Nem hiszem, hogy azért, hogy 10 múlva jó legyen. Inkább most szeretnének előre menekülni. A tavalyi nyárral konkrétan rengeteg ember zsebében nyitották ki a bicskát, és nem csak szurkolóknál, több klub vezetője is beleállt akkor Laportáékba, hogy hogyan lehetséges ez ekkora adóssággal a hátuk mögött. Nem tudom, hogyan lesz ebből akár évek múlva egy stabil lábakon álló klub, amikor a herdálás továbbra is folyik. Aztán ki tudja, hogy helyre tartozunk továbbra is, mert erről elegánsan hallgatnak itt az emberek. Mert ugye a fizetéscsökkentések is igazából csak átütemezések voltak, amik rövid távon segítettek. A másik meg, amit egy nagy parasztvakításnak tartok, hogy úgy jönnek ide a játékosok, hogy lassan már ők fiezetnek, hogy itt játszhassanak. Ennyire nem kéne az embereket hülyének nézni.
Szerintem Laportáék azzal számoltak, hogy rövid távon tudnak sikereket elérni ezzel a stratégival, aztán hosszú távon meg lesz valami. Szóval szerintem nagyon nem mindegy, hogy mit nyerünk idén, vagy meddig jutunk a BL-ben, vagy hányan mennek ki a meccsekre stb.
A tavaly (22) nyári igazoláspolitikájuk szerintem se ezt mutatja, akkor vettük nagy pénzekért Koundét, Lewát és Raphit, összesen több mint 150 millióért (plusz mindháromnak kifejezetten magas éves fizetés is).
Idén már egyáltalán nem költöttünk ugye az átigazolási ablakban, persze valószínűleg most is költöttünk volna, ha engedik a "hatóságok".
De az külön téma, hogy szerintem felelőtlen Laportáék gazdálkodása, erről annak idején sokat értekeztünk.
Egyébként szerintem nagy különbség, hogy előremenekülésről beszélünk (amivel egyetértek minimum részben), vagy arról, hogy 1-2 év alatt újra egy elit klub szeretnénk lenni, akinél reális elvárás lehet pl spanyol bajnoki címvédés, vagy az, hogy a meccsek 70-90%án jól is játszunk és még nyerünk is.
Tulajdonképp én kisebb fajta szerencsének érzem, hogy a liga befoltozta a korábbi kiskapukat, réseket a pénzügyi szabályozásokon, így idén nyáron nem volt lehetőség újra elkölteni százmilliókat a már amúgy is szűkös tartalékunkból és gazdasági eredményeinkből. Plusz nyilván a stadion bezárása is hatalmas mélyütés a bevételeknek, de ezzel is előre lehetett már idénre tervezni. A beszélgetésünk szempontjából sztem most az a lényeg, hogy ez Laportáékat is a stratégia átgondolására kényszerítette, szerintem most már náluk is a racionális tempójú építkezés a hivatalos álláspont is. Hátha a tavalyival ellentétben ez be fog jönni, és megragadnak ennél kicsit hosszabb távra.
De persze tudjuk milyenek a politikusok, bármiféle gond és elvszerűség nélkül váltanak irányokat egyik pillanatról a másikra, ahogy épp a népszerűségi haszonszerzés diktálja.
Szóval ez most egy kérdőjeles helyzet, de azt gondolom, jelen pillanatban (vagy pár héttel ezelőtt akár) pont nem annyira igaz, hogy Laportáék igazán a nagy sikerek évében reménykednének.
Anyagilag már megvan a BLben, amit beterveztek előre.
A bajnokságban nem tudom mik az anyagi vonatkozásai a különböző teljesítményeknek és helyezéseknek. Egyes kupák megnyerése meg egyenesen negatív is lehet rövid távon pénzügyileg, mert sok bónuszt tud aktiválni a játékosok munkaszerződésében és a játékosjogokat rögzítő adás-vételi szerződésekben is.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila