Yokozuna írta:
Igazad van, nem lehet mindent vásárlással megoldani. Én is Fabregasban látom az új középpálya vezérét. A védelem erősítését nem érzem kulcs kérdésnek, hiszen nem kapunk sok gólt. Piqué nem lett rosszabb, mellette bárki elmuzsikál. Neymar góljai hiányoznak, ezt kéne megfejteni Titonak. Ami Alexist illeti, én minél előbb megszabadulnék tőle, nem tudatos amit csinál. Tellot többet játszatnám, derüljön ki mit tud, több fantáziát látok benne. Pedro egy örök rejtély, sajnos akkor nem megy neki, amikor a csapatnak sem.
A probléma igazából az, hogy vagy csinálunk egy vérfrissítést, aminek lesznek vezéráldozatai, mint régebben Kluivert, Saviola vagy Cocu, majd Ronaldinho, Deco vagy Zambrotta; vagy a taktikán frissítünk. Más út nincs. A két választás közül inkább a vérfrissítés tűnik valószínűbbnek, mert a taktikánk szinte szentnek számít, aminek van pozitív és negatív oldala egyaránt.
Először is azt le kell szögezni, hogy nem vagyunk rosszak, az európai top 3-ban érzem a csapatot, bár a Bayern tűnik a legjobbnak, a BL-favoritnak. A keretünkön tehát nehézkes lenne a nagyobb vérfrissítés, aminek a kimenetele is kétséges lenne. Visszakanyarodva a mondandóm elejéhez: nagyon nehéz helyzetben van a vezetés, mert a két lehetséges megoldás közül szinte akármelyiket választják, csak bukhatnak rajta, ha nem jön össze a BL. Pont ezért alakulhattak úgy a dolgok, hogy nyáron egy olyan edzőt hoztunk, akin "le lehet verni a port". Martino tapasztalatlansága pont jó lett volna arra, hogy egy gyenge szezonkezdet esetén el lehessen küldeni. Martino viszont jó irányba indult el és pozitív irányba lökte a csapatot egészen Messi kieséséig. Sőt tovább megyek: ha Bilbao-ban nem kapunk ki, nem lett volna ekkora cirkusz a csapat körül, főleg, ha győzünk. Az Ajax elleni vereséget csak a sajtó fújta fel, véleményem szerint a Milan legyőzése után senki sem gondolta komolyan, hogy a maradék két BL csoportmeccsünkön 120%-ot fogunk nyújtani, szinte biztos csoportelsőség tudatában. Így is ott tartunk, hogy a Celtic ellen elég egy döntetlen hazai pályán, plusz azt idén eddig gyengécske Milan-nak is meg kellene verni az Ajax-ot, holott nekik is elég a döntetlen a továbbjutáshoz (olaszok, le merném fogadni, hogy x-elnek).
Kivel van probléma? a kapusaink idén jó teljesítményt nyújtanak, a védelmünk kevés gólt kap, a tavalyihoz képest fele annyit az első 15 forduló alapján. A védekezésünk csapatszinten sem rossz, az elöl lévők is erőltetik a letámadásokat.
Ennek ellenére én a védelmünknél mindenképp igazolnék valakit. Puyol már, Bartra még nem elég jó egyénileg, Piqué és Mascherano pedig szinte meccsenként bakizik 1-1-et. Ha az egyéni hibák számát sikerülne csökkenteni, még jobb lehetne a védekezésünk. El lehetne gondolkodni azon, hogy nem-e lenne érdemes a gyorsasága és dinamikája miatt "tartott" meglehetősen alacsony, Mascherano-t eladni a Napoli-nak és hozni a helyére (már akár a télen) egy klasszis védőt, mondjuk Luiz-t, aki a Chelsea-ben elég kegyvesztett lett. Más kérdés Puyol, aki egy vérfrissítés esetén lehet jobban járna, ha visszavonulna és nem erőltetné azt, ami nem megy (sérülés nélkül). Nagy játékos, nagy vezető, de hiába van még ott fejben, ha a teste nem bírja. Az ő helyét pedig betölthetné egy fiatal védő, akár a B-csapatból, akár a máshonnan (Balanta, Mangala). Így az (egyelőre) alapkezdő Piqué-Luiz(?) tengely mögé 1. számú opciónak ott lenne Bartra és egy másik fiatal, akik közül az egyik hosszabb távon beverekedhetné magát a kezdőbe is - én Piqué teljesítményétől nem vagyok elájulva. Az pedig egyértelmű, hogy a védelemben mindig vannak eltiltások, sérülések, kell a variációs lehetőség.
A középpályánk jó. Legalábbis egyénileg nem szabadna baj legyen az Iniesta-Cesc-Xavi trió miatt. Ha pedig azt nézzük, hogy ott van Rafinha és Sergi Roberto (mondjuk én őt nem látom annyira kiemelkedően jónak) akkor bőven megvagyunk a jövőre nézve is. Sokkal jobban passzolna a mi játékunkba egy olyan szervező ember, aki ebben a rendszerben nőtt fel, mint egy külsős - Gündogan- legyen akármilyen jó játékos is. A keretben lévő két vkp-unk is tökéletes, amennyiben elégedettek, oda nem nagyon kell igazolni jó pár évig.
A csatársorunk is jó - lenne. Fabregás-t - ahogy már írtam korábban is - nem szabadna Messi posztján játszatni. Egyszerűen nem passzol oda, másrészt pedig, ha Xavi utódjának szánjuk hosszabb távon, akkor érdemes lenne a középpályán játszatni, hogy azt pozíciót, azt a szerepkört gyakorolja, pontosítsa, fejlessze. Másrészt Messi megkérdőjelezhetetlen nálam - nem is értem azokat, akik megpendítették az eladását -, ahogy Neymar is, akinek még hiányzik a góllövés, de a kiugróan magas gólpassz-száma miatt eddig szinte tökéletes. Látszik, hogy tudja, hogy mit csinál , egyelőre nem volt szerencséje sem, de ennek változnia kell. Tello-ban én nem érzek semmi extrát, jó kis játékos, de ide kevés, ráadásul a legnagyobb erényét, a gyorsaságát nálunk ki sem tudja igazán használni a betömörülő, területszűkítő taktikán lévő csapatok ellen. Nálam neki mindenképp lépnie kell a nyáron. És akkor az örök kérdés: Sánchez vagy Pedro. Mindkettőjüknek megvannak az előnyei, hátrányai, Sánchezt én kevésbé tartom jó játékosnak (a mindenkori formától eltekintve, mert most pl. Sáncheznek jobban megy), de nem sokkal van előrébb Pedrito. Nem lenne elvetélt ötlet valamelyiküktől megválni és egy klasszis csatárral erősíteni, mondjuk Aguero-val vagy van Persie-vel/Lewandovski-val. Messi széljátéka lehetne sokkal direktebb, kapura törőbb, mint Sánchez-é vagy Pedro-é, mert Messi-ben megvan az a plusz, ami utóbbi kettőben nincs: világklasszis. Ahogy Neymar is. Nem az a lényeg, hogy ebben az esetben Messi mondjuk 15-20 góllal kevesebbet rúgna, de a középcsatár ezt a mennyiséget pótolná, hanem az, hogy játékban kevésbé lenne levédekezhetőbb ha a magas beadásokra is oda kellene figyelni. Mondhatjuk, hogy ez hülyeség, mert Ibra sem vált be, aki a posztjának jelenlegi talán legjobbja, de ne felejtse el senki, hogy az egy más Barca volt, más edzővel, ha merőben nem is, de más taktikával. Persze ha Deulofeu továbbra is így teljesít, akkor nem tartom elképzelhetetlennek, hogy nem fog meghúzni sem az edző (legyen az bárki), sem a vezetőség egy olyan lépést, hogy változtat a taktikán, hanem jobbszélre szépen beteszik Deulofeu-t, Sánchez és Pedro pedig jók lesznek rotációra.
Egyébként ha az igazolásokat végig vesszük: 1 vagy 2 kapus, egy vagy két védő és két fiatal (Rafinha,Deu) azért elé nagy vérfrissítésnek számítana és akkor a csatárigazolásról még szó sem esett.
ki: Valdes, Pinto, Puyol, Mascherano, Dos Santos, Afellay, Tello, Cuenca
be: Ter Stegen/Courtois, Reina/Oier/kapus a B-csapatból, David Luiz, Balanta/Bagnack/Mangala, Deulofeu, Rafinha
érdekes lenne... ( ha túl off a téma, akkor rakjátok át az igazolásokhoz)